Autor: Euronews Srbija

Info
25.05.2023.
12:54
Neprimereno vladanje, nepažnja na času i sve češći primeri vršnjačkog nasilja, samo su neki od razloga zašto se poslednjih godina sve više govori o zabrani korišćenja mobilnih telefona u učionicama.
  • Izvidjac Futog

    25.05.2023 15:49
    Deca
    Deca nisu kriva.Krivi su oni kojima je lakše da još od vrtića deci daju pametni telefon u ruku da sebi olakšaju roditeljstvo.Na taj način ajd da kazem zaglupljuju svoju decu.Nikada više nije bilo nekih poremećaja u razvoju dece baš zahvaljujući tim telefonima koje nazivamo pametnim a koji od naše dece prave nešto sto nije dobro.Previše je svega za te mozgove u razvoju.Ako je za bezbednost ok neka koriste jednostavnije telefone sa osnovnim funkcijama.Poziv ,poruka i to radi posao.Imam primere iz okruženja gde se dete od dve godina kupa sa mobilnim telefonom jednostavno nemogu da smire dete ako ga odvoje i na kratko od telefona.Pa da li je to normalno.Rodi se dete pravo zdravo i onda ga roditelji upropaste radi ličnog komotiteta.Nisam protiv tehnologije ali ljudi trebaju da ovladaju tehnologijom a ne ona njima.Stari sin mi je doktorirao telekomunikacije zahvaljujući učenju iz knjiga a pomažući se samo ponekad računarom.još nešto svakodnevno možemo videti na javnim mestima mlade kako ne skidaju pogled sa ekrana telefona nesvesni okoline i dešavanja oko njih.Nema empatije nema komunikacije sa drugim osobama mislim na pravu komunikaciju oci u oci.Da li je to normalno.
  • NS

    25.05.2023 13:57
    benefit
    @ Autor
    "Benefita" od mobilnog telefona u školi naravno da nema nikakvog, To je, valjda već svima jasno, a što se tiće Vašeg pisanja, bilo bi pismenije kada biste umesto "benefita" napisali korist ili neki drugi srpski izraz koji odavno postoji pre nego što ste ga, bogzna zašto, zamenili benefitom! Jel mislite da zvuči učenije, otmenije ili pokazuje kako znate i engleski! Ništa od toga, samo neki teško razumljivi snobizam. Mada je ovo o "snobizmu" upitno, jer valjda danas više niko ne smatra Amerikance za otmen svet! A nisu ni Englezi no što su bili...
  • DM

    25.05.2023 13:46
    Mobilni telefon u skoli je dosta teska tema. Do pre koju godinu nisam zeleo detetu da kupim telefon, u trecem razredu osnovne moje dete jedino nije imalo telefon sve dok divna uciteljica nije na roditeljskom pred svima potegla to pitanje zasto nase dete jedino nema telefon i zbog toga ispasta, posto ona ima naviku da im ne zadaje domaci u skoli vec naknadno putem poruka i ako nemamo sredstava skupice u razredu da mu kupe. U svakom slucaju nisam zeleo da se svadjam s njom i kupili smo mu telefon koji nije smeo da nosi u skolu. Od petog smo mu dozvolili s tim da ne sme da ga vadi na casovima.Naravno deca ko deca ako jedan cacka i nastavnik ne primeti i ostali ce. Jednom mu je bio oduzet na casu , pozvani smo u skolu preuzeli telefon i zabranili mu do daljnjeg da ga nosi. I nevezano za telefon , krenula je grupa malih delikvanata da maltretira nekoliko dece po skoli, moje dete je pretuceno van skole dok se vracalo kuci i nije moglo ni da mi se javi. Od tada na moje insistiranje s obzirom da se non stop nesto desava u skoli a skola ne zna da izadje na kraj sa tim delikventima telefon mu je uvek pri ruci i ne zelim da mu ga iko oduzima s obzirom da ne znaju da zastite decu zelim da barem tu sigurnost ima da moze da me nazove u bilo kom momentu. Sto se mene tice ako se budu oduzimali dacu mu neki stari i nek taj preda na vratima a ovaj nek mu bude blizu.
  • 3OPAH

    25.05.2023 13:42
    Interaktivni kvizovi/testovi su odličan način da se brzo proveri znanje i pažnja učenika na času ali za to treba da se koriste školski tableti a ne privatni mobilni telefoni. Time se ili diskriminišu deca koja nemaju telefon ili se vrši pritisak na dete da nabavi telefon. Privatnim telefonima nije mesto u školi.
  • Joki

    25.05.2023 13:41
    U moje vreme mobilni telefoni su tek pocinjali da se pojavljuju tokom visih razreda srednje skole i to ih je tek po neko imao, pa nekako prezivesmo i odrastosmo bez mobilnih telefona. Znaci NE TREBAJU deci mobilni telefoni. Mozda eventualno oni "glupi" telefoni da mogu roditeljima da se jave, za ne daj Boze i to je to.

    Juce videh devojcicu, od maksimalno 10 godina, sa IPhone-om preko 1000 evra kosta. STA CE JOJ???
  • Dusan

    25.05.2023 13:39
    Prvo izbaaacite sve one nakaradne zakone o školstvu u zadnjih par godina. Kada se vrate stari zakoni bez "prava dece" i druguh tzv ugroženih woke u obrazovanju , e onda može nešto da bude.
    Sada je bitnije učiti i dopustiti svaku glupost deci.
  • ns posmatrac

    25.05.2023 13:35
    Mobilni
    Kod nas u skoli se mobilni ostavljaju prilikom ulaska u ucionicu i po zavrsetku casa se preuzmu i tako za svaki cas.

    Ovo je praksa vec neko vreme i niko se nebuni.

  • Zabraniti nego šta

    25.05.2023 13:27
    U moje vreme su bili zabranjeni i digitroni/kalkulatori, čak su nastavnici znali ko ima sat sa digitronom pa je morao da ga ostavi na katedri dok traje kontrolni iz matematike!
  • II

    25.05.2023 13:15
    Naš dragi profesor istorije koga smo zvali Čovek a po profesiji tvrdili da je Ljudina, sada već odavno u penziji, nam je pružio zadovoljstvo da prisustvujemo više 'najboljih' časova i da budemo u delemi da odredimo koji nas je najviše oplemenio. Njegovi citati, maksime, reči podrške, pouke, mudre izjave navele su nas da razmišljamo drugačije, menjamo koncept pristupa i percepciju realnosti. Učio nas je kako da činjenice iz istorije povežemo sa sadašnjim trenutkom da bismo razumeli tokove i uspešno gledali unapred, možda predvideli dalja dešavanja. Rekao je jednom: "Od onih koji svesno prave štetu drugima, opasniji su samo oni koji toga uopšte nisu svesni." I danas citiramo njegove reči. Kao da je juče bilo, a bilo je pre 30 godina.
    A sada?!
  • Lala

    25.05.2023 13:07
    Mobilni u školama da bi se pravili kvizovi, to je preporuka, e stvarno na šta je spala škola da su kvizovi vrh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna