Autor: Karl-Markus Gaus

Info
16.07.2022.
09:00 > 14:59
Austrijski pisac Karl-Markus Gaus u svojoj novoj knjizi "U muzeju odbačene budućnosti", koju je objavila Akademska knjiga, piše i o Novom Sadu.
  • Lidija

    18.07.2022 11:43
    Jevrejsko groblje
    Jevrejsko groblje koje se nalazi van grada . . .itd,
    i sve ostalo, sto bi se reklo, makar sta . .
  • Goran Ns

    17.07.2022 22:48
    Ta mante nas
    Moji su rodjeni van Vojvodine. Ja jesam rodjen ovde. I volem i burek i strudle i cevape i paprikase i riblje corbe... Ima ovde mesta i hrane za sve ljude dobre volje. Ako taj Svaba hoce da se vrati. Dobro je dosao. Nek proda imovinu u nemackoj i u banatu kupi jednu ulicu za te novce. Nek samo ponese piva, Nemackih kobasica i osmeh na licu. Nista vise ne trazim
  • Lole

    16.07.2022 14:09
    Srbin sam iz Vojvodine, bar 10 generacija. Ona lupetanja o pomađarenju su san Mađara, jedemo gulaš ali kao naše jelo i znamo šta nam Mađari misle i žele. Spomenik, jedini, je na keju, napravio ga čika Jova Soldatović. Sve ostalo je mašta umetnika.
  • Grbavi

    16.07.2022 13:59
    Daleko od istine. Ne kuvajte molim vas.
  • Kosta

    16.07.2022 13:30
    @N. M
    Svaka čast na komentaru! Najzad pametan i pouĉan,komentar!!!
  • Joca

    16.07.2022 13:05
    Jedino je čovek sa potpisom Ja Magyar objasnio šta je Novi Sad i Vojvodina u stvari.
    Nikada se kod nas nije gledalo šta je čije i odakle je, nego se dobro (u kulinarskom smisli) uvek usvajalo. Otud nam i toliko lepih jela različitih uticaja koja su postala samo biće i duša Vojvodine. E,tako.
  • Pero

    16.07.2022 12:26
    Dinja
    Ne zna svinja šta je dinja pa bi gulaš.
  • N. M

    16.07.2022 12:00
    N. M
    Odlicno opisano i istinito! Samo mnogi namerno zaboravljaju daje sve do Beca bila Turska carevina! Sredinom 18 veka Austrogarska carevina je pocela da se siri na Jug nama Sever uz placanja godisnje rente Turcima! U tadasnjoj Vojvodini Srba je bilo jako malo i vecinom su se pokatolicili dok manji deo je isao u Vojsku kako bi izbegli siromastvo i smrt od gladi! Zavrsetkom prvog rata mnogi ne Srbi su proterani a zavrsetkom drugog rata su skoro istrebljeni!!! Vojvodina nije bila Srbija niti ce biti u ostalom da se videti kako se zivi od ove bogate zemlje? Nikako jer gorstaci koji su doseljavani nisu naucili do danas kako se zivi od takve zemlje!!! A hrana..nista nije covek izmislio na svakom cosku rostilji i pecenjare stoje odlika slabe ekonomije straha od gladi i uticaj Turske to jest Turskih odpadaka jer u Turskoj je ova hrana na visokom nivou koji mi nikada nejcemo dostici!!! Sve u svemu po meni oteto je prokleto i vreme je dase vrati starim vlasnicima ova zemlja!!! Hvala!
  • Sh

    16.07.2022 11:42
    hm
    Ako sam dobro shvatila, Futog je pun Crnogoraca, Albanaca i besnih Madjara.
  • Ja Magyar

    16.07.2022 11:07
    Nemam ništa protiv ćevapa i bureka. Šta ovaj filozofira. Ko hoće, može naći i dalje lepi gulaš i štrudle.
  • Prava slika

    16.07.2022 11:04
    Vojvodine
    Nemac je brzo shvatio da su "multi-kulti" i tolerancija samo mitovi u Vojvodini, koji su se donekle održavali za vreme strogog komunističkog režima, kada se bratstvo i jedinstvo čuvalo silom. Realnost je da većina ljudi u Vojvodini najpre gledaju iz kog si plemena i svi oni misle da je baš njihovo pleme najbolje u svemu.
  • Ja

    16.07.2022 10:36
    Bečka šnicla i štrudle? Sad, ta šnicla manje više, apsolutno ništa naročito, ali štrudle, čoveče. Samo nije baš da su ćevapi došli sa pojavom tih "Šiptara", a i taj Mađar, i nije mu baš pristojan rečnik, mada čujem to i od "naših", isto toliko nepristojnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna