Info
17.10.2022.
10:45 > 11:07
Zakon o socijalnoj karti je, za samo pola godine primene, uspeo da, bez ikakvih preispitivanja položaja osoba na marginama društva, iz sistema socijalne zaštite izbriše više od 22.000 ljudi.
  • Mile Memorija

    17.10.2022 23:18
    Ništa novo. Ministarka Buba Morina je ukinula dečiji dodatak hiljadama dece novom definicijom zajedničkog domaćinstva (mislim 1995). Ako živite kod roditelja sva primanja u kući su se sabirala i dobijao prosek. Po zakona deda i baba nisu obavezni da izdržavaju unuke i punoletni decu stariju od 26 g. ali to državu nije sprečilo da ukine dečiji dodatak mnogima.
  • mmm

    17.10.2022 16:30
    da
    dosta je laznih socijalnih slucajeva konju rep mogu iscupati samo prave decu i nista vise...takve ponuditi posao i kada odbiju skinuti sa socijale
  • Ime123

    17.10.2022 15:01
    Naslov123
    Knjiga Weapons of Math Destruction je puna primera koji pokazuju da korišćenje netransparentih, takozvanih "black box" ML (machine learning) algoritama nije prikladno za stvari koje se tiču ljudi, gde uvek postoji gomila skrivenih i varijabli koje se menjaju u zavisnosti od konteksta.

    I naravno, ml algoritmi onda potpuno pogrešno interpretiraju iste varijable i onda prave situacije poput ove.

    U knjizi je prikazan primer iz jedne škole koja je koristila ml algoritam za ocenjvanje nastavnika i onda otpustila najbolju nastavnicu te škole zato što je algoritam kao najrelevatniju (onu sa najviše "snage" u računanju uspeha nastavnika) uzeo varijablu koja pokazuje napredak učenika u uspehu na osnovu rasta prosečnih ocena u odnosu na prethodne godine.

    Problem je bio u tome što je odeljenje dotične nastavnice već imalo odličan uspeh prethodnih godina tako da, statistički, su imali najmanji napredak jer je bilo nemoguće da napreduju kao lošija odeljenja kojima su, jelte, ocene mogle da rastu u većoj meri jer im je početan uspeh bio niži.

    Totalna glupost koju bi svaki normalan statističar odmah primetio, ali programeri konstatno zaboravljaju da ML algoritmi i njihovo "zaključivanje" nema veze sa zdravim razumom, i da zato nikako ne trebaju da se koriste za bilo šta što ima veze sa ljudima, kao ocenjvanje zaposlenih, odobravanje kredita, selekcija kandidata za posao ili fakultet, itd...
  • Komentator

    17.10.2022 14:38
    Na navodno...
    22000 "izbačenih" imamo 100.000 onih koji su izfinansirali kinesku piramidalnu šemu
  • andrija

    17.10.2022 14:35
    to je to...
    Trazili ste gledajte osecajte trpite ali dostojanstven zivot pocinje od penzionera i radnika sa minimalcem sta mogu kupiti.
    Osamdeset posto gradjana je siromasno ali ova vlast nemoze to reci zato izbegava ovu temu.
  • Ilija

    17.10.2022 13:27
    Stiže Kina
    Stižu kineska pravila i socijlni zakon kao u Kini. Malo se informišite pa ćete znati šta vam se sprema. Prošetajte malo Novim Sadom i videćete koliko se samo kamera postavilo. Naravno za vaše dobro, kao i policijski čas i za dobro penzionera što su od 4 ujutro do 7 mogli u prodavncie.
  • Silver

    17.10.2022 12:35
    ma sve je super leba i igara svi srecni i veseli nek ide zivot kako ide bice sve uredu .....
  • definicija

    17.10.2022 12:24
    algoritma...
    Algoritam = uvod u transhumanizaciju drustva
  • Steva

    17.10.2022 12:22
    sramota je kako nam dobro ide
    Danas je dan siromašnih a u jutarnjem programu radiobeograda koji je rezervisan za kontakt sa slušaocima ni reč ne prozboriše o tom problemu u srbiji nego su kao važnu temu postavili uspeh odbojkašica na sv.prvenstvu.
  • salajka

    17.10.2022 12:19
    Od socijale se niko nije ovajdio, postoje zaista kategorije kojima je ova pomoc neophodna ali za njih bi drzava trebala bolje da se pobrine. Posla nema to je problem, a i vecina ljudi koji radi radi za jako male plate. Eto im njihova strana ulaganja. Pa svi su se hvalili a Vucic narocito kako nam je jeftina radna snaga, malte ne ispalo je da smo svi srecni ako radimo, ne treba ni da nas plate. Neka se svi nose, a i narod koji nista ne kapira. Zemlju su rastrgovcili, narod u roblje prodali, samo nam jos algoritmi fale. Cekajte samo kad prodje popis, ako niste shvatili to je pravljenje imovinsko socijalne karte a ne klasican popis…kad proradi algoritam na osnovu toga ispasce da smo svi bogati a mi nemamo ni za zvake!
  • treci svetski rat

    17.10.2022 12:14
    je u toku....
    ovo je samo jedan od nacina kako osiromasiti stanovnistvo.....a bice ih sve vise ! interesantno je da prihvatamo agendu koju nam namecu neki mocnici sa zapada u trenutku kada taj isti zapad TONE !
  • Ana

    17.10.2022 12:03
    Jezivo!
  • Dragan

    17.10.2022 11:47
    razmišljanja
    znači da ako se vodiš ko nezaposlen, nisi zvanično u braku sa suprugom, ne vodiš na sebe nikakvu imovinu i ne plaćaš poreze, možeš da od države očekuješ svašta. Mi ostali ko nas j..e? Takođe, kakvo je to pitanje kako prehraniti sedmočlanu porodicu od socijale. Ko još pravi petoro dece, a nema ni za jedno? Decu u dom (da nauče nešto u životu), a roditelje u zatvor i na sterilizaciju. Bre treba ukinuti sva socijalna davanja, da nam bude svima isti start. Ovo ne rešava probleme ni nas kojima se uzima stalno, pa zato nemamo ništa, ni onih koji stalno primaju, pa opet nemaju ništa.
  • Dejan

    17.10.2022 11:42
    Cccc
    Ovde se samo zavrsava posao od drezdenskih unuka poslusnika ! Pricaju da je sve bajno a novcanik sve tanji, nije toni bler dzabe dolazio da ponudi usluge. A ovaj glup narod bolje prihvata lazi nego istinu,tako da posao bas glatko ide !!!
  • Алгоритам

    17.10.2022 11:34
    Радим на предметима новчане социјалне помоћи и могу да кажем да су ово једноставно нетачне информације. Не губи се право због алгоритма. О праву одлучује стручни тим у складу са законским условима. Ништа се није мењало у погледу законских услова за остваривање права, само помоћу јединственог система лакше дођете до неких података које нисте имали или до којих се теже долазило, односно до којих се долазило са закашњењем. Тачно је да су у неким ситуацијама законски услови престрого и преуско постављени и да има ситуација где би здраворазумски гледано неко требало да оствари право, али не испуњава неки од законом предвиђених услова и то представља сметњу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna