Da su ovi komentatori koje istina jako boli ikad izašli iz svog sela, znali bi da je ovo sto covek napisa sve gola cinjenica. Mada znaju oni I ovako samo nece da priznaju
Zalud truda u vremena.
Ako je Srbija tako obična,
a zašto pisati o njoj ?
Tolike izmešane kulture,
u hrani, umetnosti a Srbija tako obična.
Gde se još jedu čvarci i
ko pravi Vasinu tortu ?
Gde se još pravi Kladovski kavijar i beli bubrezi itd.
Ko izmisli Raško Moravski stil, konapisa Slovo Ljubve, ko napisa srpske
epske i lirske pesme. Još
su Grim i Gete pisali da je to u EU nešto jedinstveno.
Razni istoričari, razne istorije a jedna je Srbija.
@Tomo
Ne znam šta je smešnije, što se ložiš da Srbija i tvoja Bosna imaju bogatiju kuhinju od Vojvodine, ili da je originalnija. I jedno i drugo su repovi od tuđih trpeza, samo što ovde znamo još ponešto osim da nabadamo životinje na ražanj i stavljamo na žicu.
Često umemo da neku hranu nazovemo turskom kuhinjom ali često ni to nije turska kuhinja već je kuhinja koju su doneli Turci (Otomanska imperija) tokom osvajanja Balkana. Mnogo od toga je persijska, libanska, sirijski, gruzijska, tatarska, kurdska ili neka druga najčešće arapska kuhinja koju mi nazivamo turskom kuhinjom ali i turci su je preuzeli. Isto kao tzv. arapski brojevi su iz Indije a u Evropu su je samo doneli Arapi u 7. i 8.veku naše ere.
@Koja
Cicvara i proja se prave od kukuruznog brašna tako da ne mogu biti tradicionalna srpska jela jer je kukuruz donet u Evropu iz Amerike (za koju se u doba srednjevekovne srpske države nije ni znalo da postoji).. Jedino ako računamo noviju tradiciju onda ok
Ma ne postoji ni Srbija, ni srpski narod. Možda u Novom Sadu ne postoji tipična srpska hrana, osim futoskog kupusa naravno. Al Srbija je malo više od gulaša, štrudle, krvavice i leba i masti. Jede se malo kvalitetnije u ostatku ove lepe zemlje.
Čitam već drugi odlomak iz knjige i ne čini mi se da je pogođen naslov. "Istorija Srbije" bi verovatno trebala da govori o istorijskim činjenicama, eventualno o kontekstu. Ali priča o tome da jedemo šta i ostali ili izgledamo kao i ostali ili juče imamo ideale kao i ostali mi je više za turistički vodič nego "Istoriju Srbije".
Odakle Srpske kuhinje…sem Cicvare Proje Pogace i Gibanice( i ona je upitna) sve je to Turska kuhinja koja je pocetkom 20 veka prilagodjena kao i deo Austriugarske kuhinje! Neracuna se Divljac i pecenje na Razanj Jagnjetine i Prasetine kao i Riba!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Ne postoji tipična srpska hrana
Autor: Dejan Đokić
Info
•22.10.2023.
•09:30 > 16:04
Komentari 11
BoeserWolf
Bogi 59
Ako je Srbija tako obična,
a zašto pisati o njoj ?
Tolike izmešane kulture,
u hrani, umetnosti a Srbija tako obična.
Gde se još jedu čvarci i
ko pravi Vasinu tortu ?
Gde se još pravi Kladovski kavijar i beli bubrezi itd.
Ko izmisli Raško Moravski stil, konapisa Slovo Ljubve, ko napisa srpske
epske i lirske pesme. Još
su Grim i Gete pisali da je to u EU nešto jedinstveno.
Razni istoričari, razne istorije a jedna je Srbija.
Vladan
Ne znam šta je smešnije, što se ložiš da Srbija i tvoja Bosna imaju bogatiju kuhinju od Vojvodine, ili da je originalnija. I jedno i drugo su repovi od tuđih trpeza, samo što ovde znamo još ponešto osim da nabadamo životinje na ražanj i stavljamo na žicu.
Vladimir
Sabahudin
Qwerty
Cicvara i proja se prave od kukuruznog brašna tako da ne mogu biti tradicionalna srpska jela jer je kukuruz donet u Evropu iz Amerike (za koju se u doba srednjevekovne srpske države nije ni znalo da postoji).. Jedino ako računamo noviju tradiciju onda ok
Tomo
/
sadasnje ludovanje za grilom je proizvod fasizma
realnost
momciloNS
Koja
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H