Autor: BIRN

Info
23.02.2024.
11:50 > 11:53
Video nadzor sa opcijama prepoznavanja lica nabavljen je za najmanje 28 osnovnih i sedam srednjih škola širom zemlje, kao i za jednu predškolsku ustanovu u Beogradu, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.
  • @Qwer

    24.02.2024 05:20
    U Engleskoj niko ne promišlja na zloupotrebe? Hahahahahaha, u kojoj bajci vi živite!
  • Ssy

    23.02.2024 18:41
    Ovo je Srbija, bre
    Te kamere će isključivo biti zloupotrebljavane za praćenje i prepoznavanje državnih neprijatelja, tj onih koji ne podržavaju nazadnjake. Njihova upotreba u školama, vrtićima i preduzećima je nedopustiva.
  • Izvidjac Futog

    23.02.2024 18:16
    A sto da ne
    A sto da se ne postave kamere.Bezbednost nije slučajnost već skup mera i aktivnosti.I dodao bih još da je objekat koji osim kamera kao vid obezbedjenja ima i fizičko obezbedjenje dobro obezbedjen objekat.Podrazumeva se da su lica koja vrše obezbedjenje prošla adekvatnu proveru i obuku.Nova vremena novi običaji koji su nam silom prilika nametnuti a trendovi se moraju pratiti da bi se mogućnost neke loše situacije svele na minimum.Bezbednost nikako nemoze biti trošak već samo uvek isplativa preventiva.
  • Qwer

    23.02.2024 17:54
    23.02.2024 • 13:20
    Da ste u Engleskoj nista vam ne bi smetalo


    U Engleskoj postoje jasan zakon, sta se sme sta nesme nzavisni zakonski mehanizmi, sudstvo, civilni sektor, niko ne pomislja na zloupotrebe. Sta imamo mi?
  • Da je to tako

    23.02.2024 15:23
    Zgradonačeln ik nam stavio u ulaz kameru (os 5000din) jer nam stalno kradu bicikla iz ulaza.
    Komšinica ga prijavila, jer nema pravo da se snima, a i vidi se delić puta ispred ulaza (javnaa površina).
    Izvršena inspekcija, naloženo skidanje kamere a njemu kazna, nije velika, malo skuplja od kamere.

    E tako vam je to u praksi u Srbiji...
  • Sanja

    23.02.2024 13:20
    Da ste u Engleskoj nista vam ne bi smetalo
  • Biba

    23.02.2024 13:18
    Odlično! Trebalo bi ih i više.
  • Znatiželjan

    23.02.2024 12:57
    Neučuveno
    Upotreba video nadzora sa mogućnostima prepoznavanja lica (biometrijskih podataka) i samim tim identifikacije, pogovoto u vrtićima, školama i obrazovnih ustanovama kao i u radnim odnosima je protivzakonita i protivustavna i protivrazumna svakom normalnom čoveku.

    GDPR pa čak i novi AI Act EU ovakve sisteme zabranjuje, posebno ističući da se ni pod kojim uslovima ne mogu koristiti u obrazovanju i radnim odnosima, dok ostavlja dosta resktriktivnu mogućnost da ih izuzetno koristi policija i to za samo određena baš najteža krivična dela (terorizam i sl) uz obrazloženo odobrenje suda i baš baš izuzetno i ograničeno u vremenu i prostoru i ako dokaže da ni jednim drugim sredstvom nije mogla postići cilj.

    U obrazovanju i radnim odnosima se eksplicitno u EU zabranjuje ovaj sistem bez mogućnsoti izuzetaka, a kod nas izgleda se radi kako god ko hoće.

    Treba reći da kod nas ovaj sistem nikako ne može biti korišten, pa čak ni od policije kod koje bi to trebalo tek urediti, dok drugi subjekti nikako ne bi mogli korisiti ove sisteme, a pogotovo ne vrtići, škole, obrazovne ustanove, poslodavci i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna