Autor: FoNet, Politika

Info
01.07.2024.
09:56 > 09:57
Ambasador Kine Li Ming izjavio je da će Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine stvoriti povoljnije, pogodnije, transparentnije i stabilnije poslovno okruženje za preduzeća u Kini i Srbiji.
  • vitamin

    05.07.2024 12:58
    I zasto je neko protiv sporazuma sa Kinom, ako izuzmemo pravo na upotrebu termina "sendvicar"?

    Druga najveca ekonomija sveta bruto, prva po kupovnoj moci.

    A zasto ne valja da se odavde iznosi/svercuje/radi-bilo-sta-sa-robom ka Evropi? Madjari se ubise od preprodaje kompjuterske opreme i hrane nama magarcima, i sta im fali? Pa, fali im, ali od ovoga zarade ipak...

    Bice nasa oficijlena trgovinska razmena sa Kinom u minusu, izvesno. Medjutim, smanjicemo minus sa EU. A SAD? Pa sa njima imamo oko 1 milijarde eur godisnju razmenu, potpuno u minusu i potpuno u domenu "prodaje usluga", najcesce informatickih, metodom softver-kao-usluga. Koliko je ova ideja losa i stetna, malo je govoriti - iznajmljuju ti nesto sto si nekada dobijao za isti novac kao svoje, nemaju obaveze ninasta ("matere mi, apgrejdovacemo", a sta ako necemo?), tvoje podatke su pohranili na bezbedno mesto u SAD i nemas nikakva prava na njih...

    Da se razumemo, nisu Kinezi dobrotvori i predivni u svakom smislu te reci. Ali kad te "zapad" otvoreno nece, onda nemas puno da biras. Gde god se okrenes osim EU i SAD, vidis Kinu, Indiju, Rusiju. Briks.

    Kome se od "inostranstva" to ne dopada, neka slobodno investira u nas. Nego, nesto se mislim da nije trebalo da nas prvo ruse, te ekonomski te zaista, "bombama slobode". Mozda bi sve bilo drugacije?
  • Mirko

    02.07.2024 11:10
    Bice svega kako bi sprecili nas ulazak u EU.

    Ovako im odgovara jer smo na vratim EU i preko nas mogu da plasiraju sve
    a ulaskom i posajanjem EU clanice vise ne bi mogli da sviraju kako hoce...
    ni Kinezi a ni domace prodane duse.

    Ulazak u EU je ulazak u ekonomski sistem gde igras po pravilima ako hoces
    para iz zajednicke kase.
    Ovako jos mozemo da vradamo, malo Rusija malo Kina.
    I tako dok zemlja ne opusti jer babe i dede se ne razmnozavaju.
    Naucno dokazano :)
  • Milan

    01.07.2024 16:44
    @Temerinac
    Nije BDP Kine 35 triliona vec 19, dok je EU 17 triliona, pre nego sto krenes da saljes bilo koga na robiju prvo se informisi i ne pricaj napamet. Drugo to koliko jedna zemlja ima BDP nema nikakve veze sa uvozom i izvozom, mi u zemlje EU imamo preko 65 procenata izvoza dok je Kina na 3 posto. Pitanje je da li nesto njima treba sto mi imamo ili je vise ovo njima da pokupe kajmak jer su im nasi rasprodali sve.

  • Džukela

    01.07.2024 12:42
    @Temerinac - Površno i glupo razmišljanje, vidi se da si (sendvičar) iz Temerina
  • Temerinac

    01.07.2024 11:31
    Najveća moguća glupost bi bila učlaniti se u EU sa BDP 15 triliona $, i tako pokvariti sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom sa BDP 35 triliona $ !
    Ko takvu glupost uradi i pokvari taj sporazum sa Kinom zbog učlanjenja u EU treba ga poslati na robiju zbog upropaštavanja ekonomskih interesa Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna