Autor: Beta, Politika

Info
25.08.2024.
11:12 > 11:07
Akademik SANU Darko Tanasković ocenio je da bi poseta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje donela više koristi nego štete.
  • Zlateva

    26.08.2024 07:37
    Baš zato što se crkva i patrijarh u sve mešaju, neka se izjasne. Ogromne novce crkva dobija od naroda. Sve im je gratis. A izgleda im je i narod nevažan dok AV sipa lovu u njihov budžet.
    Iako, njihovo mišljenje me lično ne interesuje. Nedostojni su jer otimaju od naroda koji je sluđen.
  • Мајор Гашпар

    25.08.2024 16:12
    ...
    Папа ће доћи. Папа је стигао. Папа је отишао. Три дана чудо и све остаје по старом. Нити смо штетовали, нити вајдили. То што лично не бих да га видим овде, то је моја ствар. А да ће његов долазак нешто променити, нема појма о томе. Ни на горе, ни на боље.
  • Miko

    25.08.2024 15:46
    Koja je veza vatikanskog sataniste i litijuma? Uopšte, koje dobro ima od crkve,pogotovo te katoličke?
  • radmilovac

    25.08.2024 15:44
    @jkl
    druže,


    niko nije govorio o kompetencama tanaskovića, već o obimu i intenzitetu posla ambasadora srbije u vatikanu.

    a taj obim i intenzitet su, moraš priznati, kao sedmica na lotou čak i u odnosu na mesta u javnom sektoru na koje se ni ne ide a plata leže na račun.

    (pre neki dan je osvanula umrlica na vratima kancelarije u vodovodu, zaposlene osobe koju niko nikada nije video na poslu. kancelarije u kojoj su 4 osobe (na sreću žive i zdrave), sa 4 radna stola).
  • Mile

    25.08.2024 15:42
    O opravdanosti rudarenja litijuma ima kompetencije jedino struka. Niti politicari, niti crkva, ni patrijarh. Vecina je potpuno zaboravila na SANU, pa ih malo ko pominje. Njena uloga se nazalost retko koristila u takvim vitalnim odlucivanjima. Sada kad je ispunila svoju ulogu pokusavaju da je skrajnu i u prvi plan stave korumpirane pseudonaucnike. Razvijena drustva svoje uspehe uglavnom su postizala zahvaljujuci konsultaciji nacionalnih naucnih institucija.
  • Predrsg

    25.08.2024 15:21
    Patrijarh je božji zastupnik na zemlji ,a kao što se zna,Bog se nikada (rečju) nije oglasio pa neće ni Patrijarh.I kao što se zna da Bog neće ni levo ni desno i da su nepoznate tajne njegove,isto se odnosi i na Patrijarha a to što nekad zapeva ubilačke vojne pesme samo pokazuje da Vera Pravoslavna ravnopravno učestvuje u svetskim verskim sukobima.
  • Srbin

    25.08.2024 15:04
    Ne treba patrijarh da se izjasnjava o bilo cemu, ako vam je dobar vodite ga kuci i placajte mu dzipove, hacijende i ostalo!!!

    SPC je toliko kompromitovana organizacija da je to neverovatno sta joj zaslepljeni narod gleda kroz prste. Povodljivost materijalnom, prikrivanje pedofilije, sirenje netolerancije i nepravde, zaglupljivanje i manipulacija, unistavanje prirode i svega sto nam je Bog podario... nije mi jasno kako ih bilo ko sa cistim obrazom, mozgom i dobrim srcem uopste podrzava? Kako hoce da bude deo takve organizacije i svoje dete da upise na veronauku?!

    Dete necu krstiti, na veronauku nece ici i ne dolazi u obzir da mi pop drzi obred na sahrani. Nema gore sekte od pravoslavne, kao religijska verzija naprednjaka.
  • xyz

    25.08.2024 14:54
    Ovaj Tansković kao da je pao sa kruške.Kao prvo poseta pape je potpuno nebitna po pitanju političke situacije u srbiji a uz to je pod debelim znakom pitanja jer o tome je oduvek odluku donosio ruski parijarh, pa će tako i sada da bude. A, kao drugo kod nas u srbiji popovi itekako imaju upliv u politička dešavanja u državi a ponekad bome i van države.Ne znam kako bi Tanasković objasnio angažovanja SPC u crnoj gori pre par godina koje nije prošlo nezapaženo od strane svih medija,domaćih i stranih.Tako da te njegove priče o sekularnoj državi padaju u vodu,jer je crkva itekeko prisutna u svim mogućim politički dešavanjima u državi,a nedavno smo mogli da vidimo da čak više vole da zavire u tuđe dvorište nego u svoje.
  • Грађанин

    25.08.2024 14:39
    Кога брига и какве везе црква и а са литијумом? Овде причамо о науци а они и даље врте причу о невидљивим силама, баркама, исцељењима додиром и не знам какве још глупости.

    Наука на једну страну, бајке на другу. Не мешајте бабе и жабе.
  • @Tašoli

    25.08.2024 14:29
    Baji mali nindža
    A Profitirije, pevač četničkih pesama, sluga režima da ode u Lovas, na Ovĉaru, u Laslovo, u Škabrnju, u Hrtkovce, u Prijedor, Keraterm, Višegrad, Bijeljinu, Zvornik, Foču, Sarajevo, Banja Luku, Goražde, Vukovar i još u stotine gradova i sela koji su bili ili su još uvek "očišćeni" u ime "pravog slavlja", a zapravo u ime ideje "srpskog životnog prostora" i u ime ideologije "ne možemo da živimo s drugima" i "mi ne možemo da budemo manjina" i da okaje grehe institucije u kojoj je bio i u kojoj je na funkciji. Ali neće, on je na istom zadatku kao devedesetih.
  • K2

    25.08.2024 14:25
    Sitnica
    Akademik je zaboravio da kaže samo jednu malu stvar ?! A to je kakvu bi mi to korist imali od posete , bas ovog pape ?! Konkretno da čujemo ….
  • T-Rex

    25.08.2024 14:13
    Istok, zapad?
    Ako sam ja dobro shvatio, u posthriscanski zapad spadaju: Moldavija, Rumunija, Bugarska, Grcka i Ukrajna, inace pravoslavne zemlje, a u pravoslavni istok: Iran, Tadzikistan, Uzbekistan, ruskid delovi Dagestan i Cecenija, zatim Severna Koreja i Kina.

    Kakvu je glopost izjavio, pa to je strasno
  • cokanj

    25.08.2024 14:03
    ?
    Отући се црква ради пара. Погледај слике у Бору и шта није јасно!
  • Luka

    25.08.2024 14:00
    Profesor arapskog
    Kako i zašto da se oglasi?
    Zato što je tema litijuma dovela do duboke podele u narodu/vernicima.
    Zato što vlast hoce na silu da sprovede i uništi pola eparhije.
    Zato što Crkva neće vraćati kredite jer ne plaća porez.
    Ako se jedan svetac Patrijah Pavle oglašava i o studenskim protestima jer dele narod i uvode ga u silu i mržnju zašto je ovaj...poseban ?!
    A papa?
    Ambasador u Vatikanu...treba ostati u dobrim odnosima , zar me?
  • AntiZaNe

    25.08.2024 13:49
    Pa, patrijarh je nekako najbliži sveznaocu (na koga li mislim?), takoreći nadomak znanja (subjektivno), ali i imanja (objektivno). A što se sabornosti tiče, mogao bi tu i drugi termin - učoporenje.
  • Milan

    25.08.2024 13:47
    Možda...
    Možda je licemerno iod SPC tražiti da se izjašnjava o litijumu, ali je možda i licemerno da se SPC izjašnjava o bilo čemu, sem o teološkim i sličnim pitanjima, a to im nije strano.
    Drugo, kakvu to objektivnu štetu može da izazove poseta bilo kog pape, pa treba da merimo korist i štetu? Ponavljam, objektivnu.
    Treće, koliko znam, u Ukrajini ne ratuju pravoslavci i katolici, nego dve države.
  • jkl

    25.08.2024 13:37
    za ove koji žive u neznanju
    Radmilovac@ Tanasković je bio ambasador i u Turskoj i važi za jednog od najboljih poznavalaca islamizma u Srbiji, uz sve to i profesor Univerziteta.
    Ako je sve to jednako sa bilo kojim poslom u javnom sektoru u Srbiji, onda tebi stvarno nije dobro.
  • Dragan

    25.08.2024 13:15
    Svi mi sve najbolje znamo, osim svog osnovnog posla. Ostavite struku i crkvu gde treba, a mi da pokušamo da budemo najbolji deo sebe na svom poslu.
  • Ташоли

    25.08.2024 13:01
    У праву је г. Танасковић по оба питања, само га дежурни хејтери не читају. Прво, то да би посета овог(!) папе (односно патријарха римског) донела Србији и СПЦ више користи него штете је више него тачна. Наравно, под условом да папа прво оде у Јасеновац. Друго, због чега би се СПЦ и патријарх лично изјашњавали о теми о којој ни стручна јавност нема јединствен став, нити се тачно знају размере и домети пројекта? Злонамерне су опаске да се патријарх ипак огласио поводом закона о родној равноправности, тачније о силовању српског језика које тај закон успоставља. О томе се претходно и недвосмислено изјаснила читава стручна јавност, од САНУ, преко Матице српске па све до све и једног лингвисте у Србији.
  • Strasna istina

    25.08.2024 12:59
    Crkva bi da je sirotinja i dalje slepo prati ali i da joj vladari i dalje salju novac.

    Otkud ste sada izmislili taj litijum da joj kvaru kombinaciju…
  • Radmilovac

    25.08.2024 12:51
    ambasador u vatikanu.


    pa to je jace od fiktivnog posla u drzavnoj sluzbi (slobodno dopisati kojoj) __________.
  • Milovan

    25.08.2024 12:48
    Pa u Srbiji postoji više verskih zajednica,katolička,muslimanska,protestanska...pa se od njihovog sveštenstva ne traži ništa.Što?
  • Nemanja

    25.08.2024 12:43
    Klasika - vojno lice, profesor nepostojećih naučnih disciplina i Miloševićev ambasador. Ovakve je sve trebalo počistiti još pre 20 i kusur godina.
  • Ana

    25.08.2024 12:39
    A o rodno osetljivom jeziku
    Patrijarh se , zabpga, u ime pomirenja tako "kompetentno" izjasnio o rodno osetljivom jeziku da je tom prilikom uvredio sve žene, a ne sme o litijumu da se izjasni. Akademiče sram Vas bilo, držite stranu mafiji!
  • Лиманац

    25.08.2024 12:39
    Слава Господу!
    Академик Танасковић је у потпуности у праву.
    По среди није заинтересованост за став Српске Православне Цркве, већ хибридни рат против те најзначајније институције српског народа.
    Црква не доноси одлуке по таквим питањима, стога није дужна да одговара на прозивке лажних душебрижника.
  • gradjaninX

    25.08.2024 12:28
    Kako bi to resilo ispumpavanje pola Drine i upumpavanje tone sumporne kiseline u zemlju svaki dan?! Da, tako se rudari litijum i da to je procenjeno kao bezbedno. I manite me "razblazice ksielinu", da hoce, zato ce im i trebati pola Drine. Pored toga, i dalje je kiselina u zemlji u istoj kolicini.
  • Opozicionista

    25.08.2024 12:22
    Pa patrijarsi nisu imali problem da Vučića proglase "spasiteljem i spasiocem " niti da blagosiljaju početak kampanje novosadskih radikala, koji su kampanju počeli saopštenjem da je 80.000 građana Novog Sada "ispovraćana ustaška splačina". Tako da ne vidim ništa licemerno u pozivu da se crkva Srbije izjasni I o ovoj temi...
  • Petar

    25.08.2024 12:13
    More primera
    Kad se crkva ne drži pravila nemešanosti, posebno kad staje na stranu lasti. Komentar je veoma licemeran.
  • Pera

    25.08.2024 11:55
    Licemerje
    Ali zato se patrijarh izjasnio o rodno senzitivnom jeziku. Ende.
  • Nikola

    25.08.2024 11:52
    Patrijarh Pavle je bio na celu protesta kada je probijen kordon u Kolarcevoj. Stao je uz narod koji se borio protiv mafije. Iste one koja i danas vodi Srbiju. Zato je bolje da cutite i ne stitite one koji Pavlu nisu ni do kolena. A posle liturgije po crkvama po Srbiji,svestenici koji su protiv EU, smeju da prisutnima govore protiv EU? To je ok? Nema licemerja?
  • zztop

    25.08.2024 11:52
    Pa valjda i patrijarh porfirije kad nije u direktnoj vezi sa bogom čita novine sluša i gleda vesti i onda ima neko svoje mišljenje koje bi trebao da podeli sa svojim vernim narodom ... a ono sa sabiranjem srba bez obzira na granice je u redu jel ...
  • Maroder

    25.08.2024 11:46
    Ah to famozno "saborno" jedinstvo. I to jos od akademika.. Pa valjda uvazeni akademik zna da tamo gde svi razmisljaju isto tamo nema mnogo razmisljanja. Nema jedinstva u misljenju i dobro je sto ga nema inace bi sve vladike i svestenici SPC ostali nemi na unistavanje prirode..Ali Porfirije ima svoju agendu oglasava se tamo gde zna da je otpor manji npr. rodni jezik, Ruska SPC u Ukrajini, itd..Poseta Pape se predstavlja kao nekakav cin katastrofe koji ce valjda prevesti Srbe na katolicanstvo umesto normalan medjuverski dijalog (ili da budem precizniji dijalog razlicitosti u okviru iste hriscanske vere), a da ne zaboravimo Papa je i sef drzave koja se zove Vatikan..moze se predstaviti i kao medjudrzavna poseta. I cemu sluzi ta SANU uopste a uz to jos i ne radi?
  • Džo

    25.08.2024 11:35
    .
    Niko normalan ne bi tražio da se SPC izjašnjava o litijum, to rade isti oni koji stalno pljuju crkvu pa im treba samo još jedan bezvezni razlog
  • gagi

    25.08.2024 11:31
    pola-pola
    mislim da je za posetu pape akademik u pravu. ali mislim da patriarh treba da se izjasni protiv litiuma i protiv masovnog zagađena u zemlji srbiji. moralna obaveza crkve i patrijarha je da štiti narod i zemlju. ili svi trebamo da krepamo zbog AVa?
  • Tako je

    25.08.2024 11:25
    Popove u porte. Uvek i po svakom pitanju.
    Nemaju oni šta da se pitaju.
  • Ivan

    25.08.2024 11:23
    Neverovatno
    Izjavu "...izraz bezočnog licemerja i cinizma..." od ovog čoveka stvarno nisam očekivao; prosto neverovatno šta reče i ostade živ...
    Do sada ne kompromitovani profesor i intelektualac da izjavio ovako nešto!
    Ja sam iskreno zapanjen!
  • Vuĺe

    25.08.2024 11:18
    A zasto bi oni koji i nisu clanovi crkve, bilo sta "zahtevali" od crkve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna