Autor: RTS

Info
08.11.2022.
09:31
Manjak radne snage u Srbiji postoji već nekoliko godina, ali je sve drastičniji - saglasni su i poslodavci i ekonomisti.
  • Ciklon

    08.11.2022 14:12
    Pravo u centar
    Kad sam radio kao preduzetnik u Novom Sadu kao ddd majstor 2017 e godine ucenjivali su me sa 5 eurocenti 6 dinara po kvadratu da im prskam bolnice i škole pune bubašvaba i miševa.Uvek je bilo ono u napomeni"Najbolja i najniža ponuda dobija tender".Nađu neku levu firmu ugovore po 5 eura po kvadratu 5000 kvadrata bolnica ili škola 25 hiljada eura u dinarima PRONEVERE na privatne račune direktora i upravnog odbora SVAKO ALI SVAKO u svakoj bolnici i školi je tako jer j SVE APSOLUTNA KORUPCIJA I NEPOTIZAM U SRBIJI.

    Isto to što sam džabalebarošima njima 700 hiljada radio u za 5 eurocenti po kvadratu ovde radim za 10 eura kvadrat u Belgiji.Registrovao firmu na ime Belgijanca zajedno radimo ortačka radnja i delimo profit pola pola.U Srbiji mi nije ostajalo ni 500 eura na kraju meseca ubijem se od posla apsolutnim džabaleborašima koje država štiti jer ih je država i postavila tu gde su.

    Svi su povezani ko svinjska creva u Srbiji.

    Izađite iz Srbije momci i devojke da vidite šta je slobodno tržište.Nikada se više nećete vratiti u taj senatorijum od države.Gde kupljeno diplomaš sa sega mega fleš dens univerziteta određuje meni sa diplomom hemijskog tehnologa organske i neorganske hemije šta da stavim u prskalici protiv bubavšaba.

    Bežite ili ih derite
    08.11.2022 • 10:43

    Nemaju oni koga da nadju da radi za njih više, ima ih u javnom sektoru oko 700.000 parazita, sa porodicama to je oko 1,6 miliona i penzionera ima nesto preko 1,6 miliona. I misle da će neko da radi za njih ?

  • Nikola

    08.11.2022 14:11
    Kako to da uvozimo (jeftinu) radnu snagu kada PredCednik i njegovi ekonomski strucnjaci stalno izjavljuju da se radnici i strucnjaci masovno vracaju u Srbiju iz inostranstva? Nesto to ne stima, ili se ne vracaju nego odlaze ili izjave bas i ne odgovaraju pravom stanju stvari?
  • Salaj

    08.11.2022 14:02
    kako me dusa boli za nase poslodavce, bas me onako jako zabole dusa
    moraju da uvoze.., mukice
  • ocajnicki pokusaji

    08.11.2022 13:30
    secikesa mufljuza i parazita
    Pokusaj poslodavaca (i drzavnih i privatnih) da zadrze nase ljude u zemlji da rade za bedne plate. Ovi iz uvoza ih kostaju vise nego domaci (jer ima dodatnih troskova i provizija oko dovodjenja, smestaja i sl. a ne samo plate) ali stvaraju laznu sliku i pritisak da "ima ko ce da radi ako ti neces" jer je pocelo da preovladava "ima ko ce da plati ako ti neces".
    Zato samo nek vam rade stranci, uzivajte, a domaci ili manje rada, vise zabusavanja za istu/malu platu ili maximalno dranje klijenata ili inostranstvo, samo u Sloveniji su 2-3x vece plate a da ne pricamo o ostatku EU i Zapada. Kad mogu babe od 70 godina da idu napolje i zarade za par meseci vise nego ovde za par godina, mogu svi
  • BjelogrdićBezMorala

    08.11.2022 13:25
    @Neradnici
    E, pa nije "ništa ne valja vam".
    Tačno se zna šta ne valja:
    - Doljevac
    - Krušik
    - Oliver Ivanović
    - Vladimir Cvijan
    - Jovanjica
    - Rio Tinto
    - Bor, Smederevo
    - Belivuk
    - Bunga-bunga
    - dr Mali, dr Šapić, dr Stefanović
    - Tetka iz Kanade
    - EPS
    - blato u TENTu
    - Savamala
    - LingLong
    - Prisluškivanje
    - MHE
    - Grdelica
    - Bata 1, 2, 3...
    - Laž, laž, laž ...
    - Partijsko zapošljavanje
    - Nepotizam
    - Lažne diplome
    - Kupovina glasova
    - batinaši na mostu u Šapcu, na Starici
    - 600 pogrešno vakcinisanih beba
    - tragično rušenje pešačkog mosta
    - 7 meseci čekanja nove vlade
    - najskuplje gorivo u regionu
    - najveća inflacija u Evropi
    - dodatno zaduživanje od 2,5 mlrd eura od MMF-a
    - sprdnja sa komercijalnim dronom i MIGovima
    - preplaćeno nekvalitetno istovremeno presvlačenje 5 cm asfalta svih glavnih ulica u Novom Sad zarad pranja para
    Nastavi niz ...
  • Džoni

    08.11.2022 12:42
    DDD majstor koji je radio
    krevetne stenice rođakinji i to centar Novoga Sada 8-9 sati radio jedan čovek uzeo 300 eura za 2 kreveta naplatio.

    Kaže rođakinja pre njega petoro su bili po 50 eura uzimali za 15 minuta prskanja nisu rešili problem.

    Ne možeš dva normalna majstora naći za bilo koji novac više.

    Sve što je vredelo je odavno otišlo i iz Novoga Sada i iz Vojvodine i iz Srbije.To što je ostalo što vredi radi samo po preporuci i radi po Evropskim cenama rada uopšte ih ne interesuje da li vi imate ili nemate da platite jer dobiju danas 20 poziva prevarenih Klijenata koji pozivaju šarlatane i amatere preko plagiranog sajta sa tekstovima iz wikipedije i time se stvara lažna slika čitajući neki oglas ili sajta da "majstor zna posao" .Kad uđe u kući shvatite ko Vam je došao.

    U Beogradu ne znam za Novi Sad u Beogradu su već počeli da uvoze Bangladežane i ovi sa Šri Lanke da im voze autobuse za sada one solo sa tri vrata plata 85 hiljada dinara.I oni krenuli sa radom 15 dana i kažu nakon 3 plate daće otkaz idu dalje u Evropi jer je sve 10x skuplje nego u Bangladešu i ne mogu ni sa 85 hiljada dinara plate ni 10 hiljada sto eura da uštede i pošalju kući.

    Rođakinja kad je bila kod dermatologa nakon ujeda krevetnih stenica dermatolog na stomaku i to privatni joj je rekao da je to "rana faza kancera pankreasa" i poslao je da radi testove na pankreas.

    Žena sutradan čistila krevet i videla stenice u krevetu.Jedan banalan primer šta je ostalo od"stručnjaka" što nikada u nijednim vestima nećete čuti.

  • Nista cudno

    08.11.2022 12:04
    Cene su nam Nemacke, kirije isto u vecim gradovima dostizu cene u Nemackoj cak i kvadrat. A plate uzas. Ja se vracam odmah da vozim kamion cim mi neko ponudi platu od 1500 eura 8 sati radno vreme od ponedeljka do petka! I nista na crno celu platu na racun!
  • Pera

    08.11.2022 12:00
    Prica se da ce biti zaposljavanja Indijaca u zdravstvu i drzavnoj upravi zbog nedostatka radne snage. Zarada radnika sa srednjom skolom je do 40000 dinara a pripravnika sa fakultetom oko 50000 dinara a to su iznosi koji Indijcima deluju primamljivo.
  • Pravi Patriota

    08.11.2022 11:56
    Dovoljno je uporediti priliv radne snage u Njemačkoj i kako su istovremeno zaštićena prava postojećih radnika sa dovlačenjem bespravne, nelegalne radne snage u Srbiju koja dodatno obara cenu i urušava prava domaćim radnicima.

    Samo sledeći put OPET prodajte svoj glas za 3.000 dinara ili nemojte glasati jer su svi isti i nemojte razmišljati kuda ovi zločinci na vlasti vode ovu zemlju i šta će biti budućnost vaše dece!
  • frka

    08.11.2022 11:45
    manji tigrovi
    Ovo ipak pokazuje da postoje neke drzave koje su ipak manji tigrovi od nas i zlatnom su doba od 9 karata.
  • Neradnici

    08.11.2022 11:21
    Neće ovi naši da rade
    Neće da radu, jer su neradnici, i onda im je kriva država jer nemaju posla,
    ko vas šišša, idite i radite i crnčite za veće pare u inostranstvo, tamo nema lenčarenja i puni kafići radnim danima,
    bato tamo se rinta, a ovi neka filozofiraju da ništa ne valja u našoj zemlji,
    ima posla ko hoće da radi, svi koji kažu da nema, lažu.
    I ti koji najviše pljuju po našoj državi to su džabalebaroši žive kod mame i tate i onda kukaju, kako vas nije stid i sram, ne volite vi da radite, viste neradnici, pa se čudite kad dođu sa strane i rade, ili kažete ovi koji su došli iz bivše Jugoslavije kako ih vi zovete "dođoši", zamislite za njih ima posla i oni rade a za nas nema, ima ko kaže viste neradnici, i stalno se bunite, ništa ne valja vam, a da li vi valjate dobro razmislite vi što se bunite.
  • pismen

    08.11.2022 11:04
    ne živimo u istoj zemlji...
    Govoreći na osnovu svog iskustva mogu da tvrdim da keramičari, električari, automehaničari (...) nemaju mala primanja, i ne plaćaju baš nesto porez, pa opet idu iz zemlje. Ako ja kao neko ko plaća njihove usluge treba da iskašljem 20-30 pa i više evra za njihov radni sat ja ne znam kako sam ja taj kome je lako, a oni kojima je teško!
  • rale

    08.11.2022 10:50
    I to mu dođe taj kapitalizam. Imaš robovske radne kaste sa plafonima u platama i nula prava, oko njih se formiraju industrije koje izvlače veliku dobit a ko može da se iskopa iz jame i snađe, njemu svaka čast.
  • Bežite ili ih derite

    08.11.2022 10:43
    Vi mladi, bežite iz ove lopovske države . A vi koji ostanete derite ih, naplaćujte im svaku uslugu dnevnicu 100 evra. Nemaju oni koga da nadju da radi za njih više, ima ih u javnom sektoru oko 700.000 parazita, sa porodicama to je oko 1,6 miliona i penzionera ima nesto preko 1,6 miliona. I misle da će neko da radi za njih ? Prevarili su se, svi mladi pobegoše iz zemlje. A vi koji ste ostali, znaci vozaci, majstori, radnici ne ustajte iz kreveta bez dnevnice od 100 evra, moraju oni to da plate jer nema ko da radi, derite parazitsku bagru .
  • Realista

    08.11.2022 09:46
    demagogija
    Političari su vas ubeđivali da će u jednom trenutku, kada se dovoljno radno sposobnih u najboljim godinama iseli, radni sat morati da ide gore i da će plate u Srbiji znatno porasti. To se naravno nije desilo jer, pogodite šta, nigde u svetu se to ne dešava tako, već se moraju uvoziti očajnici iz ekonomija koje su još gore od srpske da bi se nekako stekao privid funkcionisanja privrede. Kada stanovništvo još malo ostari a ovo malo domaćih stručnjaka ode odavde u perspektivu, te ekonomski migranti odmigriraju dalje kako se jaz između uređenog sveta i haotične Srbije bude produbljivao, tek onda će oni koji ostanu, stari i izbezumljeni shvatiti horor odumiranja nacije, kad više ne bude kredita MMF-a a time i penzija, struje, grejanja, održavanja, medicinske nege - ničega više. Od toga nas deli manje od 50 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna