Autor: Euronews Srbija

Info
29.05.2024.
10:58 > 10:58
U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je postalo gotovo nemoguće da se izbegne plaćanje poreskog duga.
  • bora

    31.05.2024 06:16
    zakon
    Poreska radi sta hoce,krsi zakon zato bi bilo najbolje da malo
    edukujete poreske obveznike.Objavljujte tekstove sa primerima
    advokata koji se bave tim i u materiji su.Posle toga mnogi
    gradjani bi videli da su prevareni uzeli advokate i to bi bila druga
    prica.
  • maja

    30.05.2024 22:17
    @novosadjanka
    Koliko ja znam poreska mora da vam vrati sav novac koji ste
    uplatili za period kada je dug zastareo.Primer ako ako ste dug
    platili 2024 god. sav dug koji ste platili preko pet god. mora da
    vam vrati.Slobodno uzmite advokata,videcete da je druga prica.
    Jos bolje da podnesete i licnu krivicnu odgovornost za odgovorno
    lice.
  • Pobedila

    30.05.2024 20:37
    Pravda je teška i dugotrajna, ali dostižna, samo ne odustajte. Od 2017. sam se tužila sa Poreskom upravom za više obračunat i naplaćen porez na imovinu. Žalba ne odlaže izvršenje, pa sam platila porez, žalila se, odbijena, tužila i posle 4 godine dobila na sudu. Ali onda slede 2 godine da se po toj tužbi i postupi. Jedva smo došli do iznosa glavnice, pola dokumentacije su pogubili, sreća moja da ja sve čuvam, pa sam im dostavljala dokaze. Nakon toga kreće bitka za zateznu kamatu. Prvo neće da je priznaju, posle sam morala da pišem poseban zahtev za to, takva je procedura, a to nigde ne piše. Sve u svemu, kad smo mi dužni, sve znaju, automatski se obračunava kamata, a kad oni nama treba da plate, niko ništa ne zna. Uglavnom, borite se za svoja prava, jeste teško i veoma naporno, bilo mi je par puta na ivici da odustanem od svega i da im poklonim pare, ali srećom nisam. Samo sa gomilu osnovanih žalbi ćemo ih naučiti da rade svoj posao kako treba.
  • Marko

    30.05.2024 15:51
    Uzrok haosa
    Stvar je u tome što su pre 2-3 godine, bar kako mi je rečeno nezvanično, u Poreskoj upravi dobili nalog da iscede svu suvu drenovinu bez milosti. Dakle, da se izvuče svaki dinar koji je moguće izvući na bilo koji način. Međutim, tih poreskih inspektora nije bilo dovoljno ni do sada, a onda su im bacili gomile i gomile starih predmeta da ih rešavaju po kratkom postupku. I tako su inspektori počeli da na brzinu rešavaju i što treba i što ne treba, uz gomilu grešaka za koje niti imaju vremena da ispravljaju i proveravaju, niti žele zato što ih čeka još gomila posla. Zato je svaka žalba uzaludna. Jedino da ideš lično kod njih i da tražiš da ti pokažu tačno šta i kad nisi platio, kad ti je poslata opomena, kad je pokrenut postupak... Ali uvek "kolega nije tu", "taj kolega je otišao u penziju", "kolega prebačen u drugo odeljenje" i slično, a ovi ostali "ništa ne znaju" osim onoga što piše u sistemu - nešto uopšteno, bez svih podataka, da ti duguješ porez i da moraš da platiš. Potrošiš vreme, nerve, novac i ne postigneš ništa. A da, kamata ide za svo to vreme za koje ti nisi platio taj izmišljeni dug ili stvarni dug za koji nisi ni znao da imaš pošto su ti pre 10 ili 15 godina rekli da si "čist". Tamo vlada totalni haos. Vi niste svesni koji je haos u Poreskoj upravi. Ništa živo niko ne zna. Samo se otaljava da se iscedi što više suve drenovine.
  • Kossla

    30.05.2024 15:43
    Porez
    Meni su u Zemunu poslali da platim porez na dobit posle 7 i 2 dana, tačno 87000 din. U resenju piše u roku od 15 i nema žalbe. Čak su napisali koliko košta prinudni izvršitelj. Na moju žalbu da je prošlo vise od 5 god. Odgovorili su da su se preseljavali!!! Ne lažite narod.
  • luka

    30.05.2024 14:12
    Šta raditi
    2017 u novembru predam za porez na prenos apsolutnih prava (nekretnina).Rekoše stiće rešenje za dve nedelje pa pozovite telefonom i recite da ste platili (da ne donosim uplatnicu).Prodje mesec , zovem , kažu biće , ne brinite .Prođe 5 meseci , zovem , stićiće gužva je , ne brinite.Prođe godina nađem vezu, proveri -nisam zaduženza porez (ni ja ni prodavac ).Šta da radim-čekaj.Proveravao tako- ništa.Pre par meseci (2024) opet nađem "vezu" da proveri- nema zaduženja.Zakon kaže da je pravo poreske uprave za obračun poreza 5 godina od kalendarske (sledeće) godine.Ukoliko u tom roku ne urade rešenje , obveznik nema ni zakonsku ni moralnu obavezu da isti plati.01.01.2024 je prošlo 6 godina.I šta sad?Neko stručan?
  • Zvezdan

    30.05.2024 11:09
    Nema šanse
    U praksi, mogu posle 10 godina da ti kažu da imaš dug i to je to - moraš da platiš. Iz ličnog iskustva. Možeš da se žališ kome god hoćeš, to ti ništa ne vredi, samo džaba dodatno plaćaš. Mogu da ti nađu dug iz 2005. godine i da kažu da nisi platio. Kako neko može da pusti da duguješ državi preko 100.000 dinara više od 15 godina??!! Ali može. I moraš da platiš. Nema zastarevanja, nema dokazivanja da si platio. A poreska uprava ne mora da dokaže da je pokretala bilo kakav postupak, tražila naplatu, ili te na bilo koji način obavestila da duguješ porez. E, tako je u praksi. Zakoni i propisi Poresku upravu ne interesuju.
  • Mitar

    30.05.2024 09:03
    Radonjić
    Kako kome. Ja, lažno optužen za ne plaćanje poreza, na prodati nekretninu za koju sam saznao da sam prodao tek na sudu. Lažni kupac, dostavio viber porukom da je porez plaćen, sud prihvatio dokaz. Navodno vikali me od 2018.pa me slučajno uhvatili 2023.Nisu mi prefočili da je uopšte zastareo dug, ali je prefočen njima. Pravnici, Pravosuđe!? Opomena pred utuženje je obavezna ali je nije bilo.
  • Novosađanka

    30.05.2024 08:27
    Sve što je napisano u članku je tačno teoretski, u praksi u Novom Sadu naplaćuju dug za porez na imovinu koji je nastao pre apsolutne zastarelosti jer sve što ste u međuvremenu uplatili umanjuje raniji dug i vi ste faktički u dugu trenutno.
    To kažem iz ličnog iskustva, jer mi je stigla opomena za dug za porez na imovinu i pošto imam sve priznanice za 10 godina, otišla sam u poresku upravu gde su mi izlidtali i rekli da je to dug od pre 14 godina . Na ukazivanje da je taj dug apsolutno zastareo dali su mi objašnjenje koje sam gore navela da poreski dug ne zastareva jer sam trenutno dužna i sve što sam uplaćivala je išlo da pokrije raniji dug, te tako sam trenutno u dugu. Na pitanje zašto mi nisu slali ranije opomenu za taj dug a ne nakon 14 godina odgovorili su da li ja znam koliki je Novi Sad i gde bi stigli da svima šalju opomene. Naravno kamata za tih 14 godina je višestruko veća od osnovnog duga bila i sve to se radi upravo zbog toga da vam naplate te kamate na zastareli dug. Što je najtužnije to masovno rade jer sam saznala od mojih prijatelja i poznanika da se i njima to desilo.
    To apsolutno ne priliči Novom Sadu i to je sramotno što radi Gradska poreska uprava.
  • UKP3

    29.05.2024 14:00
    toliko je prosto
    Pitanja glase:
    "Ko je kriv za toliki poreski propust?"
    "Zašto dozvoljavaju da se radi za dž?"

    Odgovor glasi:
    "Ne dobra procena odgovornih sistemskih stručnjaka, kao i sebično ćutanje poreskih neplatiša"
  • Moma

    29.05.2024 13:54
    Moma
    A vi glasajte i dalje za bezakonje i kriminal od strane SNS i Gazde im Vucica. Meni je odavno svega preko glave i dzepa te moj glas ide Opoziciji kakva god da je bice bolja i smenjiva od ove SNS Mafije!
  • AI Creator

    29.05.2024 13:39
    Savršeno je! Videćete!
    Pireski dug za savršen sistem ne može da zastari. Samo cena može! Pa čak iako diđe do raspada istog!!!
  • U

    29.05.2024 11:38
    U
    U Vucicevoj Srbiji njegovi Izvrsitelji ima prvo da ti sve otmu sa njihovom Policijom pa se ti tuzi i sl.! Naplacuju dugovanja iz 2005 6 10…nekima je doslo sa kraja 20 veka! Ovo sto pisu vazi za pravno uredjene Drzave ne u Vucicevoj Srbiji! Nigde nema da za jedan neizdat fiskalni racun koji je cesto ne veci od 1000 dinara zatvaraju radnju i naplacuju 2 3 hiljade eura

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna