Autor: Nova ekonomija, Tanjug

Info
16.08.2024.
13:46
Unija poslodavaca Srbije još uvek nije izašla sa predlogom konkretnog iznosa za koji bi trebalo da bude povećana minimalna cena rada.
  • znamo se odavno

    20.08.2024 09:38
    Sa obzirom da svi d.o.o.-isete, ne odgovarate sa svojom imovinom a ludujete od besnoce dok neko ceka pare i radi za minimalac treba vam jos vise povecati poreze. Kao, kada smanje poreze vise cete platiti radnika i placacete redovnije dobavljace. Malo sutra.
  • Nn

    20.08.2024 08:00
    Nn
    Minimalna cena rada se isplacuje sest meseci dok firma ne postigne bolju likvidnost … kod nas trajno minimalc bez obzira na poslovanje firme a to niko ne proverava
  • Sale-BG

    19.08.2024 16:46
    Info
    Svi ovde napadaju poslodavce. Nije problem da minimalac bude i 70.000 din, ali da porezi i doprinosi budu max 30% ...
  • Mile

    19.08.2024 07:50
    Treba sve prodati strancima jel ova unija poslodavaca je kriminalna družina!U Evropi se uvodi rad četiti dana a nas vodja dozvoljava rad i nedeljom....Sve strancima meni je svejedno plaćao struju nemcu ili našem....
  • *

    18.08.2024 23:23
    Svake godine ista prica...e jadni smo mi kad poslodavci planiraju otkaze zbog povecanja minimalca... to sve govori... svi placaju taj minimalac a ostalo siva zona i jos predsednik tu presudjuje uzas... ko ovde nas zaj.... sta bi bilo da treba na cele plate da obracunaju sta treba
  • Ns

    18.08.2024 00:02
    Hc
    Ako je neko najveći neprijatelj radniku,to je njegov kamarad..prodao bi ga za hiljadu,dve,drukanje kolega,zavist..bio sam i radnik kod privatnika i bio privatnik..tako da znam sta pišem..
  • Ama

    18.08.2024 00:00
    Nece da moze
    E sve ti je na mestu sto se tice komentara samo molim te batali to "gazda". Bas para usi i tenira zivce. Vidi on moze da bude gazda samo svom "keru"...
  • Paja

    17.08.2024 14:39
    Pa nek daju otkaze
    i crknu od gladi . Ako daju otkaze ko ce da im radi i zaradi za njihovo bahacenje ? Pre par meseci vlasnik firme krenuo u kuknjavu kako je ovo ludo vreme i kako ne zna kako ce se razvijati situacija . A on sedmi put na letovanje/zimovanje u inostranstvo. Kad nas vecina najavila otkaz ,onda moze povecanje plate od 40% . Naravno ne na racun nego u kovertu. Danas je nedostatak radne snage svugde pa i u Srbiji i ako vas otpuste pre ce te Vi naci posao nego on radnika . Kakvi se javljaju na konkurse , nekad ih ne bi ni razmatrali a sad im dajemo ozbiiljnu platu samo da ostanu!
  • Bilja

    17.08.2024 12:16
    Vrzino kolo
    Realno je da ti gazda plati koliko može, tj koliko mu država omogući.Država je u pitanju sa njenim haračem.Smanjiti lezileboviće na državnim jaslima.Počevši od skupštine , pa dalje.
  • @Radnik

    17.08.2024 12:02
    Upravo je suprotno, većina trenutnih milijardera u svetu je svoje bogatstvo stekla sama a ne nasledstvom od prethodnih generacija. Prestanite lupetati.
  • Duško

    17.08.2024 11:03
    Laza i paralaza
    Vlasnik kioska, gazda Jel ti mnogo da platiš radnika 100.000 dinara. Pa radi sam.
    Radnik u Lidlu u Nemačkoj i Delezeu u Belgiji imaju preko 1.500 evra,a ovde 600-700?Ovde niža cena struje, vode, zakupa itd.
    O čemu se radi?O bezocnoj eksploataciji.
  • Knjizno odobrenje

    17.08.2024 10:29
    Klasična demagogija
    Fenomen srpskih poslodavaca, sva sreća ne svih, je da imaju str i slične biznise sa max 10 zaposlenih. Da su im svi na minimalcu, da svake godine imaju 3 letovanja, 2 zimovanja i da svake druge godine menjaju privatni auto...Ovo ni ozbiljnji CEO, CFO i sl ne rade...
    Mora podhitno proporcija(7:1, 5:1) u primanju da se sprovede u svim sferama poslovanja. Imate strane kompanije u Srbiji gde CEO prima mesečno 30-40000€, a najniže zaposleni maksimalno 500€.
    I onda posle bude da ne mogu da povećaju plate zaposlenima jer eto nemaju odakle. Da imamo državu i institucije ovog ne bi bilo.
  • Kolle

    17.08.2024 10:13
    Unija to najavljuje bez ikakvih analiza a samu uniju pislodavaca u Srbiji predstavljaju poslastičari ,vlasnici fast fudova, kioska , benzinskih pumpi i sl. Nijedna ozbiljna firma ne razmišlja o otpuštanju , čak su nam rekli ( sindikatima ) da nisu oni krivi što smo mi u kolektivnom zaradu vezali za minimalac a država ga određuje. Prema tome ne plašite se otpuštanja pa svi ti privatnici traže radnu snagu a kako kažu nude i zarade preko 100000 din ,pa šta im smeta minimalac
  • Svega

    17.08.2024 08:56
    Jedan čuveni preduzetnik je rekao:
    Nemaju moji radnici velike plate zato što sam ja bogat. Već sam ja bogat zato što moji radnici imaju velike plate.
  • Radnik

    17.08.2024 06:58
    Za novosadjanin
    Moze plata 700€,jer taj sto daje platu svake godine kupuje po stan.Na zapadu se bogatstvo stice generacijama.
  • /

    16.08.2024 22:54
    /
    @novosadjan
    tvoja demagogija bas znaci biti bez obaveznog osiguranja.
    priznaj sebi da sa tim tvojim americkim patentom radnici nemaju dovoljno da bi sebi uplatili osnovna osiguranja.
    nedavno su probali nesto da uvedu sta je naislo na sabotazu. isto kao u srbiji

    sukob interesa, kartelisanje i ko zna koliko jos kriminalnih delatnosti su stvari oko ovog srpskog prebacivanja pacijenata u privatne ordinacije.

    eno u beomedici preko generali osiguranja se doktori ponasaju isto kao u drzavnoj ustanovi: bezvoljni, ne dolaze na vreme i zakazuju nekoliko njih u isto vreme.
    u vizimu sestra ima napumpanije usne od vucica.

    obavezna zdravstvena i penziona osiguranja su poslednji stub odbrane
  • Peđa

    16.08.2024 22:47
    Robovlasnici
    Većina poslodavaca u Srbiji se ponaša kao da su vlasnici i zaposlenih, a ne samo svojih preduzeća. U tome im pomaže i Zakon o radu, koji je jedan od najlošijih u Evropi i koji je maksimalno ograničio prava zaposlenih. To je omogućilo ovim savremenim robovlasnicima da se prema radnicima bezobzirno ponašaju, počev od minimalnih plata, preko nezakonitog produžavanja radnog vremena, pa do ograničavanja ili potpune zabrane korišćenja godišnjeg odmora i bolovanja. U svakom uređenom sistemu takvima bi preduzeća bila trajno zatvorena, ali ne i u Srbiji. Naš "veliki vođa" kaže da radnici ne rade dovoljno i hoće da im produži radnu nedelju, pa zašto se ne bi i poslodavci bunili što treba da plate radnike. Samo je jedno rešenje za ovaj problem i ono je svima poznato.
  • Velikomučenik

    16.08.2024 22:26
    Ej jadi jadi šta da se radi
    Voleo bi da znam kosu sada neprijatelji i eksplotatori radničke klase a kosu kulaci.Sad se to ne spominje,sad toga nema, u robovlasničtvu ima samo goniča robova. Država ih stimuliše a oni nepoštuji zakon orad,neplaćaju noćni rad,prekovremeni rad i ostale obaveze. Na onom svetu ništa odneti neće bezdučnici.
  • Zdravo

    16.08.2024 21:54
    I treba
    I treba da podele otkaze i nestanu sa tržišta ako nisu u stanju da održe likvidnost bez robovlasništva. A i država bi mogla malo da odj sa nametima jer su nenormalni i nekonkurentni sa regionom
  • Miki

    16.08.2024 21:51
    Ko će bre uzme prase
    Pa da se ne kupuju deci patike od 1000 e, telefoni od 1500 e majice od 100 e, ide se dva puta na letovanje u inostransvo (Maldivi, Zanzibar...) zimovanja, džipovi, lokali i stanovi od Zlatibora, Kopaonika, nešto jeftinije Jahorine sa samo 15 zaposlenih i tri vlasničke porodice a radnici minimalac + malo keša bez HTZ opreme, toplog obroka i regresa i odmora 10 radnih dana, bez prekovremenih sati i dnevnica na putu gde trošiš svoje novce i radiš u prostoriji bez klime gde je 42 a gazda sedi u hladu i kancelariji sa klimom i hladi se sladoledom. Zimi bez grejanjanja jer se troše gas ili struja. Kada T padne na - 10 gazda uključi na 7 C da ne puknu cevi. Nema sapuna, peškira ili ubrusa kao ni toalet papira što sve sam moraš da kupiš, sem kada se najave neki gosti ili inspekcija. Čistačica čisti prostorije sa briskom čiji je držač od polomljene metle bez sanitarnie tečnosti samo čista voda, jer je to zdravije, kako gazda kaže. Čistačica nosi svojoj kući da pere krpe, jer gazdarica nema pisebnu mašinu za to. Nema frižidera ni prostorije za doručak, pa jedeš na krilima a kada je toplo, desi se da se doručak ukvari jer ga držiš na simsu prozora. Golubove ne računam, jer nešto i ostave. I tako ti je gde ja radim a i kod drugih je slično 6 ili 7 dana nedeljno.
  • Dragan D.

    16.08.2024 21:32
    Planiranje propasti !?
    "Više od trećine poslodavaca planira otkaze ako se poveća minimalac.."
    - A jel planiraju i ko će da im radi posao kad otpuste zaposlene !? Možda oni sami ili njihova bliža i dalja rodbina !?
  • Novosađanin

    16.08.2024 20:45
    Za Radnik
    Ne branim ja nikog, ja samo iznosim činjenice.

    Ubeđen sam da većina komentatora nema predstavu koliko je teško zaraditi novac, pogotovo u Srbiji gde niko nema para i niko neće da plati koliko nešto vredi, ali svi hoće da oni budu dobro plaćeni. I ne, nisu svi poslodavci Mišković, Drakulić, Kostić i ostali, oni čine mali procenat poslodavaca, ostali su mala i srednja preduzeća. Na primer, lokalna prodavnica nije ne znam ni ja kakav konglomerat, nema 500 zaposlenih.

    Pošto je "Realna plata min.700€", izvol'te otvoriti firmu, i zaposliti ljude za tu platu. Za svakog radnika ćete morati da zaradite 1120€ mesačno. I da platite državi poreze od 300€ do 1000€ mesečno, u zavisnosti od delatnosti. I još za račune, opet, u zavisnosti od toga šta radite, od 10€ do 1000€ mesečno, možda i više. A onda naravno, da zaradite i sebi koliko vam treba. I možete da se busate u grudi da ste direktor.
  • @Grunf

    16.08.2024 20:07
    Zainteresovan kada su Vučić i bagra došli na vlast u većini države Evrope? Indijci, Pakistanci, Filipinci i razni Afrikanci su odavno i na sve strane po Evropi i rade poslove koje drugi ne žele.
  • Nina

    16.08.2024 20:05
    Za sve je kriva vlast od ...

    Da bi sačuvala socijalni mir dopustila je otimačinu,preprodaju,divljanje i ne pridrzavanje zakona o radu i radnim odnosima...
    Bez uplate radnog staža i rada na crno je more ljudi...
    Ne plaća se smenski rad,prekovremeni...neprijavljuju se radnici...
    Poslodavci se žale na porez na platu od 60 %, a koliko sam ja informisana preko medija na pr. u Nemačkoj su porezi oko 65%... Nema 50 %=meni u džep ,50% za sve ostalo....Radiš a ne sediš u kafani ....i plačaš državi ..
    Bahatost i nerad poslodavca ,familije koja je na platnom spisku,partijanje, otežava stanje...

    otimačina na sve strane ....a profit?
    Verovatno nedovoljan za stil i način života...Zato se nema para...
    I radnici su problem...
    Najveći problem je vlast koja nema i ne zeli red u državi, jer u haosu svi mute i ćapaju a oni vladaju....i fatiraju se...
    Kakva je tu otimačina kad nam je zdravstvo,školstvo....u bedaku..


  • Ludovički

    16.08.2024 19:55
    NIKAD bolje
    Komunizam vam nije bio dobar. Sad uživajte u toliko željenom kapitalizmu, kapitalizmu na srpski način, bre.
  • pa to je odlicno

    16.08.2024 19:54
    onda ce ta trecina morati da radi umesto otpustenih radnika ili da ugasi firmu pa radi za nekog doskorasnjeg kolegu iz druge dve trecine
  • Milan

    16.08.2024 19:46
    @Morska glad

    Bravo, sve jasno! Visina plate, finansijska situacija porodice, društveni i socijalni status te zdravstveno stanje i navike u ishrani se menjaju od teme do teme a osobe koje komentarišu su iste!
  • Radnik

    16.08.2024 19:43
    Novosadjaninu
    Branis poslodavca koji isplacuje bednih 50000din.Dali je to realna plata,nije,jer od 50000din se prezivljava.Taj sto mu je puno 50000din.da plati svom radniku neka zatvori biznis.
    A onda radnik ostaje bez posla i tako poslodavci ucenjuju drzavu.Realna plata min.700€
  • Novosađanin

    16.08.2024 19:43
    Za /
    Šta nije tačno u onome što sam napisao?

    I u kojoj rečenici sam rekao da radnici ne treba da imaju PIO i zdravstveno? Nigde nisam rekao da radnik nema prava da ima plaćen PIO ili zdravstveno osiguranje. Stvar je u tome, što država te pare troši gde ne treba, a onda VI kao radnik, ne možete da odete kod lekara, nego morate da pozajmljujete za privatnika. Ili što će vam penzija biti 30.000. Nije poslodavac rekao državi da potroši pare na prasetinu. Je l' sad jasnije?

    Ako mene pitaite, idealno bi bilo primeniti američki princip ovde na jedno 10 godina, da ljudi malo nauče o parama. Evo ti bruto plata, i ti si odgovoran da platiš porez, pa izvoli. I onda ti lepo poslodavac da 160.000 a ti onda idi i plati PIO, plati zdravstveno, osiguranje od nezaposlenosti i slično. I onda kad vidiš koliko si para dao državi a ništa nisi dobio za uzvrat, možda se i opameti raja.

    Hoćete da kažete da lekar ne zaslužuje da bude plaćen? Interesantno mi je kako za lekara uvek kukanje da imaju visoke plate (a nemaju, realno), ali nije problem kad priučeni "majstori" prave kuhinje za 1000 evra metar.

    Svako je slobodan da bude svoj gazda, i da otvori preduzetničku radnju, i onda on može da bude direktor sa kolima od 50.000 evra.

    Zato nam je tako kako nam je - svi su pametni za sve, ali samo dok su za tastaturom, a kad treba izaći iz zone komfora, onda je plakky, tešky je, imam kredity.
  • sale

    16.08.2024 19:24
    samo napred
    samo povećajte minimalac! nek radi poslodavac ako neće da plati.
  • Batistuta

    16.08.2024 18:37
    Partibrejkers
    "Gramzivost i pohlepa'-naziv albuma grupe Partibrejkers a ima i ona njihova pesma "molitva" gde u refrenu kaze "Boze oprosti nam"
  • Grunf

    16.08.2024 18:37
    Bez veze
    Dobri poslodavci znaju sta je covek mislim na nase ne na kineze i arape bole ove patka dovode indijce pakistance zlo od zla vucic i bagra zmure sta je ovo robovlasnicko usred evrope
  • Morska glad

    16.08.2024 18:34
    @Milan
    To obično zavisi od članka. Kada je članak o prosečnoj plati svi primaju minimalac i nemaju ni za hleb, a kada je članak o nečemu što je AV lupio o hrvatskom primorju e onda odjednom gladi više nema i svi se javljaju i takmiče svojim jelovnikom sa Jadrana što su sebi priuštili od minimalca.
  • stavros m

    16.08.2024 18:04
    Ma nemojte, a to što direktori i vlasnici firmi zaradjuju desetine hiljada evra nikom ništa jel da?

    Znači ako jedna firma ima 100 zaposlenih i ne može da im poveća plate za 10 hiljada dinara, jedini način da nastavi da posluje je da podeli otkaze. Kakva je to firma onda?

    Nedavno je bio slučaj gde u Americi zaposleni u Starbaksu zaradjuju minimalac i kažu "ne može više od toga" ali zato firma ima da plati 84 miliona (84,000,000!!!) dolara novom direktoru kako bi ga privukli na novo radno mesto.

    Lažete kao i uvek, samo lažete i lažete i štitite svoje bedno pokradeno bogatstvo jer bože moj, kako li će jedan direktor da živi ako nema platu 10,000 nego 9,000 evra. SRAMOTA.

    Dajte lepo sve firme u javnost koje budu delile otkaze da se zna da više NIKAD ne kupujemo proizvode odnosno usluge od istih. Pa da vidimo kako li će firma preživeti kada direktor vuče ogromne svote novca a firma posluje sa mnogo manjim profitom. Stoko jedna.
  • Realista

    16.08.2024 17:46
    Upravo to i treba da se desi!
    Treba svi da dobiju otkaze a poslodavci sami da rade na svim pozicijama u firmi ili da zatvore firme! Pa što je radnik, poslednji u lancu ishrane u klasi, dužan da pegla ekonomiju radeći džaba, aman!
  • /

    16.08.2024 17:44
    /
    stara izlizana prica.
    @novosadjan
    bolje nemojte siriti demagogiju.
    obaveza placanja pio doprinosa i overena zdravstvena knjizica je ono zadnje sto jos imaju zaposleni.

    istu pricu sirite i o zdravstvenom osiguranju. beli mantili su nezasiti ako im se bude placalo van obaveznog osiguranja.

    drzava moze jedino da smanji lestvice za doprinose posto su ih naprednjaci bezobrazno podigli cim su dosli na vlast.
  • Симеон

    16.08.2024 17:15
    Врзино коло
    Чињеница је да држава разноразним наметима и порезима апсолутно урнише предузетништво и само даје привидне стимулансе у виду малих субвенција које дају инфузију да би се опстало. Има још један факат, као што има јако пуно ппслодаваца који злоупотррбљавају радну снагу исто тако суних сустигли и радници. Данашњи радник хоће високу плату, додатне бенефиције, да се све прилагоди његовим жељама, и потребама, јеси јео и пикио, а за узврат нуди минимум ангажмана, знања, жеље за самоиницијативом, напредком, нелојалност и уопште жељом да повуче да би подигао продуктивност. Када сам ја пре 15 год радио код приватника, на минималцима, без пријаве, дан-ноћ, као академски грађанин, трудио се и вукао посоа нико није ни причао о правима радника. Све је данас неки баланс и левитирање и послодавцима, барем оним нормалним, и радницима уз огроман утисак мучнине и незадовољства.
  • Buhuhu

    16.08.2024 16:50
    jadni poslodavci
    Jedva čekam da vidim te otkaze, ionako svi samo traže radnike i puna im usta priče kako niko neće da radi... Samo vi fino otkaze svima, pa da vidimo kako će ići radni dan i promet bez radnika, iovako svuda po jedan radnik već radi posao trojice. Kod privatnika naravno.
  • szr

    16.08.2024 16:49
    I treba da otpuste radnike i zatvore takozvane firme ako ne mogu da placaju radnika vise od minimalca. Dosta vise zamlacivanja ljudi da rade, a kad treba da se isplate onda nema se.
  • Ahab

    16.08.2024 16:43
    Cast izuzecima, ali svaki veci "preduzetnik" je najcesce bezdusna, primitivna baraba, koja krije kao zmija noge odakle mu prvi milion, ali je zato spreman da radnika kinji dok mu meso sa kostiju ne popada.
    Drzava je jos veci bandit, jer na svaku prijavljenu platu uzima 60% koje rasipa na kampanju vladajucih demona, dok su zdravstvo i skolstvo na nivou siromasnijih drzava centralne Afrike.
    U prevodu-nit valja drzava, nit valjaju poslodavci, a bome ni narod koji to trpi vec decenijama.
  • Ratko

    16.08.2024 16:25
    Pa neka zatvore, uvek ima ko ume bolje.
    Uostalom neka postanu obični radnici ako im se neisplati gazdovanje.
  • Novosađanin

    16.08.2024 16:11
    Pravo pitanje
    Najveći krivac za niske plate je država, a ne poslodavac. 61% svega što zaradite uzme država. Iz tih 61% bi trebalo da se finansira zdravstvo, školstvo, i tako dalje. Tako bi trebalo da bude, a u praksi nam je poznato gde pare idu.

    Dakle NETO plata od npr. 50.000 iznosi oko 78.000 BRUTO. Znači, poslodavac za svaku platu od 50.000 mora da odvoji 78.000. Na platu od 100.000, taj iznos je oko 160.000.

    A koliki su dalje troškovi poslovanja, razni porezi i nameti?
    Uzmimo za primer neku piljaru, koja ima jednog radnika, drugi radnik će biti poslodavac. Da bi svom radniku isplatio platu od 100.000, on svaki mesec mora da zaradi 160.000. Onda, da bi poplaćao sve poreze i namete, platio lokal i račune, to recimo raste na 250.000 svaki mesec. Pa onda, ako hoće i sebi da isplati neku platu, recimo isto koliko i njegovom radniku, to već raste na 310.000 svaki mesec. U sve ovo nisam računao troškove nabavke robe koju će da prodaje.

    Najlakše je oplesti po poslodavcu. Jeste, ima ih pun očin bezobraznih i bahatih, ali većina su kao i svi mi, pokušavaju da zarade.

    Prava adresa je država, njih treba pitati gde su pare. Zašto se zdravstvo raspada i moramo da idemo privatno da se lečimo. Zašto su penzije mizerne (od naših doprinosa se isplaćuju sad penzije, mi naše nećemo verovatno ni videti). Zašto nam je školstvo u rasulu i nikad gore. Zašto se ulice raspadaju. Zašto pola Srbije nema vode preko leta. Sve su to pitanja za državu a ne za poslodavce.
  • jovo s brkovi

    16.08.2024 16:10
    Svim ovim poslodavcima sto se bune zelim da oni i njihove familije do penzije primaju i zive od minimalca... i na godisnji da idu onoliko koliko daju svojim zaposlenima! I dug zivot do 100 godina sa penzijom kojom sa minimalcem zasluze... toliko, pametnom dovoljno
  • Prohibicionista

    16.08.2024 16:09
    Komedija
    Imati radnika je privilegija jer poslujete dobro a ne Vaša milostinja. Samim time ako jedna firma ne moze da priušti da ima radnika sa izdacima od aka 120k ne treba ni da posluje jer sramota tako poslovati sa tako malim obrtom.
  • NS

    16.08.2024 15:57
    Vecina tih bajnih ugrozenih poslodavaca je prijavljena na minimalac , zbog proseka po clanu porodice,ne placaju ni vrtice deci i koriste sve moguce benefite.Procesljajte im imovinu,kuce,stanove,automobile,sve ce biti jasno.Bitno je da sto vise strpaju u svoj dzep i da im je dzip ili auto sto skuplji i veci,da se pokazu svetu.
  • Mark

    16.08.2024 15:57
    Privatnik
    Pa neka zatvore i neka rade kod drugih da vide kako je. A sindikati, ne bore se oni za radnike. To je saka ljudi koji imaju privilegije i prihvati e sve, samo da ostanu ti gde jesu. Mislim, da bi i drzava trebala smanjiti namete privatnicima. Vece problem su njima ti nameti nego da podignu minimalac. Ali drzava nece dati svoj deo.. Tu je problem.
  • Map

    16.08.2024 15:52
    A najgore su razne agencije za obezbedjenje, m sto placaju minimalac i u njega su ugradili i nocni i drzavni praznik to jos i stave da je naknada za topli obrok i regres 1 dinar za mesec dana a drzava nista ne poduzima niti ih kontrolise, teski lopovi
  • lol

    16.08.2024 15:50
    Ako ne mogu da isplate barem 1000e platu neka otpustaju i rade sve sami, zatvaraju firme, prodaju nekretnine i vozne parkove.
    Ako firma ne moze da obezbedi dostojanstvenu platu radniku, ne treba ni da postoji. Svi u Nemacku.
  • Preduzetnik

    16.08.2024 15:42
    Ovo je prilika svim komentatorima ovde da zaposle kvalifikovanu radnu snagu koja će se takvim činom pojaviti slobodna na tržištu rada, uz podrazumevano visoka primanja.
  • Bns

    16.08.2024 15:36
    Kakvo spinovanje
    Ovamo se žale na nedostatak radnika, a sad spinuju da če biti otkaza.
    Lažljivi prisvajači tuđeg rada!
  • Šteta

    16.08.2024 15:36
    Kad neko gaji maline ako nema da plati berače ili radi sam ili batali pos'o. Ako je ovim jadnin poslodavcima proizvodnja tako slaba i može da opstane samo ako radnici dobiju za puno radno vreme jedva pola onog što je dosta za život, onda treba da menjaju pristup, ključ u bravu, prodajte firmu...
  • Jo

    16.08.2024 15:33
    Онда да
    Ставе касу на улаз у фирму, па да оставимо који динар, да им помогнемо?
  • Nikola

    16.08.2024 15:29
    X
    Kada zlatno doba nije baš toliko zlatno.
  • Vd

    16.08.2024 15:28
    Nije problem
    Svi vi sto pljujete bahate poslodavce slobodno otvorite doo ili tr pa se i vi bogatite.
    Da vidite kako se drzava ponasa mafijaski.
    Kakvi radnici takvi poslodavci i obrnuto
  • Baciti kljuc daleko

    16.08.2024 15:20
    Firma koja ne moze da zaradi radnicima vece plate od 47 000 i treba da se zatvori.

    Svuda se nude vece plate od minimalca ne znam ni ko radi za tu mizeriju!
  • Ns svima

    16.08.2024 15:18
    Alooo
    A niko ne komentarise da bi ta drzava trebala da smanji doprinose pa do ovog ne bi ni dolazilo !
    Ali ne treba platiti sve te silne lezilebovice po drustvenom sektoru koji imaju vece plate od tih sirotih radnika !
  • Znam

    16.08.2024 15:16
    da ću biti pogrešno shvaćen. Ne branim nikoga i jesam za to da je minimalna zarada mala i da treba da bide veća. Ali: minimalac je bitan uglavnom državnim firmama jer platu računaju kao min x koeficijent. Ja lično sam radio u državnoj firmi. Dao otkaz pre osam godina, otvorio svoju pr radnju i lepo živim od svog rada i znanja. Nemam zaposlene, sam svoj poslodavac. Pre nego što zakukate, probajte. Neko znanje i veština se podrazumevaju. Ovako, ako niste spremni da malo rizikujete, niko vam neće pomoći. Uvek se možete vratiti na staro. A to je tastatura i kukanje nad sudbinom ne pomaže. Dok god ste spremni da radite i da vas neko tlači, a vi trpite, pomoći nema.
    P.S. Nije lako upustiti se u samostalan posao, ali vredi pokušati. Jedan je život
  • Miki

    16.08.2024 15:10
    Od svih onih kojima je plata minimalac možda 10-15% njih stvarno ima samo tu platu, svi ostali prime ostatak u koverti.... Nemojte biti licemerni, budite realni i iskreni
  • Dragan

    16.08.2024 15:09
    Ako poslodavac ne prihoduje dovoljno da isplati radniku "minimalac" zar mu nije isplativije da radi sam ili uz pomoć članova porodice. Tako bi bio na dobitku za 60.000 dinara ili bi ih isplatio nekom svome
  • Sam svoj gazda

    16.08.2024 15:08
    Treba smanjiti poreze i doprinose, ali ne kozmetički za par procenata nego SMANJITI! Možda i prepoloviti. Povećati cenu rada svakako. Povećati kazne za rad na crno, i odatle puniti PIO fond , RFZO... Na taj način i radnik ima veću platu, poslodavac plaća manje doprinose i može "da diše" i svi će prijavljivati radnike. U tom slučaju plaćaće doprinose na punu platu a ne na minimalac a deo na ruke
  • DžiajDžo

    16.08.2024 15:04
    nisu problem minimalci
    problem su partijski paraziti, ispozapodevani kapilarni glasači, koji fiktivno rade po javnim preduzećima, parazitiraju i rovare, e oni dižu prosek.
  • Arhitekta

    16.08.2024 14:58
    Ok dajte otkaze vise cete vi raditi a narod ce se pobuniti jer drzava treba da brine o svojim gradjanima ako ne zeli da napustaju zemlju. Minimalac treba da se poveca jer se ni od njega ne moze ziveti...ajde vi zivite i hranite porodicu sa tim iznosima!!
  • owrw nwvwra

    16.08.2024 14:57
    neka povecaju a ovi sto necedu neka otpuste sve pa neka radidu sami kad im je tolko stalo do novaca neka vididu kao se zarazuju novci......
  • Milan

    16.08.2024 14:55
    Koliko je na minimalcu
    Baš me interesuje koliko ovde komentatora prima minimalac?
  • Marta

    16.08.2024 14:55
    Predlog!
    A sta kazete da smanjimo minimalac i mozda da ukinemo penzije?
  • Samo

    16.08.2024 14:48
    Polako
    Faliće roblja "poslodavcima".
  • Maxa

    16.08.2024 14:46
    Bitno je da postoji "Unija poslodavaca" dok radnički sindikati ne postoje ili su samo farsa iza koje stoji SNS.
  • Snou den

    16.08.2024 14:44
    Minimalac
    Ako poslodavac može da vozi kola vrednosti 50 ili 70 000 eura a ne plaća realno rad , vikendom , praznikom , noću i još uplaćuje minimalanc i glumi velikodušnost, iz koje se na kraju puta u penzionerske dane izlazi s osnovicom za penziju 10 400 dinara ,poštovani građani recite sami da li je to legalna krađa i ponižavanje radnika ?
  • Darko

    16.08.2024 14:44
    Po pravilu ti što bi da otpuste daju minimalac i kovertu (vrše utaju poreza i oštećuju radnike) i na kraju kada ih otpuste, sledeći koje dovedu ih koštaju isto ili 20% više.
  • Novosadjanin

    16.08.2024 14:36
    Privatnici
    U ovu grupu spadaju nasi privatnici najcesce mala i mikro preduzeca koji placaju ljudima minimalac na racun! Kukaju kako nemaju zarade, a voze skupocena auta i frljaju se sa nekretninama! Strane i domace velike kompanije placaju sve po PS!
  • milicica

    16.08.2024 14:33
    i sta ce onda
    da sviraju u diple
  • Igor

    16.08.2024 14:27
    Za jedan deo zaposlenih, povecanje donosi zaista povecanje plate, zato sto zaista rade za minimalac, a za neke ne donosi nista, zato sto deo plate dobijaju u kesu. Ne bih se iznenadio da u manjim i siromasnijim sredinama ima slucajeva i da zaposleni mora da vrati deo plate poslodavcu.
    Mozda bi se mogli malo smanjiti nameti, zato sto povecanje od 10%, za poslodavca znaci povecanje troskova od 16%.
  • Јова Слепић

    16.08.2024 14:26
    Држава држи монопол на приватним предузећима и њима не одговара већи минималац , а шта је са јавним секторима сад држави не одговара ,и шта се закључило ,ради се за потрошачку корпу ,порезе,дажбине,рачуне,храну а неки ни то немају ,јадна је ово Србија
  • Bačvan

    16.08.2024 14:26
    Udri po sirotinji
    Samo je bitno poslodavcima da radnik što više radi za što manju platu,zato državo Srbijo stani na stranu radnika a ne poslodavaca
  • Djeki

    16.08.2024 14:24
    Kako
    Ne može da se poveća minimalac kad smo ekonomski tigar? Zna li neko?
  • predrag

    16.08.2024 14:23
    Ocigledno ti veliki poslodavci (inace, sta li to znacajno posluju) treba da posluju u Aziji ili Africi.
    Ili da nas narod preseli u Aziju i Afriku, treceg nema.
    Naravno, evropska privreda i evropski standard se zasnivaju na VELIKIM preduzecima (Reno, BASF ..), a tako nesto u Srbiji moze da osnuje SAMO DRZAVA.
    Zato je strategija patriota - VELIKE drzavne firme, a strategija izdajnika- mala i srednja preduzeca.
  • Ima nacina

    16.08.2024 14:21
    Moze. U tom slucaju cemo raditi za sebe. I to bez d.o.o. prevare
  • Mojsije

    16.08.2024 14:20
    Ju ju
    Nezasiti privatnici. Hoce da im se radi 8 dana u nedelji po 12 sati a da plate minimalac. Radnike ko sisa ali zato oni idu i na zimovanje, letovanje, nova kola itd. Gladne im guzice.
  • Dragana

    16.08.2024 14:20
    Bahati pislodavci
    Sramota najbolje da im radimo a da nas uopšte ne plaćaju, treba svakom bahato gazdi dati naš minimalac neka živi mesec dana sa njim
  • BmB 95

    16.08.2024 14:17
    Evo suze mi idu
    Koliko mi je žao ovih poslodavaca, buhuhuhuhu
    Kako je njima mučenicima samo teško ... a najgori su mi ovi što kukaju da im je minimalac nedovoljan. Nisu oni okusili suze bogataša, to su slane suze koji nagrizaju sve što dotaknu... Pravda za izrabljivače! Pardon, za gospodu poslodavce, hehe
  • Dragana

    16.08.2024 14:16
    Bahati pislodavci
    Sramota najbolje da im radimo a da nas uopšte ne plaćaju, treba svakom bahato gazdi dati naš minimalac neka živi mesec dana sa njim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna