Autor: 021.rs

Info
20.07.2023.
18:03 > 18:06
Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da će stručnjaci građevinske struke veštačenjem utvrditi zbog čega su sinoć tokom oluje pala dva krana na gradilištu.
  • Marko

    21.07.2023 09:11
    Nevreme
    Oluja koja je lomila betonske bandere kao čačkalice, mi se čudimo što je oborila kranove... Uvek tražimo krivca i uvek neko mora da odgovara. Sreća pa nismo blizu mora, da udari cunami našli bi najmanje 100 krivaca za pustoš što ostavi.
  • Aleksandar

    20.07.2023 22:44
    Nemarnost
    Kranovi se na kraju dana ostavljaju otkočeni, upravo zbog vetrova kako bi pružali što manji otpor.
    Ovde to nije bio slučaj!
  • 313z

    20.07.2023 22:34
    To je tradicija
    U zavisnosti ko je investor, biće imenovani krivci, ili neće.
  • MileNS

    20.07.2023 22:32
    Kran je mašina ili gradjevina?
    Nešto mi se čini da bi kranom trebali da se bave stručnjaci mašinske struke a ne gradjevinske? Sa gradjevinom ima veze tek sa mestom postavljanja krana dal je na nabijenoj tampon zoni tucanika ili je na izlivenoj armirano betonskoj ploči. Za to se izdaje overen izvestaj koji mašinci koji proveravaju kran NISU duzni da proveravaju. Sve ostalo u vezi krana je čisto mašinstvo... uzad i uzetnjace, konstrukcija, pogonski sistemi, iskljucivaci (pre)opterecenja prema definisanim dijagramima pa i sam taj sistem da se otkoci rotacija krana zbog vetra.
    Da vam kazem posteno... ovaj vetar je bio toliko jak da je i svaki otkoceni kran bio ugrozen od same znacajno rotacije. Dal je taj prvi kran u bloku65 bio otkocen, cini mi se da nije... ali drugi je definitigno pao jer ga je prvo povukao za sobom.
    Kran u Zagrebu je prema snimku zaista bio otkocen i vrteo se ali udari vetra su toliko bili jaki da je ipak pao. Nadam se da razumete da nije fer pozuritvati za zaključcima jer moze biti i sve ispravno i propisno ali da je "priroda" ipak donela zavrsnu reč. Konstrukcija krana ima ipak i svoje limite!
  • av

    20.07.2023 20:08
    citiram
    Na tom gradilištu inspekcija rada je po službenoj dužnosti vršila nadzore u aprilu i julu ove godine i tom prilikom je utvrđeno da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da za kranove zatečene na gradilištu poseduje važeće stručne nalaze izdate od strane pravnog lica sa licencom kao dokaz da su kranovi bezbedni za upotrebu.
    zakljucak.kriv inspekcija rada i lica sa licencom
  • B

    20.07.2023 19:34
    Pa jasno
    Il je kriv kran, ili kranista.
    Kad se budu raspadala zgrade,biće krive zgrade ili stanari.
  • VladaNS

    20.07.2023 19:18
    Ehhh da
    Da ne opterećuje te glave veštacima i dodatno naplaćuje te državi izlaske na teren, ja ću vam reći od čega su pali kranovi. U pitanju su podzemne vode, koje su povezanekapilarnim putem sa Tisom....
    Pa kada se zaje.avamo, da idemo do kraja. Oluk i vetrovi za koje nisu predviđeneni kranovi, vi ćete uzeti veštake da vam napišu uzrok pada.
    Ovde je neko ili bezobrazan ili glup...
  • Banderaš

    20.07.2023 19:05
    Javašluk
    Bezobrazluk,javašluk,korupcija to su razlozi zašto na balkanu padaju kranovi,a u Nemačkoj,Švajcarskoj gde se za izazivanje opšte opasnosti nemarom ide u zatvor, gubi dozvola za rad i plaćaju milionske kazne i odštete tamo kranovi izdrže i jače oluje nego što smo je sinoć videli. Ministar građevinarstva,direktor inspekcije i policije bi trebali dati ostavke i proglašeni krivim,da je ovo zdrava država a ne septička jama
  • Jelena

    20.07.2023 18:47
    @MZS
    УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ СРБИЈЕ НА ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ
    (за 21. и 22.07.2023.)

    Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата од сутра после подне до суботе увече очекује јака грмљавинска активност.
    Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз појаву :
    * крупног града (> 5 cm у пречнику),
    * краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 m/s),
    * изоловано и орканске ударе ветра (> 28 m/s).

    Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити и из тог разлога ће се за конкретне локације издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред.
  • Samo pitam

    20.07.2023 18:46
    "Ministarstvo rada: Veštaci će utvrditi zbog čega je oluja srušila kranove na Novom Beogradu"

    Ko zna kako se zove Ministar rada ... ?
  • Anketa

    20.07.2023 18:45
    Ko misli da će "investitor" biti kažnjen:
    (-) Da
    (+) Ne
    ?
  • Dragan

    20.07.2023 18:30
    As
    U Zagrebu isto pali kranovo u jednoj bila osoba jer je bilo radno vreme.Osoba je prevezena u bolnicu i van životne opasnosti.Mesto gde je palo veliki krater na betonu.Priključiti se radarskom distemu on line u Zagrebu.Po radarima ponovo se formiraju oblaci u Sloveniji i oko Alpa.Oblačni sloj je od Graca Do Slovenije ide ka Zagrebu.
  • Snimak

    20.07.2023 18:25
    Koji sam video na društvenim mrežama,ukazuje kao da je strela krana bila zakočena.Na to me navodi prvih 15-tak sec snimka gde je strela u istom položaju,a udari vetra su veoma ozbiljni(opet isti snimak...drveće se ozbiljno povija).
    Sveto pravilo,strela mora biti slobodna(otkočena).
    Proverite rukovaoca krana!
  • Милош

    20.07.2023 18:25
    nema.sarme@yahoo.com
    Видећемо и како ће се зграде грађене по истом стандарду држати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna