Autor: FoNet

Info
07.12.2023.
09:11
Jelka na kijevskom Trgu Svete Sofije, ispred istoimene crkve, prvi put je ove godine osvetljena 6. decembra, kada vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru obeležavaju Dan svetog Nikole.
  • комшиница

    07.12.2023 16:56
    Није ми јасно како то у једној секуларној држави, власт декретом донесе одлуку о промени преласка календара са јулијанског на грегоријански. Ову одлуку, подвлачим, је донела држава и потписао Зеленски. То је потпино ненормално. Да ли ће Зеленки можда одредити да његови сународници пређу са лунарног на соларно рачунање времена ? Они своје празнике рачунају по лунарном календару и ?
  • Vazd

    07.12.2023 13:41
    Tibi
    Datum proslave Bozica veze nema sa religijom, datum je usvojen samo i iskljucivo kao zamena za rimski praznik koji je padao na 25.12., te sam datum proslave Bozica nije vezan za religiju, vec za politiku.
    U 21. veku, ko od "starokalendaraca" predje na novojulijanski, jasno povlaci liniju i distancira se od starih vrednosti i prihvata zapadne vrednosti i obicaje kao superiornije, nazalost.
    Slavljenje Bozica po julijanskom kalendaru u Malorusiji, odnosno danas Ukrajini postoji vec 500 godina (od uvodjenja gregorijanskog kalendara), i NIKAKVE veze sa Rusijom nema i deo je tradicije ukrajinskog naroda, a ovako se pre svega rusi UKRAJINSKA tradicija, a ne ruska, kako bi se dokazali ovima koji im se podsmevaju...
    Daleko od toga da sam protivnik novojulijanskog kalendara, kalendar je stvar tehnickih stvari a ne religioznih ili daleko bilo politickih (sto je trenutno slucaj), te stoga bi sve pomesne Crkve trebale preci na novojulijanski kalendar, ali se razlog promene kalendara treba tako definisati, a ne iz razloga sto nece da slave na isti datum kad i Rusija, onda mi necemo slaviti 01.01. Novu Godinu jer je tad slave i Amerikanci, apsolutna budalastina...
  • Crnogorac NS

    07.12.2023 12:38
    Ovo je nepriznata crkva, odnosno priznao ju je samo Turski patrijarh Vartolomej, kao i Grčka crkva. A da bi bili priznati u pravoslavlju moraju sve crkve da ih priznaju što se nikad neće desiti.
  • Horrible

    07.12.2023 10:12
    Bravo
    Svaka čast.
    Konačno nešto pametno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna