Moji su rodjeni van Vojvodine. Ja jesam rodjen ovde. I volem i burek i strudle i cevape i paprikase i riblje corbe... Ima ovde mesta i hrane za sve ljude dobre volje. Ako taj Svaba hoce da se vrati. Dobro je dosao. Nek proda imovinu u nemackoj i u banatu kupi jednu ulicu za te novce. Nek samo ponese piva, Nemackih kobasica i osmeh na licu. Nista vise ne trazim
Srbin sam iz Vojvodine, bar 10 generacija. Ona lupetanja o pomađarenju su san Mađara, jedemo gulaš ali kao naše jelo i znamo šta nam Mađari misle i žele. Spomenik, jedini, je na keju, napravio ga čika Jova Soldatović. Sve ostalo je mašta umetnika.
Jedino je čovek sa potpisom Ja Magyar objasnio šta je Novi Sad i Vojvodina u stvari.
Nikada se kod nas nije gledalo šta je čije i odakle je, nego se dobro (u kulinarskom smisli) uvek usvajalo. Otud nam i toliko lepih jela različitih uticaja koja su postala samo biće i duša Vojvodine. E,tako.
Odlicno opisano i istinito! Samo mnogi namerno zaboravljaju daje sve do Beca bila Turska carevina! Sredinom 18 veka Austrogarska carevina je pocela da se siri na Jug nama Sever uz placanja godisnje rente Turcima! U tadasnjoj Vojvodini Srba je bilo jako malo i vecinom su se pokatolicili dok manji deo je isao u Vojsku kako bi izbegli siromastvo i smrt od gladi! Zavrsetkom prvog rata mnogi ne Srbi su proterani a zavrsetkom drugog rata su skoro istrebljeni!!! Vojvodina nije bila Srbija niti ce biti u ostalom da se videti kako se zivi od ove bogate zemlje? Nikako jer gorstaci koji su doseljavani nisu naucili do danas kako se zivi od takve zemlje!!! A hrana..nista nije covek izmislio na svakom cosku rostilji i pecenjare stoje odlika slabe ekonomije straha od gladi i uticaj Turske to jest Turskih odpadaka jer u Turskoj je ova hrana na visokom nivou koji mi nikada nejcemo dostici!!! Sve u svemu po meni oteto je prokleto i vreme je dase vrati starim vlasnicima ova zemlja!!! Hvala!
Nemac je brzo shvatio da su "multi-kulti" i tolerancija samo mitovi u Vojvodini, koji su se donekle održavali za vreme strogog komunističkog režima, kada se bratstvo i jedinstvo čuvalo silom. Realnost je da većina ljudi u Vojvodini najpre gledaju iz kog si plemena i svi oni misle da je baš njihovo pleme najbolje u svemu.
Bečka šnicla i štrudle? Sad, ta šnicla manje više, apsolutno ništa naročito, ali štrudle, čoveče. Samo nije baš da su ćevapi došli sa pojavom tih "Šiptara", a i taj Mađar, i nije mu baš pristojan rečnik, mada čujem to i od "naših", isto toliko nepristojnih.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Karl-Markus Gaus piše o Novom Sadu: Spomenik besu
Autor: Karl-Markus Gaus
Info
•16.07.2022.
•09:00 > 14:59
Komentari 12
Lidija
i sve ostalo, sto bi se reklo, makar sta . .
Goran Ns
Lole
Grbavi
Kosta
Joca
Nikada se kod nas nije gledalo šta je čije i odakle je, nego se dobro (u kulinarskom smisli) uvek usvajalo. Otud nam i toliko lepih jela različitih uticaja koja su postala samo biće i duša Vojvodine. E,tako.
Pero
N. M
Sh
Ja Magyar
Prava slika
Ja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H