Autor: Blic

Info
28.05.2024.
08:58 > 18:46
Inicijativa uvođenja uniformi u škole više puta je pominjana, od strane nadležnih, ali i građana.
  • Nemanja

    29.05.2024 14:55
    Ideja
    Ideja o školskim uniformama je u suštini dobra - malko bi se iznivelisale materijalne razlike (ostaju ranci, telefoni, patike...), doprinelo bi se identifikaciji dece i smanjilo seksualizaciju dečjeg tela. E, sad, naravno da nisam za uniforme kakve se nose u Britaniji ili Japanu, kod nas takva tradicija ne postoji i bilo bi glupo uvoditi je nasilno. Moderna uniforma bi trebalo da budu kargo pantalone, trenerice, koledž i spitfajer jakne, majice i duksevi, sve u bojama i sa amblemom škole. Praktično, udobno i što je najbitnije, nešto što bi deca htela da nose. Cela priča bi mogla da bude odlična za domaću tekstilnu industriju da proizvodi, da se deca uključe u dizajn i kombinovanje boja, da se organizuju razmene preraslih delova odeće - što sve zvuči predobro da bi bilo sprovedeno kod nas, na žalost :(
  • Dzabe

    29.05.2024 09:16
    Uniforme
    Kad deca nemaju ono sto smo nekad zvali domaće vaspitanje.Za to su krivi roditelji koji dopuštaju da im decu vaspita internet i mediji.A kako ce drugačije kad su i oni tako vaspitani.Može se "uvoditi"što god hoćete,leka nema što bi rekao Lala.
  • mns

    29.05.2024 08:03
    napokon
    ja sam jednostavno ZA!
  • Ðak

    29.05.2024 07:55
    Uniforme ne brišu socijalne razlike, niti su deca toliko glupa da ne znaju ko je društveno privilegovan. Neviđena glupost i laž kojom se skreće pogled sa gorućih društvenih tema.
  • Hajdi

    29.05.2024 07:52
    Bućkuriš
    Prvo, mo nikad nismo nosili "uniforme" nego kecelje i to je možda bila praksa do negde 82. Posle, teško. Kecelja je bila veoma slična radnom mantilu i ispod se naravno nosila odeća. Ni na koji način nije "doprinosila smanjenju socijalnih razlika", kojih je itekako bilo, samo nisu bile doživotna presuda kao danas. Toliko o "dobrim, starim vremenima", osim ako nećemo da se vraćamo osamdeset i sto godina, a tada se baš i nije mnogo išlo u školu. Drugo, ono što ima u školama u Engleskoj i Irskoj je obavezna odeća koja je propisana kako treba da izgleda od cipela i čarapa do sakoa i nije previše unikatna da se neko ne bi mogao uvući u školu. Služila je više da se školska deca primete ako iz škole izađu u vreme nastave. Treće, nešto jako nije u redu u današnjim školskim "zajednicama" što verovatno samo reflektuje da nam nešto jako ne valja u opštoj populaciji. Deca stvarno bogatih vlastodržaca idu u privatne škole i dobijaju porše za kraj godine. U običnoj školi, jedino za šta neka "uniforma" može biti korisna je da malo preusmeri pažnju sa odevanja, koje jeste postalo način za isticanje materijalnog statusa iako tu idu uglavnom oni koji zapravo nisu bogati, ali vide novac kao neki argument koji je moćniji od svega drugog, i da, kao sadisti jedni drugima skeniraju kodove, proveravaju čak i da li je nova kolekcija ili neka lanjska ili na sniženju. Ali, to su jamačno od nekoga naučili, zar ne?
  • glasam za

    28.05.2024 22:39
    Pre kritikovanja, predlazem da malo istrazite prednost uniformi u skolama. Pored smanjenja socijalnih razlika, uniforme doprinose bezbednosti u skoli. Iskljucuje se svaka mogucnost da se u skoli i oko skole nadje neko kome tu nije mesto, jer se na osnovu uniforme identifikuju ucenici. Praksa mnogih drzava je to pokazala, tako da su poslednjih godina uniforme prihvacene i u onim drzavama gde nikada nisu bile u upotrebi.
  • NS

    28.05.2024 21:41
    Odelo ne čini čoveka pa ni uniforma đaka
  • Realnost

    28.05.2024 21:36
    Realnost
    Nepotreban dodatni trošak, ostaju fensi patike, telefoni, nakit, šminka, doručak i svi ostali idiotizmi ovog sveta!!! Jednakost se mora prvo pokazati poštenim ocenjivanjem, ne uzimanjem oara za uspeh i sve ostale gadosti!!!
  • Bolens

    28.05.2024 21:25
    Prioriteti
    30 % nepismenih, 60% ne zna osnovne funkcije računara, bitno da se zna kakve gaće nosamo! Kineske, plastične!
  • @VVV

    28.05.2024 21:25

    VVV
    28.05.2024 • 19:15
    Uniforme
    Kada sam išao u školu nosili smo uniforme, pošto sam ja bio siromašan, moja uniforma je bila jeftina i nekvalitetna... imućnija deca nosila su skupe i lepe uniforme.

    Ako si mladji od mene, nisi nosio uniformu, ako si stariji to je bilo kada socijalne razlike nisu skoro ni postojale, a ako smo tu negde isto godište tj jedna od poslednjih generacija koja je nosila uniforme... nije bilo nikakve velike razlike. Plava platnena, malo deblja ili malo tanja i to je bilo to. Tako da, nemoj da širiš bespotrebne dezinformacije. Šta? Kao neka deca su nosila Armani postavljene "skupe i lepe" uniforme sa sve manzetnama? Nemoj pričati molim te.
  • Dejan

    28.05.2024 21:01
    Posao
    Samo ukucajte u pretrazivac ,,uvodjenje,, ! Raspameticete se od raznih naslova,od vojnog roka, smrtne kazne i ostalih spin tema
  • objektivno

    28.05.2024 20:50
    Pa brišu se razlike ipak. Kako ne? Ok, neko će imati bolje patike, skuplji ranac i slično, ali će uniforma malo spustiti na zemlju i te koji mnogo odskaču. I ja nosim uniformu kao medicinar na poslu i posle izvesnog vremena stvarno postaje nebitno kako i u čemu si došao na posao jer ćeš dok si na poslu/ u školi biti deo te zajednice. Nisu ti koledzi napolju gde i dalje nose uniforme bezveze to zadrzali. To jača i osećaj jedinstva u razredu i školi.
  • Rajko

    28.05.2024 20:30
    Zlatno doba
    Kao to da su uniforme veliki trošal u nikad bolje doba a dok smo bili sirotinja niko se nije bunio.
  • Jel

    28.05.2024 20:17
    Baš mora
    Da se komentariše nebulozna izjava nenadležne "ministarke" koja je tu samo zbog šlihtanja vlasti. Opet se bavimo glupostima koje izgovara svaka osoba sumnjivih moralnih kvaliteta
  • Tužno

    28.05.2024 20:08
    Dobar izgovor zlata vredi...
    Nosili smo uniforme u gimnaziji, prale su ih naše mame, rasli smo i mi, bilo je pristojno i normalno u tom vremenu normalnih vrednosti...
  • VVV

    28.05.2024 19:15
    Uniforme
    Kada sam išao u školu nosili smo uniforme, pošto sam ja bio siromašan, moja uniforma je bila jeftina i nekvalitetna... imućnija deca nosila su skupe i lepe uniforme.
  • xqt

    28.05.2024 19:11
    A posle se čudimo
    Kao i obično, nema rešenja. Sve što ima iole smisla je neostvarivo u tigru.
  • Marko

    28.05.2024 19:02
    Uniforme kao biznis
    Uniforme će biti samo još jedan kumovski, burazerski posao, koji će biti nabačen nekoj no name firmi nekog lokalnog naprednjaka i preplaćene preko svake mere. To je sva mudrost oko toga, ostalo su samo prazne priče da se zamažu oči.
  • Roditelj

    28.05.2024 19:01
    Nije mi jasno gde novinari uvek nadju ove "strucnjake" koji svaki dobar predlog izbojkotuju, kritikuju...
    Kad ste tako strucni i pametni, sto nesto pametno ne predlozite, nesto preduzmete, resite... Samo kritijujete
  • Gale

    28.05.2024 19:00
    Trazite dlake u jajetu. Cuj imaju softverske programe koji ocitavaju bar kod da vide da li je nesto original ili ne. Eto neko ce zaustaviti nekoga da mu ocitaju bar kod na patikama. Dajte molim vas, ne preterujte. Pa ako ministarstvo predlaze uvodjenje uniforma, valjda prvo treba sve da se predstavi savetu roditelja, da se vidi koje skole su za, koje ne. Da se razradi plan finansiranja, mozda i ucestvovanje roditelja, gde bi drzava subvencionisala deo troskova. Ovo govorim, jer, samo smo culi predlog da se uvedu, ali valjda ce neko smisliti i konkretan plan. Naravno ako se ispostavi da je los, ne treba ga nijedna skola prihvatiti.

    I ne slazem se s vama sa nece pridoneti uklanjanju razlika izmedju djaka. Mislim da ce bar pomoci, jer ionako propadamo kao drustvo, a omladina je sve gora i gora, a skolstvo odavno ruinirano, pa valja probati sve dok nije prekasno.
  • Ana

    28.05.2024 19:00
    Bravo za naslov!
    Bogata deca će i dalje imati bolji telefon i skuplje patike. Bolje da renoviraju toalete u školama, umesto da bacaju novac na uniforme.
  • Zebra

    28.05.2024 18:58
    Ono kad ti daju da budeš ministar školstva, a ti se razumeš samo u krpice… Da. To je najveći problem. Nije problem što deca uči razlomke u drugom razredu. Nije problem ni vršnjačko nasilje (da se ne spominje tragedija). Nije problem što slabo koja škola ima normalnu salu za fizičko.
  • Jarvis

    28.05.2024 18:38
    Samo kad su u pitanju srpski troškovi.......
  • Marta

    28.05.2024 18:35
    Uspaljenost!
    Dokle god ima uspaljenih riditelja, bice udpaljene dece i tu uniforme ne pomazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna