Autor: FoNet, Beta

Info
05.10.2023.
18:48
Četiri prosvetna sindikata saopštila su danas da će zaposleni u svim osnovnim i srednjim školama i domovima početi štrajk 16. oktobra, koji će trajati do ispunjenja zahteva.
  • злица

    06.10.2023 14:53
    !
    Морам да напишем још једном.Моја критика је:једноставно договорите се ако је штрајк онда је штрајк.Код вас има штрајкбрекера више него штрајкача,шта је разлог томе .Ко да вас подржи и разуме,ко може да вас узме за озбиљно.
  • Pera NN

    06.10.2023 14:31
    S'obzirom da je velika većina prosvetnih radnika u SNS-u mislim da ovo nema veze sa botovima nego većina naroda zaista nije na strani prosvetnih radnika iz mnogo razloga.Samo kažem činjenice svidelo se to nekom ili ne.
  • Franc

    06.10.2023 11:08
    Nustra
    Ništa novo, uvek ista priča, ionako se radi manje od 30 minuta,većina prosvetara je u belom štrajku već decenijama.
  • Caca

    06.10.2023 11:01
    Zao mi je sto mnogi ne shvataju (da li nece ili ne mogu da shvate, ne znam) da je nastava samo mali deo radnog vremena jednog nastavnika, ali je jedino sto roditelji i dezurni dusebriznici vide i za sta se svi hvataju kad treba ocrniti nastavnike. Culi ste za vrh ledenog brega? E, to vam je nastava.
    A sto se tice deljenja otkaza i onih koji hoce da rade i za manje para, razmislite ponovo i procitajte koliko je studenata poslednjih godina upisalo nastavnicke smerove. Niko vise nece taj posao da radi, ne zbog novca, vec zbog uslova.
  • jojo

    06.10.2023 08:30
    suludi komentari
    #pera
    Obzirom koliko "rade" imaju dovoljno vremena pa neka rade i dodatni posao. I ja radim dva posla. Energije sigurno imaju, pošto od diktiranja lekcija ne mogu da se umore bog zna koliko.

    Sram Vas i stid bilo.
    Savetujem Vam da ukoliko imate imalo dostojanstva nemojte ostavljati komentare, nisu odraz Vase inteligencije svakako.
  • V5

    06.10.2023 06:43
    Svi znamo
    Kome su još potrebne škole kad u tigru mogu da se kupe fakultetske diplome i akademske titule?
  • Potozoa

    06.10.2023 06:33
    Racunica
    Norma 20 casova, odeljenja 5, u svakom odeljenju 35 đaka, to je 175 pismenih, 175 kontrolnih, 175 diktata, 175 osoba koje treba kontrolisati i pomoci ako uopste primetis da nesto nije u redu. 4 pismena godisnje, minimum 10 kontrolnih i toliko ispitivanja i odgovaranja za ocenu. Ovo je samo provera. Da ne pricamo o obradi gradiva, uvezbavanju, takmicenjima, administraciji, staresinstvu…
  • Samo posmatram

    06.10.2023 05:02
    @profa
    “…Kako se nikad ne postavi pitanje radnog vremena stranačkih članova koji su sa kupljenim diplomama dobili radna mesta u javnim preduzećima?…”

    Očigledno je, da pitanja oko radnog vremena nastavničkog kadra, na portalima postavljaju botovi po zadatku.
  • Popaj

    06.10.2023 01:29
    @versus je potpuno u pravu. Sta se sve desilo proteklih par godina i nisam nikoga video da se bunio. Samo oko para. Degradirani su na 100 nacina ali to nije bitno, sindikat cuti. Samo su na pare slozni. Nece vam par crvenih popraviti kucni budzet ali bi se moglo videti bar mala incijativa da bude deci bolje da se vidi da neko misli o njima. Nisam do sada ni video da su se sva 4 sindikata slozila oko necega. Neverovatno ali samo oko novca. Kad vas tuku i ponizavaju onda se necete sloziti. Svakako treba dati vise novca jer je sve otislo od cena ali bilo bi vas dobro videti i da se bunite za nešto drugo.
  • Prosvetar

    05.10.2023 23:57
    Po komentarima se vidi
    Ne čudi me zašto je u školama stanje kakvo je i zašto mladi sve manje žele u prosvetu. Pročitajte ove zlurade komentare. To deca sigurno slušaju i kod kuće. Ni malo razumevanja, ni malo empatije. A toliko lošeg se dešava po školama. Među učenicima ali i prema nastavnicima. Volela bih da vidim jednog od ovih "savetodavaca" u učionici, u razredu gde mu dete ide, nekoliko nedelja. Neka radi. I komentariše kasnije. Nastavnički posao nije samo u učionici. Postoje dežurstva, sednice, roditeljski sastanci, obavezni seminari, popravni...postoji nešto što je priprema za čas, priprema pismenih, ali i pregledanje istih. Nastavnik srpskog npr. ima 3 razreda...pa u maju ili junu imaju svi obavezan pismeni, ali i maturski rad. To se pregleda posle radnog vremena, noću i vikendom. Pitajte porodice onih koji rade u školi. Pola radnog vremena nastavnika učenici i roditelji ne vide. Uz to, današnji prosvetar treba da ima snage i strpljenja da izađe na kraj sa svim roditeljima koji sve znaju bolje. Posao u prosveti se voli ali i pojede čoveka. Jer na žalost, ni deca, ni roditelji, ni sistem...ništa više nije lako.
  • Z

    05.10.2023 23:25
    @versus
    To što pišeš su razlozi da roditelji štrajkuju, njih ima više nego nastavnika i svakom je stalo do rođenog deteta. A roditelji, cvrc. Niko da digne glas.
  • Mrk

    05.10.2023 23:23
    Baš me briga ja kupio diplomu
  • neću vam oprostiti

    05.10.2023 22:58
    Što se nisu bunili na malu platu za vreme zaraze? Mi kupili knjige,pukli para,a imali smo online nastavu(samo prozivka) i privatne časove. Kupi telefon da dete prati online nastavu,mora brzi net, gradivo preko televizije bez objašnjenja kao da su deca upisala neki kurs. Deca naučila da koriste prepisivanje, jer je direkna nastava izbačena.
    I odlasci kod oftalmologa.
  • pera

    05.10.2023 22:35
    Obzirom koliko "rade" imaju dovoljno vremena pa neka rade i dodatni posao. I ja radim dva posla. Energije sigurno imaju, pošto od diktiranja lekcija ne mogu da se umore bog zna koliko.
  • profa

    05.10.2023 21:54
    Visina prosvetarske plate je najmanji problem, ali treba uzeti u obzir da sve veći broj nastavnika prelazi na druga bolje plaćena mesta. Za pojedine predmete je problem pronaći zamene, na primer za matematiku, fiziku, stručne predmete u srednjim školama. Studenti neće da se školuju za nastavnički poziv jer su male plate i nema perspektive u tom zanimanju. U komentarima se vidi da ljudima smeta kraće radno vreme nastavnika, a zaboravlja se da nastavnik mora da se pripremi za časove, da pregleda radove, osmišljava razne projekte i to najčešće u kućnim uslovima. Od početka školske godine sam samostalno uložio u kupovinu udžbenika i internet kurseva oko 70 evra da bi mogao kvalitetno da se pripremim za stručne predmete koje predajem i koji se po prvi put pojavljuju nastavi kao rezultat reforme plana i programa. Kako se nikad ne postavi pitanje radnog vremena stranačkih članova koji su sa kupljenim diplomama dobili radna mesta u javnim preduzećima? Jedan stranački "stručnjak" nas je koštao milijardu evra štete u energetici i na kraju nikom ništa. Nedavno je bio članak o tome da se 20 posto budžetskih sredstava nenameski troši i verovatno odlazi u privatne džepove političara i njima bliskih ljudi. Dokle god smo zaslepljeni mržnjom i zavišću jedni prema drugima, moći će da nas vrte oko malog prsta i živećemo bedno.
  • II

    05.10.2023 21:34
    Tužbe
    Dosadašnji komentari -tužno koliko ima prezira u ljudima! Ono što prosvetari treba da urade jeste da podnesu tužbe za klevetu, povredu ugleda, časti,... protiv, recimo, roditelja koji dozvole sebi da ih ucenjuju inspekcijama, te na taj način vrše pritisak, zatim protiv nadređenih ili nekih drugih službi u školi,ako na njih svaljuju teret odgovornosti za sve probleme koji izbiju i za sva obezvređivanja koja doživljavaju, .....protiv onih koji su obezvredili ovaj poziv i svojim odlukama zgazili njihovo dostojanstvo,....ili da odu iz iste,
  • Botbota

    05.10.2023 21:17
    PODRŠKA
    Kakvi komentari, sramoto botovska. Stvarno smo zaslužili sve šta nam se dešava.
  • Syracuse

    05.10.2023 21:12
    Ukiniti škole, neka roditelji sami obrazuju i vaspitaju svoju decu. Imaju besplatne udžbenike i motiv.
    Škole zatvoriti i otvoriti kladionice.
  • versus

    05.10.2023 20:57
    Ja na žalost već decenijama nemam ni trunke saosećanja prema "prosvetarima". Niko nikad nije štrajkovao zbog:

    - izdavačke mafije
    - po 2-4 "udžbenika" iz svakog predmeta
    - uzimanja kredita samo da bi se platile knjige
    - mase ranca koja se približava masi deteta
    - nepostojanja ormarića u školama da deca ne tegle sve knjige
    - povećavanja broja časova
    - povećavanja broja predmeta
    - partijskog zapošljavanja
    - WC-a bez toalet papira i sapuna
    - ukalupljivanja/zombiranja dece
    - nepostojanja individualnog rada sa decom ili manjom grupom dece
    - preterivanja sa "projektima" i "grupnim radovima"
    - nedozvoljavanja deci da budu deca
    - školskog sistema zasnovanog na ruskom iz 19. veka - tabla, kreda, prepisivanje, diktiranje i kvantitet na štetu kvaliteta
    - ...

    Spisak je na žalost predugačak da bi stao u komentar.

  • Khm

    05.10.2023 20:39
    Koriste preduzbornu kampanju da dobiju love, a vecina uhlebljena preko veze
  • Gradjanin Tosa

    05.10.2023 20:28
    Veliki uporno zezaju male
    za ideale ginu budale
    fabrike truju okolinu
    kreteni dizu bune i ginu

    Bice bolje, neko vice
    na papiru mrtvo slovo
    na istoku stare price
    na zapadu nista novo
  • Novosadjanka

    05.10.2023 20:26
    Nedavno na roditeljskom sastanku u jednoj novosadskoj srednjoj skoli, razredni staresina je rekao da bi tog momenta bar trecina profesora trebali dobiti momentalni otkaz jer nisu sposobni da predaju deci a zna se i zasto, jer su stranacki bili podobni da se zaposle a nepodobni da uce decu i predaju nastavu. I sta sada hoce, jos para? Pa kada ce vam biti dosta?
  • Kostunica

    05.10.2023 20:22
    Nekoliko crvenih nece vratiti "dostojanstvo" prosvetnim radnicima. Ovi sindikati nisu ni da nabave ajvar i ostalu zimnicu. Ono sto treba da bude tema strajka je nasilje u drustvu, sklanjane dilera sa ulice, zatvaranje kladionica u blizini skola, samovolja direktora koja se videla po primanju preko veze ucenika koji su lose uradili zavrsni ispit pa su odeljenja uvecana za 30%, nastavnici koji godinama rade pod ugovorom (i sami su krivi zato sto cute), nenastavno osoblje... Oni koji misle da prosvetari ne rade nista, mogu slobodno da se prijave da predaju matematiku, fiziku, hemiju, ima mesta.
  • KC

    05.10.2023 20:21
    #Citalac
    Pa kad rade za crkavicu od koje ne mogu da prezive.
  • KiZa

    05.10.2023 20:12
    Sve bih vas pootpuštao! Svako svoju zadnjicu gleda, a za decu ih baš briga. Samo da se odradi posao po nekom praistorijskom programu...i sa što manje zamaranja. Važno da svi izaberete najskuplje udzbenike iako postoje i oni besplatni. Čast izuzecima!
  • Roditelj

    05.10.2023 19:58
    Ko nece da radi otkaz
    Kad su glasali za izdavace i drali nas roditelje da kupimo najskuplje knjige, eskurzije bez javne nabavke i pratece budalastine koje valjaju djacima bilo im je dobro. Sad kad su sitne provizije potrosili oni bi da strajkuju. Ko nece da radi otkaz, a od roditelja razumevanje i podrska tek kada budu razumeli da imamo i mi prava da se pitamo iz kojih knjiga ce deca uciti i da nije normalno da knjige za 2 djaka kostaju kao prosecna plata u ekonomskom tigru.
  • Ode Kataš

    05.10.2023 19:46
    Đačke torbe 7kg u petom razredu. Jesu li i oni deo prosvete?
  • злица

    05.10.2023 19:42
    !
    Шта радите бре.Распустите све синдикате ,оснујте један .И сви станите ,који је то штрајк ,један ради стално други ради скраћено,трећи неради уопште,четврти од свега по мало .Па ви сте срамота не виђена,образована ,шта би тек било да сте необразовани ;каријеристи ко ће бити председник синдиката срамоте једне школске.
  • Tora

    05.10.2023 19:39
    lezi lebe
    Može, kad prosek radnih sati bude isti kao i nacionalni prosek.
  • komšinica

    05.10.2023 19:28
    Treba povećati dnevnice za ekskurzije, procenat za nabavku nepotrebnih udžbenika i cenu privatnih časova!
  • CItalac

    05.10.2023 19:18
    Ko o čemu provetari o parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna