800 gr brašna tip 500
20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
1 kašičica šećera
500 ml tvruće vode
1 puna supena kašika soli
Peče se oko sat i četvrt. Cena - 100 dinara i neuporedivo ukusniji.
Dakle pola kile pecenog testa moze da kosta 60 din ali zato 50-100g kosta 100+ dinara. Jedini faktor koji utice na cenu peciva je nenormalna potraznja (od navika iz doba Turske okupacije). Srbija je druga u svetu, odmah posle Turske, po potrosnji hleba po stanovniku. Sa ovolikom potraznjom, mogu da uvaljuju sta hoce i po kojoj hoce ceni, sto i jeste situacija. Doslo je do toga da je cena peciva uporediva sa cenom mesa, sto je suludo, ali uzevsi u obzir medicinski nepismen narod, nije iznenadjujuce.
Пецива у нашим пекарама су ионако препуна индустријског маргарина па их не треба ни јести. Хранити се у пекарама је нешто најгоре што можете да урадите. Нисмо ми Французи па да имају здрава пецива, а мршава су нација. А ми све дебљи.
Svaki put kada odem u pekaru i kupim neko pecivo odmah se posle prvog zalogaja pokajem.
Čisto đubre. Uludo bačenih 100, 150, 180, 220 dinara.
Kada poslovno odem do Austrije, Mađarske, Slovačke, Nemačke, Holandije, Belgije, Francuske ne mogu hleba i peciva da se najedem koliko je ukusno i kvalitetno a cene nisu ništa veće od ovih ovde kod nas.
Veoma često nakupujem nešto tog peciva preko i u povratku donesem kući. Razdelim rodbini, prijateljima, nekima po komšiluku. Ljudi bukvalno u cugu to pojedu, ne dišu, često pomislim da će se ugušiti.
U nekim slučajevima nisam uvek u mogućnosti da hleb i peciva donesem u povratku pa se svi ovi kojima ga inače podelim razočaraju. Često pomisle da sam se nešto naljutio pa ih zbog toga zaobišao.
Od svih sam dobio isti odgovor "ako ni zbog čega drugog, onda zarad hleba i peciva treba pobeći iz Srbije".
Ovo što m ovde po Srbiji jedemo po pekarama je čisto đubre na koje smo navikli pa nam toliko više i ne smeta jer nemamo bolje. Sve dok ne uporediš sa nekim pecivom preko.
Burek kupujem na dva mesta u gradu.
Hleb mesim sam.
Ubiše malog poljoprivrednika, ubiše malu privredu, samo kumovski i batini monopoli opstaju po cenu da nas truju!
Nije to nista sta nas tek ceka posle izbora kad vodja raspali da dize cene treba nekako vratiti sve one pare sto je podelio pred izbore, a botovi vi samo i dalje glasajte za njega i vi to placate, ajd sad lupajte minuse sami sebi ih lupate
A šta nas Novosađane boli briga za neki hleb "Sava", mi takog hleba u Novom Sadu nemamo. Drugo, odavno se zna da su namirnice u prodavnicama u Srbiji skuplje nego u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj...a plate niže.
Tek će biti poskupljenja samo da prodju Izbori! Valjda ste toliko naučili do sada? Srbija je prezadužena Zemlja koja nema Ekonomiju jer po celoj EU Inflacija se odavno smirila dok kod nas nema ni na vidiku bilo kakva stagnacija i sada dolazi na naplatu sve!!! Da smo normalna Zemlja i Narod sa Vojvodinom Sumadijom Macvom odavno bi bili medju glavnim izvoznicima hrane sa najvećim primanjima! Ali nismo i preživljavamo decenijama ovako jer mnogi veruju da tako treba i da su nam svi neprijatelji!
U Srbiji me postoji hleb.Nit se peče na odgovarakućoj temperaturi nit odgovarajućem vremenu pečenja.Ljudi jedu pplu sirov hleb.Pečen eb mora biti tamno braon boje a ne beo.Za cenu su i u Hrvatskoj rekli da do proleća neće dizati cenu i eto od ponedeljka skuplji hleb.Zato u Srbiji na svakom ćošku pekara,pekara Žeks u tržnom centru na novom naselju Novi Sad 10g zajučana i ulaz služi kao smetlarnik.
Danas bar svako ima pravo izbora. Tržište određuje cenu. Ako vam se ne sviđa posao koji radite i za koji ste školovani, uvek možete dati otkaz i prijaviti se i zaposliti u pekari ili bilo gde vam se učini da su bolji uslovi rada, plata i slično. Zaista nema razloga da jadikujete.
A ovi što prozivaju paore, ne brinite, cena pšenice od 19 do 21 dinara po kilogramu sigurno nije uticala na povećanje cena u pekarama. Drugi neko se bogati u tom lancu od njive do trpeze, ali to je već mnogo dublja tema.
Mekov Hamburger u EU košta manje nego burek u Srbiji, a taj isti hamburger u Srbiji košta više nego burek.
Dakle, priča o platama je laž, pekari se bogate prodajući najgore smeće od hrane, otvaraju pekaru za pekarom, jer nema finansijske inspekcije da im uporedi utrošak brašna sa količinom prodatog peciva. Da to rade većinu bi ih zatvorili. O aditivima da ne pričamo.
Bice i bufla sa virslom 120din i pogacice sa cvarcima citaj prezlom 100din...ko to kupuje.kamo lepe srece da je do plate koju kao daju.vise bi rekao da je do alavosti vlasnika.
Odvratna su im peciva, tvda, nepčena, bureci i pite nemaju ni 150 grama, umesto po propisu 250 grama, hlebovi tvdi i neukusni. Ako su to majstori, onda sam ja doktor nauka fizike.
Vidite sa paorima da vam snize cenu brašna pošto ste u buli a njhovoj muci i onako vaše povećanje cena ne znači ništa…..jutros na pijaci pogačica sa čvarcima 100 dinara….
А недоказани прецедник се упљувао да омаловажи ове што немају дипломе факултета, да хоће да фођу на власт а види пекари што су добростојећи :). Све у све ја сам давно још закључио да сам тешка будала испао што сам завршио два државна факултета, сад бих лепо ем мањак мозга и не би ме ова наша паклена свакодневница погађала ем занат и пеглај, а не инжењер мајкин и вечите борбе са дампинг ценама и намештеним тендерима, нестручним радом, без санкција и контроле.
Drasticno poskupljenje bice od Januara 2024! Ide novo poskupljenje svih Energenata! Ništa nemoze biti jeftinije ispod 120 dinara! Plate su drugi nakon ovoga najveći problem! Niko nejce da radi na ovu Inflaciju kao prodavac ispod 600 eura u dnevnoj dok noćna 800 eura. Majstor Pekar nema vise ispod 2000 eura pa navise i zato imate dosta Kubanaca Indusa Pakistanaca..po Pekarskim radionicama koji rade za duplo manje Plate! Ali i oni se nezadrzavaju dugo jer i njima je ovde reskupo iako svi zive zajedno u jednom stanu po vise osoba kako bi vise uštedjeli novca! Ako se ovo pod hitno nezaustavi za godinu dana nejce biti nikog da radi u Pekarskoj Industriji i ono sto preostane bice preskupo za naša primanja! Majstor u Hrvatskoj ima platu 3200 do 3800 dok u Nemackoj Belgiji Holandiji…nema ispod 5000 eura!!! Jednostavno niko nemoze odoleti čestitoj zaradi i svi beze u EU jer svako odlaganje je gubitak!!! Moj rodjak je Pekarski Majstor i radi već 4 godine u Nemackoj za taj period je inkasirao čisto 190 hiljada eura i nema nameru da se ovde vraća jer bukvalno Nemci sve Majstore izuzetno cene i odlicno plaćaju!!!
Vecinom nehigijena i to ozbiljna,povecane cene a kvaliteta ni nema.Kada pojedes i prazan kroasan budes uskoro i gladan i boli te stomak?!Tako da sebi mesim i ne samo da mi je isplativije nego i zna sta je unutra.Tako da slobodno neka divljaju,navikli su da zaradjuju bar 100 posto.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Skočila cena peciva: Poznato šta je sve uticalo na to
Autor: Nova ekonomija
Info
•05.11.2023.
•10:21 > 10:21
Komentari 37
Aleksandar
Selo
Realno
20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
1 kašičica šećera
500 ml tvruće vode
1 puna supena kašika soli
Peče se oko sat i četvrt. Cena - 100 dinara i neuporedivo ukusniji.
Maja
w/e
F
Presudila alavost
D
Детелинара
Куп је битан
S
Kuzman
bananarama
Čisto đubre. Uludo bačenih 100, 150, 180, 220 dinara.
Kada poslovno odem do Austrije, Mađarske, Slovačke, Nemačke, Holandije, Belgije, Francuske ne mogu hleba i peciva da se najedem koliko je ukusno i kvalitetno a cene nisu ništa veće od ovih ovde kod nas.
Veoma često nakupujem nešto tog peciva preko i u povratku donesem kući. Razdelim rodbini, prijateljima, nekima po komšiluku. Ljudi bukvalno u cugu to pojedu, ne dišu, često pomislim da će se ugušiti.
U nekim slučajevima nisam uvek u mogućnosti da hleb i peciva donesem u povratku pa se svi ovi kojima ga inače podelim razočaraju. Često pomisle da sam se nešto naljutio pa ih zbog toga zaobišao.
Od svih sam dobio isti odgovor "ako ni zbog čega drugog, onda zarad hleba i peciva treba pobeći iz Srbije".
Ovo što m ovde po Srbiji jedemo po pekarama je čisto đubre na koje smo navikli pa nam toliko više i ne smeta jer nemamo bolje. Sve dok ne uporediš sa nekim pecivom preko.
Suština
Hleb mesim sam.
Ubiše malog poljoprivrednika, ubiše malu privredu, samo kumovski i batini monopoli opstaju po cenu da nas truju!
Liman
Novosađanin
Arsa
Bumbar
Lošmi
Različiti su izvori finansiranja.
Drahan
Posmatrač
A ovi što prozivaju paore, ne brinite, cena pšenice od 19 do 21 dinara po kilogramu sigurno nije uticala na povećanje cena u pekarama. Drugi neko se bogati u tom lancu od njive do trpeze, ali to je već mnogo dublja tema.
laž
Dakle, priča o platama je laž, pekari se bogate prodajući najgore smeće od hrane, otvaraju pekaru za pekarom, jer nema finansijske inspekcije da im uporedi utrošak brašna sa količinom prodatog peciva. Da to rade većinu bi ih zatvorili. O aditivima da ne pričamo.
Djomla
Stole
pajo patak
Ime
Симеон
Mimi
Bv
D
Vera
Zorana
Srbija moze da hrani,
celu EVROPU!!
Ali ne sa Vucicem,
na celu i njegovim!!!
Limanac
Mile
Realno
Mr. No
Raspucin
cene psenice i kukuruza nikad nize, a opravdanja se samo nizu ...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H