Autor: Danas

Info
09.09.2024.
07:40 > 08:09
Zakon o štrajku ne prepoznaje potpuni prekid rada kada je reč o prosveti, već predviđa štrajk sa časovima skraćenim na 30 minuta.
  • Velja

    11.09.2024 13:36
    Vec vidjeno
    Vec vidjeno godinama organizuju strajkove upozorenja i nezakonite kako bi ponizavali prosvetne radnike i tako su ih doveli do dna.Beze od zakonskig steajka cas 30 minuta i da traje dok se plate povecaju iznad proseka jer to drzavi ne odgovara a u interesu je prosvetnih radnika.Oni se dogovaraju sa minustarkom o strajku umesto sa clanstvom.Zato celnici sindikata i minustarka treba da podnesu ostavke jer su skagaki da ce 1 januara 2025 plata pocetnika biti iznad proseka a sada od toga nema nista.
  • Kalimero

    10.09.2024 02:43
    Nekad beše
    Štrajkovali smo po nekoliko nedelja u više navrata, pre nekih 15-20 godina i uvek su nas sindikati i njihove vođe ZAJEBALI, ali bukvalno. Oni se dogovore sa vladom, napune džepove, i ostave prosvetne radnike na cedilu. Više im ništa većina radnika ne veruje. Vođe sindikata su tada potpisale dogovor o 30-to minutnoj obavezi nastave. Izašli smo mnogi tada iz sindikata.
  • marjan

    09.09.2024 14:56
    @Dežurno gunđalo

    to o čemu vi pričate bi bilo kao da štrajkači u proizvodnji ne obustave proizvodnju nego štrajkuju tokom pauze za toalet. možda je najbolje rešenje po vama da prosvetari štrajkuju noću dok spavaju, čisto da se ne desi da su nekoga zakinuli.

    a što se tiče komentara o tome da prosvetari nisu solidarni sa drugim građanima — to je potpuno tačno, ali kako se od njih može očekivati da budu kolektivno solidarni sa drugima kad nisu solidarni ni sami sa sobom? sindikati u srbiji generalno jedva i da postoje a i kad postoje služe uglavnom za organizovanu nabavku zimnice pa nam ne valjaju jer su besmisleni, a i kad se pokrenu jednom u pet godina na jednodnevni štrajk onda nam opet ne valjaju jer su bože moj jako radikalni.

    i opet, tačno je da postoje mnogi poslovi kojima je sindikalno organizovanje mnogo potrebnije nego prosvetarima zbog još goreg položaja, a činjenica o tome da sindikalne akcije na takvim poslovima ne postoje nije odraz toga da su prosvetari privilegovani nego toga što je država represivna i omogućava poslodavcima da rade šta hoće!
  • Ex Drapšin

    09.09.2024 12:58
    Štrajkovao sam
    Ne zato što mi je plata bila mala, nego zato što mi nije bila isplaćivana 3 meseca. Za vreme štrajka morao sam biti 8 sati u firmi, bez plate, putnih troškova....
    Ne sećam da se ijedan prosvetar solidarisao samnom ili sa članovima moje porodice.
  • Dule

    09.09.2024 10:34
    Daće Bog, Coursera i Khan Academy da zamene prosvetare kojima se ne radi. Celo prokleto obrazovanje sam proveo u mini časovima od 30 minuta, u sistemu gde se više bleji u kafiću nego u školi, i onda kada dođe fakultet i posao, tu su svi ko pogubljeni, nula navika za učenje.

  • Aleksandra

    09.09.2024 10:06
    Samo da pitam?
    Gde su ti sindikati bili na protestu protiv litijuma? A pa bio je raspust! Isto vazi i za poljoprivrednike! Ni oni nisu ustali da zastite zemlju, vazdih i vodu, a sada ce opet kao nesto da protestvuju.
    Svi veruju obecanjima drzave?Pa onda treba ozbiljno da se zapitamo sta ovom narodu fali. 100x te prevedu zednog preko vode i ti si onda stalno iznenadjen. Nikog vas vise ne podrzavam jer cim vam upute tri lepe reci svi pokleknete!
  • Dejan

    09.09.2024 09:50
    Znate šta je takođe nezakonito? Gađati prosvetnog radnika klupom, što se desilo pre samo nekoliko dana. Dokle će prosvetari biti glineni golubovi?!
  • Dežurno gunđalo

    09.09.2024 08:51
    Lično, nemam ništa protiv da prosvetari štrajkuju ali ne ako će to da rade preko grbača dece. Ako će već da štrajkuju - neka to posle i odrade, ali SAMO ONI. Nisu deca ta koja štrajkuju i nema razloga ni osnova da oni budu oštećeni tako što će biti primorani da pretčasima, osmim časovima i vikendima odrađuju štrajk s kojim oni nemaju nikakve veze. Tako smo se, svojevremeno, u mojoj školi, mi, učenici, jedne godine, upravo iz gore navedenih razloga, organizovali i odbili da odrađujemo štrajk prosvetara.
  • Mbm

    09.09.2024 08:44
    Sindikat?!
    Zbog cega taj gospodin sindikalista iz Kragujevca ne podeli sebi otkaz, umesto sto nudi ukidanje egzistencije prosvetnim radnicima?! I nadalje, sindikati u Srbiji su nesposobni, izolovani, neefikasni, podlozni korupciji od vlasti, jer na svojim ledjima ne osecaju posledice koje trpe prosvetni ili drugi radnici, a istima probleme efikasno mi ne resavaju. Nije svaki problem predmet o kome treba sudovi da raspravljaju, pogotovo ne u uslovima "rada" sudija u Srbiji ib"integeiteta"istih, koji je precesto odsutan. Prosvetni radnici jesu bedno placeni, a nezaposleni nisu uopste.
  • Realista

    09.09.2024 08:24
    ...samo prosvetarima?
    U srbiji je građanima oduzeto pravo na normalan i perspektivan život ali najgore od svega je što postoji grupa, procenat tog stanovništva, koji svojom nesvesnošću gura i ostale u ambis mireći se i podržavajući takvu situaciju i neznajući za bolje. Ta grupa je najbolji glasač svake vlasti, zadojena petparačkim budalaštinama kojom je svakodnevno hrane... zato normalni ljudi i beže odavde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna