Autor: Dejan Đokić

Info
22.10.2023.
09:30 > 16:04
Novosadska izdavačka kuća "Akademska knjiga" objavila je "Istoriju Srbije" redovnog profesora na Nacionalnom univerzitetu Irske Dejana Đokića.
  • BoeserWolf

    21.11.2023 00:44
    Da su ovi komentatori koje istina jako boli ikad izašli iz svog sela, znali bi da je ovo sto covek napisa sve gola cinjenica. Mada znaju oni I ovako samo nece da priznaju
  • Bogi 59

    02.11.2023 16:39
    Istoričari
    Zalud truda u vremena.
    Ako je Srbija tako obična,
    a zašto pisati o njoj ?

    Tolike izmešane kulture,
    u hrani, umetnosti a Srbija tako obična.

    Gde se još jedu čvarci i
    ko pravi Vasinu tortu ?
    Gde se još pravi Kladovski kavijar i beli bubrezi itd.

    Ko izmisli Raško Moravski stil, konapisa Slovo Ljubve, ko napisa srpske
    epske i lirske pesme. Još
    su Grim i Gete pisali da je to u EU nešto jedinstveno.

    Razni istoričari, razne istorije a jedna je Srbija.
  • Vladan

    23.10.2023 14:35
    @Tomo
    Ne znam šta je smešnije, što se ložiš da Srbija i tvoja Bosna imaju bogatiju kuhinju od Vojvodine, ili da je originalnija. I jedno i drugo su repovi od tuđih trpeza, samo što ovde znamo još ponešto osim da nabadamo životinje na ražanj i stavljamo na žicu.
  • Vladimir

    23.10.2023 13:35
    Nije sve turska kuhinja
    Često umemo da neku hranu nazovemo turskom kuhinjom ali često ni to nije turska kuhinja već je kuhinja koju su doneli Turci (Otomanska imperija) tokom osvajanja Balkana. Mnogo od toga je persijska, libanska, sirijski, gruzijska, tatarska, kurdska ili neka druga najčešće arapska kuhinja koju mi nazivamo turskom kuhinjom ali i turci su je preuzeli. Isto kao tzv. arapski brojevi su iz Indije a u Evropu su je samo doneli Arapi u 7. i 8.veku naše ere.
  • Sabahudin

    22.10.2023 13:47
    Omerović
    Kako ne postoji? Zar parizer na popustu ne jedu samo Srbi?
  • Qwerty

    22.10.2023 12:38
    @Koja
    Cicvara i proja se prave od kukuruznog brašna tako da ne mogu biti tradicionalna srpska jela jer je kukuruz donet u Evropu iz Amerike (za koju se u doba srednjevekovne srpske države nije ni znalo da postoji).. Jedino ako računamo noviju tradiciju onda ok
  • Tomo

    22.10.2023 12:29
    Kvazi istoričari
    Ma ne postoji ni Srbija, ni srpski narod. Možda u Novom Sadu ne postoji tipična srpska hrana, osim futoskog kupusa naravno. Al Srbija je malo više od gulaša, štrudle, krvavice i leba i masti. Jede se malo kvalitetnije u ostatku ove lepe zemlje.
  • /

    22.10.2023 10:57
    /
    u vojvodini je samo austrougarska kuhinja cije se varijante jedu sve do poljske /kao i sljivovice/.
    sadasnje ludovanje za grilom je proizvod fasizma
  • realnost

    22.10.2023 10:24
    I jezik nam je turski, ne samo jelovnik.
  • momciloNS

    22.10.2023 10:11
    Čitam već drugi odlomak iz knjige i ne čini mi se da je pogođen naslov. "Istorija Srbije" bi verovatno trebala da govori o istorijskim činjenicama, eventualno o kontekstu. Ali priča o tome da jedemo šta i ostali ili izgledamo kao i ostali ili juče imamo ideale kao i ostali mi je više za turistički vodič nego "Istoriju Srbije".
  • Koja

    22.10.2023 09:59
    Koja
    Odakle Srpske kuhinje…sem Cicvare Proje Pogace i Gibanice( i ona je upitna) sve je to Turska kuhinja koja je pocetkom 20 veka prilagodjena kao i deo Austriugarske kuhinje! Neracuna se Divljac i pecenje na Razanj Jagnjetine i Prasetine kao i Riba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna