Autor: Tanjug, Euronews Srbija

Info
06.04.2023.
10:45
Ministarstvo trgovine objavilo je da počinje izmenu Zakona o zaštiti potrošača, u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.
  • Samo kažem

    10.11.2023 16:48
    Pored vejpa
    problem je i travica ali to niko ne pominje. Jedan smotuljak lepo košta,više od vejpa ili paklice pa vi vidite. A klinci duvaju li duvaju,a svi se prave lako to nije istina. Licemeri.
  • Loki

    06.04.2023 17:25
    Loki
    Dosadni ste sa ovim "zabranama" i populizmom o Cigaretama zaista! To se resava jednostavno nema prodaje Cigareta i Alkohola i kraj...da samo da nisu ogromni novci u igri!!! Ko zeli da pusi i pije neka to i radi dok mu prija jer to zadovljstvo placa i niko nema prava da mu zabranjuje!!! Slazem se da treba postojati objekti za pusace i nepusace i nista vise od toga!!! Ovo je sprdnja jer ce klinci platiti nekom starijem da im kupi i sta cemo...nista!!! Sjasite vise!!!
  • ee

    06.04.2023 15:04
    "Škodi svima, neko će posle vajpa preći na prave cigarete, a sam nikotin pušačima izaziva razne bolesti koje posle koštaju zdravstveni sistem, tj. sve nas."

    Ovo prvo se slazem, ako neko sa cigareta predje na vejp je manje zlo. Zlo ali manje. Ovo sa decom problem sto prvo krenu sa vejpom, navuku se na nikotin i velika sansa krenu posle na cigare. Ko se seca, prva kutija koju popusis bacas peglu nije ti jasno sta je tu super..kad se navuces onda kasno. Sa vejpom, i to ovo sad vocne aromice ocas posla i kad si klinac navuces se.
    Ovo drugo nisam sigran, tj mislim da nije bas tako. Nikotin nije problem, nista mnogo gori od kofeina, on je samo ono sto te drzi navuceno na cigare. Problem je katran, olovo, kancerogenih materija brdo. Duvan kao biljka je jedan od najvise prskanih kultura pesticidima. I plus udises zapaljen duvan. To je zlo.
  • Alex

    06.04.2023 15:00
    Postovati zabrane
    Zabranjen je i alkohol pa se među maloletnicima itetako zloupotrebljava.
    Porodica, vaspitanje, zdravstveno prosvecivanje su oblasti na kojima bi trebao biti fokus. Takođe, influenseri su bez ikakve kontrole, a itekako imaju uticaj na decu i omladinu. U redu su zabrane, pozdravljam, ali okruzenje nam govori drugacije.
  • Igor

    06.04.2023 14:44
    @Vule
    Škodi svima, neko će posle vajpa preći na prave cigarete, a sam nikotin pušačima izaziva razne bolesti koje posle koštaju zdravstveni sistem, tj. sve nas.
  • Vule

    06.04.2023 13:38
    Sve razumem, ali hajku na vejp nikako
    Skupo je, glupo je, ruzno je, al ne skodi nikom okolo, pa odakle vuku pravo da to zabranjuju?
  • Pff

    06.04.2023 13:28
    Upravo sam detaljnim pretresom sobe svoje petnaestogodišnje ćerke našao gomile punjenja za elektronske cigare...i rizle.
    Obratite pažnju roditelji da ne budete magarci puni poverenja kao ja.
  • duy

    06.04.2023 13:25
    Koristim to 10 i vise godina. Pre toga sam pusio i to bas dosta. Iskreno, probao sam i flastere i slicno, ok nisam karakter nisam uspeo da ostavim, duvan tj nikotin stvara uzasnu zavisnost. Sa ovim znam da nije zdravo, ali mnogo mnogo manje stetno nego klasicne. Nema olova, nema katrana, nema CO2... Ima propil glikol, biljni glicerin, arome i nikotin. Jos jednom, znam nije zdravo ali mnogo mnogo manje stetno. Kad sam presao, znacajno mi se poboljsalo zdravlje, i disanje, culo mirisa se obnovilo, nema kaslja pusackog, kapacitet pluca se vratio. Jos jednom, nije prolecni vazduh ali mnogo manje stetno! Da li bi bilo bolje da i to bacim, sigurno.
    Ali ovde je sad problem sto je to postalo "moderno". Pre desetak i vise godina kad se pojavilo, bilo me blam da izvadim tu cuclu u javnosti. Gledali me cudno.... Sad postala moda i jos gore klincima to kao extra i krecu sa tim. Time se navuku na nikotin koji izaziva uzasno snaznu zavisnost. I jos gore duvanske kompanije sad to uzele pod svoje i krece marketing i reklamiranje. Pre smo uzimali ili preko neta iz Kine, pravili se modovi rucno, motao se kantal, uradi sam varijanta. Sad svi vejpuju i misle da su cool, ja presao na to kao pokusaj da se resim odvratne navike (sad mi ovo malo manje odvratna navika).....
  • Maki

    06.04.2023 13:10
    Ccccc
    Ako cemo tako, onda zasto drzava dopusta da se sve to prodaje, a zna se da ugrozava zdravlje svih???? Jer uzima pare! Drzava hoce da uzme pare od pusaca, a hoce i da zabrani pusenje....
    Potpuno šizofreno.
  • Sovra

    06.04.2023 12:41
    Pametnjakovic
    Zikice navedi mi 2 hemijska elementa iz elektro cigare,kad tvrdis da je otrov.
  • V

    06.04.2023 12:38
    Srbija ima najveći broj oboljenja koje nastaju kao posledica pušenja.
    Većina pušača su stariji ljudi. Ako stvarno hoćemo da uradimo nešto "za našu decu" pušenje se pod hitno mora zabraniti u svim zatvorenim prostorima, kontrolisati sprovodjenje zabrane i prekršaje drastično kazniti.
  • Zikica

    06.04.2023 12:08
    Pod hitno treba zabraniti!!!
    Potpuna zabrana. I za mlade i za odrasle.
    !!!OTROV!!!
  • Ćoravi Desk

    06.04.2023 11:53
    Hmm, zar prodaja duvana maloletnicima već nije zabranjena!?
  • Zabranjeno je

    06.04.2023 11:36
    Svakako
    Ali se sada jednokratne elektronske prodaju i u STR prodavnicama, ili klinci zamole nekog odraslog i daju mu novac da kupi za njih. I na kraju, ko će to sve kontrolisati?
  • Doca

    06.04.2023 11:30
    Hvala Bogu! U EU je to već zabranjeno. U N.Sadu roditelji kupuju deci te otrove.
  • bananarama

    06.04.2023 11:26
    Maloletnicima je zabranjena i prodaja duvana kao i alkohola, ali redovno, svakodnevno viđam klince kako na trafikama i po marketima kupuju duvan. Uveče sasvim nesmetano kupuju pivo i vino, ali ih jako retko viđam da kupuju žestinu.
    Ovo o zabrani pušenja na autobuskim stajalištima sam prvi put video po Skandinavskim zemljama. Na svako stajalište je zalepljen znak da je zabranjeno pušenje. Ko nadgleda i sprovodi te mere tamo, nemam pojma, ali nikog nisam video da duvani na stajalištima.
  • No smoking

    06.04.2023 11:24
    Zar je to bilo dozvoljeno do sada?
  • Sasa

    06.04.2023 11:07
    Svi vajpuju, svi botoks, svi ce sutra neki treci otrov da stavljaju u sebe marketing je cudo a ljudska glupost neogranicena, ali dobro deca nisu glupa samo su ranjiva kategorija, zato odrasli pamet u glavu..
  • MileMi

    06.04.2023 10:58
    Samo zdravo.
    Zabraniti i odraslima a kamoli deci. Ko je imao u porodici smrtne slucajeve zbog nesretnog duvana taj posebno mrzi duvan, e-cigarette i ostale otrove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna