Autor: N1

Info
13.10.2023.
07:10
Gotovo svakodnevno stižu vesti o nasilju u školama, nezadovoljstvu prosvetara i problemima u celokupnom obrazovnom sistemu. Da li je Vlada obezbedila sredstva da se u narednoj godini nešto promeni?
  • Kragujevcanks

    21.12.2023 16:18
    Prosveta visokoškolska Kg
    Prosveta visokoškolska ima male plate.mislim na ljude na Fakultetu Univerzitetu,Pravnom i dr.dajte malo vise para za Fakultete.tj.ljude koji nisu profesori.hvala unapred.
  • posmatrač

    14.10.2023 07:39
    zastarelost
    Čitav sistem obrazovanja je zastareo, iako postoje PPT prezentacije, kompjuteri i sl. koristi se sistem 1. nastavnik pokazuje, 2. nastavnik ocenjuje, 3. učenici slušaju i pišu, 4. sedi se u školi. Osnovna škola je obavezna. Tako je bilo i pre 300 godina (ko je išao u školu). Sa internetom se sve promenilo. Ko hoće ispuniće: 1. propisano gradivo, 2. znaće, 3. moćiće da napreduje sa svojim znanjem, 3. neće biti u kontaktu sa problematičnom decom. Ko neće ne mora, neće znati neće naći posao, ako je problematično dete biće problem koji se ne rešava u školi. Profesori treba da budu mentori. Vremena i tehnologija su se promenili, informacije su dostupne svima. Na kraju AI uz pomoć tehnologije i propisa koji slede u budućnosti će to brzo i elegantno da reše. Ko hoće biće obrazovan ko neće to je njegov/njen izbor i njihovih roditelja.
  • Velja

    13.10.2023 14:42
    Prosveta propada
    Prosveta je godinama unistavana od strane sindikata i ministarstva prosvete a sa ovim potpisivanjem protokola sa vladom oni su sahranili prosvetu. Lazu, mazu godinama prosvetare odmah da daju ostavke sindikalci i ministsrka da vise ne rade protiv interesa prosvetnih radnika
  • Zemlja čudesa

    13.10.2023 13:01
    @Njihov cilj
    Mislim da grešiš, ni njihova deca se ne školuju u inostranstvu. Razlog je jednostavan - to su krkani koji školovanje smatraju za veliku i bespotrebnu muku, a decu odgajaju da budu ista takva ili još i gora. Ima i dokumentovanih primera.
  • Bot

    13.10.2023 12:28
    Deca
    Prvo vaspitajte decu, pa onda pišite. Radim u školi i znam kakva su deca. Nevaspitani, razmaženi, roditelji im dolaze za svaku trojku u školu...
  • Prof

    13.10.2023 11:55
    >> "Udžbenici su katastrofa"

    Jesu, a ko je kriv? Onaj koji donosi planove i programe i stalno trpa sve više i više. Na papiru deca su nam Tesle i Ajnštajni, a u stvarnosti preopterećeni nepotrebnim znanjima i samo se provuku kroz osnovno i srednje obrazovanje bez realnog znanja. Čast izuzecima.
  • Marija

    13.10.2023 11:16
    Hm
    Ja sam nastavnik matematike, ali radim u privatnoj školi jer ne znam nikoga u državnim školama ko bi me primio, a konkursa nemay redovno pratim. Slala sam biografije u sve škole, niko me nije kontaktirao. Radim skoro dvadeset godina, imam licencu, zdrava sam... Ja se zaista pitam ko onda predaje matematiku, stalno slušamo kako su deficitarni, a sa druge strane sva vrata zatvorena. Ne BiH pristala da skupljam glasove i da me vuku po mitinzima, zanima me dobijanje posla na normalan način, ako to još postoji....
  • Novosadjanka

    13.10.2023 11:05
    Njihov cilj
    Cilj ove vlasti je da u potpunosti devastira obrazovni sistem, kako bi svi "na kraju" postali ovce velikog vođe..
    Suvišno reći da se njihova deca ne školuju ovde, ali naša da,
    A čekaj, da nije za NAŠU decu?!!
  • NNunited

    13.10.2023 11:04
    ...
    Sad dolazimo do srzi problema. Nema nastavnog kadra jer su plate lose. Odeljenja su odromna, nasilje dozivljava procvat, direktori bez autoriteta. A sve ovo je posledica zapostavljanja obrazovanja zadnjih 30 godina.
  • /

    13.10.2023 10:57
    /
    ne moze neko ko slusa cecu i karleusu i na maturskim vecerima ispred sebe imati gomilu praznih casa biti podoban kadar... osim u srbiji
  • II

    13.10.2023 10:55
    Zdravlje
    Pored svega navedenog, još nešto: popodnevna smena?! Bolest i prkos svim pravilima funkcionisanja tela i bioritma! Nekom stalo do toga da se nastava isključivo odvija u prepodnevnoj smeni?!
    Molim svakog ko je u prilici, a zainteresovan je, da ispita: u kojoj još državi se primenjuje dvosmenski režim rada?!
  • Tetka

    13.10.2023 09:50
    @Marija
    Nije pitanje podobnog kadra, bar kada je rec o nastavncicima.
    Cinjenica je da nema profesora matematike, fizike, hemije, stranih jezika, sve vise i srpskog.... Tj. mozda ih ima, ali nece da rade u skoli. Ne samo zbog plate, vec zbog sveukupnog odnosa prema prosvetnim radnicima.
    O podobnosti moze se pricati kada je izbor direktora u pitanju.
    Eto, u Novom Sadu, sve profesori fizickog se imenuju kao direktori. Slucajnost? Sumnjam.
  • Gumeni

    13.10.2023 09:45
    @Marija
    Moje iskustvo govori drugo. Naime najdeficitarniji su matematičari i fizičari, koji ma koliko loše radili lako nađu drugi posao u slučaju otkaza. Pre desetak godina kada mi je ćerka bila OŠ došla im je matematičarka koja iako ima diplomu definitivno nije za prosvetu. Prethodno je dobila otkaz u drugoj školi. A fizika tek. Takođe školovani prof. fizike skoro ništa nije radio sa decom, imali smo silnih problema u srednjoj zbog lošeg predznanja.
    A nešto ranije upoznao sam profesora fizike sa mašinskim fakultetom koji se nakon propasti firme u kojoj je radio postao prosvetar. Trudio se i sigurno da je mnogo bolje radio posao od nekih školovanih profesora fizike.
  • KC

    13.10.2023 09:17
    @Marija
    Problem je sto niko vise ne zeli da radi u skolama i vrticima bas zbog losih programa, uslova rada, nepostovanja profesije, malih plata... Zato se zaposljava nestrucan kadar jer nema strucnog koji zeli da radi u takvim uslovima. Veliki broj vasoitacica, uciteljica, nastavnika, defektologa, logopeda daju otkaze zbog svega gore navedenog, bukvalno menjaju profesiju zbog loseg sistema...I ne nazire se kraj...
  • Davidović

    13.10.2023 09:13
    Grah
    Koliko su škole prljave. Čistačica imaju slično vreme kao i učenici. Škole treba da se čiste dok učenici nisu u školi. Obrazovanje nastavnog kadra je upitno. Šta će toliki radne sveske, pored udžbenika. Što se neuzmu Kavčićevi ali gde je onda rabat. Ekskurzije upitne. Savet roditelja sve aminuje ne radi naše dece već radi svoje lične dece.
  • Voša

    13.10.2023 08:34
    Toliko je toga problematično u prosveti....Udžbenici su katastrofa. Decu uče da bubaju, a ne da razmišljaju. Toliko glupih podataka moraju da znaju napamet, a to ničemu ne vodi ako ne uključuju mozak. Gomila nastavnika nezainteresovana za bilo kakav rad. Samo im daju da sami čitaju na času bez predavanja. Gradivo preobimno. Kupuju se knjige koje deca ne otvore cele godine. Direktori sve probleme guraju pod tepih i nikada nisu odgovorni i nadležni. Samo da bi ostali na funkciji koju posmatraju kao da je porodični tron. Nisu precizno definisane ni nadležnosti škole za nasilje i kažnjavanje učenika. Ovo neće rešiti jedna uredba. Ovde je neophodno korenito menjati sistem pa u skladu sa tim promenama prilagoditi i ulaganje u školstvo. Inače nam nema spasa....
  • Da

    13.10.2023 08:28
    Mali novac, mali fudbal.
  • Milan NS

    13.10.2023 08:09
    A zašto bi
    od dece stvarali učene i obrazovane osobe??
    Takvi im ne trebaju.
    Samo praznoglavci za motanje kablova u kineskim fabrikama.
  • MuadDib

    13.10.2023 07:37
    Urediti postojeće škole. Napraviti manja odeljenja. Samim tim orvoriti više škola i zaposliti još nastavnog kadra. Angažovati i dodatne psihologe. To za početak, a znamo kad će se to desiti...juče.
  • Marija

    13.10.2023 07:26
    Hm
    Postoji i nešto što se može rešiti a ne traži novac a to je pročešljavanje nastavnog kadra koji radi u školama. Svakodnevno čitam da u školama rade nestručni ljudi, ali podobni. Kada bi doveli u školu da rade ljudi koji pre svega imaju stručno obrazovanje, a zatim i neke moralne skrupule, to bi bio mali korak za unapređenje prosvete. Naravno, ne očekujem da se ovo uradi, a kako može prosveta da napreduje ako npr turizmolog predaje matematiku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna