Info
17.09.2024.
10:52
Rat u Ukrajini, uprkos razaranjima i masovnim gubicima, ne pokazuje znake smirivanja ni posle dve i po godine.
  • Bane

    18.09.2024 14:20
    @misliteotome
    Pa nije pisano o tom "ugovoru" pošto taj ugovor/dogovor nikad nije postojao. To je kineska glasina koja se proširila na Indiju i dobila trakciju. Saudijska Arabija je 2022. radila prodaju nafte u drugim valutama tipa rublje, huan, rupi ali to su mizerni procenti i tako će najverovatnije ostati do danjeg. SA je vezana za dolar pošto je nafta jedino što imaju dok ne diversifikuju ekonomiju u turizam, zabavu itd. Sve u svemu dug put i skup.
  • vitamin

    18.09.2024 13:25
    "BRICS će postati realnost..."

    Pa neki nisu obavešteni očigledno, ali već postoji godinama i ima skoro 3 milijarde ljudi. 30 zemalja je konkurisalo. Imaju većinu svetske nafte i plina.

    To što neki "zapadofiličari" ne žele da priznaju, ne znači da ne postoji. Kina ne postoji i nije 2. najveća ekonomija? Rusija ne postoji i nema teritoriju veličine 1/8 površine planete?

    Ne verujem u priču da Rusima trebaju nuklearke za Ukrajinu, a imaju i svašta drugo da unište zemljama koje realno ratuju sa njima - na primer, svi oni sateliti kojima se nadgleda rat - ako si doveo svoje ljude da ispaljuju rakete i dao sve informacije sa satelita da se gadja Rusija, ti si realno u ratu sa njima.

    I ako ti onda smaknu satelite, ne možeš da se buniš i pretiš.

    A ko je doneo zakon da je zabranjeno pregovarati sa Rusijom? Šta, kao... ikad? Kako komičar misli da izadje iz ove situacije, da će da pobedi i pobije sve do Vladivostoka, nema pregovora? Marioneta...
  • Tataratatira

    18.09.2024 08:37
    Dejan sa Štranda @ Suvi nacisticki snovi, procenat obaranja nato projektila od strane ruske PVO je izmedju 99 i 100%, dok nije zabelezen nijedan jedini slucaj obaranja iskandera, a kamoli hipersonicnih projektila. Na zapadnim medijima prakticno vise nema izvestaja sa fronta, jer je nemoguce cak ni bilo sta iole suvislo slagati.
  • Realista

    17.09.2024 22:58
    swift
    Za autetičnost SWIFT koda i transakcije garantuju jedne od najmoćnijih banki i obaveštajnih službi na svetu. Ko garantuje autentičnost tog tamba lamba koda? Medvedev, Peskov... ili neki drugi putinov i đing ping pongov patrljak?
  • Anonimus

    17.09.2024 22:51
    Mislite o tome
    Pre dva, tri meseca isti autor je veoma detaljno pisao o nastanku, genezi i svojevrsnom kraju petrodolara.
  • Mislite o tome

    17.09.2024 18:37
    Saudijska Arabija nije deo Briksa, nego Južna Afrika. Kao zamenu za SWIFT iz koga su izbačeni, Rusi su još 2014. ili 2015. krenuli da prave sopstveni sistem za finansijske transakcije (mislim da se zove MIR) i sada u njemu učestvuje nekoliko država, uglavnom azijskih. Kinezi su napravili svoj sistem u kome isto učestvuje nekoliko zemalja. Takođe, prešlo se na bilateralnu saradnju i plaćanje u domaćim valutama da bi se izbegao dolar. Još jedna izuzetno značajna stvar koja nije pomenuta u članku je da je prestao da postoji petrodolar - Saudijska Arabija nije obnovila 50-godišnji ugovor sa SAD o naplati svoje nafte u dolarima. Sve to će polako uticati na dedolarizaciju i obaranje ekonomske moći Amerike, a zatim i ostatka Zapada.
  • Dejan sa Štranda

    17.09.2024 15:22
    Tako je Sale
    Slava Atakamsu
  • Anonimus

    17.09.2024 14:15
    Prodaja dolara je naunosniji posao američke ekonomije, stoga je svako zaobilaženje dolara, pogotovo stvaranje paralelne valute za upotrebu u međunarodom biznisu, žestok udarac po Bajdenu, Klingtonu, Obami i ostalim kaubojima sa druge strane Atlantika...
  • milan

    17.09.2024 13:47
    Niko naravno ne zna šta se dešava iza kulisa ali moja pretpostavka je da su Rusi jasno stavili do znanja Amerikancima da će ispaliti taktičke nuklearke na Ukrajinu ukoliko im dozvole da naprave haos po ruskoj infrastrukturi sa američkim raketama dalekog dometa. Jedno je igrati se sa dronovima ali široko razaranje državne infrastrukture sofisticiranim raketama je nešto drugo.

    No ovaj rat će se završiti ili primirjem ili kolapsom jedne od strana kada joj ponestane ljudstva i resursa, kao što se desilo u Prvom svetskom ratu koji je bio sličnog karaktera.
  • @sale

    17.09.2024 13:10
    @sale nećeš dugo vremena čekati na to, i to ne samo Srbi nego će da u BRICS krenu da rade i EU stanovnici.
    U stvari to se već sada dešava, stanovnici EU država idu da rade po hotelima i ciste bazene u Saudisku Arabiju i Emirate koje su nove članice BRICS-a, a Kina je kupila fabriku Mercedes tako da bi se moglo reći da Nemci rade kod Kineza.
    Ko u današnje vreme se samoizoluje i propusti priliku da sarađuje sa BRICS-om propao je, a Evropa je samo jedno malo poluostrvo na zapadu Evroazije i nikakve šanse nema da opstane ako se samoizoluje.
  • Realno

    17.09.2024 12:53
    @sale
    Ne vidim zašto Srbe posmatraš kao referencu za postojanje ili nepostojanje BRIKS-a. Trebalo bi da si svestan nebitnosti ovog naroda, smeštenog u š..ku sveta, koji nije sposoban ni da se izbori za svoje dostojanstvo.
  • @sale

    17.09.2024 12:23
    "Pa vreme je i taj mančester da jednom pukne u gostima..."
  • sale

    17.09.2024 11:07
    razuma bez
    briks ce postati realnost kada se srbi, iz cikaga, beca, mihena, ciriha, budu preselili u ulan bator, ahmedabad, isfahan, pretoriju, orenburg, da tamo rade na bausteli, ciste bazene i voze taksi...

    do tada, od briksa ce biti mrtvo slovo na papiru i vlazni snovi domacih putinofilicara....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna