Autor: 021.rs

Info
09.07.2024.
10:37
Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu sliku visokoškolskog obrazovanja.
  • Psiholog

    09.07.2024 15:58
    @Gradimir
    Da si informisan, kao sto nisi, znao bi da psihologija nije samo HR, vec se ona nalazi u raznim oblastima zivota kao sto je zdravstvo, skolstvo, soc. zastita. A to sto smatras da je psiholog pop za ateiste tek nema veze s mozgom, jer psiholog po difoltu nije psihoterspeut ako ne zavrsi dodatnu edukaciju. A drugo, psihoterapeut je mnooogooo korisniji od popa, jer radi na dubinskoj promeni kako bi se problem resio, dok pop samo mantra par recenica (koje potpuno pasiviziraju coveka i produbljuju problem), tacnije nicemu ne sluze i tako u krug.
  • Pitam se

    09.07.2024 13:33
    @Gradimir Rušević
    da li vi uopšte znate šta sve rade psiholozi u normalnim zemljama? Evo nisam psiholog, inženjer sam ali znam koliko ljudi ovde površno shvataju mnoge stvari na osnovu vlastite percepcije a ne realnosti. Vi samo vidite "trućanje i bla bla sa ljudim" a ne vidite kako se kroz psihologiju manipuliše masama, kako se stvaraju ideologije, kako se pravi marketing za razna smeća od proizvoda i još mnogo toga.
    Pre desetak godina mi je došla pod ruku kjiga jednog poznatog prof dr psihologije sa Harvarda o tome kako se donose odluke vezano za kupovinu u prodavnicama i na rasprodajama. Posle te knjige sam shvatila koiko smo zapravo ovce, više ne gledam na kupovinu istim očima. Ništa nije slučajno i te taktike i strategije sigurno nisu razvili "pametni" menadžeri i trgovci. O primeni u vojnoj industriji i šijunaži neću ni da pišem.
  • ne cveta cveće

    09.07.2024 13:23
    ni u naše preduzeće
    Interesantna vest. Podstaklo me je da pogledam sajt FTN-a za prijemne. Tamo piše da je ove godine smer Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije kao prvu želju na prijemnom stavilo 325 kandidata. Već par godina unazad je taj broj bio 450+, što je drastičan pad.

    Slična situacija i na Računarstvu i automatici (E2). Piše da je 225 kandidata stavilo taj smer kao prvu želju, a smer prima 240 studenata. Moguće da se pad interesovanja od 60 studenata iz teksta odnosi na ovaj smer.

    Čak je ostalo i 511 slobodnih mesta (samofinansiranje + budžet) nakon prvog upisnog roka po podacima sa sajta ako se gledaju svi smerovi.

    Novi Sad dosta zavisi od IT. Kako sprečiti dalje opadanje interesovanja?
  • programer

    09.07.2024 13:09
    za ocekivati
    Ja sam programer po ZANATU i struci. Kada sam zavrsio fakultet dobio sam zvanje dipl. ing. informatike... Meni i dalje nije jasno na koliko se to grana IT razdelio ili si programer ili nisi. Sa pojavom kvazi programera te front end te back end te SEO da ne nabrajam sve postalo je jasno da ce doci do zasicenja i natrpanosti raznih strucnjaka.
    Da ne shvate pojedinci pogresno i dalje sam programer ali po principu das mi zahtev dobijes proizvod a ne sarlatanja raznorazne prirode.

    PS za sve one koji znaju :)
    *=$1000
    start
    ldx #$00
    loop
    lda text,x
    beq finish
    sta $0400,x
    sta $d800,x
    inx
    jmp loop
    finish
    rts
    text .screen "TOLIKO SAM MATOR!"
    .byte 0
  • Mirko

    09.07.2024 12:55
    IT traži realno a ne kupljeno znanje.
    Sa tom diplomom si nepotreban partiji i diktatorima.
  • Gradimir Rušević

    09.07.2024 12:53
    Haha, svi hoće da budu psiholozi i mlate nježnikom u nekoj IT kompaniji do penzije. Inače, sa ličnog stanovišta, to su sve dignuti nosevi, kao da psiholog neko važno zanimanje, a ono bukvalno pop za ateiste.
  • IT

    09.07.2024 12:06
    Pod jedan, ukinuti "menadžere". Šta oni menadžerisu, izadju sa faksa i traže posao. Gari, možeš da menadžerišeš kad napuniš 15 god iskustva u polju.
    A IT propada rapidno, jer su od zanata napravili nauku. Neka postoji i naučni odsek, ali da im se obezbedi posao kad završe... Ovako, dok ti jedan gilja na ftn i puni glavu glupostima, sa vrlo malo prakse i više "nepolozivih" predmeta koji im nikad neće trebati, onaj pametniji uzme knjigu, kurs, zaposli se za 6 meseci, max godinu, i pred njim kao programerom je svetla budućnost ako nastavi da uči. Trebalo bi napraviti kontrolu kvaliteta za one koji završe visoke studije, i to na slučajnom uzorku i anonimnu. Jer ako diplomci loše prodju, nisu oni krivi već oni koji prave program...
  • BL

    09.07.2024 11:35
    Stanovi pojeftiniti neće. Pozdrav za onog Bojana.
  • Teča

    09.07.2024 11:18
    Ali zato Bogoslovija
    popunjena za 5 godina unapred.

    Video narod gde su pare.Ko je pop i političar u Srbiji za njega zime nema . Ikada .

  • Pametno

    09.07.2024 10:58
    Videli su kako se prolazi u IT kada ponestane para.Na intervjuima traže Teslu,Pitagoru i Njutna u jednom ali za platu čistača ulice iz Bangladeša!Ja sam u IT od 2008 i imam dva puta.Ili selidba iz zemlje ili da mesim kolače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna