Autor: FoNet

Info
04.07.2024.
10:28 > 10:30
U Srbiji oko 30 godina dominira desni nacionalizam, u vreme vlasti DS-a bilo je pokušaja artikulacije građanske opcije, a od dolaska Aleksandra Vučića na vlast taj nacionalizam je izrazito desni.
  • Nada

    06.07.2024 00:56
    @bananarama
    tačno tako
    ovo društvo ima sve odlike fašizma.
  • pajo patak

    05.07.2024 13:22
    @MK
    za tvoju informaciju stari dobri film je diplomac (graduate), velika je razlika između diplomca i akademika, kao što i imenica academy u engleskom ne podrazumeva akademiju nauka.
  • MK

    04.07.2024 23:03
    levo i desno i akademici
    Levica i desnica već tako dugo nisu ono što su prvobitno bile, pa bi se od profesora sociologije očekivalo da to ima u vidu.
    Još je nešto ovde nejasno. Nekoliko puta se pominje da je g. Malešević akademik. Kod naših prevodilaca sa engleskog koji u prevelikom broju ne znaju valjano ni svoj ni engleski jezik (svaka čast i izvinjenje retkim izuzecima) uočava se potpuno nepoznavanje jezika kod upotrebe termina "akademik". Na srpskom jeziku to znači samo i jedino svojstvo člana akademije nauka i umetnosti.
    Iz teksta ne vidimo da li je Malešević član irske akademije nauka. Može biti, ali verovatno nije.
    Prema tome, prevodioci bi trebalo da znaju, a ne znaju, kao ni mnogo toga drugog, da bi trebalo razlikovati izraz akademik od akademac. Mogli su to naučiti još od onog davnog, dobrog filma koji se tako zvao, ali nisu!
    Uzgred, još nešto o prevodiocima, nema veze s irskim "akademikom", Prevodioci ne znaju nešto, što svaki osnovac koji počinje da uči engleski jezik zna - da "ser" treba prevesti i da to znači "gospodin" u običnom govoru, da ako se neko u seriji oslovljava po imenu, da mu se onda ne govori "Vi", nego "Ti"! To slušamo svakodnevno na jednom kanalu koji ima čudan običaj da svakog dana ponavlja iste serije. Pa se pitamo - prvo. gde su prevodioci završavali fakultet, ili pre neki kraći kurs jezika, a drugo, ko im je dao da prevode to što prevode s takvim neznanjem?
  • toza

    04.07.2024 17:18
    1. Ne postoji levi nacionalizam.
    2. Teško je smatrati nacionalističkom vlast koja je prodala Kosovo Albancima, poljoprivredno zemljište Arapima, zlato Kinezima, sad se maksimalno trudi da proda litijum Rio Tintu.
    Ovo su obični lopovi koji se samo kriju iza nacionalističkih parola.
  • Ovo odavno

    04.07.2024 16:21
    Nije nacionalizam
    Šovinizam je tribalistička ideološka i politička doktrina, koju čine mistifikovana nacionalna istorija, izrazito pozitivne predrasude ο vrednosti sopstvene nacije i negativne predrasude ο drugim, posebno susednim nacijama, povezane sa mržnjom, prezirom, netolerancijom i agresivnošću prema pripadnicima drugih nacija.[1][2] Šovinizam može biti izuzetno opasna ideologija kada, spontano ili političkom manipulacijom vlasti, zahvati mase, stvori ksenofobičnu klimu, pokrene iracionalne strasti i snažne afekte usmerene na "neprijateljsku" naciju, čiji se pripadnici satanizuju. Bujanje šovinizma može se oteti društvenoj kontroli, a često se završava etničkim ratom ili progonom i pogromom neke nacionalne manjine.

    Nastanku i razvoju šovinizma u jednom društvu doprinosi zatvorenost nacionalne ekonomije, nedemokratsko ustrojstvo društva, neprosvećenost, siromaštvo, nagomilane socijalne tenzije. Autoritarna ličnost je nosilac šovinizma.
  • Ms

    04.07.2024 16:20
    Ne radi se o nacionalizmu nego o primitivizmu i lopovluku.
  • Klisanin

    04.07.2024 16:02
    Kakva strucna analiza ovog sociologa. Pitam se koliku platu dobija za ovakav ekspertski pogled na situackju u drustvu i ima li jedna jedina osoba u Srbiji neku koris od njegovog ekspertizma.
  • Srdjan NS

    04.07.2024 15:47
    Neki se prave ludi.....
    Srbi proterani I poubijani gde god su mogli u drzavama bivse Jugoslavije.Masovno se krse ljudska prava Srba u svim tim drzavama a Srpski nacionalizam je problem!!Vrlo zanimljivo.....
  • Прле качкет

    04.07.2024 15:26
    Све нам партије левичарске а национализам десничарски ,то му дође као она лоповска изрека лева рука десни џеп
  • Лиманац

    04.07.2024 14:22
    Национализам
    Национализам у свом основном и изворном значењу подразумева љубав према нацији и приврженост истој.

    Када ће људи попут дотичног схватити да овим изјавама само јачају власт и председника Вучића, јер свакако да је за похвалу када љубав према нацији јача након вишедеценијског затирања свега што је српско, зар не?
  • Li

    04.07.2024 12:56
    Nije to nacionalizam, nema veze sa tim. Oni vole samo sebe i svoju imovinu, kao i vlast i moć. Nema tu nikakve filozofije i mudrosti. Nebitno je kako će neko nazvati eru ovih na vlasti. Vlada lopovluk, bezobrazluk, oholost.... E sad ako se to zove nacionalizam, ok.
  • Snežana

    04.07.2024 12:06
    LEVI I DESNI
    Volela bih da mi neko objasni kakav je to levi nacionalizam?
  • bananarama

    04.07.2024 11:52
    Ovo u Srbiji nije ni blizu nacionalizma.
    U pitanju je čist šovinizam koji se graniči sa fašizmom.
    Postalo smo izgubljeni slučaj, nema povratka a biće sve gore i gore.
    Bukvalno stižu i stasaju generacije koje imaju izrazito fašistički pogled na svet oko sebe. I to je tako poslednjih desetak godina, sve više klinaca skreće u krajnje desno. Već tamo negde u sedmom, osmom osnovne kreću da se formiraju, u srednjoj su već duboko zaraženi šovinizmom.
    Pre desetak godina su činili tek koji procenat među školskom decom, danas su preko 50% ako ne i mnogo više.
    Ovde budućnosti praktično više nema. Retka su deca koja su normalno a kao takva su od ostatka društva odbačena kao trinaesto prase. Jedina budućnost im je odlazak preko posle školovanja. Ostanu li, zakržljaće a njihova deca će zbog okruženja koje nam tek sledi, postati pravi debili. Stopiće se sa masom oko sebe da ne bi bila maltretirana i odbačena na marginu društva, progonjena od vršnjaka, prokužena.
    U stvari, spasli su se oni koji su odavde otišli u trenutku dok su drugi sa nadvožnjaka bacali cveće na tenkove koji su se kretali put Vukovara.
    I to je tako.
  • Leopold

    04.07.2024 11:43
    Temelj?
    Druge moderne i demokratske države svoj nacionalizam ne grade na negiranju ranije počinjenih zločina, pa i genocida, niti na održavanju patološkig stanja društvene psihoze zbog navodne konstantne ugroženosti od, takođe navodnih, unutrašnjih i spoljnih neprijatelja.
  • we

    04.07.2024 11:20
    nacio
    a jos pre 30 godina smo mogli biti svi u EU ukljucucjuci i Kosovo i Metohiju

    ali potrebno je ljude slati na front, unistavati i trpati u svoje dzepove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna