Autor: Euronews Srbija

Info
15.10.2023.
14:53 > 14:59
Godinama se govori da je gradivo u školi preobimno, da nije realno da gimnazijalci imaju po 18 predmeta, a da prvačić sedi pet časova u školi.
  • Видоје

    16.10.2023 13:11
    Naš sistem
    Kod nas su u modi škole za papagaje,
    ko takve ne voli neka traži neke duge !
  • Ucenik ZG

    16.10.2023 11:57
    Izborni paketi
    Ne znam za ostale gimnazije, ali u Zemunskog gimnaziji pored svih normalnih predmeta imamo i "izborne pakete". Svaki ucenik bira dva ta "izborna paketa" i imamo ih po jednom mesecno četiri časa u suprotnu smenu, pre ili posle skole. Znači da smo dva puta u mesecu u skoli skoro ceo dan. To je mučenje, a pored svega toga moramo da učimo i za ove ostale predmete iz tih strasnih udžbenika.
  • Citalac

    15.10.2023 21:18
    Imate slucaj trodsrukog doktora koji se svuda pojavljuje a nije prakticno sposoban za zivot npr ne zna da procita ugovor sa sbbom, ne razume update u romingu, ne zna da postavi kartu uzivo na ekran digitalnu naravno, ne moze da anticipira dogadjaje dve nedelju unpred promenio je deset pokreta ne znajuci zasto, nikad nije cuo za jovanu voditeljku a kad se cuo sa njom stekao je utisak da je fina itd. Trostruki doktorat ne znaci da si fukcionslan kao osoba i udzbenike pisu takvi doktori ocekujuci od dece da znaju sastav cernozema u ukrajini i onda ste ekspert i znate kada rusi izlaze na dunav
  • nastavnica

    15.10.2023 21:10
    o gradivu
    Situacija iz učionice, sedmi razred. Učenica spava na času...pitam je šta si učila noćas? Kaže, geografiju.
    Pitam šta iz geografije?
    Kaže da treba da ucrta na nemoj karti pećine u Aziji...
    Hm...
    Pitam je, da li znaš broj vatrogasaca?
    Odgovor je bio ne.
    Taj dan nismo obrađivali lekciju koju je trebalo, naučili su nešto mnogo važnije.
    Inače, to se po planu i programu uči u prvom razredu i više nikad, a život znači!

  • Zemlja čudesa

    15.10.2023 20:46
    Riba smrdi od glave
    Jednostavno, nema funkcionalnog znanja i logike. Najveće zasluge za to pripadaju popečateljstvu prosvetnome koje svojim besmislenim programima i uredbama ubija svaku mogućnost za normalno obrazovanje. Setite se da se i ti udžbenici pišu u skladu sa njihovim normiranjem, kao i planovi rada nastavnika u školama.
  • dule

    15.10.2023 20:05
    Poslednjih 20 godina se zakoni o skolstvu donose kako bi vlast podisla glasacima i interesnim grupama. Dobili smo da u ucionicama vladaju razmazena bahata i/ili snobovska deca ciji roditelji spadaju u dve kategorije. Primitivci koji idu da biju nastavnika ako je dete stavio da sedi gde se njima ne svidja ili snobove koji prete "vezama", "poznanstvima" i tuzbama. Ribnikar i Mladenovac su slika toga i dve strane istog novcica. Rezultat je rekordan broj "odlikasa" i "vukovaca". Na svim PISA testovima u poslednjih 20 godina takvi djaci su pokazivali najgore rezultate. Rezultati male mature to takodje dokazuju. Na probi su bili toliko losi da su na polaganju morali da smanjuju kriterijume nakon srpskog kako bi formalno imali veliki br bodova koje ne pokriva nikakvo znanje. U Srbiji je 3/4 stanovnistva funkcionalno nepismeno a ni ostali sa ovako dobijenim i/ili kupljenim diplomama nisu daleko, a takvi se stalno zale kako se "buba" i kako je gradivo "preobimno", a da ne pominjemo umobolne izborne predmete koji bukvalno nicemu ne sluze sem podilazenju masi i marketingu i samo jos vise ubijaju decu. Ista masa trazi isto dve decenije i nije dovoljno. Hocete manje gradiva? Dobicete i sve sto ide sa tim.
  • A3

    15.10.2023 20:03
    Uzrok i posledice
    Cela država je u permanentnom haosu pa je to moralo da se odrazi i na udžbenike.
  • Ime

    15.10.2023 18:41
    U čitavom lancu prosvete, najslabija karika je ministarstvo i njihov precenjen doživljaj učenika. Nisu nam deca baš tako pametna kako ministarstvo misli, a udžbenici su preteški za razumevanje.
  • VVV

    15.10.2023 17:39
    Pitanje
    Zamislite da idete kod lekara koji nije video ljudsko telo. E, to isto važi i za cenjeni ETF. Na studijama elektrotehnike u BG, 80 god mi nismo imali prilike da vidimo niti jednu komponentu iz elektronike. Trenutno u svetu ima između 50 i 100 miliona vrsta elemenata. Ja sam danas stručnjak za nekoliko oblasti elektronike, ali isključivo zahvaljujuću sopstvenom obrazovanju, za šta mi taj fakultet ne da nije pomogao, već oduzeo dragoceno vreme. Verujem i da je na drugim fakultetima (bilo) slično.
  • Zare

    15.10.2023 17:37
    Pisanje tih udzbenika se naplacuje po stranicama, plus bolesna potreba da se neko pravi pametan jer se na drugom polju nije dokazao i eto ga rezultat. Jadna nasa deca!
  • Disruptorica

    15.10.2023 17:31
    Za pravu reformu, potrebno bi bilo sagledati koja znanja i veštine su potrebne DANAS i SUTRA čoveku, građaninu, roditeljima, studentu, zaposlenom ili preduzetniku, a da nam planeta iole opstane, i mi na njoj. Od toga krenuti.
    Ako se držimo postojećih zasebnih predmeta, nastavnici će se boriti da ne izgube normu, fakulteti takođe da ne izgube studente.
    Nema reforme ako se ne okrenemo od navika prošlosti.
  • Dule

    15.10.2023 17:31
    Pa jel vi mislite da je to slucajno??Ako hoces da unistis neku naciju prvo joj unisti skolstvo i tada postaje tvoja kolonija.Pa u Africi to rade vec 70godina..Uzimaju im sve zato sto ovi ne znaju sta bi sa tim..To i nas ceka.
  • Caca

    15.10.2023 17:01
    Za pocetak, trebalo bi da udzbenike pisu iskljucivo nastavnici koji rade sa odredjenim uzrastom, a ne fakultetski profesori i teoreticari koji u zivotu nisu usli u ucionicu u osnovnoj ili srednjoj skoli i uopste ne znaju kako deca funkcionisu i uce, koja znanja realno imaju, sta im je potrebno, a sta im je tesko da shvate.
    Oformiti timove najboljih ucitelja, nastavnika od 5. do 8. razreda i srednjoskolskih profesora. Obavezno da u timovima budu ljudi koji rade u gradskim sredinama i u seoskim sredinama, u malim i velikim skolama i da oni daju smernice i konkretne predloge kako obraditi odredjene lekcije i sta u njima treba da bude.
  • NNnunited

    15.10.2023 16:53
    ...
    Univerzitetski profesori, tapija na kritiku i pisanje udzbenika. Za sve su na kraju krive nastavnici, negde u masi informacija su zaboravili da nastavnik ima plan koga mora da se drzi. Tonemo brze od Titanika jer niko nema onu stvar da presece i zapocne ozbiljnu reformu. Sve sami foteljasi sa kvazi diplomama.
  • Ccc

    15.10.2023 16:17
    Pravo u sridu!
  • Mile Puzavica

    15.10.2023 16:05
    Zadatak skole je da te maksimalno zaglupi. Mehanizam je jednostavan:deca se forsiraju da memorisu nebitne pojmove,cime se ne dozvoljava razvoj operativne inteligencije,to jest nije im dozvoljeno da kriticki razmisljaju ili barem uce neke zakonitosti. Postaju automati koji samo upijaju informacije od autoriteta. Svako razmisljanje,svaka kritika se kaznjava.
  • Šaško

    15.10.2023 16:03
    Plan treba da formiraju nastavnici slobodno u skladu sa odeljenjem i njegovim potrebama,a ministarstvo samo da da okvirne smernice šta se treba u jednoj godini obraditi.
    Knjiga treba da bude sa osnovnim informacijama i životnim primerima,lako shvatljivim i razumljivim mladom čitaocu. Nastavni treba da ima kom i štampač ,za pripremu ili štampanje materijala ili preuzimanja iz baze koju bi oformilo ministarstvo. Dobar,prizeman,razumljiv ,šaljiv i autoritaran predavač je kjuč za usvajanje nekog gradiva,tj.njenih osnova. Ostalo je na đaku ,njegovim mogućnostima,sposobnostima i razvijenim željama za napretkom.
    Ne zatrpavajte nas glupom seminarima,već dajte slobodu u radu!
  • Sistem

    15.10.2023 15:55
    "obrazovanja" je uznapredovao u sistem "biflanja" za ocenu i uspeo da padne na ispitu reformisanja školstva. Kreatori nastavnog programa ne znaju da je učenje proces usvajanja znanja sa ciljem da to znanje bude primenjivo. Problem je gospodo u vašem sopstvenom neznanju a ne u deci koju ste pretenciozno i nepotrebno preopteretili.
  • Patriota

    15.10.2023 15:45
    Katastrofa!
    Ne učimo decu da razmišljaju, već da bubače činjenice i definicije! Nema sistemaskog učenja kritičkog mišljenja!
  • Trt

    15.10.2023 15:25
    Njima je važno da se uči četnička ideologija u istoriji, srpskom i geografiji. Ostalo služi za ubjanje u pojam.
    Pa su onda opcije: da se pobegne, da se postane član njihove mafije ili da se ostane građanin trećeg reda.
  • Neko

    15.10.2023 15:15
    "Obrazovanje je ono što ti ostane kada zaboraviš sve što si učio u školi."
  • pajo patak

    15.10.2023 15:04
    đaci ?
    budući punoletni glasači, stari slogan tako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna