Autor: TV Prva

Info
08.09.2024.
08:07 > 08:07
Svaki dan bar desetak građana načini jedan od najčešćih prekršaja - nemaju ličnu kartu sa sobom.
  • ovde je narod

    08.09.2024 16:39
    konstantno izložen
    najbrutalnijm policijsko-fašističkim represalijama. Učionice bez klime. Porodilišta bez klime. Građani bez čiste pitke vode. Penzionerima otete odnosno ukradene penzije. Ljudi prinuđeni da u sopstvenoj državi rmbaju za minimalac ispod svakog ljudskog dostojanstva. A na čelu policije,zdravstva, školstva stranački teletabisi i mamlazi.
  • jos jedan dokaz

    08.09.2024 16:36
    Policija se ne bavi povecanjem bezbednosti i borbom protiv kriminala vec iskljucivo punjenjem budzeta
  • Jasna

    08.09.2024 16:28
    Zakon
    U Srbiji je poznato da svi komentarišu zakon, ovako ili onako. A da se pridržavaju zakona, e to je malo teže. Većina roditelja teškom mukom se natera da izdvoji 1200 dinara da ode sa svojim detetom od 16 godina i podnese zahtev za ličnu kartu. Verovatno to očekuje da neko drugi uradi za njegovo sopstveno dete. Samo kad država objavi neku finansijsku pomoć, e onda su revnosni.
  • /

    08.09.2024 15:59
    /
    @Quis c...
    djindjic je uveo da moraju imati ime i prezime na uniformi.

    pre neki dan je bilo da ce ga skinuti. pa sad vidi
  • Zebra

    08.09.2024 13:55
    Dobro je znati i da je policajac kažnjen što je otkrio masovnu proizvodnju kanabisa u Jovanjici…
  • Stegosaurus

    08.09.2024 13:47
    Treći deo komentara
    @Deki

    Neka se lica obrate Centru za Socijalni Rad. Ozbiljan sam.

    @...

    Da ne ulazim u detalje, čak i službenici privatnog obezbeđenja, kojima obuka traje neuporedivo kraće, znaju da, pri pregledu lica(na šta su po Zakonu ovlašćeni u pojedinim slučajevima), NIKADA ne guraju ruke/prste u tuđe džepove/torbice. Ovo iz makar 3 razloga:

    1. Da lice ne bi moglo da ih optuži da su mu nešto UKRALI

    2. Da lice ne bi moglo da ih optuži da su mu nešto PODMETNULI

    3. Da ne bi rizikovali nenamerno samopovređivanje (ako je u torbici nož/žilet/igla/bilo šta slično)

    Policajci su ovim teško povredili prvo svoje interne procedure, a onda i propise višeg ranga, da ih ne nabrajam. Takođe su sebe doveli u opasnost. Lice koje se pregleda je dužno da samo izvadi sve predmete iz torbi(ca)/džepova, pri tom dajući odgovore ako nije jasno šta je neki predmet i čemu služi. Potom lice koje vrši pregled uzima i prepipava torb(ic)u/džep (idealno sa nitrilnim rukavicama), i ako napipa nešto što nije izvađeno, procedura se ponavlja dok se sve ne utvrdi/razjasni. Ovo se radi na ravnoj, čistoj površini, bez bacanja ičega. Hvala na pažnji.
  • Realno

    08.09.2024 13:44
    Ovo nasumično legitimisanje nikako ne podržavam i policajci mi dignu pritisak kad me zaustave zbog toga (i pregleda džepova), ali potomci komunista žele takvu policiju, pa kakav narod takva i policija. Komunističke babe sa zadovoljstvom gledaju dok mi policajci pregledaju džepove. Nisam narkoman, uredan sam i lepo se ponašam, u sitne sate spavam, nisam na ulici tada. Samo u pojedinim državama SAD (Teksas, Kalifornija itd.) policija nema pravo da vas zaustavi ako niste učinili prekršajno ili krivično delo. U ostatku sveta imaju pravo, tako da Srbija nije izuzetak, niti je ovako samo za vreme ove vlasti. Meni su i za vreme prošle vlasti izletali autom na trotoar da me legitimišu, naravno nastavili su i za vreme ove vlasti. Gade mi se, ali ja ne mogu da promenim zakon, istrpim tih par minuta i idem dalje.
  • Stegosaurus

    08.09.2024 13:43
    Nastavak komentara
    2. Na YouTube, ali i na drugim medijima za deljenje sadržaja, su u poslednje vreme aktuelni "citizen audit" snimci iz Sjedinjenih Američkih Država, gde građani odbijaju da se legitimišu, i čak bivaju grubi i nepristojni prema policajcima. Ovo je u Americi legalno tj. građanin stvarno nije dužan da da bilo koji dokument, pa čak ni da saopšti ime i prezime, ukoliko ne postoji dovoljan kvantum dokazanosti da je učinio krivično delo/prekršaj (standardi sumnje u Američkom pravu prevazilaze okvire ovog portala, potražite sami).
    Onda neke naše pahuljice (uglavnom mlađi, razmaženi), počnu da se ponašaju na isti način, a zaborave da NISU U AMERICI.

    Kucam i treći deo.
  • Stegosaurus

    08.09.2024 13:33
    @Andjelko

    Ovaj zakon je isti još od Titovog vremena, i neće se promeniti, autori teksta ga nisu objavili zato što je to nešto novo i aktuelno, nego iz drugih razloga, među kojima su sledeći:

    1. I dalje ima odraslih, zrelih, funkcionalnih ljudi, koji za ovo ne znaju (što je donekle i logično, s obzirom na to da je u starim, kartonskim ličnim kartama, na unutrašnjosti zadnje korice bio odštampan izvod iz Zakona, a na novim plastikama toga nema). Ovaj problem bi se donekle mogao rešiti time što bi npr. svaki policijski službenik koji radi na izdavanju dokumenata bio U OBAVEZI da saopšti građaninu prava i obaveze iz teksta, PRE uručenja lične karte. Ovo bi se moglo do kraja dosledno sprovesti npr. tako što bi građanin potpisivao pri uručenju posebnu izjavu tipa "poučen sam o obavezi nošenja lične karte", mada i nije neophodno, pošto jedna od najbazičnijih pravnih maksima kaže da NEPOZNAVANJE PRAVA ŠKODI.

    Nastavak sledi....

  • @Stegosaurus

    08.09.2024 13:18
    To je tačno, na ovom malom mestu se sakupio sam milje svetske nauke i kulture, ne postoji naučna disciplina u kojoj ovde komentatori nisu eksperti i jedini svetski autoriteti, uvek i o svemu znaju najbolje.
  • Andjelko

    08.09.2024 12:28
    Teror
    Ovo je pravno nasilje sopstvene drzave nad njenim gradjanima i ovo je sigmal da je doslo vreme da se ovi umisljeni lazni bogovi na vlasti prosto smene .
    I strazbur bi presudio ovde u korist gradjana jer ovoliko terora nije bilo ni za vreme fasizma...
  • Poreklom Jevrejin

    08.09.2024 12:04
    Hajl lična karta!
    Izgleda da je odlazak Trećeg Rajha koji je uveo te ausvajse bio samo pro forme, jer dok je ovih vaših sagovornika, nacizam je živ i zdrav.
  • ...

    08.09.2024 11:32
    Juce kod mosta slobode, popodne, dva policajca legitimisu coveka koji sedi na klupi i pije pivo iz konzerve, uredan, pomalo lici na hipika, ofarbana plava kosa, mozda gay. Traze mu licnu kartu on daje. Traze da mu pregledaju torbicu, on je daje, oni vade karticu i bacaju na trotoar i tako jednu po jednu stvar iz torbice, kada su sve izvadili i istresli torbicu na zemlju vracaju mu je i odlaze. Covek se saginje i sakuplja svoje stvari sa trotoara. Prolaznici zaprepasceni ponasanjem policajaca (dvojice) ali niko ne reaguje. Sumnjam da im pravila omogucavaju ovakvo bahato ponasanje.
  • Stegosaurus

    08.09.2024 11:22
    Kada se oduzmu očigledni botovi(kao i svuda), comment section ovog portala smatram u proseku najinteligentnijim i najškolovanijim od svih portala opšte namene na srpskom internetu, ali i dalje me fascinira infantilnost pojedinih komentatora. Ako ste toliko rasejani da ne možete da sačuvate ličnu kartu, nabavite "turistički pojas", za skriveno nošenje. Svrha tog pojasa je upravo prevencija razbojništava/džeparenja.

    Policija: *ne legitimiše ljude na ulici*

    Komentatori na 021: UAAAAAAAAAAA, ne rade ništa!!


    Policija: *legitimiše ljude na ulici*

    Komentatori na 021: UAAAAAAAA, represija, totalitarizam, distopija, maltretiranje....

    @ausvajs

    "Treba li da postanemo opsesivno-kompulzivni po pitanju nošenja lične karte sa sobom, čak i kada nam ne treba?!"

    Ako ti je nošenje bedne plastikice OCD, pitam se kako hendluješ ozbiljnije stvari u životu. Isto kao što sigurno nosiš mobilni telefon, pare, ključeve, cigarete(ako si konzumenat), tako poneseš i ličnu kartu. Uostalom, sigurno držiš mobilni u masci/futroli. Imaš za par stotina dinara masku/futrolu sa prorezom za 2-4 kartice, i miran si.

    @ja

    Slažem se, i treba ići ka toj integraciji.
  • Quis c...

    08.09.2024 10:58
    Molim dopunu: Kako mi građani možemo da identifikujemo ko je službeno lice ovlašćeno da nas identifikuje?
  • Vlada

    08.09.2024 10:40
    Vreme je za promene
    U Srbiji je obavezna lična karta često korišćena kao sredstvo kontrole i nadzora građana, uz ogromne kazne za one koji je nemaju, što je apsurdno i retrogradno. Dok se u Velikoj Britaniji i Australiji koristi nekoliko dokumenata za identifikaciju, omogućavajući ljudima slobodniji i fleksibilniji način života, Srbija nameće rigidna pravila koja više liče na autoritarnu praksu nego na modernu demokratiju. Ovakve mere ograničavaju građanske slobode i stvaraju osećaj stalnog nadzora, što nije znak napretka, već straha vlasti od sopstvenog naroda.
  • Deki

    08.09.2024 10:34
    Šta ako lice nema novca da plati izradu lk i obradu zahteva? Pitajte
  • Svetlana NS

    08.09.2024 10:30
    Gde je logika?
    U banci vam više ne traže bankovnu karticu nego ličnu kartu. Pitanje je zašto im kartica ništa ne znači već samo LK. Zašto onda ne možemo podizati novac na bankomatu pomoću LK?
  • ja

    08.09.2024 10:22
    vozacka dozvola, licna karta i zdravstvena knjizica sve moze da bude isti dokument. LBO broj imaju svi, ko nije polozio samo nece ni jednu vozacku kategoriju imati upisanu.
  • ausvajs

    08.09.2024 10:14
    Ništa se nije promenilo od 1945.
    Zar čovek ne može prošetati bez da proverava da li je sa sobom poneo novčanik?
    Treba li da postanemo opsesivno-kompulzivni po pitanju nošenja lične karte sa sobom, čak i kada nam ne treba?!
  • /

    08.09.2024 10:14
    /
    dobro je znati da za 50.000 mozes otici 30 dana u zatvor a jos vece pare su honorar nekom fensi olosu da se samo nakaslje
  • Dobro je

    08.09.2024 10:09
    Znati
    Da bi nekad trebalo i da pogledate u novčanik gde vam stoje dokumenta, pa da isto tako pogledate i datume isticanja istih, isto tako i da pazite na svoje dokumente, nosite ih sa sobom i vodite računa o njima kao o deci.
    Za ove što se večito bune što ih murija startuje na ulici, radi legitimacije. U čemu je problem?! X puta su nas panduri zaustavili na Bulevaru Patrijarha Pavla, rade ljudi normalno svoj posao, pogledaju lične karte, zahvale se i odu dalje. To što vi živite u nekom drugom svetu, pod staklenim zvonom, u glavi, to je samo vaš problem....
  • Lol

    08.09.2024 10:04
    Nosim sliku lk. Zamisli izgubis
  • 9

    08.09.2024 10:01
    Au lepote .
    Plata prosvetara . Pogotovo.kad u gaćama odeš na Štrand , do pijace ili samoposluge . Ako te u busu kogod odžepari ,na pijaci zaboraviš novčanik na tezgi dok je oglasiš nevažećom pa dok ti izdaju novu prođe i po mesec dana te pao "sistoem" te nije dobro odštampana a sve zbog iživljavanja policije i administracije . Naravno i taksi pri izdavanju. Provere se u normalnom svetu vrše na osnovu broja osiguranja koji možeš uvek da im kažeš bez kazne . Ako likogod slučajno i nađe nečiju ličnu neka je nipošto ne nosi u mup jer je postupak da je predate i pomognete onom ko ju je izgubio kao da ste Vi lično orobili nacionalnu banku pa ste uhapšeni . A slučajno je nađete na bic stazi ili parkingu marketa .
  • Ahab

    08.09.2024 09:03
    Dobro je znati da zivimo u totalitaristickom rezervatu gde je posten gradjanin "duzan da ga identifikuju", a banditi imaju pravo da drogirani lupaju skupocena vozila po gradu, da gaze pesake na pesackom, da ubijaju ljude po naplatnim rampama, da im zenina tetka ilegalnim kanalima dostavlja 1/4 miliona EUR, ili da uzgajaju drogu na poljima za organsku proizvodnju.
  • kukulele

    08.09.2024 08:46
    opasno
    kad je izgubis ne možeš da podignes platu ni penziju dok ne napraviš novu a nalazač može .Na tvoju lk mogu da dobiju nalazači odloženo plaćanje provere su kao kod ćorave koke pa ti posle dokazuj da nisi ti kupovao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna