Autor: Danas, 021

Info
28.02.2024.
09:16 > 09:42
Ministarstvo prosvete će izvršiti nadzor nad radom dve gimnazije koje su iz lektire isključile knjigu "Dorotej" Dobrila Nenadića.
  • Neko tamo

    03.03.2024 10:09
    sve dusebriznici..Cudo se ne pobuniste za Necistu krv? ili Epske pesme gde je nasilje brutaaaaaalno..a radi se u osnovnoj skoli? Ko razume razumece, jadno ako policijski sindikat treba da se mesa u umetnost. Ne moze dete utakmicu da pogleda i obuce dres tima za koji navija od nasilja, nasli ste da se bunite za lektiru,sram vas bilo . Koju naravno ni sami ne kapirate.
  • Filolog

    03.03.2024 09:57
    sigurno ne treba Policijski sindikat da procenjuje knjige..Posto vidim procenjuju i vakcinisanje, pa se mesaju i u medicinu,uopste mi nije cudno ni ovo..Da ne procam koliko je glupo,plitko, neadekvatno..Nesto kao kad bi udruzenje pekara trazilo da se izbavi Necista krv,ili udruzenje frizera da se na na katedri za arapski ne proucava Mahfuz.Sramota za gimanzije koje su odreagovale presiji policajaca.
  • комшиница

    28.02.2024 15:42
    за комшију
    Не бавим се личним слободама, то је под један, али сматрам да сваки човек треба да буде слободан, онолико колико то не угрожава другог.
    Познајем добро литературу, укључујући и ону која је прописана као школска лектира. Многе књиге које су одавно прописане као школска лектира нису примерене том узрасту, али не у смислу у којем се повела дискусија о роману ”Доротеј”, већ из простог разлога што деца немогу да разумеју суштину самог романа. Зато постоје часови књижевности и професори који ће им то предочити, тако да читање књига није пуко читање па ко шта разуме.
    Узмите за пример роман ”Дервиш и смрт” који читајући га јесмо успели да пропратимо причу али не и суштину. Сасвим је нешто друго када то прочитате у неким другим годинама.
    С обзиром какве генерације долазе одрасле поред Задруге и свега осталог у оваквом друштвеном миљеу, течко да ће моћи да прочитају и Тома Сојера.
    А што се тиче ”Доротеја”, изгледа да је свима засметала форма, у суштину нико није низалазио.
  • Komšija

    28.02.2024 14:49
    @komšinica
    Nije stvar u cenzuri, već u proceni šta učenici u nekom dobu mogu da razumeju i da na pravi način procesuiraju.
    Lektira nije stvar izbora, lektira je obavezna literatura koju propisuje nastavni plan i program, zato molim Vas ne brkajte teme ako nešto već ne razumete. Ta literatura mora biti takva da je neko i razume, a često je slučaj da ono što je u programu nije jednostavno primereno uzrastu za koji je u programu. Obrazovanje oblikuje stanovništvo, a stanovništvo je radna snaga koja privređuje. Što otvara pitanje "stručnjaka" koji su na stranim stipendijama i koji onda prave planove i programe koji ne odgovaraju nama, već stranim kompanijama koje ovde dolaze i kojima je potreban odgovarajući profil radne snage. I da, odlično znam celu literaturu koja se nudi kao lektira, znate li je vi ili se bavite ličnim slobodama izbora zaboravljajući da je ovde reč o planu uz koji ide reč obavezno?
  • Tijana

    28.02.2024 14:21
    Tako je, preispitati ko donosi ove odluke, šta deca treba da čitaju!?
  • Duško

    28.02.2024 14:00
    Ne bi trebalo ići na dugačka dela. Takođe ne bi trebalo ići i na preteška dela, preteška u smislu iskustva koje je potrebno imati da bi se delo razumelo. Ne treba dati odrešene ruke, jer baš to i jeste lektira, ne čitati bilo šta, već ono što je preporučeno za decu nekog uzrasta.
  • Darko

    28.02.2024 13:43
    Ns
    Naš školski program je katastrofa.Ubacuju u program knjige koje deca u tom uzrastu nisu sposobna da razumeju,tipa Kamijev Stranac kojega ja nisam skapirao ni sa 20 kada sam odlučio da ga pročitam a ne da ga pokušavam shvatiti sa nekuh 16 koliko sam imao kada je knjiga bila deo lektire.Da li iko išta preduzima u vezi sa time?
  • Silvija

    28.02.2024 13:22
    Hm
    Pitam se pitam da li su književna dela od preko 300 strana uopšte privlačna mladim čitaocima? Ko danas ima vremena da čita preduge knjige?
  • Mahajde

    28.02.2024 13:11
    ex chapman
    Odnos prema seksualnosti i ženama u vreme Milutina definitivno nije bio takav kako ga Nenadič predstavlja. Rečnik i stav mu pre liči na susret ugroženih marginalaca u kafani u Arilju šezdesetih, tako da ste potpuno promašili fudbal.
  • Pravo

    28.02.2024 13:07
    u centar.
    Treba žena predsednica stranke u Novom Sadu da im javno kaže šta je ispravno.
    Svaka čast na hrabrosti, ima ko će Vas podržati. Deca su najbitnija.
  • Da!

    28.02.2024 13:03
    Neophodno!
    Istina je da su deca naša budućnost, izvedimo ih na pravi put.
  • Larisa

    28.02.2024 12:58
    Majko zemljo Srbijo, krenula si stranputicom!
  • Petar

    28.02.2024 12:57
    Da li je struka uključena u donošenje odluka? Kakvu sliku šaljemo deci ako preispitujemo javno stavove profesora. Zašto im narušavamo autoritet?
  • Zos

    28.02.2024 12:45
    DIF
    Kada su nam, sve više, direktori škola završili DIF. Tamo se više ceni fizička aktivnost.
  • Mare

    28.02.2024 12:13
    Bravo za stranku Istina,jedini su prepoznali sta nije za decu i odmah reagovali.
  • Dušan

    28.02.2024 12:04
    Ja u potpunosti podržavam ovu inicijativu da se ovakvo delo izbaci iz obaveznog štiva, a ne da se sada preispituju škole koje su to već uradile.
  • Mirjana

    28.02.2024 11:57
    Naši Novosađani se iskreno zalažu za dobrobit svih, briga o deci je ključna, brinu o ugroženim životinjama, bore se protiv nasilja. Ja sam na strani Istine.
  • komšinica

    28.02.2024 11:42
    Ako sledimo objašnjenje koje je dala dole potpisana gospođa ili gospođica, moraćemo da stvaramo novu književnost ili pseudo književnost pa meri i narudzbini. Sve do sada napisana po njihovim merilima trebalo bi spaliti. Da li se mi vraćamo u doba Inkvizijije. Najgore od svega je to što osobe koje pokušavaju da nametnu svoj sud o nekim delima koja verovatno nisu nikada ni pročitala, a i da jesu, suštinu sigurno nisu shvatila.
    Ovo sramota, potpuni intelektualni poraz jednog naroda, kojem sve i svako uglavnom nedoučen zarad nekih jeftinih poena odredjuje šta treba a šta ne treba da čita. Danas je tako a sutra će da krenu zabrane.
    Čitajte , jer i to je stvar vašeg izbora a pravo izbora je vaša sloboda koju nemojte da dazvolite da vam je iko ograniči ili oduzme!!! Niko ne može i ne sme da razmišlja i prosudjuje umesto vas, i ne dozvolite da vam bilo ko i makar ko oduzme vaš intelektualni integritet!
  • Mira

    28.02.2024 11:41
    Kakva sramota za obrazovanje!!! Kakvo mi to imamo MINISTARSTVO PROSVETE???!!!
  • Jole

    28.02.2024 11:41
    Divno književno delo.
    Prelepi opisi prirode i događaja u srednjovekovnoj Srbiji. Odlično oslikani likovi. Dorotej je simbol ljudske vrline i dobrote. I ljubav je tu, pa sve je za ljude.
  • Konstadin

    28.02.2024 11:28
    Da li dete shvata metaforu medveda i devojcice,a zasto nije medvedica i decak??????
    O cemu mi pricamooo,uvek zene trpe!!!!?Dosta je bilo toga.
  • Mrgud

    28.02.2024 11:26
    ...
    Ministarstvo je napravilo prekrsaj a ne sindikat i ko ce njih da kazni za placene "obavezne'' lektire koje narusavaju i daju pogresan utisak omladini koja je i ovako zatrpana raznoraznim losim sadrzajem.
  • Tanja 021

    28.02.2024 11:23
    Podrska
    Obrazovanje je katastrofalno, gde god se okrenemo imamo vršnjačkog nasilja, mi deci ovim dajemo primere da je to normalno.
  • Zgrožena

    28.02.2024 11:14
    Dorotej je i izašao samo zato što je Danilo KIš hteo neku pornografiju koja bi parirala Miodragu Bulatoviću, sa kojim tada nije bio u dobrim odnosima. A inače je knjiga besmislena i toliko je ponižavajuča po žene da to prosto boli. Sama činjenica da je uopšte u lektiri je poražavajuća.
  • Borko

    28.02.2024 11:04
    Posledice
    Posledice loših odluka snose naša deca i onda se pitamo kako je moguće da ima toliko femicida, kako je moguće da je došlo do silovanja? Pa sve to kad tad izađe na površinu. Učimo decu lepim stvarima gde smo uz put ostavili Desanku Maksimović, J.J. Zmaja, Ljubomira Ršumovića, Branka Radičevića... to je bilo pravo školsko doba.
  • Darko

    28.02.2024 10:52
    Rijaliti i lektira naše danas
    Deca su na sve strane okružena lošim primerima, od rijalitija pa sada i do lektire. Kakvo društvo pravimo takvo će nam sutra biti. Slažem se sa predlogom istine treba da se uključe i psiholozi kako ovde tako i u sve ostale pore društva.
  • Jovan

    28.02.2024 10:35
    sve u skladu sa godinama
    Ovde je problem rečnik kojim je pisana knjiga i uzrast kom se plasira. Petnaestogodišnjaci jesu deca i sadržaj bi trebalo da bude umereniji ili barem pristojnije napisan a ne ovako vulgarno. Ovo je štivo za odraslu osobu a ne dete.
  • Lucifer

    28.02.2024 10:29
    Ja bih to sve ukinuo, samo da se psalmi čitaju i dela Svetog Save i Vladike Nikolaja. I onaj bogohulnik Dositej, i njega bih izbacio.
  • Marta

    28.02.2024 10:27
    Komplikacija!
    Moram priznati da se slicno desavalo i dve hiljaditih godina kada su profesori u gimnazijama u NS zbog nekih svojih licnih preferenci zaobilazili ili cak izbacivali neka vrhunska dela kao sto je Foknerovo delo "Buka i bes", a Balzakov "Cica Gorio" se tek povrsno obradjivao. Bilo je tu jos velikih pisaca koji su "izbaceni" zbog licnih preferenci profesora.
  • ex chapman

    28.02.2024 10:24
    citalacka znacka
    prvo da se razumemo: Dorotej apsolutno nije za decu tog uzrasta. drugo: apsloutno ga preporucujem svakom zrelom i obrazovanom coveku (i zeni) koji razlikuje sta je dobro a sta je lose, i koji je u stanju da shvati da Nenadic ne PROMOVISE to o cemu pise. ali pise onako kako je bilo. ili vi stvarno mislite da je srednji vek doba princeza i vitezova na belom konju?
    ima tu i drugih stvari koje nisu primerene za decu osim vulgarnog seksa i nasilja nad zenama.
    a ovo sa patoloskom mizoginijom polako vec pocinje da me plasi. poput lova na vestice kada je devojcica uhapsena posle onih ubistava u Ribnikaru jer je nacrtala crtez na kojem se vidi nesto sto lici na pistolj!??!!
    dakle Dorotej nije za decu, ali ova "moralna policija" ili sta god da su, stvarno me plasi. sad oni krecu sa stavljanjem brnjica ljudima na usta. a pri tom su im moci rauzumevanja procitanog prilicno ogranicene. ako su uoste procitali. mozda su samo gledali onaj film gde Bata Zivojinovic glumi Dadaru :D pravi zlikovac, do srzi :) nije nam dosta sto su glupaci na vlasti, sad mora i njihova opozicija da budu neobrazovani agresivni primitivci? tesko normalnima u Srbiji
  • Milica

    28.02.2024 10:19
    Lektira
    Kao roditelj troje dece smatram da nije prikladno ni normalno da nam deca od 15 godina citaju takav sadrzaj u lektirama.
    Trebao bi neko strucan da analizira lektire i sadrzaje koje ce nam deca citati.
  • Bns

    28.02.2024 10:16
    Načitanost
    A-ha, zasigurno su porodični nasilnici čitali Doroteja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna