Autor: Beta

Info
26.09.2024.
06:10
Stopa nezaposlenosti među mladima je 9,2 odsto, a najtraženiji poslovi su iz oblasti ekonomije, administracije ali i informacionih tehnologija (IT).
  • /

    26.09.2024 20:13
    /
    @Hajdi
    jos se secamo se sta je ovde vlasnik eipixa pricao da trazi u cvijevima.
    posle svih srpskih devosa, departmana akademije i magle koju smo ovde u clancima citali, firma mu je posle subvencionisanih 5 godina prodata rusima.

    neki pozadinski akteri eipixa su sada u drugoj firmi kojoj takodje istice 5-a godina. radnicima nisu delili platu 5meseci

  • @Programator

    26.09.2024 13:33
    2018. godine je broj preduzetnika u oblasti informisanje i komunikacije bio nešto manje od 5000 a 2019. nešto malo više, a Vi tvrdite da ih se 6000 zatvorilo? A 2022. ih je skoro 9000. Kako možete ovoliko lagati?
  • milan

    26.09.2024 11:37
    Pa sektor je usporio svugde u svetu, nije samo u Srbiji. Krediti su skupi i manje je investicija, ako biznis nije profitabilan teže se dolazi do priliva kapitala i manje je zapošljavanja.
  • Programator

    26.09.2024 10:56
    SNS je uništio IT u Srbiji
    Ova vlast je direktni krivac za propast IT u Srbiji. Do 2019 paušal je bio na neki način startup inkubator, 2019 SNS je sa NALED-om usvojio nakaradni "test samostalnosti" kojeg su prepisali iz Engleskog zakona, sve sa ciljem da imaju kontrolu nad IT-jem, po principu može a i ne mora bit, gde bi teoretski mogli da ucenjuju i kažnjavaju koga god žele. E, pa to nije prošlo, oko 6000 malih paušalnih IT radnji je zatvoreno ili otišlo u inostranstvo. I naravno kao i uvek u Srbiji se svi prave nevešti i blesavi po principu nije se desilo, zato će Srbija uvek biti poslednja rupa na svirali, a i ne zaslužuje bolje.
  • Istina je

    26.09.2024 10:11
    IT je jedan od najplacenijih poslova u drzavi ali i gde se najvise radi. U 99% slucajeva se radi neplaceno prekovremeno, stres i pritisak su konstantni. U svakoj firmi u kojoj sam radio se svako jutro prijavljuje na sastanku pred celim timom sta si juce radio i sta uradio. Radno vreme je fleksibilno, ukoliko moras recimo da izadjes do banke/poste/gdegod, moguce je ali ocekuje se da isti dan nadoknadis tih sat dva sto te nije bilo. Tvoj rad se konstantno ocenjuje, ljudi u IT industriji su izuzetno kompetitivni jer im je to stepenica do vece plate.
    Tako da jeste placen posao, to niko ne spori, ali ITovci dok doguraju do 40 godine su kao blede krpe, isisan je sav zivot iz njih.
  • Bombon

    26.09.2024 09:54
    Da li može da se dobije dodatno pojašnjenje od direktorke šta tačno misli kad kaže u “velikoj krizi”? Velika kriza ne podrazumeva da IT kompanije otvaraju i zidaju višespratnice u gradu pa me interesuje šta zapravo znači kad se iznose tako teške reči?
  • Po iskustvu

    26.09.2024 08:36
    Zato sto su to subvencionisane firme, ali pst jer povika je na motacnice kablova a za ova fina mesta bivsi frilenseri ne bi da talasaju. Ipak frilenserisanje je uglavnom sa malim budzetima. Ima novi fazon za lapanje iz budzeta kao sto je EXPO i koridor tako da je slavina zavrnuta.
  • Hzt

    26.09.2024 08:28
    Jhzh
    Pa gomila firmi koje traže radnike preko infostuda primaju isključivo preko veze.... Čemu onda ti "konkursi"?
  • NSadjanin

    26.09.2024 08:15
    Mladi, a oni stariji, bi da rade kako se njima radi i kad se njima radi. A plafa naravno, kakvu oni zele.
    Domaci poslodavci se tu ne pitaju punu, jer je 80-90% outsourcing. Nije to nista lose, naprotiv, on nam je obezbedio ovakav rast IT-a, ali to mladji ne znaju i misle da platu dobijaju svojim postojanjem (deficitarnim), a ne razmenom rada za istu.
    Ovo sve pod uslovom da ne hvataju krivine ili rade 2-3 tezge istovremeno. Jer malo je 3000.
  • Hajdi

    26.09.2024 07:28
    Nedavno je jedan direktor kompanije koja radi u IT sektoru rekao da kad zapošljava mlade ljude sa diplomom a bez iskustva, traži dve veštine: sposobnost za analitičko mišljenje i umeće komunikacije. Obuka za konkretne poslove je obaveza kompanije i istovremeno je način da zaposlenima stavi na znanje da ih smatra vrednim truda, pa tada mogu očekivati lojalnost, angažovanje i saradnju. Obrazovanje nije fabrika gotovih proizvoda za jednokratnu upotrebu, izvadite glavu iz te priče. Takođe ni rad bez radnog vremena, ni preopterećivanje poslom zbog nedovoljnog broja zaposlenih, ni zakidanje na doprinosima i na slobodnim danima, godišnjim odmorima više nije opcija na koju će neko da pristane jer nema izbora. Radiće nešto drugo ili negde drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna