Autor: Beta

Info
28.06.2024.
21:17
Ustavni sud je doneo odluku kojom se, do okončanja postupka za ocenu ustavnosti, obustavlja donošenje akata na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, preneo je "Danas".
  • Ona je profesor

    29.06.2024 11:38
    Dostojanstveno i srpski
    Kako bismo izbegli skrnavljenje našeg lepog srpskog jezika, molimo se da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i da se lakrdijaši smeste u cirkus.
  • Slobodan

    29.06.2024 10:09
    Sve nakaradno
    Manite se budalaština. Doktorka je decenijama unazad doktorka, profesorka isto. Sve je jasno definisano i nikome nije smetalo. Sad se našao neko "pametan" koji bi to da menja. Ključno je ISTE PLATE ZA ISTA ZANIMANJA. Ne moze za isti posao da bude razlicita plata ženama i muškarcima. Izjednačite, onda je to ravnopravnost. Sve ostalo je glumatanje.
  • Sasa

    29.06.2024 09:25
    Sada
    Nekako baš sada kad je aktuelan rio tinto, koji je apsolutni prioritet okupatoru a i domaćim pomagačima pa samim tim i srbiji. Procenili su da treba nešto da ponude što je srdirajuće da se bolesnik zvani srbsko društvo ne razdraži previše
  • .

    29.06.2024 09:08
    Srpski jezik razlikuje rodove.

    Ivana je doktor. - pogrešno
    Ivana je doktorica/ka. - tačno

    Ako ne koristimo rodno osetljiv jezik (koji je zapravo suština srpskog jezika), za dotičnu Ivanu možemo reći:
    Ivana je doktor. Doktor je izlečiO pacijenta.
    Kako može Ivana da "je izlečiO"? ili kako može: "Doktor je izlečiLA"?

    Za muški pol se koriste muški oblici, za ženski pol ženski.
    U čemu je problem?
    Problem je u zadrtom narodu koji živi 200 godina u prošlosti.
  • Nina

    29.06.2024 09:05
    Pa valjda vidite foliranje koje dolazi iz odredjenog establišmenta
    ...(ljudi s lovom) ...
    Sve radi legalizacije zbog svojih potreba...što biznisa...

    Svi ovi po novinama koji
    paradiraju i vode svoju decu na "povodac " aludirajući na ono su izmanipulisani zbog slave i novca...sto zarad roditelja.
    Jbg.
    nemož pročitati da neko ima zdravu porodicu i rodbinske odnose...a popularan je,sportista, mladi naučni radnik...Nije kul...
    Kakav zakon o rodnoj ravnopravnosti...
    Nek svako bude ono što jeste kad napuni 18 godina ,kad bude punoletan i nek se onda izjasni šta je i kojoj populaciji pripada ...Slobodno
    Dotle ne maltretirajte decu...
    I budite im oslonac...

  • Liman

    29.06.2024 08:43
    Zakon nije u rečima, već u praksi, da žene ne trpe nasilje, da ne moraju da pokrivaju glave, nose hidžabe i slično, da su ravnopravne u platama i zapošljavanju, da im vera bude stvar ličnog izbora a ne pritiska crkve, da im sveštenici ne propisuju šta se radi na crveno slovo kao da je srednji vek, da imovina bude ravnopravna, da ih mediji ne prikazuju kao botoksovane sisate monstrume i tako sugerišu poželjan izgled, da imaju pravo odlučivanja o svom telu i potomstvu, da se ne tretiraju kao mašine za rađanje, možete slobodno nastaviti s nabrajanjem. Ovo je tek deo ženske strane, ia i druga strana, ali ona je ipak privilegovana u ovom društvu.
  • Marta

    29.06.2024 08:26
    Tresla se gora...
    Rodio se mis!
    Gomila zanimanja u nasem jeziku ima zenski rod. Mozda nekoliko zvuci nakaradno. Vec vam je Vucic sa onim Porfirijem bacio kosku da se glodjete oko nje, dok trpaju pare u dzepove! Ali mi to volimo, da branimo srpstvo i jezik na banalnim stvarima.
  • xqt

    29.06.2024 06:45
    Pravi potez
    Srpski jezik je već dovoljno unakažen. Mora se prestati s tim.
  • Duša

    29.06.2024 04:18
    Komentar
    Ako je čomićka predložila neprikladan zakon o rodnoj ravnopravnosti pa kako je to dozvolila skupština. Sramota
  • Nikola

    29.06.2024 02:51
    Svi se bune protiv zakona je "nije u skladu sa tradicijom", iako skoro sva zanimanja na primer nisu ni postojala pre dvesta godina... Meni smeta što zakon o ravnopravnosti forsira "rodno senzitivni" jezik koji zapravo diskriminiše ljude po polu. Ako hoće ravnopravnost, svako zanimanje bi trebalo da ima jedan naziv, bez obzira na pol osobe koja se bavi njim. Treba da bude potpuno nebitno da li je doktor ili doktorka, bitno je da radi svoj posao, a ovaj zakon baš akcenat stavlja na to kog je pola.
  • John

    29.06.2024 01:50
    Jezik je ono kako govori narod - pričao i pisao još pre 200 godina niko drugi do Vuk Karadžić. Isti je bio i ogorčeni protivnik bilo kakve sile i nametanja u jeziku. Posebno je bio protiv one nakaze od jezika u pokušaju - "slavenosrpskog jezika"
    Možda mi izmiče, ali ne vidim da će ikome biti bolje ako se upotrebljava "rodno senzitivan jezik" (niti gore ako se ne upotrebljava)
    I zar je moguće da nema važnjih stvari i problema kojima se sa jednakim žarom treba posvetiti.
  • ocajna

    28.06.2024 23:34
    sramota
    Ustavni sud=poltroni
    Ništa nisu bolji od ostatka sudija
    Gade mi se
  • Dušan

    28.06.2024 21:32
    Silovanje srpskog jezika
    Tako i treba. Nvo preko Čomićke progurao zakon. Sanu, spc i svi protiv. Bez ikakve rasprave u skupštini i ti doneseš zakon.oa ovo je tragikomično.
    Šta li mislite koliko je ovakvih zakona donešeno?
  • Vule

    28.06.2024 21:30
    Hvala bogu, vreme je i bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna