Autor: RTS

Info
17.09.2023.
10:32
U postupku restitucije starim vlasnicima ili njihovim naslednicima do sada je vraćeno više od 90 odsto oduzetog poljoprivrednog zemljišta, kažu nadležni.
  • Mile

    20.02.2024 17:48
    Naslednici nagrabusili
    Procedura je predugačka, kažem iz ličnog iskustva, prespora a naslednici u restituciji omalovaženi od svih redom - institucija, međusobno se tužeći a vidimo i od ratara, jer Bože moj, njihovo je preče pravo kao zakupaca. Podsetiću, sva ta zemlja koja se vraća bila je paorska, teškom mukom stečena i nije u redu da neki novi, mladi paori sa podsmehom govore o naslednicima i restituciji. Najveća nepravda je to što je tokom procedure promenjen način dodele državne zemlje u restituciji, pa su jedni mogli da biraju a drugima je dodeljen ograničen spisak oranica za nadelu. Od početka do kraja nepravedno !
  • Laza

    18.09.2023 12:52
    Restitucija
    Osim crkve ne sam čuo da je nekome vraćena zemlja. Lokalne SNS kabadahije koči proces restitucije. Za to vreme obrađuju stotine hektara tuđe zemlje. Čak je crkvi iz opštine Sečanj vraćena zelja sa teritorije opštine Žitište.
  • Restitucija

    17.09.2023 17:36
    Kako
    Kako restitucija da vrati oduzetu zemlju kad država neda što to ne odobri gospodin predsednik on se za sve pita pa je potrebno njegovo odobrenje. AV svima pomažeš pomozi i nama. Unapred hvala
  • Otimači

    17.09.2023 15:48
    Vlasnici su oštećeni
    Država ovim zakonom opet vlasnike oštetila. Tri godine od pravosnažnosti rešenja o povraćaju zemlje vlasnik ne može da uđe u posed i da obrađuje SVOJU zemlju i ne može da diže arendu, AKO je pre rešenja država izdala u zakup.

    Privatna svojina mora biti neprikosnovena i zaštićena od svega. Otimali su i dosta je bilo.
  • Analitika

    17.09.2023 15:10
    Zemljiste koje je predmet restitucije ne moze biti predmet zakupa. Sramota je da drzava to svesno izdaje na dug rok, kako bi pokupila zakupninu, dok stvarni vlasnici cekaju istek ugovora da idju u posed. Drzava koja je brutalno otela tudju imovinu, danas pokusava da se predstavi kao zrtva restitucije. Svi stocari koji su zakupili zemlju su znali da treba da se vrati, ali su i oni hteli malo da ucare jeftinog zakupa.
  • Pravda

    17.09.2023 14:52
    @
    Da je bilo pravde komunisti ne bi oduzimali zemlju. Ni sad nije ništa bolje. Već 10godina vraćaju i nikad da vrate. Znaju da je to sporni slučaj i kako su mogli da je izdaju u zakup.Ništa nisu bolji od prethodnika
  • Parafraza

    17.09.2023 14:52
    A do kada ovi naslednici i naslednici naslednika misle da traže nacionalizovano? Zar nisu imali dovoljno decenija da steknu ponovo sve? Ili takav narativ važi samo za izbeglice?
  • V

    17.09.2023 13:36
    Koliko ljudi je ispaljeno za restituciju ili su dobili sicu?!!!

    Potrebna je nova restitucija od ove je jedino crkva imala koristi!
  • Tamara

    17.09.2023 13:32
    Pogresno tumacenje
    Zakup placaju godinu za godinu a ne za ceo period zakupa unapred a parcele za vracanje su javno dostupne,sve se znalo unapred
  • Budi pravi gazda!

    17.09.2023 13:24
    Uzeli zemlju za smešne pare!
    Prave gazde kupuju zemlju da bi ostala i njihovoj deci, a kad zakupljuju državnu, ako su pametni, prvo provere da predmetno zemljište nije u restituciji.

    Ne misle valjda zakupci da imaju veća prava od stvarnih vlasnika koji decenijama nisu mogli da koriste zemlju koju su njihovi dedovi znojem stekli????




  • pajo patak

    17.09.2023 13:12
    nije problem restitucija;
    problem je svaka državna institucija.
  • Ivan

    17.09.2023 13:11
    .
    Svi spominjete zakupe i ha, a niko ne spominje da naslednici dobijaju 15% vrednosti i to ne u zemljištu, nego vrednosnim papirima ili kešu. A crkve i druge verske zajednice dobili odmah i 100%! Gde je tu pravda za običnog čoveka???
  • V.I

    17.09.2023 13:08
    V.I
    St zadaje muke? Znali su da he sve to tudja zemlja i svaka Zemlja ima Vlasnika kome se MORA oteto vratiti dali sada ili kasnije! Neka idu da se žale Koministima koji su upropastili mnoge živote i porodice! A sada imate novokomponovane Komuniste koji sve to otkupljuju za džabe! Nikada u ovakvoj Srbiji sreće nejce biti jer otimati tudje dabi sebi pribavio dobit to neide niti će ikada ići! Zato smo proklet narod
  • Ne kukajte

    17.09.2023 13:08
    Zakupci, kupite sebi zemlju!
    Svako ko je zakupio drzavnu zemlju morao je znati da će možda biti vraćena vlasnicima jer je dobro poznato da je povraćaj u toku.

    Najviše su izgubili vlasnici i naslednici jer im je ODUZETA!
    TAČKA!
    Ko je hteo da se bogati neka kupi svoje pa u svoje neka ulaže a ne da po smešnoj ceni zakupi a onda kuka.
  • Peja

    17.09.2023 12:27
    Mi smo dobili parcelu nazad.Zadnjih 20 godina je je moju dedovinu raubovala neka Beogradska firma,parcela je milionske vrednosti ,radio je sve ove godine neko posao na njoj.Zasto ti Beogradjani nisu placali zakup,,,,zasto
    Pun je Beograd takvih firmi koje su dosle do para koristeci tudje.Dobra im je ekonomija
  • dule

    17.09.2023 12:04
    Са стране
    17.09.2023 • 10:59
    Логика
    Логично би било да сточар користи земљу до краја уговора, а да држава плати власнику аренду коју је сточар платио. Када истекне уговор, власник онда може како хоће.



    Pa sad. Da je kupovina zemljišta u pitanju, onda da. Ovako, jedino logično bi bilo da zemlja koja je predmet restitucije ne može da se izda na ovako dug rok. Međutim, sada je to gotovo i neko će morati da trpi nepravdu i štetu. A "državu" zabole, oni su uzeli pare da ih spiskaju a to što građanima prave štetu bole njih.
  • Dušan Savić

    17.09.2023 11:59
    Meni su komunjare oduzeli 300ha zemlje. I sada je problem vratiti? Jer je na dobroj lokaciji razni sinovi j unuci njihovi imaju tu parcele.
    Samo lustracija pa da vidiš kad ih izbaciš i iz politike i svega.
    Komjnizam najveće zlo koje je došlo u srbiju.
    Svi vi koji kukate za demokratijom nema je dok se ne rešimo crvene bande i iz politike i svega.
  • Popaj

    17.09.2023 11:48
    Bice parizera! A uvek se moze upaliti traktor i krenuti ka Beogradu u zoloski vrt
  • Marko

    17.09.2023 11:40
    Логично
    @ са стране

    Тако ће и бити. Лица која су реституцијом добила земљу су дужна да трпе претходно склопљени уговор, те не могу подизати аренду нити мењати услове истог господину из текста. Могу отуђити земљу, али је исто тако и купац исте дужан да до истека уговора трпи његове одредбе. Не може избацити закупца са земље нити мењати услове. Тако да је нејасно зашто господин кука.
  • Са стране

    17.09.2023 10:59
    Логика
    Логично би било да сточар користи земљу до краја уговора, а да држава плати власнику аренду коју је сточар платио. Када истекне уговор, власник онда може како хоће.
  • Restitucija

    17.09.2023 10:58
    ?
    Ja 60god. čekam da mi vrate zemlju. Izračunajte moje gubitke i sad ako mi vrate treba opet da čekam da istekne zakup. To stvarno nema smisla. Nek država to reguliše sa zakupcima. Što da čekam malo li je 60god? A što se tiče njihovog ulaganja pa bilo je i kod mene i još oduzeli početkom juna sa svim već prispelim usevima. Ko će meni to nadoknaditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna