Tako je! Gosti da finansiraju plate zaposlenima u restoranima i kafićima, a da novac predviđen za plate jadni, siromašni vlasnici iskoriste za plastične operacije svojim švalerkama, nove skupocene satove, stanove, automobile...
Pitanje: da li konobari ostavljaju bakšiš vozačima GSPa, učiteljima, lekarima, pekarima, prodavačicama, šalterskim službenicima...
Platu treba da im da gazda a ne da im ja dajem obavezan baksisi i nadoknadjujem malu platu...nemoze nikad biti obavezan vec samo dobrovoljan jer u protivnom svi zasluzuju baksis i taksisti i prodavci ,postari,pa cak i oni na salterima jer su vas i oni usluzili.I kod mene u firmi mi platu daje poslodavac a ne nasi potrosaci,
Ćista glupost! Ako nisam zadovoljan uslugom opet treba da dam baksis? Dolazi do toga da konobar vise ne mora da se trudi a pare dobija?! Jel su svi kolektivno poludeli?
Pojedini objekti u NS-u vise ne gledaju da ugoste vec da te sto pre oteraju iz lokala. Naplacuju probor za jelo! Sta je sledece? Naplatice stolicu, času iz koje pijes i led?!
Izlazim i mislim da me smatraju za dobrog gosta i nemam problem ali vidim sta se desava oko mene.. Izgubilo se postovanje gosta!
U dzep mi po zakonu niko ne moze ulaziti.Vazno je koliko imam u novcaniku a da li baksis drzim u novcaniku,gacama ili carapama je moja stvar i tu je situacija cista
Najjači su mi ovi što pričaju kako će to puniti budžet:) pa je l' mislite da ga ovi sa vlasti neće prazniti sebi u džepove??? Ljudi, što manje poreza treba da plaćamo! Što možeš na crno, radi na crno! Kad puniš budžet, ovi samo više novca imaju za krađu!
Бакшиш не треба да мења адекватну плату радницима у угоститељским објектима!!! А шта је са другим услужним делатностима, а и другим пословима које људи исто поштено раде? Не разумем зашто се издвајају конобари.
Dali svaka profesija dobija napojnicu ili samo u ugostiteljstvu mi, kroz napojnicu, treba da dotiramo do normalne plate koju bi poslodavac trebao da isplati!?
Može samo po jednim jedinim uslovom a to je da ljudi budu u struci ugostitelji. Malo ko od njih zna tačno kakvo je posluženje za to što naručujem nema zaboravio sam i drugi izgovori. Zapošoljavaju se SVI priučeni a to nije baš to
Ima zemalja gde jednostavno nema konobara, vec samo sankeri, i svako dodje po svoje pice plati i sedne za sto.
Cene danas po kaficima sasvim prate sva moguca poskupljenja, tako da je postalo sve teze ostavljati baksis. Kapucino je oko 250 din, i sad ostaviti nekome 20-30 dinara je nista, a opet 50 dinara znaci da kapucino te kosta 300 din...
Citam komentare i spominju baksis doktorima!? Pa doktori dobijaju vise baksisa nego konobari, i to u eurima. Vi ocigledno ne zivite u Srbiji, gde kod doktora, bez kafe, bombonjere ili viskija, vecina penzionera ne ide. Nazalost, nasi stari misle da je to normalno, kao i ovo za baksis. Ja sam do pre godinu dana ostavljao baksis, ali tada je kafa bila 100-120 dinara, a danas je 200 dinara. Ako mi neko objasni kako je za godinu dana kafa poskupela za 100% bicu zahvalan.
Nakon sto je kafa presla realnu cenu od jednog evra, a juce sam u Somboru platio 188 dinara kapucino, vise ne ostavljam baksis i jako retko posecujem kafice. Za 430 dinara kupim 16 patrona Dolce gusto kafe, koje su jedini proizvod koji pojeftinjuje. Znaci da me izadje manje od 30 dinara. Po kom osnovu su oni povecali cene kafa na 1.5-2€?
U dogovoru poslodavaca i poreznika/drzave konobari ce ostati kratkih rukava. Radice za 0 plate, pa sta zarade od baksisa. Kada nije nastradao radnik u poslednjoj deceniji kada su Drzava Srbija i poslodavci poceli da "brinu" o njemu? Svaka tzv briga je zavlacenje ruke u dzepove gradjana.
Zašto bi bila obaveza da ostavim bakšiš nekom ko se na primer ni ne ponaša ljubazno?! Ako sam zadovoljna ostaviću sama koliko mi je volja.. A u krajnjem slučaju i konobari imaju platu za koju rade kao i svi ostali čemu nametanje? I čistačici i komunalcu i cvećaru, doktoru, rudaru svima onda treba ostaviti bakšiš jer svi smo mi ljudi koji samo rade svoj posao za koji smo plaćeni
Bakšiš je znak zahvalnosti za kvalitetno i ljubazno pruženu uslugu. Koliko ću (i da li ću) dati konobaru je moja volja jer u suprotnom slučaju to nije bakšiš nego parafiskalni namet.
Nikako nisam protiv ostavljanja baksisa ali kada bi bi neko mogao da mi objasnio zasto se baksis obracunava procentualno od racuna? Porudzbina moze biti najjeftiniji ili najskuplji artikal u ponudu, pak rezutuje totalno isti postupak od strane konobara. Prema tome logicno bi bilo da se baksis baziran na kolicini a ne ceni.
Za dve kafe od 200 din dam 500. Tu je 25% baksisa.
Al na 10000 da dam jos 1000, mnogo kume.... Ne moze se uvek.
Znaci uvodimo novo pravilo, ako nemas za baksis nemoj ni ici u kafanu.
Neki roditelji povremeno priuste da decu odvedu na picu, kolace, itd.., e sad da jos moraju i 10% baksisa dati... Strasno...
Ljudi, nemojte voditi decu u kafic ako nemate i za obavezan baksis.
Treba omoguciti da se baksis moze platiti i karticom, ali samo onoliko koliko musterija hoce.
Sto obaveznih 10%?
Sta ako hocu da dam, gore pomenutih 25%?
Do sada sam u 99% slucajeva ostavljao bar 10% od racuna kao baksis...od akda sam video ovaj clanak ne ostavljam nista. Ajde bre, malo im sve pa ce da uvedu obavezan baksis...a "kafedzija" kupuje Genex zgradu za nesto vise od 20 miliona evra..maa nemaa se, mucenik...moreee, sve bih ja ove kafedzije prrotresao finansijskom inspekcijom pa da se vidi ko izdaje a ko ne izdaje racune. Cene pica da ne budu skuplje od recimo 100% od nabavke. Znaci, koka kola je 70 dinara, u kaficu ne sme da bude vise od 140 i reseno. Ovako se samo bahanalisu
Pa baksis je nagrada za osoblje. Iovako su vecina konobara neljubazni ili te sluze kao da si mu ti kriv sto radi kao konobar, mogu da zamislim tek onda ponasanje kad znaju da svakako imaju tih 10% nezavisno od usluge koju pruzaju !? I na kraju, ako sve to ide na racun, znaci u kasu, ko garantuje da taj baksis na kraju dana ide konobarima ? Sto kaze neko, napravis neko vece slavlje, krstenje, racun 500-600 evra, treba na sav taj trosak jos i 6-7000 da ostavljas konobarima ?
Naravno da ne, baksis uvek ostavljam ali ja cu da odredjujem sa mojim parma
Kome i koliko.
Na kraju krajeva, konobar radi kod svog gazde za platu a baksis je dobra volja musterija.
Naravno da treba da uđe u račun. Onda bi konobari imali stvarnu platu i država dobila doprinose, kao iz svake delatnosti. Ovako, obični smrtnici imaju fiskalizaciju i ugovore o radu sa radnicima a konobari tobož rade za 40.000 din. Šio mi ga Đura. Taj konobar ne prođe mesečno ispod 150.000 din stvarne zarade.A gazdama super. Svima super osim korisnicima budžeta.
U uslovima stabilne ekonomije i standarda, u Italiji 80ih godina je u svakom ugostiteljskom objektu naplaćivan račun po karti pića ili jela a na to iskazano na računu servizio (usluga) od 15%. Tih 15% je išlo za plate osoblju (svom osoblju, kuhinja, konobari, točioci, perači posuđa..). Kolika je tu cifra išla za staž i socijalno, ne znam, ali danas je sutuacija kod nas sledeća: točioci pića (šank radnici) dobijaju 2% od izdatog a tacne (konobari/ce) bakšiš sami sebi pojedinačno. I stvar funkcioniše. Točioci su obično stalno zaposleni na duže i toče za 3-4 konobara i često nisu prijavljeni na minimalac, nego više i toče za 2-4 konobara.
U Hrvatskoj trenutno dogovaraju da se bakšiš može i karticom plaćati i postojaće limit koji je neoporeziv (250-350e na mesečnom nivou po pojedinom konobaru), što je 100% fer od države.
Čim je nešto fer, to kod nas neće proći.
Pišem ovo zbog naših koji rade sezonu na moru.
Ostavicu, kako necu..
Pristojno ponasanje se na radnom i van radnog mesta podrazumeva, to ne smatram nekom extra "uslugom"..
Takodje mi za dobro raspolozenje i lep provod nije potreban osmeh konobara, niti sam od onih gostiju koji obozavaju da im konobari titraju i oblecu oko njih.
To vase radno mesto sa sobom ne nosi skoro nikakvu pravu odgovornost. Ili jako malu, za razliku od mnogih drugih jednako ili manje placenjih radnih mesta.
Treba bakšiš da se zaradi,a ne da se podrazumeva... vec su postali i bezobrazni pa umesto da vrate kusur 220 oni vrate 200
Zašto ne bi vozaču autobusa davali bakšiš ili doktorima onda ? Ovima sto smuckaju kafe na aparatima i sokice otvore ne bi dao ovcu da cuvaju
Pa i sama reč "bakšiš" vam govori gde je to nastalo.
Nekada u Otomanskom carstvu su postojali klinci, dečaci, koji su zvrjali na ulicama u kojima se nalazilo mnogo raznih prodavnica, zanatlija, uslužnih delatnosti, majstora, krojača, . . .
**************
U engleskom govornom podrucje postoji rec za "srpsku" baksis - "tip". A gled, Engleska je bila na totalno drugom kraju Evrope od Otiomanskog carstva i Turci nisu imali apsolutno nikakav uticaj na englesku kulturu. Nemci imaju rec "spitze", Spanci "consejo"... znaci baksis je poznat sirom sveta a ne samo u Turskoj. Doduse u Japanu ga nema ali oni su posebni (setite se da njihovi navijaci posle utakmice ciste stadion iza drgugih navijaca).
da u Srbiji neces dobiti ni dinara bakšiša,posto smo uvek bili mimo celog sveta,pa sto bi sad bili isti ko i oni!Polako,jos malo pa cete imati samousluzne kafice i restorane kako vam odlaze iz grada konobari
Ovo mi je uvek vecita rasprava sa drugarima konobarima...ne vidim zasto se onda ne ostavlja baksis frizerima, automehanicarima i raznoraznim pruzaocima usluga, kad se pre donosila bela tehnikana kuci na mesto gde je predvidjeno da stoji nikom nista, a onda seode u kafanu i ostavi konobaru/ci baksis kao vau
Značenje reči bakšiš ili napojnica nije obaveza kao što bi neki da tumače. To je dobrovoljno davanje para u nekom neodređenom iznosu i po mišljenju onog što ostavlja primerenom usluzi koju je dobio (ili nije dobio).
Konacno je zazivelo placanje karticama da mozes izbeci kusuranje sa konobarom koji nije zasluzio da dobije dinar baksisa.
U "najboljim" lokalima sa najvecim prometom je nekako postalo uobicajeno da usluga bude najgora, a baksis se podrazumeva.
Hajde da prvo konobari uvezbaju "dobar dan", pa "izvolite", pa "hvala lepo"....pa da pricamo o svemu ostalom.
Bezobrazluk je obavezan bašiš. Budete nezadovoljni uslugom, hranom i jos prixe morate da platite bakšiš.
Ugostitelji neka lepo smanje profit a nisu gosti krivi sto su svi oni prijavljeni na minimalac.
Svaki dobar konobar dnevno na baksisu uzme barem 1500 do 2000 dinara.
I onda jos na baksis 30% poreza drzavi.
Zaista ovo je bezobrazluk van svih granica da se uvede.
Znači ne smem da častim konobara a da ne dobijem račun? Možda se to vodi kao mito? Da li moram da uzmem i sav kusur u prodavnici, taksiju, na pijaci - recimo 8 dinara? Ne bih da kršim zakon.
Ostavljam baksis po zasluzi. Nekom 10%, 20% a nekom i nista. Zbog cega ja da placam baksis ukoliko mi se usluga nije svidela. Baksis je licna stvar i to je nesto sto zelim ili ne zelim da dam. Bzv je da bude pod moranje.
Ugostitelji i kafedžije su posebna priča u ovoj državi. 90% ih po poreskim prijavama posluje na ivici profitabilnosti, zaposleni po pravilu na minimalcu, a oni ne znaju šta će od luksuza, nekretnina i besnog voznog parka. Toliko loše posluju, da bi na goste svojih lokala, zakonskim rešenjima, putem bakšiša, da prebace plaćanja osoblja lokala jer eto oni nemaju odakle, nemaju profita. A evo vest,od danas, u Beogradu, kafedžija na licitaciji kupio GENEX kulu za 20 meleona evrića.
Kad se zaposljavas gazda ti kaze koliko ces imati baksisa! Alo,plata me zanima,baksis nije obavezan i treba ljudima da sluzi za cigarete,hranu ili benzin. Nije plata!
Ma daj kakav crni bakšiš! Ostavim 10 puta i jedanput nemam, gledaju te ko da si im familiju pobio! Od mene ni paru više od onoga što moram platim. To treba gazda da im da platu a ne gosti!
Ako je posao konobara tako jako tezak a plate tako jake male pa im treba baksis neka idu da rade kao rudari,8 sati pod zemljom kao krtice bez vazduha sa vibracionom busilicom da ti meso otpadne jer ,cujem,tamo su plate vece a i baksis bogami.....
Bakšiš je nešto što treba da se zasluži. Koja je poenta da ga dobijaju svi konobari? Gde im je onda motivacija da se potrude oko klijentele? Ili će se pojaviti neki ekstra bakšiš preko ovog ukalkulisanog da gosti ipak pokažu zahvalnost za dobro obavljen posao?
Zato i ostavljas baksis, da ti ne pljunem u kafu ;) Salu na stranu, plate konobara su u vecini slucaja mizerija. Uvek uz kafu dobro dodje osmeh konobara, dobro raspolozenje i imate nekoga ko ce se brinuti o Vama dok tu sedite. Ostavite bar nesto, dobro je i za vasu karmu. Hvala :)
Gazde kafica se grbave, radinici nisu prijavljeni, mizerija od plate i sada jos skuplja treba da bude cela usluga... ma nek se nateraju vlasnici kafica da ih vise plate, a ako onda ne budem cekao hranu 45min, i konobar bude svaki sec gledao da li mi treba nesto.. moze baksis... ovako je to samo harac bez ikakvog smisla
Uglavnom ostavim baksis. Makar zaokruzim na neku cifru, da mi ne vraca sitno...Ako cemo o baksisu mislim da ga vise zasluzuju radnici na nekim drugim mestima (salterima, prodavnicama) gde ti stranka uzme dusu. A ovo gde sednem na kafu, konobar stavi solju na tacnu i donese je- ne vidim sta je tu naporno i tesko. Drugo, zato kafa i kosta 200 din. Da je jeftinija, bila bi na automatu. Ili kod kuce...
I trece... svako bira svoje radno mesto. Nije moj problem ako neko radi kao konobar (ako su tu niske plate, na to mislim..)
Licno, ja baksis ne razumem uopste kao pojavu. Kupiti cokoladu medicinskoj sestri je mito, a davanje novca za uslugu koja je placena je baksis koji neko zeli da uvede kao obavezan?!? Ako udjete u ugostiteljski objekat, logicno je da on mora da ima osoblje jer mu je namena briga o tudjim potrebama, ta usluga mora da se plati, ali to treba da plati vlasnik, a ne musterija, jer je musterija vec platila uslugu.
Na kasirke se ljudi izderavaju zbog cena koje opet ti vlasnici diktiraju, placaju robu kojoj istekne rok trajanja jer nisu uspele da ubede ljude da kupe ono sto im ne treba, a konobare kojima je posao da usluzuju jos treba castiti jer su uradili ono zbog cega su tu. Ne razumem.
Ako mi nije vazno koliko je placen profesor, lekar, vozac u prevozu, masinovodja, ako smatram da to treba da resi sa poslodavcem, apsolutno me zabole i za platu konobara. U cenu hrane i pica uracunata je i njegova usluga i to debelo.
Pa i sama reč "bakšiš" vam govori gde je to nastalo.
Nekada u Otomanskom carstvu su postojali klinci, dečaci, koji su zvrjali na ulicama u kojima se nalazilo mnogo raznih prodavnica, zanatlija, uslužnih delatnosti, majstora, krojača, . . .
I sada se nekom gazdi radnje pije kafa. Taj nije mogao samo tako zaključati radnju i otići do mehane da bi popii kafu.
Onda on izađe na ulicu i vikne tog klinca. Klinac dođe a ovaj mu da nekoliko kovanica i kaže mu "idi do Džafera, donesi mi kafu, ratluk i bozu". I klinac onako bos, u odrpanoj odeći po prašnjavoj ulici trkne do Džafera i kaže "majstor Halid je tražio kahvu, rahatluk i bozu". Ovaj to spremi, stavi mu na tacnu i klinac trkne nazad do majstor Halida da mu odnese kafu, ratluk i bozu.
I kada klinac to donese, majstor Halid mu da novčić kao nagradu. E to se zvalo "bakšiš". Onda se klinac posle pola sata vrati kod majstor Halida, pokupi šoljicu, džezvu, čašu, tanjirić i to sve vrati kafedžiji Džaferu. I tako svaki svaki dan su razni majstori Halidi, Sulejmani, Abduli, Hasani, . . . slali klince sa ulice kod kafedžije Džafera po kafu a klinci su "bakšišem" izdržavali porodice.
A pošto smo i mi nekada bili deo Otomaskog carstva, isti običaj je postojao i kod nas. Čak i između dva svetska rata, gazde radnji, brijačnica, krojačnica su tako sa ulice slali klince u kafanu po kafu, rakiju, do trafike po novine, cigarete i onda im davali "bakšiš".
Tek u vreme SFRJ je taj običaj ukinut jer se smatralo kao izrabljivanje sirotinje.
Apsolutno nije nikakav problem dati baksis konobaru koji te doceka sa osmehom, kultutno pozdravi, usluzan je i prijatan. Uvek takvima ostavim vise od 10 % ali nema sanse da to po automatizmu zasluzuju svi… koliko puta su neljubazni, nezainteresovani, lenji i komunikacija ide kao klestima da im cupas svaku rec i informaciju. NE po automatizmu nego po zasluzi!
Nisu svi zasluzili baksis. Dosta njih su drski i neljubazni. Nece me kartel naterati da njihovima placam baksis. Dajem ga tamo gde ja hocu i to se nece nikad promeniti. Ako kartel hoce da im poveca plate, neka pritisni vlasnike kafica i restorana da im povecaju plate. To je njihova duznost, a ne gradjanska.
a sta mislite ko ce to da uzme. podelice konobari, kuvari, sankeri i ostali ahaa
pa oviliki minimalac koliki je sad, podignu pa vrate deo gazdama na ruke
Ovo uopste nije debata. Baksis NE TREBA biti ukljucen u racun. Vlasnici restorana/kafica treba da placaju svoje konobare fer platu, jer rade kao ceo dan na nogama kao konji. I tu se bilo kakva diskusija zavrsava. Dodavanje baksisa bi samo onaj deo plate koji treba vlasnik da da, prebacio zapravo na narod, koji bi opet fasovao zbog interesa vlasnika kapitala.
Da će cene povrh svega porasti 10-12,5% u uslužnom sektoru… malo li je
Verujem da će uvesti jer su to Madjari u Pešti već sproveli, service charge se kreće u rasponu 12,5-17%. I naravno da to piše sitnim slovima u cenovniku, pa se iznenadiš kad stigne uvećan račun. Dobra stvar je da se bakšiš ne uračunava kad se hrana ili piće iznosi (take away)
U cenu pića, hrane i ne znam čega sve sa stola je uračunato sve što treba.
Prisilna naplata se zove harač!
Ako neko hoće da ostavi bakšiš, onda neka ga ostavlja.
Nije lepo da narodu ostavljate da se oseća "glupo" kada ne želi da ostavlja bakšiš. Nema potrebe za pravdanjem zašto ga ne želim ostaviti.
Ako hoće država da bakšiš uvede u poreske tokove, onda neka po automatizmu bakšiš bude 0 dinara, a ja ću ga menjati po potrebi.
Recimo slavim rodjendan ima nas 7-8 nista se ne alavimo vecera i normalno pice ceh 40 hiljada da u tom slucaju nije malo mnogo 4 hiljade baksis. Moja supruga glavni knjigovodja u privatnoj firmi kad se podele radni dani sa platom nema 4 hiljade dnevno treba ostavljati baksis ok ali koliko jer nije isto popiti kafu sa prijateljem ili rucati zar ne.
Ugostitelji su mahom postali pohlepne džimrije. Sedenje u kafanama postaje naporno zbog njihovih jadnih pokušaja da vam izvuku što više novca. Počeo sam više da poštujem prosijake nego pojedine ugostitelje.
Vlasnici ugostiteljskih objekata bi to voleli, jer bi iz tog dela davali platu konobarima, a ne iz računa za hranu i piće.
Praktično bi podigli cenu usluga za 10%
Ja bi isto tako kao vlasnik čarapare želeo da mi na računu stoji 10% bakšiša za prodavca, jer je prodavac ljubazan, nasmejan i zaslužuje tih 10% bakšiša.
Ugostitelj je prodavac, isto kao i svaki drugi prodavac neke robe ili usluga. Po čemu je ugostitelj privilegovan da dobije ekstra profit koji će se oporezovati sa 20%, a drugi prodavci usluga ili robe ne.
Ja sam navikao da dajem bakšiš u kafani, ali ne gazdi nego konobaru ili konobarici, ali i kuvarima, jer i oni zaslužuju bakšiš ako je hrana dobra.
Ako mi se usluga konobara ne sviđa ili je hrana loša, ja ne dajem bakšiš, a na pravilo da se obavezno daje bakšiš ja sam onda na neki način prevaren.
Ako uvedete to pravilo ZDRAVO KAFANO.
Popiću piće sa prijateljima kod kuće. Manje košta, atmosfera je opuštenija a svakako je na celu robu plaćen porez, pa država ne gubi ništa, a ja ću uštedeti.
I još nešto, ako kojim slućajem budete uvodili tako nešto nemojte to zvati SERVIS, ili KUVER nego BAKŠIŠ, ČAST ili NAPOJNICA, ali načistije je NAGRADA.
Jel može i poreznicima, kontroli i inspekciji isto tako da se gleda, kad dođu u kontrolu u objekat ne smeju da imaju novce kod sebe i kad izađu iz objekta ne smeju da imaju novce kod sebe ?
Kao neko ko ostavlja baksis 10 posto i vise, predlog da se servis naplaćuje 10% je vise od bezobraznog. Tako nije nigde u Evropi kao sto neki kažu. U Evropi je servis naveden na računu kao fiksna cena, ne kao procenat ukupnog racuna.
To sto su nam birokratija i sistem iz doba komunizma i sto zatvarate ljudima radnje zbog 40 dinara viska, ne znaci da ovaj problem isto treba rešavati jos većim problemom kako predlažete.
Rešite jednom problem kod izvora istog, a ne tako sto ćete kupcima povećavati cene. Mi bez kafane mozemo, a vi bez musterija tesko.
Ovaj predlog je budalastina i ne, tako nije na Zapadu, kako je neko napisao. Pojam baksisa je upravo taj, dobrovoljna napojnica koja ne treba da se oporezuje.
Bakšiš je mito. Pogotovo ako ga dajete s namerom da konobar više brine o vama, nego o drugim gostima. Ja recimo dam tako "bakšiš" saobraćajcu kad me zaustavi, pošto je bio ljubazan ;)
O cemu se ovde radi?
Zasto prosvetnim radnicima svaki ucenik posle svakog casa ne da baksis jer je nesto novo cuo i naucio???
Kakva je to ludorija??
Baksis je kao milosrdje...Neko izmisli i postane VAZNA tema.Svi koji imaju posao bi trebalo da dobijaju baksis....
Ludilu nikada kraja.
Vec postoji mogućnost davanja napojnice pri plaćanju taxi prevoza,računa u restoranu ili uslužnih delatnosti karticom,dovoljno je to reći taxisti ili konobaru i konobar ce dodati na račun sumu koju ste predvideli da mu date.
Problem pravi Srpska drzava(Ministarstvo finansija srbije) koja pravi probleme,reketira i ucenjuje male firme jer ostavlja prostor da ih kaznjava i za 1 dinar vise od pazara i tada im zatvara firmu,naplaćuje kazne ili inspektori uz korupciju oproste kaznu,sto bi drzava trebala da eliminiše pojednostavljivanjem procedure.
da popunjavate rupu u budžetu oporezivanjem siće. Naučite šta su transferne cene i poreske kontraverze dragi poreski inspektori, pa radite kako se radi na zapadu. Znanje = budžetski prihod. I prestanite da se hvalite naplatom PDV kao glavnog poreskoh prihoda. Kad je PDV najveći, to znači da je ekonomija zemlje jadna.
Kakav argument "nece im se isplatiti" ako bude oporezovano?? A svima drugima se isplati da im se oporezuje prihod po istoj stopi? Sasvim je u redu da se dozvoli davanje baksisa u proizvojnom iznosu ili procentu kroz fiskalni racun i takodje da se taj iznos oporezuje i njime finansiraju brojni servisi gradjana ciji su korisnici takodje i konobari
I onda ce i na baksis obracunati porez, jel da?
A da ne dovedem u pitanje kako će pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata svojim zaposlenima obracunati plate?
Hoce li i dalje razdvajati platu i baksis ili će biti u smislu: "znas li koliko si baksis zaradio ovaj mesec... Itd."
Onda radniku na pumpi treba dati baksis,radniku na salteru,radniku na pijaci itd...koga bre vi zajebavate...Taj radnik ima platu i moja je dobra volja da li cu mu ostaviti čast(baksis) ili ne...to je suludo pomisljati...ccccc nmg da verujem sta se pomislja!!!
Bakša ide zaposlenima, ukoliko zasluže.
Balša se može dati u gotovini ili platiti sa kartice.
U nekim državama je uveden porez na bakšiš i iznosi 50%, jer se računa kao drugi posao.
Ukoliko ima kuver, bakša se ne ostavlja.
ova varijanta se konobarima ne isplati jer bi gazde i taj deo uzimale u vecini slucajeva. ovako kada konobaru das baksis, on moze da ga skloni u drugi dzep, ili ako je dobra ekipa da skupe kod jednog i na kraju smene podele....a ako bas hoce da uvedu, onda ne sme nikako biti obavezna i sa fiksiranim iznosom, odnosno, mogu da fiksiraju maksimalan iznos, ali gost moze sam da izabere da li ce da da baksis ili ne i ako hoce da ostavi baksis sam da odluci da li ce to biti 1, 2,3 5 ili 10 % ili i vise...
mogućnost da se ništa ne menja, a da se (podmitljivim?) inspektorima oduzme mogućnost da kažnjavaju zbog viška novca u novčaniku konobara. A ti Državo budno pazi da ti se konobari slučajno ne obogate od neoporezovanih napojnica!
da i pored ovakvih astonomskih cena koje su u ravni ili čak i veće nego u mnogim državama u regionu ili EU, treba da ukalkulišete 10% napojnice za lošu uslugu,nadobudnost i neljubaznost konobara, koji i ovako u većini slučajeva sami zaokružuju iznos računa. Moje pravo kao i svakog potrošača je da proceni da li usluga zaslužuje napojnicu ili ne, a ne, da mi se nameće po sili zakona!
U Rumuniji se dobile "predfiskalni" račun na kome postoji nekoliko opcija za bakšiš. 0, 5%, 10%, 15%... Kada mušterija zaokruži koliko je "raspoložena", to se obračuna i bude kao stavka na fiskalnom računu.
...prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za novembar, konobari su u proseku primali 44.326 dinara...
...ne bih da budem zlonameran, mislim da je pogrešno imenovan "zavod"...izvinjavam se ako nisam u pravu...
Tamo niko neće da primi napojnicu. Nemate dovoljno radne snage? Pa možda da i vi gazde malo da radite. Šta sve kod nas neće izmisliti samo da otmu još novca?
Bakšiš je "nagrada" konobaru za odlično obavljen posao. Na primer, potrudio se da vam nađe sto u punom restoranu, ili je sugerisao da ne uzimate dve porcije nečega jer je jedna dovoljna za dve osobe, ili je predusretljiv, ne gleda vas "šta sada koji moj oćeš ti" i slično.
Lično, uvek ostavim bakšiš ako je sve bilo u redu ili više od toga. Bakšiš za baš vrhunsku uslugu uvek ostavim do maksimalno 10%. Ali isto tako bilo je i restorana gde nisam ostavljao bakšiš zbog raznih razloga(prljav stoljnjak, konobar koji se ne seti da sam dođe da proveri da li je sve u redu i dali treba još nešto, već ga zoveš za sve živo).
Drugo, ne želim da bakšiš bude obavezan jer onda će i oni koji otaljavaju posao i oni koji rade kako treba da dobijaju neku "naknadu". Bolje pritisnite vlasnike ugostiteljskih objekata da plaćaju konobare kako treba. Bakšiš je moja dobra volja i stanje novčanika u tom momentu.
I treće... Ako bakšiš bude uključen u račun, da li će se na isti plaćati porez i prijavljivati?
Ako je obavezno onda nije bakšiš. Uvek ostavljam bakšiš, često i više od 10% ako sam zadovoljan uslugom. Medjutim, ako me neko tera na to onda ću rafije izbegavati takva mesta. Umesto da poslodavac digne platu radniku, naplatićemo od musterija.
Cast za konobara treba da bude dobrovoljno
Ako nisam zadovoljna uslugom necu ostaviti baksis ako je bila usluga ok uvek ostavljam
Desilo se mozda dva puta da nisam ostavila baksis.
Postoji nesto sto se zove kuver na racunima u restoranima
А зашто би само конобари имали право на напојницу? Зашто не бисмо давали напојнице и радницима који чисте улице или возачима у градском превозу који раде одговорнији посао од конобара? Угоститељи су на све спремни осим на повећање плата.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Predlog da bakšiš bude uključen u račun: Dilema da li da napojnica konobarima bude obavezna ili ne
Autor: Euronews Srbija
Info
•06.02.2023.
•10:21 > 10:22
Komentari 120
Nikola
Pitanje: da li konobari ostavljaju bakšiš vozačima GSPa, učiteljima, lekarima, pekarima, prodavačicama, šalterskim službenicima...
Lepi Brka
Možete li da ne pljunete u hranu samo nama koji mislimo da treba normalno da zaradite?
dule
D
Ne može me niko naterati da plaćam maglu.
Bakšiš je slobodan izbor svakog kupca i nikako drugačije.
Ako je drugačije, onda se zove HARAČ i džaba su nam se dedovi borili protiv osmanlija i nacista.
Novosadjanin
Pojedini objekti u NS-u vise ne gledaju da ugoste vec da te sto pre oteraju iz lokala. Naplacuju probor za jelo! Sta je sledece? Naplatice stolicu, času iz koje pijes i led?!
Izlazim i mislim da me smatraju za dobrog gosta i nemam problem ali vidim sta se desava oko mene.. Izgubilo se postovanje gosta!
G0RAN
Mare
joe
?
Ugor
Imre
Bora
Pa bakšiš ide odmah u džep!
Joca
ANDRA
Kaca
Cene danas po kaficima sasvim prate sva moguca poskupljenja, tako da je postalo sve teze ostavljati baksis. Kapucino je oko 250 din, i sad ostaviti nekome 20-30 dinara je nista, a opet 50 dinara znaci da kapucino te kosta 300 din...
Ime
nele
Kantautor
Somborac
Somborac
Revoltiran
Maja
Tozo
Zemlja čudesa
Vanja
Marina
Čika Pera
Ivan
Al na 10000 da dam jos 1000, mnogo kume.... Ne moze se uvek.
Znaci uvodimo novo pravilo, ako nemas za baksis nemoj ni ici u kafanu.
Neki roditelji povremeno priuste da decu odvedu na picu, kolace, itd.., e sad da jos moraju i 10% baksisa dati... Strasno...
Ljudi, nemojte voditi decu u kafic ako nemate i za obavezan baksis.
Treba omoguciti da se baksis moze platiti i karticom, ali samo onoliko koliko musterija hoce.
Sto obaveznih 10%?
Sta ako hocu da dam, gore pomenutih 25%?
Xx
Samo produzi
Realno
Kome i koliko.
Na kraju krajeva, konobar radi kod svog gazde za platu a baksis je dobra volja musterija.
TREBA
@bananarama
Bauštelac
U Hrvatskoj trenutno dogovaraju da se bakšiš može i karticom plaćati i postojaće limit koji je neoporeziv (250-350e na mesečnom nivou po pojedinom konobaru), što je 100% fer od države.
Čim je nešto fer, to kod nas neće proći.
Pišem ovo zbog naših koji rade sezonu na moru.
V.J.
Pristojno ponasanje se na radnom i van radnog mesta podrazumeva, to ne smatram nekom extra "uslugom"..
Takodje mi za dobro raspolozenje i lep provod nije potreban osmeh konobara, niti sam od onih gostiju koji obozavaju da im konobari titraju i oblecu oko njih.
To vase radno mesto sa sobom ne nosi skoro nikakvu pravu odgovornost. Ili jako malu, za razliku od mnogih drugih jednako ili manje placenjih radnih mesta.
Pit bul
Zašto ne bi vozaču autobusa davali bakšiš ili doktorima onda ? Ovima sto smuckaju kafe na aparatima i sokice otvore ne bi dao ovcu da cuvaju
Zdrrrrravo
dijasporac
Nekada u Otomanskom carstvu su postojali klinci, dečaci, koji su zvrjali na ulicama u kojima se nalazilo mnogo raznih prodavnica, zanatlija, uslužnih delatnosti, majstora, krojača, . . .
**************
U engleskom govornom podrucje postoji rec za "srpsku" baksis - "tip". A gled, Engleska je bila na totalno drugom kraju Evrope od Otiomanskog carstva i Turci nisu imali apsolutno nikakav uticaj na englesku kulturu. Nemci imaju rec "spitze", Spanci "consejo"... znaci baksis je poznat sirom sveta a ne samo u Turskoj. Doduse u Japanu ga nema ali oni su posebni (setite se da njihovi navijaci posle utakmice ciste stadion iza drgugih navijaca).
Rale
Cccc
Mare
Kamiondžija
Cuger
Ns
Miroslav
Biba
U "najboljim" lokalima sa najvecim prometom je nekako postalo uobicajeno da usluga bude najgora, a baksis se podrazumeva.
Hajde da prvo konobari uvezbaju "dobar dan", pa "izvolite", pa "hvala lepo"....pa da pricamo o svemu ostalom.
Nebojša
Ugostitelji neka lepo smanje profit a nisu gosti krivi sto su svi oni prijavljeni na minimalac.
Svaki dobar konobar dnevno na baksisu uzme barem 1500 do 2000 dinara.
I onda jos na baksis 30% poreza drzavi.
Zaista ovo je bezobrazluk van svih granica da se uvede.
Dragan
Nemac
oj Srbijo međ šljiva
Mikica
Hipnozeka
Obrt
kusur
I da se plaćaju porezi i doprinosi.
Ja
Obavezan baksis - nikako, jer ce tada lose gazde da vide koliko konobari imaju baksisa i da im jos vise smanje platu.
Pera
Ns
Ceski Konobar
jokic
Светозар Милетић
Mile
Lola
V.J.
I trece... svako bira svoje radno mesto. Nije moj problem ako neko radi kao konobar (ako su tu niske plate, na to mislim..)
KingSRB
Nije Ako
Na kasirke se ljudi izderavaju zbog cena koje opet ti vlasnici diktiraju, placaju robu kojoj istekne rok trajanja jer nisu uspele da ubede ljude da kupe ono sto im ne treba, a konobare kojima je posao da usluzuju jos treba castiti jer su uradili ono zbog cega su tu. Ne razumem.
Ako mi nije vazno koliko je placen profesor, lekar, vozac u prevozu, masinovodja, ako smatram da to treba da resi sa poslodavcem, apsolutno me zabole i za platu konobara. U cenu hrane i pica uracunata je i njegova usluga i to debelo.
Dejan
bananarama
Nekada u Otomanskom carstvu su postojali klinci, dečaci, koji su zvrjali na ulicama u kojima se nalazilo mnogo raznih prodavnica, zanatlija, uslužnih delatnosti, majstora, krojača, . . .
I sada se nekom gazdi radnje pije kafa. Taj nije mogao samo tako zaključati radnju i otići do mehane da bi popii kafu.
Onda on izađe na ulicu i vikne tog klinca. Klinac dođe a ovaj mu da nekoliko kovanica i kaže mu "idi do Džafera, donesi mi kafu, ratluk i bozu". I klinac onako bos, u odrpanoj odeći po prašnjavoj ulici trkne do Džafera i kaže "majstor Halid je tražio kahvu, rahatluk i bozu". Ovaj to spremi, stavi mu na tacnu i klinac trkne nazad do majstor Halida da mu odnese kafu, ratluk i bozu.
I kada klinac to donese, majstor Halid mu da novčić kao nagradu. E to se zvalo "bakšiš". Onda se klinac posle pola sata vrati kod majstor Halida, pokupi šoljicu, džezvu, čašu, tanjirić i to sve vrati kafedžiji Džaferu. I tako svaki svaki dan su razni majstori Halidi, Sulejmani, Abduli, Hasani, . . . slali klince sa ulice kod kafedžije Džafera po kafu a klinci su "bakšišem" izdržavali porodice.
A pošto smo i mi nekada bili deo Otomaskog carstva, isti običaj je postojao i kod nas. Čak i između dva svetska rata, gazde radnji, brijačnica, krojačnica su tako sa ulice slali klince u kafanu po kafu, rakiju, do trafike po novine, cigarete i onda im davali "bakšiš".
Tek u vreme SFRJ je taj običaj ukinut jer se smatralo kao izrabljivanje sirotinje.
Komsinica
Goki
Paja
Wtf
pera
pa oviliki minimalac koliki je sad, podignu pa vrate deo gazdama na ruke
Lesi
Shin Sekai
Inflacija
Verujem da će uvesti jer su to Madjari u Pešti već sproveli, service charge se kreće u rasponu 12,5-17%. I naravno da to piše sitnim slovima u cenovniku, pa se iznenadiš kad stigne uvećan račun. Dobra stvar je da se bakšiš ne uračunava kad se hrana ili piće iznosi (take away)
Glupa masa od naroda
Vi ga pitate"dobro a piće da platiš" on kaže"uzmi bakiš to je za tebe..." i izađe...
D
Prisilna naplata se zove harač!
Ako neko hoće da ostavi bakšiš, onda neka ga ostavlja.
Nije lepo da narodu ostavljate da se oseća "glupo" kada ne želi da ostavlja bakšiš. Nema potrebe za pravdanjem zašto ga ne želim ostaviti.
Ako hoće država da bakšiš uvede u poreske tokove, onda neka po automatizmu bakšiš bude 0 dinara, a ja ću ga menjati po potrebi.
Gost restorana
Jovan
Gvozden
Ko je ljubazan I zna da radi posao uvek cu mu ostaviti 20%
Anastasije
R
Praktično bi podigli cenu usluga za 10%
Ja bi isto tako kao vlasnik čarapare želeo da mi na računu stoji 10% bakšiša za prodavca, jer je prodavac ljubazan, nasmejan i zaslužuje tih 10% bakšiša.
Ugostitelj je prodavac, isto kao i svaki drugi prodavac neke robe ili usluga. Po čemu je ugostitelj privilegovan da dobije ekstra profit koji će se oporezovati sa 20%, a drugi prodavci usluga ili robe ne.
Ja sam navikao da dajem bakšiš u kafani, ali ne gazdi nego konobaru ili konobarici, ali i kuvarima, jer i oni zaslužuju bakšiš ako je hrana dobra.
Ako mi se usluga konobara ne sviđa ili je hrana loša, ja ne dajem bakšiš, a na pravilo da se obavezno daje bakšiš ja sam onda na neki način prevaren.
Ako uvedete to pravilo ZDRAVO KAFANO.
Popiću piće sa prijateljima kod kuće. Manje košta, atmosfera je opuštenija a svakako je na celu robu plaćen porez, pa država ne gubi ništa, a ja ću uštedeti.
I još nešto, ako kojim slućajem budete uvodili tako nešto nemojte to zvati SERVIS, ili KUVER nego BAKŠIŠ, ČAST ili NAPOJNICA, ali načistije je NAGRADA.
Dejan
Ime
BoeserWolf
To sto su nam birokratija i sistem iz doba komunizma i sto zatvarate ljudima radnje zbog 40 dinara viska, ne znaci da ovaj problem isto treba rešavati jos većim problemom kako predlažete.
Rešite jednom problem kod izvora istog, a ne tako sto ćete kupcima povećavati cene. Mi bez kafane mozemo, a vi bez musterija tesko.
Mark
Jovana
Roxy
sulja
Svemir i glupost
Zasto prosvetnim radnicima svaki ucenik posle svakog casa ne da baksis jer je nesto novo cuo i naucio???
Kakva je to ludorija??
Baksis je kao milosrdje...Neko izmisli i postane VAZNA tema.Svi koji imaju posao bi trebalo da dobijaju baksis....
Ludilu nikada kraja.
Banderaš
Problem pravi Srpska drzava(Ministarstvo finansija srbije) koja pravi probleme,reketira i ucenjuje male firme jer ostavlja prostor da ih kaznjava i za 1 dinar vise od pazara i tada im zatvara firmu,naplaćuje kazne ili inspektori uz korupciju oproste kaznu,sto bi drzava trebala da eliminiše pojednostavljivanjem procedure.
Savetnik amater
Novo naselje
DachaNS
dzoni
Ce
Zoki
A da ne dovedem u pitanje kako će pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata svojim zaposlenima obracunati plate?
Hoce li i dalje razdvajati platu i baksis ili će biti u smislu: "znas li koliko si baksis zaradio ovaj mesec... Itd."
Rajkan
Robot
EvoOvako
Balša se može dati u gotovini ili platiti sa kartice.
U nekim državama je uveden porez na bakšiš i iznosi 50%, jer se računa kao drugi posao.
Ukoliko ima kuver, bakša se ne ostavlja.
/
u srbiji ce svaki prihod od unesenog na crno biti pravdano kao baksis
NNunited
Vlada
novikorisnik
Čika
Mile
Potrosac
Cubi
Voša Viva
Dedak
...ne bih da budem zlonameran, mislim da je pogrešno imenovan "zavod"...izvinjavam se ako nisam u pravu...
Zoja
Nomad
Bakšiš je "nagrada" konobaru za odlično obavljen posao. Na primer, potrudio se da vam nađe sto u punom restoranu, ili je sugerisao da ne uzimate dve porcije nečega jer je jedna dovoljna za dve osobe, ili je predusretljiv, ne gleda vas "šta sada koji moj oćeš ti" i slično.
Lično, uvek ostavim bakšiš ako je sve bilo u redu ili više od toga. Bakšiš za baš vrhunsku uslugu uvek ostavim do maksimalno 10%. Ali isto tako bilo je i restorana gde nisam ostavljao bakšiš zbog raznih razloga(prljav stoljnjak, konobar koji se ne seti da sam dođe da proveri da li je sve u redu i dali treba još nešto, već ga zoveš za sve živo).
Drugo, ne želim da bakšiš bude obavezan jer onda će i oni koji otaljavaju posao i oni koji rade kako treba da dobijaju neku "naknadu". Bolje pritisnite vlasnike ugostiteljskih objekata da plaćaju konobare kako treba. Bakšiš je moja dobra volja i stanje novčanika u tom momentu.
I treće... Ako bakšiš bude uključen u račun, da li će se na isti plaćati porez i prijavljivati?
Ja
NS boy
Posetilac Mladenova
Bakšiš
Ako nisam zadovoljna uslugom necu ostaviti baksis ako je bila usluga ok uvek ostavljam
Desilo se mozda dva puta da nisam ostavila baksis.
Postoji nesto sto se zove kuver na racunima u restoranima
Mile
Zanimljivo
Куп је битан
23
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H