Autor: N1

Info
11.09.2024.
20:26 > 20:44
Magistar prava i ekonomije i bivši suvlasnik kompanije za preradu litijuma Luka Erceg rekao je da ne bi savetovao nikome da ulaže u projekat u Srbiju.
  • Apricus

    12.09.2024 11:00
    Postoji alternativa
    Ljudima koji su spremni da se informišu o ovoj temi nije nepoznato ovo što gospodin Erceg priča. Vučić je nedavno rekao da će posetiti Nemačku sa namerom da vidi kako se to kod njih to radi. Pa ne mora da ide jer se već dosta vremena zna da je tamo tehnologija vađenja litijuma potpuno drugačija od načina na koji bi se to radilo u Srbiji.

    To njihovo rudarenje se obavlja iz geotermalnih izvora a postupak se zove direktna ekstrakcija litijuma (A-DLE). To isto rade i Švedjani i Finci pa iz termalnih voda koje su slane, pod pritiskom ubacuju vodu i izlazi litijum karbonat. Taj način obrade ne zahteva mnogo zemlje, ne zavisi od vremenskih prilika, potrošnja vode i struje je niska u poređenju sa drugim načinima vađenja litijuma, uticaj na životnu sredinu minimalan a troškovi proizvodnje daleko jeftiniji. Kina je već proizvela dva prototipa električnih vozila koji koriste natrijum jonske baterije i koji sa jednim punjenjem mogu da pređu i do 250 km. Stelantis, firma koja je u okviru FIAT-a zadužena ze električne automobile koji bi trebali da se proizvode i u Kragujevcu najavila je ulaganja u razvoj natrijum-jonskih baterija.

    Dakle, nema nikakve logike rizikovati zdravu životnu sredinu u Srbiji za rudarenje kakvo planira RT kad već postoji alternativa. Taj način obrade je prljav, skup i veoma štetan za prirodu a uskoro će postati i prevaziđen. Tim više je potpuno suludo da se toliko nameće taj projekat jednoj maloj zemlji koja nema rezervnu teritoriju ako stvari krenu naopako.
  • pogodi ko je

    12.09.2024 09:19
    Problem je drzava ciji su predstavnici (i sluzba) isli po svetu i nudili jer fali para a kredite treba vracati jer odredjena grupa koja se izgurala nesposobna za rad i stvaranje sem za rasprodaju tudjeg i kriminal. A aparat, uvlakace koji ih drzi na vlasti treba odrzavati. Do vas je narode.
  • Steva

    12.09.2024 08:52
    Posle ovoga očekujem da se profesori i magistri rudarstva i geologije počnu baviti pravnim i ekonomskim pitanjima.
  • NN

    12.09.2024 08:24
    Pa i nema zdrave logike
    osim interesne !!!
  • Br1gtd

    12.09.2024 08:13
    Samo kopaj, ovaj pojma nema.
  • Toma

    12.09.2024 07:01
    Tekst je istinit, jer u Čileu su ogromna prostranstva prekrivena bazenima sa slanom vodom odakle se vadi litijum; iz vazduha izgledaju impresivno zbog neprirodno svetlo-plave boje. Skoro je je bio prilog zapadnih medija o namerama tamošnje vlade da nacionalizuje te rudnike (ukucajte u Jutjub: "Chile lithium"), pa su intervjuisali i lokalne domoroce koji jedini žive u tom zabačenom delu zemlje. Koliko sam ja razumeo, njihova jedina zamerka na rudarenja litijuma jeste da im je naglo skočio standard, pa im je skočila i stopa alkoholizma; ekologiju niko od njih nije pomenuo. Interesantan pogled na ovo pitanje, mora da priznam.
  • Zdrava

    12.09.2024 06:43
    logika nije povezana sa misaonim procesima kod srba, jer da jeste ova vlast nikada nebi imala prilike da vlada Srbijom. U Srbiji se smatra da je logično zaklati vola radi kile mesa. To je i jedan od razloga što više od 3 decenije srbi žive od danas do sutra u uverenju da drugi treba da rešavaju njihove probleme. Srpska logika je na nivou deteta od 3 godine.
  • rale

    12.09.2024 06:40
    Litijum nije redak. Litijuma ima svugde. Bukvalno prevrćeš i kopaš zemlju da bi je pržio kiselinom i pravio litijum. I eto, oko pogona tako nečega u ovoj državi se ova vlast upinje iz petnih žila - robovska vlast koja sanja robovski narod i tera sve koji se ne uklapaju u njene planove.
  • Steva

    12.09.2024 05:05
    botovi pamet u glavu
    Zoran
    11.09.2024 • 21:31
    Magistar prava i ekonomije se razume u rudarenje i obradu rude Jadar iz koje se dobije litijum?Najgore je što ga u opšte nije sramota.

    A,zna takođe i RioTinto da će sve da bude u redu i bezbedno te da neće biti štetno po biodiverzitet iako nikada do sada nisu vadili litijum niti su ga tražili nego su onako slučajno nabasali na njaga tražeći borsku rudi,ali ajde kada je već toliko jeftino a narod se ne buni i ne pita se ništa, pa da probamo,šta nas košta.
  • Serpiko

    12.09.2024 03:03
    Ja sam sokiran ponadanjem nepomenika.
    Od kada su zaveseni izborinon je pokrenuo pravu hajku.
    Zemlja grca u problemima (poljoprivrednici, nastavnici, ljudi na Kosovu koji su prepusteni sami sebi...), dok on pece palacinke i pravi igrokaze radi ubedjivanja naroda koji nesto nece.
    Neverovarno!
    Mislim da ce sam sebe oterati, a posle ce da se pita sto ga narod nije hteo...
  • Logi

    12.09.2024 00:46
    Kosovo
    Ni ja ne vidim logiku da se priča i piše o litijumu dok nam uzimaju Kosovo.
  • Gox

    12.09.2024 00:31
    Hm
    Ajde da pojasnimo već jednom ko kopa litijum. Nemačka (čitaj EU) kopa litijum u Srbiji, preko kompanije rio tinto. Tačka. Ako mrzite Rusiju i Kinu, iz razno raznih (opravdanih) razloga, ne bi trebali bas da volite EU, zbog tih istih razloga…
  • Miloje

    11.09.2024 22:20
    Kinezi već uveliko spremaju baterije koje ne koriste litijum. Ovo će biti više štete nego koristi a i da bude koristi, narod je neće videti.
  • Fuj49

    11.09.2024 21:51
    Ni stida, ni srama
    @Zoran
    Magistar prava i ekonomije se razume u rudarenje i obradu rude Jadar iz koje se dobije litijum?Najgore je što ga u opšte nije sramota.

    Postoji diplomirani pravnik koji se razume u sve pod kapom nebeskom i nije ga sramota kao ni tebe.
  • Zoka

    11.09.2024 21:37
    Zoka
    Čovek je ukratko sve objasnio dovoljno za prosečnog coveka koji se ne razume u sve ovo ali zna da nije dobro! Rio Tinto mrs iz Srbije i to pod odmah sutajuci se sam jer ako te bude narod Srbije sutao bice bolno!
  • Zoran

    11.09.2024 21:31
    Magistar prava i ekonomije se razume u rudarenje i obradu rude Jadar iz koje se dobije litijum?Najgore je što ga u opšte nije sramota.
  • Maroder

    11.09.2024 21:15
    Pa cak i USA koja u Arkanzasu vec 60 godina ekstrakuje brom iz slane vode koja se nalazi ispod, i koji imaju i tehnologiju da filtracijom ekstrakuju i litijum iz istog izvora (koga imaju u izobilju i visokog kvaliteta pride-mnogo veci % cistoce nego jadarit)... jos nisu dostigli nivo proizvodne eksploatacije. Niti su dobili dozvole sve jos. A u Srbiji Vucic zna da je sve bezbedno iako se koristi sumporna kiselina i jos drugih toksicnih reagenasa tehnologija se jos uvek nigde ne primenjuje..eksperimentalna tehnologija..Ali SNS zna da je ok..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna