... Svrha ovog predloga je da se svuda i svaki bakšiš oporezuje. Sve što vlast radi radi sa interesom. Vrv pouceni svojim visokim racunima u restoranima. P.S. Naravno da je baksis stvar dobre volje, tako i treba da bude.
Retko idem u kafane i restorane, ali mi nije jasno zašto konobarima treba dati napojnicu, a prodavačici u pekari ili zaposlenom u apoteci ne. Zašto recimo u cvećari ne bismo dali bakšiš? Zašto samo konobarima?
Taxi prevoznici zaradjuju extra, dobijaju subvencije a vamo placaju pausalno porez .
Zasto su oni povlasceni?
A hocete obavezan baksis, smesno i zalosno
Pre manje od mesec dana bio sam u Beogradu i u restoranu u Knezmihajlovoj sam platio 2 kafe 500 dinara. Zadržao sam se duže od planiranog i na stotinak metara niže u bočnoj ulici platio sam dve kafe 300 dinara. Obe usluge su bile korektne a prema ovim genijalnim predlozima jedan kelnr bi dobio 50 a drugi 30 dinara za istu uslugu. Genijalno nema šta.
Baksis arapska rec oznacava korupciju ili mito. Nasa rec nam je strana napojnica je smo se ... protiv sam povecanja cena za deset posto, sto u stvari sve ovo znaci.
Izgleda da nas opet zamajavaju. Kako može postojati obavezan bakšiš. Ako je obavezan onda nije bakšiš već redovna cena u restoranu. Bakšiš je nešto što se daje preko cene usluge. Naši maheri su pobrkali stvari namerno. U nekim zemljama postoje razlike u ceni usluge ako dođeš na šank i poručiš šta želiš i sam to odneseš do stola ili ako čekaš konobara da ti to sve uradi. To ima svoju cenu ali to nije bakšiš već cena usluge ali mi nebi bili mi ako nebi izokrenuli stvari.
Ako zele obavezan "Service charge" neka mi onda objasne od cega se tacno sastoji cena od 300 dinara za flasicu coca-cole koja u radnji u maloprodaji kosta 50 dinara. Ja sam nekako, naivno, mislio da je service charge jedan deo toga. Baksis je po meni prosto cast za konobara/icu sto su dobro odradili svoj posao, a ne da sa jos dodatnih 30 dinara nagradjujem seljaka koji me dere i nikad da dodje do mog stola.
Smatram da nikom ne treba da dajemo bakšiš. To su naše pare. Naša je stvar hoćemo li i koga častiti. Što ne uvedu da nas časte nekim procentom niže što vršimo usluge kod njih. Gluposti neka traže od Vlade i Vučića 10 %. Oni primaju platu za usluge. Svi bi da nas deru. Još vazduh da plaćamo. Au bože.
Bakšiš je lični izbor, a ne obaveza! Znači, daću bakšiš, ako sam zadovoljna uslugom. Zemlje gde je uvedena obavezna nagrada za uslugu nemaju kulturu davanja bakšiša, koja je na ove prostore stigla posredstvom Osmanskog carstva. Mislim da ne moramo baš sve kopirati.
Koja smo mi smejurija od zemlje! Od svih problema najvažnije je kako još dodatno da namirimo kafančine. Nije dovoljno što su protivepidemijske mere ukidane da bi kafići i klubovi radili, pa su se klinci masovno virus donosili bakama i dekama a ovamo ih je država kao čuvala. Nije dovoljno što niko ne sme da donese zakon da se zabrani pušenje u kafanama. Nije dovoljno što se ne primenjuje zakon protiv buke, pa kafići i klubovi bez zvučne izolacije zlostavljaju bukom građane koji žive u njihovoj okolini. Nije dovoljno što se vikendom retko izdaju fiskalni računi, a alkohol se u mnogim ugostiteljskim objektima prodaje i maloletnicima. Ovde je sve podređeno splavovima, klubovima i kafićima jer je ugostiteljstvo kičma naprednjačke ekonomije. Pa, eno i Geneks kulu su prodali ugostitelju. Kafančina je naš početak i kraj, naša sudbina.
Zašto onda ne bi uveli bakšiš za sve profesije, radnike u prodavnicama, marketima, radionicama... Kad kupuješ fen, 10% na cenu za radnike koji su ga sklupili i prevezli do prodavnice za tebe.
Ja ovo vidim samo kao potrebu države da i na ovom ubiraju porez.Nema veze sa logikom da bakšis bude obavezan jer su oni već plaćeni za svoju uslugu preko plate. A naše je da damo bakšiš ako smo bili zadovoljni brzinom i kalitetom usluge.U SAD u nekim barovim zaposleni nemaju fiksnu platu te im je bakšiš jedina zarada ali čak ni tamo to nije obaveza.
Takva praksa postoji u mnogim zemljama sveta ali tamo su kudikamo veće plate nego kod nas pa oni imaju šta i da ostave konobaru. Ovde su, nasuprot tome, plate takve da sa jednom, ako ne živiš s roditeljima, ne možeš sastaviti kraj s krajem do sledeće a kamo li porodicu izdržavati. Braćela, kada Rom koji prosi na ulici ima veća primanja nego ja! Tako da odluka o ostavljanju bakšiša konobaru treba da bude lični izbor. Ako sam zadovoljan uslugom i imam para da ostavim bakšiš - ostaviću. Ako ne - nemam nameru i niko nema pravo da me tera na to.
Nije istina da smo podeljeni.
Većina je protiv uvođenja bakšiša u cenu na fiskalnom računu.
To je bakšiš i ja ću ga dati kome želim...
Neću valjda gazdi koji nije zaprljao ruke i pokuo čaše u svom kafiću sem što je dobio žuljeve na guzici da plaćam radnike
(konobare,momci i devojke izvinte),a on prijavio celu užu a možda i širu familiju i plača im dohodak i doprinose...
Nek zasuku rukave i rade kao i svi mi... I nek plačaju svoje radnike....
Šta ako nisam zadovoljan uslugom? Dugo čekam konobara da usluži, ne dobijem ono što sam poručio, konobar je neljubazan, gura se. Da li u tom kontekstu mogu da odbijem da ostavim napojnicu? Kako ugostitelji pravdaju zahtev za ovim pravilom? Malo zaradjuju pa neće plaćati radnike već će bakšiš biti ta zarada ili nešto drugo? Gde je kraj? Hoćemo li i u druge uslužne profesije uvesti obavezan bakšiš?
...ali u nekoj zemlji gde bi to imalo smisla....
Lokali u centru grada prave milionske pazare, pa nek daju korektne plate svojim radnicima, niko se nece ljutiti....valjda je normalno da zelis zadovoljnog i nasmejanog radnika. Ovde bi se to odrazilo iskljucivo na povecan profit nasih "siromasnih" poslodvaca.
U restoranima npr. može, ali nikako procentualno. Zna se da se naplaćuje Kuver i to je fiksan, ne procentualan iznos i on bi mogao biti zamena za bakšiš. Bakšiš je uvek stvar klijenta. I bolje da se uvede da se može ostaviti bakšiš putem kreditne kartice. Ovako em će država da se ugradi za porez pa vam bakšiš neće iznositi 10% već 12% (zbog PDV-a), em nećete znati kolika košta usluga pre nego što je naručite (što ne verujem da je po zakonu), em niko ne garantuje da će to završiti kod konobara.
A vi se posle pitajte otkud kafedžiji pare da kupi Genex kulu.
Tip odnosno baksis/napojnica je uveden za vreme velike ekonomske krze u USA kada su se sindikati ugostitelja dogovorili da se usluzni radnici ne otpuste zbog nemogucnosti placanja vec da rade bez plate i zaradjuju isljucivo od napojnica. Radnici su pristali s obzirom da nisu imali alternative , i napojnica je uvedena kao nesto sto je prakticno obavezno(iskljucivo moralno ne na racunu) i ne primereno je ne dati napojnicu. Plate zaposlenih koji rade u ugostiteljstvu kod nas mozda jesu male ali vecinom oni koji znaju posao i budu ljubazni sa gostima mogu da sakupe i vise od plate sa baksisom.Uvesti baksis kao obavezan je apsolutna glupost i ovako uvek ostavim baksis al ako me neko primorava na odredjenu sumu radije necu.
Koje sve gluposti nece biti u ovom srbistanu, obavezan baksis, sta treba da platim gazdi radnika a on da bere kajmak komplet, e pa gospodo "nece da moze"
Није тачно да је свуда у свету бакшиш обавезан. Кад одем на кафу и чекам 15 минута да конобар дође по поруџбину и јој 15 на кафу, мислим даје јасно какав бакшиш следи, тј. не следи. Ако кренемо са конобарима следећа фаза су фризери, па шминкери, па педикири,.. и да не набрајам даље.
И поставља се питање да ли онда треба оставити бакшиш и касирки у неком маркету, или радници на трафици?
Ја кад год сам задовољан услугом остављам бакшиш, и то не мали. Али постоје конобари који га не заслужују. Дакле, нема обавезног бакшиша.
Jedan od razloga za uvodjenje baksisa je onemogucavanje kontrole u vezi neizdavanja racuna a drugi razlog je da se omoguci da se vrsi placanje radnika bez placenog poreza ili da se obezbedi prihod za vlasnika koja nije oporezovan.
U pitanju je zelja vlasnika za vecom zaradom na racun radnika i zelja za kradjom poreza.
A gde u svetu je to obaveza?? Ja koliko sam obišao znam da je na svim aparatima odredjeno 10,15,25% nije bitno i opcija NO TIP ! Pa ja radim i dostavljam robu raznim mušterijama pa nikad ni jedna nije pomenula bakšiš.
Gradjani nisu podeljeni nego su jasno bar 95% protiv obaveznog baksisa. Ocigledno da laz o podeli gura isti onaj ko je pustio pricu o obaveznom baksisu. Jasno nam je da je to neko iz kartela, jer hoce da teret placanja konobara svojim vlasnicima kafica i pecenjara olaksaju na teret nas gradjana.
U slucaju uvodjenja te gluposti, to vise nije baksis nego porez od 10% a pa bi svaki gost odlucivao koloko jos pravog baksisa da ostavi nekom pristojnom konobaru.
A da li ce pasti cene pica i hrane u kaficima i restoranima jer je u njih vec uracunata usluga, ili cemo kao i sve samo mi dodatno platiti 10% vise, konobar ostati bez sigurne dnevnice jer ce raditi za obavezni baksis i na to sve samo cemo vlasniku puniti dzep.
Ako budem zadovoljan uslugom ostaviću onoliko bakšiša koliko mislim da treba (kao i do sad). Za slučaj da bakšiš bude uveden kao obavezan bilo gde, uvek mogu prestati da dolazim.
Mlađi konobari uglavnom izbegavaju da donose račune i sami sebi zaračunavaju bakšiš u cifru koju vam saopšte kada krenete, međutim kada budete uporni i stvarno donesu račun razliku u fiktivnoj/saopštenoj i stvarnoj visini pravdaju "nemanjem šifre" ili "slučajnom permutacijom" a to automatski znači baj-baj tom lokalu.
Ako je vec obavezno onda neka podignu cene proizvoda za 10% i daju to svojim radnicima. Ovako vlasnici imaju cene proizvoda a mi treba da im placamo radnike.
Ja imam firmu pa zamisaljam da dam cenu svog proizvoda a onda klijent da posebno plati radnike.
Druga stvar je ako ja hocu da pocastim nekog ko me je posebno usluzio onda je to moj izbor i to neka se oporezuje kao bonus. Neka sve bude po pravilima i neka se plati porez na sve.
Ako je guzva i pomogne mi da nadjem sto gde mozemo sesti (tada ce me verovatno odma i usluziti), da li je uredan tj obrisan i pospremljen, ako sam seo ocekujem brzo da ga sredi, ako nije guzva (tj nije me uputio do stola) i sednemo ne ocekujem tog trenutka da se pojavi ako sam uzeo meni jer bi nesto da porucim a za to mi treba vremena a ne odma da mi se pojavi nad glavom, ako ga trazim pogledom i slobodan je ocekujem da dodje pogotovo ako sam rekao treba mi 3min da se odlucim (toleranciju u guzvi imam), bar ponekada da obrati paznju na musterije koje je usluzio pogotovo ako su na spratu jer mozda bi jos nesto porucili...
To su moji kriterijumi da li i koliko cu ostaviti. Podrezumeva se ljubaznost i kulturno ophodjenje kao i poznavanje menija i sta restoran nudi. Konobar nije samo nosenje tacne, trckanje i naplate, on mora da reprezentuje kucu najbolje sto se ocekuje.
Mada da se ja pitam ja bi radije ostavljao baksis kuvaru kada me odusevi hrana.
A da oni dobiju svoju platu za svoj rad??? Kakav bakšiš ako hoćeš daš ako nećeš ćao šta palamudite gluposti pa niste ozakonili ni bitnije stvari! Za benificije koje su upisane a nisu uplaćene sudim se 5 godina a vi o bakšišu ja problema ja g.vana
Ja sam po profesiji konobar,umjesto da vlasnici ugostiteljskih objekata "trosak baksisa"prebacuju na gosta zasto ne bi nagradili osoblje za postignute rezultate u vidu procenta na ostvareni promet.A ujedno bi ostavil gostu izbor da nagradi ili ne nagradi konobara/konobaricu za usluznost."Prinuditi" gosta d
a placa baksis za svaku konzumaciju je van svake pameti pa makar to poteklo iz najrazvijenije drzave
svijeta gdje se to praktikuje.
Nema sile gari da ti platim to jer je "obavezno". Prva stvar je sto se baksis davao za trud, a sada se niko nece cimati od konobara. Druga stvar, sta imaju gazda i drzava da se trpaju u sve to? Aman izvucite vise te prljave rucerde iz nasih novcanika. Ja cu uvek dati, zaokruziti, ponecu i gotovinu ako placam karticama, u to ne treba da se mesa ama bas niko. I radije bi dao kes na ruke onom ko me sluzi. Ne zanima me da li se sad oporezuje ili ne, pravi se neki idiotski sistem i trosi vreme i resursi bez potrebe. Sta se tacno stiti time?
su cesto ti mladi konobari, pa toj deci koja se vredno bore za zivot od sveg srca ostavim koliko god mogu. Ne uvodite obavezu, jer ce taj novac gazde da prekroje u licne svrhe.
Niti treba da bude obaveza, niti treba da bude fiksiran iznos (pominje se 10%). Ko želi nek da bakšiš i koliko želi. Jedino prihvatam da se takva mogućnost (bakšiš) vidi na fiskalnom računu i da je moguće ostaviti bakšiš i kada plaćaš karticom.
Prvo baksis je stvar klijenta.
Drugo nije 10%.
Trece cene moraju biti jasno naznacene da bi znali da li ulazite ili ne u restoran, a ne da izigravate racunovodju i racunate koliki ce biti racun.
Mnoga zanimanja nemaju baksis, vec ako ih neko casti to se zove mito i korupcija, npr. lekari, prosvetari i sl
Baksis se daje kada ste zadovoljni uslugom, AKO zelite. Neopravdano je davati nekome baksis ako niste zadovoljni uslugom, a jos gore da nam se namece koliko moramo dati! Ja sam protiv, OBAVEZNOG i ODREDJNE VREDNOSTI.
Kada bude minimalna primanja u svim sektorima 1000 evra da i razmislimo! Ovako ja da plaćam obaveze vlasnika nema šanse ili na postojeću platu svih dodati još 10%….ma nema nista od ovoga!!!
Kakav crni obavezan bakšiš! Bakšiš se zarađuje, kulturom, profesionalizmom... A cene u kafićima toliko divljaju da gazda kad poskupi 10% to niko ni ne primeti! Ma skroz budalasta tema a danima se ljudi zamlaćuju njome!
Kafici da primaju kartice. Mozes ostaviti napojnicu u istoj karticnoj transakciji (npr racun 1000 din a ti ukucas koliko hoces da platis preko 1000 ili samo 1000). Sve crno na belo a ljudi dobiju svoje napojnice.
Ostavljanje bakšiša mora biti stvar izbora a ne obaveze.
Oni dobijaju platu od poslodavca a bakšiš dobiju od mušterija koji su zadovoljni uslugom.
Zamislite da je na svakom poslu obavezan bakšiš pa meni studenti posle ispita ostave bakšiš! Šta mislitet kako bi to izgledalo? Ili u školama...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Građani podeljeni oko toga da li treba uvesti obavezan bakšiš od 10 odsto
Autor: Tanjug
Info
•07.02.2023.
•10:02
Komentari 61
Konobar
hap
Ns
KirkaYU
Tralala
Zasto su oni povlasceni?
A hocete obavezan baksis, smesno i zalosno
55
Citalac
55
Gradjanin
Žana
Vojvođanka
Milan
Vlada
Coa
pajo patak
Građanin Toša
Nina
Većina je protiv uvođenja bakšiša u cenu na fiskalnom računu.
To je bakšiš i ja ću ga dati kome želim...
Neću valjda gazdi koji nije zaprljao ruke i pokuo čaše u svom kafiću sem što je dobio žuljeve na guzici da plaćam radnike
(konobare,momci i devojke izvinte),a on prijavio celu užu a možda i širu familiju i plača im dohodak i doprinose...
Nek zasuku rukave i rade kao i svi mi... I nek plačaju svoje radnike....
Markes
Spiridon Kopicl
Lokali u centru grada prave milionske pazare, pa nek daju korektne plate svojim radnicima, niko se nece ljutiti....valjda je normalno da zelis zadovoljnog i nasmejanog radnika. Ovde bi se to odrazilo iskljucivo na povecan profit nasih "siromasnih" poslodvaca.
V
Janko
Aca
Bulevarac
A vi se posle pitajte otkud kafedžiji pare da kupi Genex kulu.
DM
Map
Аки
И поставља се питање да ли онда треба оставити бакшиш и касирки у неком маркету, или радници на трафици?
Ја кад год сам задовољан услугом остављам бакшиш, и то не мали. Али постоје конобари који га не заслужују. Дакле, нема обавезног бакшиша.
usput
Limeni
Pera
U pitanju je zelja vlasnika za vecom zaradom na racun radnika i zelja za kradjom poreza.
Zare
Miko
Goki
Zare
/
da ste hteli eu ovi bi bilo normalno regulisano
Tdz
Goran Mijatović
Mlađi konobari uglavnom izbegavaju da donose račune i sami sebi zaračunavaju bakšiš u cifru koju vam saopšte kada krenete, međutim kada budete uporni i stvarno donesu račun razliku u fiktivnoj/saopštenoj i stvarnoj visini pravdaju "nemanjem šifre" ili "slučajnom permutacijom" a to automatski znači baj-baj tom lokalu.
Srdjan Vukmirovic
Ja imam firmu pa zamisaljam da dam cenu svog proizvoda a onda klijent da posebno plati radnike.
Druga stvar je ako ja hocu da pocastim nekog ko me je posebno usluzio onda je to moj izbor i to neka se oporezuje kao bonus. Neka sve bude po pravilima i neka se plati porez na sve.
Ja
To su moji kriterijumi da li i koliko cu ostaviti. Podrezumeva se ljubaznost i kulturno ophodjenje kao i poznavanje menija i sta restoran nudi. Konobar nije samo nosenje tacne, trckanje i naplate, on mora da reprezentuje kucu najbolje sto se ocekuje.
Mada da se ja pitam ja bi radije ostavljao baksis kuvaru kada me odusevi hrana.
Eeeee
milmar
Lucifer
Ja
a placa baksis za svaku konzumaciju je van svake pameti pa makar to poteklo iz najrazvijenije drzave
svijeta gdje se to praktikuje.
Tja
dz0
Mile
Reintje
Jogi Letač
Bojan
Mare
Drugo nije 10%.
Trece cene moraju biti jasno naznacene da bi znali da li ulazite ili ne u restoran, a ne da izigravate racunovodju i racunate koliki ce biti racun.
Mnoga zanimanja nemaju baksis, vec ako ih neko casti to se zove mito i korupcija, npr. lekari, prosvetari i sl
Goran NS
M
bocca
Cole
1
Džabalebaroš
Onda uvesti bakšiš za sve profesije, molim lepo... Znali bi i mi da živimo od bakšiša, a platica za štednju
Jole
Mile
Vidoviti Limanac
Oni dobijaju platu od poslodavca a bakšiš dobiju od mušterija koji su zadovoljni uslugom.
Zamislite da je na svakom poslu obavezan bakšiš pa meni studenti posle ispita ostave bakšiš! Šta mislitet kako bi to izgledalo? Ili u školama...
Jelena
NS
Bojan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H