Autor: 021.rs

Info
24.04.2022.
06:49 > 07:58
Hrišćani širom sveta danas će obeležiti Uskrs po julijanskom kalendaru, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • + Dejan

    24.04.2022 21:21
    Datum Uskrsa
    Proslava Uskrsa tj. sam dan Uskrsa nema veze s Julijanskim i Gregorijanskim kalendarom. Danas sve pravoslavne crkve na svetu (bez obzira koji kalendar postuju) slave Praznik nad praznicima. Jednostavno nacin izracunavanja dana Uskrsa razlikuje se kod rimokatolika i pravoslavnih. No, ponekad datum moze da se "poklopi" pa da svi hriscani slave Uskrs u isti dan sto je bio slucaj nekoliko puta u blizoj proslosti.
  • Megido

    24.04.2022 09:21
    Uskrs mobilni praznik?
    Nikad Isus nije zapovedio da se proslavi njegovo uskrsenje, već da se obeleži Memorijal njegove smrti. Pasha je bila praznik koji su Izraelci slavili svake godine. Isus i njegovi apostoli su kao Izraelci bili pod Mojsijevim zakonom i zato su svake godine slavili Pashu (Mat. 26:17-19). Isus je na poslednjoj Pashi koju su zajedno proslavili rekao svojim apostolima da svake godine obeležavaju spomen na njegovu smrt, što je poznato kao Gospodova večera. Ali kog datuma ju je trebalo obeležavati?
    Budući da je Isus uveo Gospodovu večeru odmah nakon što je proslavio Pashu sa apostolima, jasno je da se ona datumski poklapa s tim praznikom.
    Profesor Džonatan Klavans, dobar poznavalac drevnog judaizma, kaže sledeće: „Novi dan je započinjao zalaskom sunca, tako da je žrtva prinošena 14. nisana ali početak Pashe i obroka je u stvari bio 15. nisan, premda taj sled datuma nije konkretno naveden u knizi Izlazak.“ On je još napisao: „Rabinski spisi [...] uopšte ne govore o tome kako se seder (pashalna večera) obavljao pre uništenja hrama“ 70. godine n. e.
    Isus je 13. nisana, to jest dan pre nego što je trebalo „žrtvovati pashalnu žrtvu“, Petru i Jovanu rekao: „Idite i pripremite nam pashalnu žrtvu da jedemo“ (Luka 22:7, 8). A zatim je 14. nisana, koji je počeo u četvrtak nakon zalaska sunca, „došlo vreme“ da Isus proslavi Pashu sa svojim apostolima. Nakon obroka je uspostavio Gospodovu večeru (Luka 22:14, 15).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna