Autor: Beta, Nova ekonomija

Info
02.08.2024.
10:52
Narodna banka Srbije (NBS) je tokom prošle godine, "u uslovima povećane globalne neizvesnosti", na međubankarskom tržištu kupila rekordnu količinu evra kako bi održala stabilnost srpske valute.
  • NBS

    03.08.2024 16:10
    referentna kamatna stopa
    NBS kao ograničava banke i kamate na kredite a kamata mi bila 4,45 a sad 4,45 plus referentna kamatna stopa 6,50 . ( Koja je bila neznatna.. 1%). Znači moja kamata skoro 11% . a bila 4,45 plus 1%. Znači NBS bi sad mogla da smanjuje referentnu kamatnu stopu. 0,25 plus 0,25 koliko je smanjeno za dva meseca i smanjenje na 6,00 je malo.
  • Ekonomija

    03.08.2024 09:22
    @sasa
    Ironično iako ne i iznenađujuće, upravo vi nemate pojma šta je ekonomija bez obzira kako se potpisivali. Prvo izmišljate da je kurs "naduvan" iako je činjenično stanje upravo suprotno, a potom izmišljate kako je kurs taj koji pogoduje uvozu jer ste umislili da se konkurentnost robe postiže obezvređivanjem prethodno stvorene vrednosti što je vrhunac besmisla, ili laički rečeno da taj izvoznik treba postati "konkurentan" tako što će iz mojeg džepa biti izbijeno ono što sam već stekao a sve da bi njegova roba bila jeftinija za devize dok kada taj isti bude trebao nešto kupovati za devize kao što će morati, neće moći kupiti ništa jer mu je jedan pametni "sasa" obezvredio vrednost robe koju izvozi. Ako išta funkcioniše u ovoj državi to je trenutno NBS, a moje je lično mišljenje da trebate biti potpuno ludi ako zaista verujete da se privreda i izvoz oporavljaju upropaštavanjem valute. Samo zbog takvih ludaka lično podržavam da nekako uvedemo evro, da vas vidimo tako pametne kada se ništa ne bude promenilo za izvoznike šta ćete onda izmisliti kao razlog toga. A svakako je moguće i da ste vi u pravu i da ste upravo vi najpametniji od svih ekonomista koji su ikada hodali kuglom zemaljskom... možete li navesti jedan primer u istoriji postojanja čovečanstva gde je jedna u svetskim okvirima skoro beznačajna država oporavila privredu uništavanjem svoje valute?
  • dz0

    03.08.2024 07:00
    Ma NBS ni ne postoji osim za Jorgovankinu platu. Kao da ona radi tamo nešto, uglavnom dobija mailove od Bundesbanke šta treba da uradi da zaštiti nemačku privredu i svoju fotelju... i ona potpiše.
  • Posmatrač

    02.08.2024 20:07
    NBS dobro radi, kurs je slobodan i stabilan, a to je važno i običnom svetu i privredi. Ta otrcana mantra kako je kurs nerealan je posebno apsurdna u ovom slučaju gde se govori o kupovini evra, a ne prodaji deviznih rezervi. Po meni, trebalo je da se izvrši revalvacija dinara, jer evro (a i dolar, funta, švajcarac) gube vrednost. Time bismo imali manju inflaciju , t.j. porast cena, koji je evidentan i kod nas, a pogotovo u Evropi, SAD, Britaniji.
  • sasa

    02.08.2024 17:04
    @Ekonomija
    Naduvani kurs kako ga odzlrzava NBS pogoduje uvozu i uvoznicima, a izuzetno steti izvoznicima jer cini robu domace proizvodnje nekonkurentnom zbig visoke cene proizvodnje sto je direktna posledica vestacki odrzavanog kursa.
    To sto ti pricas o stabilnom kursu se postize ekonomskom stabilnoscu, a drzavnom intervencionizmu u odredjivanju kursa se pribegava da se smanje fluktuacije usled velikih priliva/odliva sredstava.
    NBS radi sve pogresno i unistava ekonomiju ove drzave, a vi ne shvatate sta je ekonomija bez obzira sto se potpisujete kao ekonomista!
  • Ekonomija

    02.08.2024 13:47
    @Debeli
    Nisam nigde napisao da je stabilnost valute jedini faktor uspeha ekonomije jedne zemlje a ovaj "Nik" je lupio da je NBS uradila potpuno suprotnu stvar od one koju je uradila. Ono što je sigurno to je da je nestabilnost valute itekako faktor neuspeha ekonomije jedne zemlje naše veličine, učešća i spoljno-trgovinskog bilansa kao što je bilo u svakom takvom slučaju u istoriji postojanja čovečanstva, i da bi kao i svaki put do sada imala katastrofalne posledice kroz nemogućnost dugoročnog planiranja i stalno obezvređivanje već stečene vrednosti a što za rezultat ima perpetualno siromaštvo u kojem svako može da vas kupi za šaku deviza dok vi zauzvrat od njega ne možete kupiti ama baš ništa.
    Pojednostavljen pristup bi bio ovakav: situacija kakva je trenutno je bezmalo kao da smo uveli evro za valutu. Recimo da jeste tako, interesuje me ko bi vam onda bio kriv za nesposobnost proizvođača i izvoznika koji se i danas ponašaju kao da izvoze samo po SFRJ po pravilima partijske umesto tržišne ekonomije? Vrednost valute nije faktor zašto poljoprivrednici u Srbiji imaju 20 puta manje prinose po hektaru od poljoprivrednika u Holandiji, sa tim apsurdom da je u Holandiji ukupno u tom sektoru zaposleno manje ljudi nego u Srbiji iako Holandija ima nekoliko puta veći broj stanovnika. I nikakvo "peglanje" dinara neće promeniti tu nesposobnost.
  • Debeli

    02.08.2024 13:19
    @Ekonomija
    Stabilnost valute nije jedini faktor uspeha ekonomije jedne zemlje, mislim da je @Nik pricao o tome da se pare trose da bi se odrzao kurs, a ako moras da krvaris pare da bi to radio onda ti sistem ne valja, ovo moze da traje godinama, ali kad tad ce doci na naplatu kao i drugi potezi koji su povuceni od strane pojedinaca koji misle da su eksperti...
  • Ekonomija

    02.08.2024 13:01
    @Nik
    Tako je to kada neobrazovani umisle da to nisu. Bukvalno je suprotno od ove gluposti koju si napisao, NBS je kupovala devize a ne prodavala. Uvek me fascinira ta opsednutost pojedinih poremećenih pojedinaca koji veruju da je nestabilna valuta dobra po ekonomiju.
  • Nik

    02.08.2024 12:33
    Da prevedemo: NBS je stiteci uvoznicki lobi i gradjevinsku mafiju, potrosila 3,9 milijardi eura novca poreskih obveznika.
  • Vlada

    02.08.2024 11:50
    katastrofalna politika
    Ovi na vlasti nas ovom fiskalnom i monetarnom politikom guraju u propast. Postali smo kolonija. Sve je podređeno uvoznicima, a kada je tako, kao društvo gubimo. Ništa ne proizvodimo jer se ne isplati. Samo uvozimo, a nedostatak para nadomešćen je zaduživanjem, prodajom velikih narodnih firmi zauvek, a od skora i davanjem rudnih bogatstava.

    Oni će pobeći sa milionima u džepovima, a mi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna