Autor: 021.rs, N1

Info
23.02.2024.
12:44 > 13:14
Jedan od učenika beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja prošle godine dogodilo ubistvo, poneo je danas nož u školu, zbog čega su ostali đaci pušteni kućama.
  • @NS

    24.02.2024 01:23
    Ivana
    Pitali ste me zašto mislim da je detektor na metal u svakoj školi loš sistem pošto ga ima svaki sud.
    Iz razloga što u sud pored građana koji ostvaruju svoja prava u parnici ima i građana koji su optuženi a na kraju i osuđeni za razna krivična dela, kako teška tako i lakša. I razumljivo je da pored tog segmenta bezbednosti i institucija suda se čuva i od namere onih koji žele i mogu da utiču na ishod postupka. Kako pretnjom tako i zastrašivanjem donosioca odluka u sudu, tj sudija.
    Škola nije mesto u kome treba da postoji takav sistem bezbednosti jer je to mesto obrazovanja i vaspitanja dece. Ako imamo potrebu da imamo detektore to nam govori da je sistem obrazovanja i društvo kao takvo su zakazali. Mi kao država nismo zemlja koja ima pretnju terorističkih napada pa da kao u Izraelu imate u svakom šoping molu ili nekim mestima većeg okupljanja potrebu da zaštitite veću javnost. Ovo je samo pokazatelj da je u našem sistemu nešto zakazalo, a to bi prvo i morali da menjamo. A to je set vrednosti koji se servira građanstvu kroz Pink, Happy, tabloide i ostalo, na žalost moram reći, đubre. I u ostalom ta deca ne provode samo vreme u školi, šta onda da radimo da svuda imamo detektore za metal? Mi kao društvo smo zakazali i to je neophodno da se promeni. Promenimo uzrok a nemojmo samo da rešavamo posledice.
  • Milos

    23.02.2024 23:26
    U školama haos
    U nekim školama zabranjeni su pored mobilnih čije je ok izuzeće sa nastave pogotovo starijoj deci zbog zloupotrebe, ali oduzeti deci nižih razreda smart staice koji su bezazleni da ne mogu da prijave nasilje i ako ih neko dira roditelju kome veruju nema smisla!!! U maloj školi da ne navodim kojoj takodje u centru grada se često u dvorištu deca od prvog do četvrtog razreda koškaju, udaraju, gurkaju dok dežurni nastavnik za dvorište ne obilazi dvorište već stoji u mestu a deca traze gde će da se pobiju (sto naravno od tih sitnih čavki i počinje koje njima deluju bezazleno). dete koje dobije batine ne može da okrene roditelja jer nema sat na ruci jer su zabranjeni a sama prijava dežurnom nastavnika nema smisla, jer on ne vidi kad mu dete padne i razbije se sa ljuljaske a kamo li kada se kriju i svadjaju ne bi li se potukli. Koliko su krivi roditelji dece nasilnika toliko je kriv i ceo sistem u državi ali, i sama škola kao i njeni zaposleni. U školi na Vozdovcu decak 3-4 razred je nosio ogroman nož niko objavio nije ali je hvala Bogu uslikan od strane komsija i Slike dostavljene policiji koja je reagovala odmah. O mnogim stvarima se cuti ali bolje obezbedjenje u školama sa detektorima je svakako potrebno kao i strožije mere kako za decu tako i za roditelje.
  • NS

    23.02.2024 22:27
    Neko je pitao što je dečak poneo nož. Verovatno da za užinu nasecka slaninu i luk
  • NS

    23.02.2024 17:20
    @ Ivana
    Što mislite da je detektor dokaz lošeg sistema? Da je tako ne bi ga imao svaki sud. Oni su obezbeđeni pa što ne bi i deca. To je jedino rešenje za naš mentalitet.
  • pogodi ko je

    23.02.2024 17:14
    E sada cu vam ja objasniti ko je kriv. Onaj ko promovise nasilje, turbofolk, idiotske domace repere, fasizam i nacizam...ukratko mrznju a to je drzava. Zanjite sta je posejano, vi ste krivi. U nase vreme je bila glavna ljubav.
  • Detelinara

    23.02.2024 17:13
    @ Andrija Šrek
    Izvini ali Ribnikar ne sme da se ponovi. Treba nešto menjati za bezbednost dece a ne čekati, slati kod direktora, ukor i sl.
  • Roditelj

    23.02.2024 16:56
    Zakljucak
    Skolstvo I zdravstvo su nam na rubu propasti...
  • Ivana

    23.02.2024 16:30
    Kada je jedini način koji imaš da napraviš red prisila, pretnja i uvođenje metal detektora u škole onda to znači da sistem ne postoji. Izvršna vlast neće da napravi bolji, funkcionalniji sistem u kome važe neke opšte pozitivne vrednosti već naprotiv konstantno kroz televizije nacionalne frekvencije i tabloide šire laži, nasilje, agresiju u svrhu haosa jer samo u haosu mogu da vladaju a da se manje vidi koliko ne znaju šta rade i koliko su nesposobni. Ovde postojeći sistem i vrednosti moraju da se menjaju da bi se došlo do povoljnog ishoda i rešenja a ne metal detektori da se postavljaju u školama. Napravićete geto od škole a deca svakako i na ulicu moraju izaći.
  • Sanja

    23.02.2024 16:13
    Roditelj
    Samo nasa deca nose knjige tj dzak na ledjima u koji mozes da stavis sve i svasta.Deca na zapadu idu u skolu praznih ruku,tamo rade domaci,eventualno dva lista ako donesu kuci za vikend
    Zamislite samo da obezbedjenje treba da zaviri u 1000 torbi dnevno,pa kada bi nastava pocela
  • Nije nego

    23.02.2024 16:08
    Uvek moze da kaze da nije njegov. Ako se utvrdi da ipak jeste-popravni dom, roditeljima drakonska kazna. Ako se pak utvrdi da je podmetnut onda je vise nego ocigledno na zalost da se nista nije promenilo od tragedije i da i dalje postoje deca koja su divija, pustena sa lanca koja imaju ogromnu podrsku svojih roditelja koji su opet od one fele-za prvi milion me ne pitaj. Sve to radja vrsnjacko nasilje koje je podpomognuto kojekavim opskurnim likovima tipa kristijan golubovic... Pa kad se pre zaboravilo njegovo dovodjenje u skolu gde ga ta ista deca gledaju kao najveceg idola? Samo po usima nasilnike, delikvente, drakonske kazne, izbacivanje iz skole, zabrana daljeg skolovanje osim u nekim specijalnim ustanovama pa da vidis da li bi ikom palo na pamet da nosi ili podmece noz, nekog ugnjetava, maltretira. Slobodno racunajte da bi svi problemi nestali, ne bi bilo potrebe za pretresanjem, skenerima ..samo bi dobili normalno okruzenje i normano obrazovanje.
  • 23.02.2024 15:57
    Sve je to tuzno sto smo u raspalom sistemu.U Skoli J A spremacica je stavljena u ulogu obezbedj. Dal je ona obucena i skolovana za to.Samo toliko dokle je doslo skolstvo.
  • Čudno

    23.02.2024 15:56
    Je malo
    Što su učenici pronašli nož, pa tek onda zvali obezbeđenje. Šta ako su mu stvarno podmetnuli. Sa decom se nikad ne zna, kao ni sa odraslima. Ako prave profile za maltretiranje na mrežama mogu i to. Čak i ako su hteli kao da ga "nauče pameti" jer je svašta pisao nije ni to normalno. Treba neko da nauči decu kako da postupaju, ne da izigravaju detektive i preturaju sami torbu.
  • Milan

    23.02.2024 15:16
    Nakon dešavanja u Ribnikaru u školama je jedina promena taj školski policajac, vezano za bezbednost.
    Sve ostalo je promena zakona i pravilnika kako bi se sledeći put okrivili ovim redom:
    Pedagoška služba, razredni i nastavnici. Eto, to je uradjeno.
  • NS

    23.02.2024 14:39
    Ovo je nedopustivo. Jedan strašan masakr nikad ne zaboravljen je previše. I sad opet moglo da se desi. Na ulaze svih škola postaviti detektore na oružje kao u sudu. To je jedino rešenje. Pretres torbi ne pomaže jer nož može da stavi u džep ili ispod garderobe. Bezbednost dece na prvo mestooo
  • Klasić

    23.02.2024 14:37
    Memorijalni centar
    Lepo su svi zahtevali da tamo ne bude škola, već memorijalni centar. Ali vlast ne sluša, već rade po svome.
  • Andrija Šrek

    23.02.2024 14:34
    ...
    Ja ne razumem, čemu uopšte medijska frka?
    Ukor direktora, smanjena ocena iz vladanja, ako se ponovi, u popravni dom a roditelji na sud, gotovo.
  • Političar

    23.02.2024 14:15
    Za našu decu
    "Nije mi žao te dece."
    "Na položaju sam zahvaljujući bezočnoj korupciji."
    "Pustio bih rođenu babu niz reku da vođa tako naredi."
    "Volim da huškam na rat u slobodno vreme."
    "Još uvek mi nije žao te dece."
    "Jeftina radna snaga! Jeftina radna snaga! Navalite!"
    "Volim Putina, volim EU, volim Kineze, samo mi je raja mrska."
    "Da li je krađa zaista zločin? Pišite mi u komentarima."
    "Ako ispečem palačinku na TikToku, sve je oprošteno, jel da?
    "Kakva deca? Gledam vatromet."
  • Ratko

    23.02.2024 14:09
    KD vrata
    Šta je problem da se kupe KD vrata? Gradimo Expo..
  • Darinjo

    23.02.2024 14:07
    Sistem nije zakazao
    Glasali ste za vase sitne benefite i sibicarenja, sad gledajte i uzivajte
  • Ns

    23.02.2024 13:55
    Kako glupo pitanje kako je nož uneo pored obezbedjenja. Pa obezbedjenje ne pretresa svakog učenika prilikom ulaska, jer je to suludo, niti prolaze kroz skener.
  • Radio sam kao

    23.02.2024 13:53
    Obezbeđenje
    Pre 5-6god u jednoj osnovnoj školi u NS. Mi kao obezbeđenje nismo imali nikakvo pravo da pregledamo torbe učenicima. Stajali smo u toj školi kao fikusi, jer nismo imali apsolutno nikakva ovlašćenja, da kao jedan radnik obezbeđenja, preduzmem u slučaju ne daj bože nečega ozbiljnijeg. Sve što sam tada mogao da uradim je isto kao i svaki nastavnik/profesor. Da prijavim učenika direktoru i da isti ode na informativni razgovor. Jedino ko ima pravo i ovlašćenje je MUP, da pretrese, zadrži učenika, zove roditelje itd itd. Školsko obezbedjenje skoro apsolutno ne služi ničemu, jer nemaju autoritet, manji su od makovog zrna i poprilično je opasan posao ako pokušaš da budeš "drugar" sa njima, kako bi im se približio i pokušao da te koliko toliko prihvate. A s druge strane, ako se i ne daj bože nešto desi, kao što se i desilo, svi krive obezbedjenje u školi. Treba u svaku školu uvesti metal detektore, kao u nekim školama u Americi, svaki ranac na traku staviti da se pregleda ako je sumnjiv i tek onda decu puštati u školu. Ali ne, odmah bi se javili neo liberali sa njihovim pravima i počela bi pljuvačina kad bi krenuo red da se uspostavlja.
  • Trtko

    23.02.2024 13:52

    "Na pitanje N1 kako je nož dospeo u učionicu, pored obezbeđenja, roditelj je rekao da je "obezbeđenje nikakvo"."

    A šta tačno treba, da svi učenici ulaze kroz školu kroz KD vrata, i da ih pretresa policajac istog pola? Takođe, bio bi neophodan KD pregled škole ujutru, i da svi prozori prema ulici budu zamandaljeni. Ovog roditelja treba da bude sramota što to kaže, s obzirom na činjenicu da je upravo radnik obezbeđenja prvi stradao u maju. Većina ljudi za tu platu koju je on primao ne bi ni prstom mrdnuli.
  • Druga strana

    23.02.2024 13:47
    Sad će ljudi zarad prividne sigurnosti da žrtvuju slobodu, pa na kraju neće imati ni sigurnost ni slobodu. Ona Orvelova predviđanja stvarno postaju realnost.
    Na drugoj vesti već vidimo da ima sve više kamera koje automatski prepoznaju lica... Ovaj nož u torbi može da bude izgovor za česte pretrese ljudi, gde god krenuli...
  • Zebra

    23.02.2024 13:46
    Verovatno je sreća što ne pretresaju djake u drugim školama… Na kraju krajeva koliko je bezbedno na ulici, deca će krenuti pancir da nose.
  • maki

    23.02.2024 13:45
    SISTEM NIJE ZAKAZAO
  • Biba

    23.02.2024 13:40
    Ako je ovo istina, ta škoja mora da se zatvori a đaci svi redom na psihološku proveru
  • S

    23.02.2024 13:29
    Sistem nije...


    A da nije možda ....
  • Djuro

    23.02.2024 13:12
    Hmmm
    Ovde je nesto trulo...
  • ex chapman

    23.02.2024 12:59
    input
    zasto je djak poneo noz u skolu?
    jel se do danas saznalo zasto je onaj drugi djak ubio svu onu decu?
    ne bih da zvucim bezobrazno ili bezosecajno, ali u krimicima uvek postoji motiv za ubistvo - zapravo vrhunac radnje je kad Poaro otkrije MOTIV a onda i pocinioca. ili u stvarnom zivotu motiv nije bitan i ubistva se desavaju random?
  • Prosvetiteljstvo

    23.02.2024 12:58
    Zivimo standardom kao u americkom getu.
    Sledece su detektori metala u osnovnim skolama.
    Samo napredno!
  • nn

    23.02.2024 12:55
    Pre nego krenu osude, moguce je da je dete ponelo noz radi samoodbrane koliko god to glupo zvucalo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna