Autor: Nova.rs

Info
18.08.2024.
07:49
Naučnica dr Sanja Sakan, koja je pre nekoliko dana Aleksandru Vučiću i okupkljenjim meštanima govorila u Malom Zvorniku o štetnosti rudarenja litijuma, kaže da je to njena dužnost.
  • Dr Miggyy

    22.08.2024 15:24
    LITIJUM DA ILI NE, KOD NAS?
    Na skupu u Malom Zvorniku, pred predsednika Vučića, naučnica dr Sanja Sakan objasnila je koje opasnosti donosi proizvodnja litijuma. Ona je i koautor naučnom radu objavljen rada pod naslovom "Uticaj istražnih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji", koji je sa grupom kolega objavila u časopisu Scientific Reports. Kod stručne javnosti i političara taj rad je primljen s jedne strane, a s druge je napadnut, čak se traži povlačenje rada. Ako je naša zemlja sa razvijenom poljoprivredom, ne bi smeli da dodatno zagađujemo zemlju i da se utiče na lokalnom stanovništu, a zagađenje zemljišta, vode i vazduha uticaće na zdravstveno stanje stanovništva.S druge strane, naši vodeći političari veličaju litijuma kroz ogromne prihode uz podršku naših poltrona i klimoglavaca i nekih zemalja, koje izbegavaju eksploataciju litijuma u svojim zemljama, primer Nemačka.

  • Nikola

    18.08.2024 19:51
    Tačno je da se gospodja sigurno razume u Bor,litijum,sumpornu kiselinu koja se uzgred troši u industriji u količini od 650000 t na godišnjem nivou,ali ovde je tema rudarenje jadarita u rudniku na 500 metara dubine i zaštiti životne sredine što je apsolutni prioritet.Laik sam za obe oblasti,ali ako je takvo rudarenje štetno,pitam se kako su kolege gospodje iz Finske saglasne da se litijum kopa površinski.Ne verujem da manje znaju o hemiji i štetnim posledicama od gospodje.
  • Goran

    18.08.2024 15:53
    Šta god da bude, mi nećemo imati nikakve veze sa tim, jer mi nemamo veze ni sa onim što upravo biva, da mi imamo uvid u ono što upravo biva, nama ne bi smetalo ono što će biti, šta god da bude.
  • pera

    18.08.2024 15:30
    ..
    Sad ce taj problem ekspresno vucko da joj sredi tako sto ce ostati bez posla na institutu.
  • Zovem se Stevo

    18.08.2024 15:25
    INAČE
    RioTinto MRŠ iz Srbije.
  • 18.08.2024 13:12
    Probudili se botovi pre pola sata. Ručkali leba s pola santima majoneza i parizerom, pa krenuli u "ekšn". Kako je to jadno i providno. Nego, čitam malopre, poskupljuje karta na železnici od 1.septembra, a plate i penzije idu gore 11% januara(ako iko preživi navale poskupljenja svega i svačega u septembru). PS. Botovi, i podriguša poskupljuje, stavite prst na čelo, ako imate išta u toj svojoj tintari, osim što ste naučili da kliknete na minus.
  • "Ravnopravan razgovo

    18.08.2024 13:01
    @ Nikola
    Pojednostavljeno, rudari se bave pronalaženjem i eksploatacijom ruda. RT je pronašao rudu. Nadajmo se da im neće biti dozvoljena eksploatacija.
    Dr. Sakan je doktor hemijskih nauka i verovatno se ne razume u rudarenje. Ali se svakako razume u litijum, bor, arsen, sumpornu kiselinu i sl.
    Rudarenje i hemija nemaju nikakve veze i razgovor između nekog ko se bavi rudarstvom, sa jedne i nekog ko se bavi hemijom, sa druge strane, ne bi bio ravnopravan razgovor, jer su to dve potpuno različite oblasti.
  • Miljko Marković

    18.08.2024 12:54
    Stručnjaci
    Da li ova gospođa ima neki naučni rad na ovu temu? Objavite ako ima!
  • DžiajDžo

    18.08.2024 12:53
    Gde je sramota od neznanja
    Svoje neznanje pravdaju negiranjem uopšte potrebe znanja.
    Zašto?
    Zato što su duboko bolesni, lenji, odakle zlo i izvire.
    Elemenat 3 je strahovito reaktivan i disocantan.
    Egzotermičan.
    Nezaustavljivo gori.
    Grabi kiseonik, elektrone vezuje fudrijantno.
    Ali šta to političari ispod nivoa viših rareda uopšte znaju?
    Nedorasli, pakosni, denuncijantni, gramzivi poltroni.
  • Baš svašta

    18.08.2024 11:57
    Babe i žabe
    Što nije postavila prost matematički zadatak 3x-5=0 ili hemijsku formulu za dobijanje sumporne kiseline, ili jednostavno da pita okupljene stručnjake šta je dioda ili tranzistor, ili kako se puni akumulator, ili kako se pravi zaprška?? Ako bi znao odgovor na bar 2 pitanja...teško. Nego, zaje_i litijum, idu li deca od 2.sept.u školu ili će biti nešto od pre nekoliko meseci najavljenog štrajka prosvetara zbog očajnog nebezbednog položaja prosvetara, plate ispod proseka, platnih razreda koji se obećavaju već 5 godina i ništa?! Zna li se da li struja i komunalije poskupljuju od 1.septembra?
  • Moćo

    18.08.2024 11:43
    @Kako
    Kako smo stigli dotle? Evo sad ću da ti objasnim.

    Tu smo gde smo zato što neki kompleksaš želi da bude Tito, da sedi na dve stolice.

    A istina je da mu nije ni do članaka.
  • B

    18.08.2024 11:42
    V
    Ja juce ispeko prase u svome dvorištu na zelenoj površini
    OSTALA SPALJENA ZEMLJA 3m2 i ružno,,Hvala Bogu trava ce narasti na proljece...Posle RIO TINTA ni trava ne raste
  • Скаут

    18.08.2024 11:11
    Ако ЕУ треба литијум онда нека прими Србију у ЕУ као пуноправног члана и тачка, о овом питању спровести и референдум у Србији са 2/3 већином ако народ изгласа сам је одлучио.
  • Goran

    18.08.2024 10:20
    Gospodja bi to trebala da objasni akademiku Cvetkoviću,a ne laiku kakav je taj Vučić.Laiku možeš da kažeš šta hoćeš on ne može da kaže ništa jer ništa ni nezna.Nije adekvatan sagovornik.
  • VesaD

    18.08.2024 09:34
    dangers//propadanje
    ..ja sam izveo neku svoju racunicu ..u sledecem 1m3/1mx1mx1m/rude jadarita u bruto tezin je 2.7-3tone iz koje procenat litijuma preradjenog cisto dobije se 1.65kg/koncetrata za prav;jenje litijumske baterij..Povrsina/zapremina koja bi se kopala eksploatisala u utrobi prema njihovom datom proracuni je oko 300000t preradjevine ..sto bi napravilo u utrobi rupu zapremine 17 kubnih kilometara odnosno povrsinu oko 51 km2 i obuhvatalo bi znatan deo naseljenog mesta od Loznice/prigradska naselja/ Varos lesnice Tekeris Banje badanje Jarebice, Bnjac Nedeljice Lipnicki sor..To bi devastiralo celokupnu spoljnu povrsinu gde bi doslo do enormnog utonuca zemljista i onemogucilo zivot stanovnistva..podaci mogu da se dobiju i preko vestacke intilegencije koji su jos suroviji..
  • Kako

    18.08.2024 09:30
    smo stigli dotle da se sve strane sile pitaju i imaju uticaj na to koja i kakva ce biti buducnost i život u srbiji sutra? I rusi i eu i sad i kinezi (jer imaju dobar vlasnički udeo u rio tintu). Ko stvarno hoce da odlučuje i uskrati ovom narodu pravo da sam za sebe bira o načinu života na svojoj zemlji? Mučno je gledati to sve, i jedina je istina da ovaj narod najzad mora da se sam brani i kaže ne, svim akterima po pitanju rudarenja litijuma.
  • zztop

    18.08.2024 09:29
    Tako treba kako je to uradila sanja , argumentima pravo u glavu jel ne vredi pisati saopštenja i naučne radove SNS bratija to ne čita a tabljuvidi ne prenose ...
  • Neko iz struke

    18.08.2024 09:28
    Hoces i dalje plakati...
    Kao prvo, otkud joj ideja da nece biti kamere tamo?! Pa naravno da ce biti kamere jer je sve to rezirana predstava Prvorodjenog!
    Drugo, svaka joj cast na izlaganju, sve je lepo rekla, ali nazalost to nema nikakav efekat jer je sve to, opet ponavljam, predstava za siroke mase.
    Ako mu je i malo pokvarila šou, bilo bi mi drago!

    P.s neces kopati!
  • Goran

    18.08.2024 09:10
    Šta to znači, stoji iza svake reči i ističe svoje titule, a ovamo "mali naučnik", "mala laboratorija", ima ih koji mnogo više znaju... Kakve su to infantilije? Ili preuzimaš odgovornost za ono što tvrdiš ili ne!
  • Nikola

    18.08.2024 09:04
    Neka to objasni akademiku i profesoru na rudarskom fakultetu,dekanu istog i ostalim profesorima,jer bi to bio ravnopravan razgovor Ovako bi mogla i meni da priča šta god hoće i ja mogu samo da ćutim jer o tome nemam pojma.
  • Zika zivac

    18.08.2024 08:45
    Naucnica nije pricala politicki vec narodnim jezikom, argumentovano. Ponuda da bude u timu je unapred stit bilo sta da odluci, princip: Nisam ja zeka je. Jos jedna od prevara u 12-est godina dugoj vladavini bezobzirmih vladalaca UVEK IM JE NEKO DRIGI KRIV
  • Posmatrac

    18.08.2024 08:31
    Odluci se
    Pristupila bi timo ako bi se pridruzile njene kolege koje mnogo vise znaju. Sta to znaci? Imas li znanje i kredibilitet da o tome govoris ili nemas?
  • Milan NS

    18.08.2024 08:22
    Objašnjava naučnik
    političaru i to "svevišnjem i sveznajućem". Kao početak vica...
  • wall

    18.08.2024 08:18
    " javno objasnila"


    Nema nikakve razlike i da je objasnjavala zidu.
    Jer... ovi sto su je slusali nisu nista drugaciji od najobicnijeg zida.
    Ljudi bez mozdanih vijuga tesko ce se sa bilo kim razumeti a pogotovo sa jednom naucnicom kojoj od srca skidam kapu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna