Autor: Danas

Info
16.10.2024.
07:07
Teško je shvatiti pojedine odluke srpske spoljne politike, uključujući i odluku Srbije da ne podrži generalnog sekretara OUN Antonija Gutereša, nakon što ga je Izrael proglasio nepoželjnim.
  • Fung Ku

    16.10.2024 12:25
    Otkada su članice UN i SBUN počele da podržavaju agresije na suverene zemlje i okupaciju i otimanje njihovih teritorija, isključivo u interesu SAD i Velike Britanije, i da selektivno primenjuju, ali i da ignorišu, rezolucije koje su sami doneli, i jedna i druga organizacija su svele svoje postojanje na nivo papira, a u praksi su jedna velika 0. Smatram da treba raspustiti i ugasiti i jednu i drugu organizaciju jer su izgubile svoj smisao i svrhu, i ne vidim razlog za podršku njihovim predstavnicima.
  • Vladan

    16.10.2024 12:08
    Slucaj

    "Na stranu pravde. Niciju drugu."

    Od svih mogućih i nemogućih političkih stavova ovaj je definitivno najgluplji.
  • Apricus

    16.10.2024 11:39
    Bruka celog sveta
    Nije nikakvo iznenađenje da Vučićev režim nije dao podršku generalnom sekretaru UN. Postoji tu više razloga gde su podjednako isprepleteni politika i interesi vladajuće klike. Naime, poznato je da SNS već godinama plaća izraelske savetnike za politički spin. A svi možemo da vidimo koliko su oni uspešni u tome na svetskom nivou. Zatim, tajne isporuke srpskog oružja Izraelu iako je to suprotno načelima UN ali donosi dobar profit ko zna kome. Isto tako. Vučića i Netanjahua spaja izrazito desničarska politika.

    Što se tiče UN oni odavno nemaju snage da se suprostave agresivnim režimima po svetu. Posebno je to očigledno u vezi Izraelske politike prema Palestincima gde oni pred očima celog sveta vrše genocid a sve pod izlikom da Izrael ima pravo da zaštiti sebe. U stvari, Gutereš je dosada bio i preblag u osudi Izraela, jer nijedna druga zemlja na svetu ne bi mogla da ubija i ruši sve bez pardona kao što to radi ta zemlja. Naravno uz svesrdnu vojnu i finansijsku pomoć Amerike. Zaista sramno za jednu zemlju koja je doživela strahovit pomor u II Svetskom ratu.

    Dakle, UN treba da se potpuno reformiše. Prvo, da sedište UN ne bude više u Americi jer su oni mnogo puta prekršili povelju UN. Više ne treba da postoji Savet bezbednosti jer svaka od tih 5 zemalja može da stavi veto na svaki dobar predlog većine zemalja. Znači, Generalna skupština treba da odlučuje o svim najvažnijim pitanjima gde se glas svake zemlje računa. Tek onda bi bilo neke šanse da se stvari u svetu promene na bolje.
  • Logi

    16.10.2024 11:05
    usluga za uslugu
    uzvraćamo uslugu što je Izrael priznao Kosovo u sporazumu sa Srbijom i SAD (LOL)
  • hm?

    16.10.2024 10:49
    Mi nikada, ni za vreme stare Jugoslavije i posle SRJ, nismo imali diplomatske odnose sa Izraelom na nekom visokom nivou. Razlog je bio stav nase politike u vezi Palestine i izraelskih sukoba sa Libanom I Egiptom, gde smo uvek bili na strani Libana i Egipta. Podseticu da su i jedni i drugi posle ratova sa Izraelom trazili da na Sinaj i Golan medju “plavim slemovima” budu vojnici iz Jugoslavije, kao sto su sada medju najbrojnijim mirovnjacima vojnici iz Srbije. Odnos sa Izraelom je cist biznis izvoznika oruzija, sto ce nas skupo kostati. Arapska liga i drzave Bliskog istoka su nam uvek bili politicki i ekonomski saveznici.
  • Slucaj

    16.10.2024 10:14
    @Dejan
    "Sad glasamo kao Amerika, e sad nemamo kičmu. Ajde molim komentatore da mi objasne već jednom na čiju stranu hoćete da se priklonimo..."

    Na stranu pravde. Niciju drugu.
  • Vlad Cepes

    16.10.2024 09:42
    Izdaja na milioniti
    Ako vlasnici Srbije i ove kriminalno-izdajnicke ekipe koje je delegirala resi da se potpise sporazum da prihvatamo da Jasenovac nije nikada postojao to ce biti potpisano uz osmehe potpisnika iz Srbije sa izjavom da je to jos jedan u nizu velikih uspeha u odnosima sa medjunarodnom zajednicom ciji smo nedvojbeno lideri vec 12 godina.
  • Мака

    16.10.2024 09:24
    Зашто?
    Зашто да га подржи? Није ни он Србију подржао.
  • Alex

    16.10.2024 09:20
    Bravo !
    I ne treba podržavati organizaciju, koja postoji samo na papiru, a u praksi su jedno veliko 0.
  • Bane

    16.10.2024 09:16
    Sramota
    Izrael vrsi ratne zlocine. Gazi po vrednostima UN-a.
  • Svaka

    16.10.2024 09:15
    cast
    Guteres podrzava teroriste, srecom mi nismo u istom drustvu!
    Am Israeli Chai
  • Vladika

    16.10.2024 09:08
    Zato što je simpatizer Hamasa i Putina.
  • Dejan

    16.10.2024 09:06
    Gutereša nisu podržale ni SAD ni mnoge zemlje zapadne Evrope. Kad glasamo sa Rusijom i Kinom, onda smo ruska gubernija koja nikada neće postati član civilizovanog sveta. Sad glasamo kao Amerika, e sad nemamo kičmu. Ajde molim komentatore da mi objasne već jednom na čiju stranu hoćete da se priklonimo, pošto očigledno nije bitan razlog, već je bitno pljuvati po sopstvenoj zemlji u svakoj mogućoj prilici.
  • - J -

    16.10.2024 08:46
    Mnoge, mnoge odluke koje UN žele da se ozakone su upravo i direktno uperene protiv ljudskih prava i sloboda globalno. Niko to uopšte ne prati. Trebaju slobodni i nezavisni mediji da se mnogo više pozabave time... ali izgleda da ih nema više.
    Neće nas spasiti UN, ne treba se tu puno sekirati. Ako se srbi ne ujedine i ne slože, svakako nam nema budućnosti:
    Narod razjedinjen (jako puno prodanih duša i primitivnih), katastrofa politika, prodaju se prirodni resursi srbije, slab natalitet, uništeno obrazovanje, dolaze stranci.... pritisci van Srbije... 100-200 godina i nema srbije.
    Trgni se više narode!!!
  • Slucaj

    16.10.2024 08:38
    Nemoguce je videti logiku u odnosu drzave Srbije prema Izraelu od Vasingtonskog sporazuma (kada je Izrael priznao Kosovo, a Vucic mu iz zahvalnosti za to ponudio da nasu ambasadu prebaci u Jerusalim) pa na ovamo (snabdevanje oruzjem, izostanak podrske drzavi koju razara). A to iz razloga sto se vode zakulisane radnje na licnom nivou. Izraelci vode Vuciceve medijske (citaj: manipulatorske) kampanje. Eno ce Izraelac da gradi naselje kod Becmena, mi nismo znali sami, pa nam eto sluzilo kao bezvezno poljoprivredno zemljiste... I ko zna sta sve ne.
  • Đorđe

    16.10.2024 08:30
    Zato što smo svetski šampioni u zabijanju autogolova.
    Od '87.godine,otkada pratim,nikada i nikada nismo povukli ni jedan pametan politički potez.
  • Musaši

    16.10.2024 08:21
    Da nema slučajno ovo veze sa 80 Izraelaca koji su Vučiću radili kampanju i PR nastupe, a mi ih plaćali iz budžeta?
  • Mrle

    16.10.2024 08:10
    Ok, bar znamo na čemu smo. Dakle, naši strateški Drugari su Izraelci, a samim tim i SAD. Braća Rusi i Kinezi su tu više stvar dekora da se opere novac. Dogodine u Nato, ali nekako da se ne primeti :-)
  • mazel tov!

    16.10.2024 08:10
    Mazel tov, srpski rode i hvala na podrsci!
  • Zemlja čudesa

    16.10.2024 07:37
    Zato što je potrebno imati kičmu koja razdvaja obraz od gu..ce.
  • Deda Joca

    16.10.2024 07:21
    Tačnije rečeno
    Nije Srbija ta koja nije podržala Guteresa, nije to spoljna politika Srbije, sve je to Vučićevo nepotrebno i neumesno ačenje. Politikant, a ne političar, vlastodržac, a ne državnik kojem je kompas negde ispao.
  • Eon

    16.10.2024 07:19
    Nazadni ljigavci
    Srpska vlast na čelu sa Oskarom ljubi sve skute i ruke jer nema kičmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna