Autor: Beta

Info
01.08.2024.
20:13
Tačno u 17 časova danas su hiljade Poljaka zastali, okupljeni na trgovima ili gde se ko našao na ulicama.
  • 1914

    02.08.2024 14:47
    @Та немојте касти!
    ----------------------------------------------
    Као војвођански Србин, са задовољством и поносом користим оба НАША писма. Ако би ти рађе latinicu, eto mogu i to.
    Taj tvoj „brnabić“ sindrom je stvarno ozbiljna dijagnoza. Da braniš nešto što se ne može braniti, da vidiš nečega čega nema. Još jedino fali da nosiš stenogram u ambasadu.
    Navodim činjenice, bez ikakve interpretacije, a ti si video rusofobiju negde. Činjenica jeste da je ruska brestovsko-lublinska ofanziva zaustavljena na desetak kilometara od Varšave, i da nije nastavljena dok ustanak nije ugušen. Ja ne tumačim zbog čega je to tako bilo, ali tako jeste bilo. Čak je Vistula pređena i severno i južno od grada. Činjenica je da Rusi apsolutno ništa nisu uradili da pomognu ustanak. Činjenica je da su do polovine septembra odbijali da dozvole savezničkim avionima koji su pomagali ustanike da slete na teritoriju pod sovjetskom kontrolom.
    To su činjenice. Kao što su činjenice Molotov-Ribentrop sporazum o napadu na Poljsku, okupacija Estonije, Latvije i Litvanije, i napad na Finsku. Kao što je činjenica i sam napad na Poljsku ili zločin u katinskoj šumi.
    Što se tiče genocida nad Jevrejima, posebno u Poljskoj, ništa tu ne sporim i nije mi jasno sa kime se raspravljaš. Mada, procentualno, nije tu najviše pobijeno nego u jednoj drugoj državi, i samo jedan glavni grad u Evropi je u potpunosti, do poslednjeg, očišćen od Jevreja. Ti pogodi koji, mnogo je bliži Novom Sadu od Varšave.
  • Zemlja čudesa

    02.08.2024 10:17
    @1914
    Izvinjenje zbog greške. U tekstu se govori o "Varšavskom ustanku", što je zvanični naziv za ustanak u getu 1943. godine, a zapravo je reč o "Avgustovskom ustanku" koji je bio 1944. Tako ostatak teksta ima smisla.
  • Та немојте касти!

    02.08.2024 08:50
    1914 @ Какво лупетање, и то ћирилицом да би било "упечатљивије" и "веродостојније"! Пољаци су у Пољској процентуално убили много више Јевреја од било које друге нације. Да није било Црвене Армије, буквално нико од Јевреја не би преживео. Русофобија међу Србима је на нивоу једног промила, мања је чак и од русофобије међу самим Русима, зато оваква малигна лупетања боду и очи и мозак!
  • Milica

    02.08.2024 08:36
    Poljska izuzetno neguje secanje na stradale u ovom periodu. Postoji besplatan muzej u Varsavi o ustanku. Slava im!
  • 1914

    02.08.2024 05:46
    Zemlja čudesa
    01.08.2024 • 20:38
    Treba čitati istoriju, a ne samo slušati nove (politički korektne) verzije. Ustanak u Varšavskom getu su digli Jevreji...
    -------------------------------

    Да, треба читати историју, а ти си сада добио кеца као кућа. Мешаш ствари. Устанак у јеврејском гету у Варшави је почео крајем априла 1943. године. Овде се обележава варшавски устанак од скоро годину и по дана касније, и који су подигли Пољаци, односно покрет отпора, 1. августа 1944. године у тренутку када су Руси били на прагу ослобађања Варшаве. Господа другови бољшевици су, по директном наређењу Стаљина, зауставили офанзиву, одлучили да не прелазе Вистулу, и дозволили Немцима да масакрирају и у крви угуше устанак.
  • Zemlja čudesa

    01.08.2024 20:38
    Treba čitati istoriju, a ne samo slušati nove (politički korektne) verzije. Ustanak u Varšavskom getu su digli Jevreji koji su mislili da će ih Nemci deportovati odatle ako se Crvenoarmejci približe. Dakle, čista samoodbrana.
    P.S. Dobar deo je u getu završio zbog toga što su ih komšije Poljaci prijavili okupacionim vlastima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna