Info
16.12.2014.
07:56 > 08:47
Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa zalažu se za usvajanje zakona koji bi zabranio fizičko kažnjavanje dece poručivši da autoritet ne treba zasnivati na strahu.
  • Novosadsko "dete"

    18.12.2014 10:53
    Nije sve crno, a ni belo
    Fizičko kažnjavanje, samo po sebi nije rešenje, ali mora postojati neki autoritet, i da se zna ko je roditelj, a ko dete. Decu sada kljukaju pravima i time šta roditelj sme ili ne sme da im radi, i oni počnu u roditeljima da vide neprijatelja, kog cene i procenjuju, hoće li uraditi nešto što ne smeju, pa da im ja pokažem... Mene je mama u životu vrlo malo tukla, na prste da prebrojiš, ali svaki put sam zapamtio zato što je bilo retko, i naučio sam nešto iz toga. Oni koji stalno tuku decu su potpuno isti kao i oni koji nikad ne tuku, čak ni kad bi trebalo. Deca koja rade šta god hoće jako retko ispadaju normalna. Društvo im nikad neće tolerisati sve!
  • 17.12.2014 15:21
    Nema alternative.
    Nikakvo brdo vaspitne mere ne deluje ako dete ne sluša. Možeš da ga kazniš i kojekakvim zabranama, pa će biti još gori, još neposlušniji i sve će raditi suprotno baš iz inata. I šta ondak? Takav sam bio i ja, i zahvaljujući šamarima koje sam često dobijao nisam postao ono što bi danas mrzeo kod sebe i krivio roditelje što me nisu vaspitali kako trebalo i kada trebalo. I nikakvu traumu nemam, naprotiv, postao sam čovek. Da šamar izaziva traumu su čiste gluposti. Ja iz svog iskustva govorim, a ne kroz nagađanja i pretpostavke. Ja se zahvaljujem roditeljima što nisam postao kriminalac kao neka deca danas. A pubertetliju od 13-14 godina probaj da kažnjavaš sa zabranama. Ima da ode, naćiće neko loše društvo, napit će se i dočiće kući pijam bez da si to mogao sprečiti. I ako mu kažeš nešto, možeš kao roditelj i batine dobiti od svog deteta, jer vrlo dobro zna da ga ne smeš ni pipnuti. I šta ondak? Pada u vodu i brdo vaspitnih mera, a dete nam polako tone u propast i postaje društveni problem. Treba realno razmišljati, i da gledamo obe strane medalje, ne samo lupetati.
  • Pacman

    17.12.2014 12:04
    @Телеп
    Ja se slazem s vama u 90% toga sto ste napisali. Vidi se da razmisljate, za razliku od mnogih komentatora koji govore ono u sta dogmatski veruju. Nazalost, mislim da u najvaznijem delu gresite:

    - А шта ако криминалац не пристане да му се ставе лисице?

    Onda ga policija natera na odgovarajuci nacin. Oko ovoga se slazemo.

    - Аналогно томе, шта ако дете не одустаје од безобразлука?

    E, ovde ne smete da pravite analogije, jer dete je neformirana licnost.

    Verovatno pred vama vise nece praviti sranja zbog kojih ste ga istukli, ali ne zato sto je razumelo vasu poruku. O cemu se radi: mozda ce biti istraumirano zbog batina, jer nije shvatilo svoju odgovornost u bezobrazluku. A, ono sto je jednako lose, ako ne i gore, u glavi ce mu ostati opcija primene fizicke sile da bi dobilo ono sto zeli, i u buducnosti i samo moze postati nasilinik. To se jako cesto desava.

    Postoji brdo nacina vaspitanja "problematicne" dece. Batinanje nikako ne spada u tu kategoriju. Naravno da svi mi cesto izgubimo zivce pred klincima, ali to nas ne opravdava da ih tucemo.
  • 16.12.2014 22:51
    Proročanstvo
    Čak i u Bibliji se pominje da će pred kraj sveta deca ustati protiv roditelja, i širiće se zlo i bezakonje po čitavoj zemlji. I to je prorečeno još pre 2000 godina. Ni Bogu nije mogao promaći posledice ovih loših odluka upakovani u nekakav zakon protiv nasilja. Inače Antihrist će imati tu osobinu da će pokazivati dobrotu, humanost, biti protiv nasilja i protiv zla da bi prevario mnoge, i ondak će okrenuti svoje lice i rastrgnuti čovečanstvo i uništiti društvo.
  • Телеп

    16.12.2014 17:47
    @Pedagog
    "Kako te uhvati u zlodelu, stave ti lisice i pravac zdravstveni pregled. "

    А шта ако криминалац не пристане да му се ставе лисице?

    Аналогно томе, шта ако дете не одустаје од безобразлука?
  • Телеп

    16.12.2014 17:44
    За Петра и остале

    Као прво ја нисам поменуо у свом коментару криминалце него пунолетне преступнике.
    Исто тако нисам поменуо да се деца кажањавају лисицама и завртањем руку. Треба разликовати меру, ниво и карактер употребе физичке силе. Никог није дозвољено злостављати па ни криминалце ни децу.
    Сам си се на неки начин сложио да је примена физичке силе неопходна као крајња инстанца и циљу завођења реда у друштву.
    У случају пунолетних преступника, држава је та која има ауторитет и на располагању употребу физичке силе.
    Нико дакле не говори о томе да је примена физичке силе прво и једино средство завођења реда, али без располагања тим средством, тешко да би се ред могао завести.
    Деца морају бити свесна да у реалном свету могу очекивати да у крајњој инстанци држава може над њима применити силу.
    Као што ти Петре мислиш да су сви одрасли преступници кажњавани физички у детињству, ја могу да претпоставим управо супротно: да су одрастали без свести о томе да могу бити кажњени.
    Наравно истина је негде између.
  • Pacman

    16.12.2014 13:44
    @Petar: Tacno. Manje-vise se potpuno slazemo.

    @Svi ostali: Ljudi, deca ne mogu da shvate da ih vi tucete zbog toga sto su uradila. Ona misle da ih tucete zbog njih samih. To moze da izazove traume, tesko da ima ikakav pozitivan efekat.

    Ovde se spominju neki policajci koji su osamarili 16-godisnjaka, pricanje crvenkape odraslim zatvorenicima i tako dalje, a tekst govori o fizickom kaznjavanju DECE.

    Javljaju se i neki doktori nauka koji misle da su uzorni clanovi drustva zato sto postuju tradicionalne vrednosti (hah!) i crkvu (hah! hah!).
  • 16.12.2014 12:57
    Tata
    Na veliku žalost sve tribine, zakoni, ovakvi likovi svesno ili nesvesno rade na sistemskom razbijanju ove države. Prvi osnov razbijanja svake zajednice je razbijanje tradicionalnih vrednosti a to su pre svega porodica, crkva, država i svi njeni organi ( vojska, policija, školstvo, sudstvo ).
    Na ovakav način ste stvorili generacije omladine kojima ništa ne znače autoritet u porodici, poštovanje roditelja, poštovanje nastavnika i profesora, poštovanje policije, itd itd.
    Sistemski ukidate mere kojima se održava autoritet kod dece. Roditelji ne smeju da ih tuku, u školi nastavnik ne sme da povisi glas na učenika, u policiji ako ga mrko pogledaš odmah imaš posla sa 10 nevladinih organizacija.
    Imate decu od 15 godina sa 50 krivičnih prijava, kojima niko ništa ne može. SRAM DA VAS BUDE.
    Za svaki šamar od oca, za svako povlačenje za uvo od nastavnika, sa svako legitimisanje na ulici od strane policije, sam im neizmerno zahvalan, jer su od mene napravili čoveka, sa doktoratom u struci, oca, muža, uglednog člana društva, a pre svega čoveka.
  • 16.12.2014 11:42
    A policija.
    Ja sam bio svedok kada policija uhvatila maloletnika na krađi u robnoj kući, i policajac tom detetu odvali takav šamar da je dete palo. Kako to da policija nije koristila razgovor kao vaspitnu meru? Ili maloletnik od 16 godina uhvaćen u krađi motora. Kada izašao iz policije bio sav traumatizovan, i godinama posle imao fobiju od policije. Jeli moguće da su mu strah u kosti uterali samo pričom ili su mu ispričali bajku o crvenkapici? Čisto sumnjam.
  • 16.12.2014 11:28
    Zakon?
    A što su ondak kaznili roditelje romske dece koje su prebili starijeg čoveka? Kao nisu vaspitale svoje dete. Šta ako roditelji rekli da to nesmeju činiti, i razgovarali sa svojom decom, a deca i pored toga uradile to zlo? Prvo ne daju roditeljima da preduzmu vaspitne mere, a ondak ih kažnjavaju jer ne vaspitaju decu. Sramota.
  • 16.12.2014 11:21
    ovim psihoterapeutima izgleda treba psihoterapeut
  • 16.12.2014 11:21
    Posledice?
    Jeste. Zakonom zabraniti fizičko kažnjavanje dece, ali zato će oni tući svoje roditelje i profesore jer se zakon na maloletnike ne odnosi. I čim napuni 18 godina, pošto je navikao da radi šta hoće bez posledica i straha, će policija ubiti boga u njima, a da nepričam kakve će batine dobiti u zatvoru. Ako dete učimo da se ne boji autoriteta, kada poraste neće se bojati ni autoriteta države, policije, profesora, poslodavca, šefova, neće se bojati ni da pravi najaveće i najmonstruozne zločine. Sve zahvaljujući državi. Svaka čast predstavnici psihoterapeutske struke koja toliko ne shvaća, da neće svako dete da sluša roditelje ili bilo kakav razgovor. I šta ondak? Puštamo da radi šta hoće? Ili ćemo odneti Vesni Brzajev Ćurčiću da vaspita ona nevaspitano dete koje neće da sluša. Sramota da i pored tolike škole ne umeju da razlikuju vaspitne mere od fitičkog zlostavljanja dece. Zato i imamo sve veći broj maloletničkog kriminala, i sve strašnije monstruozne zločine odraslih.
  • pera

    16.12.2014 11:19
    ajd nek obe strane daju primere sta kada i kako pa da i mi obicni smrtnici vidimo i razmislimo.
  • Teča

    16.12.2014 10:54
    Taj zakon već postoji i na snazi je već nekoliko godina i zove se Porodični zakon Republike Srbije, samo treba biti pismen i pročitati. Ne znam zašto se struka baš sad uzjogunila da se usvoji nešto što već postoji u zakonu.
  • Petar

    16.12.2014 10:50
    Fizičko kažnjavanje je kontraproduktivno.
    Kakva demagogija u komentarima! Izjednačavate fizičko kažnjavanje DECE sa zavrtanjem ruke odraslim KRIMINALCIMA pri hapšenju??? Pa sami ste time priznali da detetu šaljete poruku da s njim postupate kao sa kriminalcem! Jel vi ne kontate razliku između odraslog čoveka koji čini krivično delo i deteta koje se nalazi u životnom dobu kada formira sve svoje životne stavove i moralne norme? A moralne norme se ne uteruju batinama nego RAZGOVOROM, tj. pričom koja ima poentu i pouku. Pored toga, postoji pregršt drugih načina kazne koji ne uključuju batine i siguran sam da ih ogromna većina roditelja ne koristi jer je ovako lakše. A što se tiče malih kriminalaca i narkomana, ne lažimo se, tu je vaspitanje davno podbacilo, a verovatno se i svodilo samo na fizičku kaznu. Razmislite o tome.
  • Sedam

    16.12.2014 10:44
    Teško da o tome postoji tako jednoglasno mišljenje. Teško i da su većina.

    Pobornici ove ideje uporno pokušavaju da zamene teze, da je ciljano i ograničeno fizičko kažnjavanje predstave kaop isto što i nasilje i maltretiranje. To jednostavno nije tačno.
  • pedagog

    16.12.2014 10:42
    STo se tice policije koja tuce i slicno, samo da znate da u normalnim zemljama, policajac ne sme da te takne (sem ako nije u samo-odbrani ili sl). Kako te uhvati u zlodelu, stave ti lisice i pravac zdravstveni pregled. Posle toga ako imas bilo kakve fizicke povrede mozes tuziti policiju za nasilje.
    Rodjak nam je doktor u Francuskoj i radi ovakve zdravstvene preglede.
    Inace upravo ovako se radi u Turskoj. Zavrsila sam tamo u bolnici jednom igrom slucaja, pa videla neke (meni sasvim zdrave i nepovredjene) kako ih dovode na urgento sa lisicama. Posle mi objasnise zasto. Nisam mogla da veruje, jer u Srbiji ovakovog nema.
  • poređenje

    16.12.2014 09:41
    Moje detinjstvo su bile devedesete ( namerno ističem ) Bilo nas je dosta u društvu, koje je uglavnom bilo isto i u kraju i u školi. U tom društvu je bilo svakakvih nestašluka, ali nikada kriminala, droge, oružija.... Pogledajte decu danas. Već u 14.-toj duboko gaze kroz kriminal, droga na žurkama je redovno posluženje, huliganizam po školi i oko škole... Jel' to mislite da rešavate razgovorom? Ni mene niti bilo kog druga niko nije batinao, fizički zlostavljao..., ali su se znale granice, kako kod kuće, tako i u školi. Zašto? Pa zato što je disciplina bila strožija i u kući i u školi. Ko pokuša da pređe granice dobijao je kaznu, koja je samo retko prerastala u fizičko kažnjavanje... Niko ne traži strah, već samo postojanje svesti o fizčkoj kazni, i biće dovoljno.
  • Телеп

    16.12.2014 09:17
    Забранити физичку казну
    Ако је физичка казна као крајња санкциона инстанца недопустива у васпитању деце, зашто да буде допустива у случају одраслих?
    Зашто полицији и судству дпоустити да преступнике кажњава тако што их шаље у затвор, заврће руке, ставља лисице?
    Зашто лепо држава неког преступника не казни тако што ће га оставити на слободи, али му наредити, пардон замолити га, да сваког дана прича са психологом.
  • Anonimus

    16.12.2014 09:11
    Mudrost
    Svaka krajnost je loša, zato uvek postoje izuzeci...
  • dj

    16.12.2014 08:49
    Bila pre par godina na TV-u emisija u kojoj je gostovao Zoran Milivojević i još neke gospođe koje su bile protiv fizičkog kažnjavanja dece. Ispostavilo se kasnije da je sin jedne od tih "gospodža", koje se groze fizičkog kažnjavanja dece, registrovan narkoman od oko 20 leta. Da ispadne još smešnije, žena je po zanimanju pedagog. Bolje sprečiti, nego lečiti, kazao pametan narod nekada davno. U svemu treba imati granice, ne premlaćivati dete da poplavi, jedna po dupetu je nekad stvarno dovoljna ako rezultat ne dolazi pričom.
  • Tja

    16.12.2014 08:45
    Mislim da doticnim predstavnicima struke treba savetovanje jer su slucajno ili namerno prevideli nesto jako, jako vazno, valjda je to njihovo odbijanje da se suoce sa stvarnoscu: Naime, zakoni se ovde ne primenjuju ili se primenjuju polovicno. Dakle, dodjite sebi, sa tom bolnom istinom na umu ponovo procitajte sta ste napisali. Takodje, sta je pretnja zakonom nego uterivanje autoriteta strahom? Kao sto rekoh, ocigledno ni sami ne znate za sta se zalazete i treba vam neko savetovanje. Smesno je kada takve stvari koje moze da vam obori student prve godine slusas od "profesionalaca".
  • 16.12.2014 08:28
    "Ukazala je na, kako je rekla, značajan podatak Unicefovog istraživanja prema kome pet odsto roditelja podržava fizičko kažnjavanje dece."
    Pre će biti da pet % roditelja ne podržava fizičko kažnjavanje, jer velika većina ga podržava.
    "Važno je razlikovati disciplinu od kažnjavanja i vaspitanje od kažnjavanja,... " i da dodamo: važno je razlikovati batinanje i fizičko zlostavljanje od pedagoške ćuške. Ako mislite da ćete slovom na papiru sputati one koji batinaju i zlostavljaju - varate se. Proširite kapacitete za smeštaj oduzete dece, a prvo počnite sa oduzimanjem dece koja su već na ulici i tamo prose, kradu ili batinaju starije sugrađane. Počnite da rešavate probleme, a ne da pišete moralne floskule. Tako je, Srbija je patrijarhalno društvo, i kao takva NIJE u EU, niti će ikada biti, pa ne moramo baš svaku budalaštinu da preuzimamo od njih, a nikada nešto što je pametno. Kada budemo imali socijalnu zaštitu, obrazovanje, zdravstvo i standard kao u EU, i slika kompletnog društva će biti bolja.
  • LimanacNS

    16.12.2014 08:14
    Hm...
    Da li to znači da idemo ka društvu u kom policija više neće tući demonstrante, već voditi razgovore s njima? Ili da je uzaludan zakon o saobraćaju koji ograničava mlade da voze noću? Zar nije bolje i tu uvesti razgovor i prevenciju, umesto kazni? I da li je moguće da idemo ka društvu u kom više kazni biti neće, već ćemo svima razgovorom moći da dokažemo da greše i tako učiniti svet lapšim mestom za život? Ili ćemo samo ovim zakonom ukunuti fizičko kažnjavanje dece, odnosno ako neki roditelj to učini, on sam će biti kažnjen? Kaznom protiv kazne.
  • zderavko

    16.12.2014 08:13
    Pravila, pravila
    Život nije reklama i svo ono smeće koje nam nameću čak i kroz običan dečiji program, crtani i slično. Daleko od toga da treba tući dete, ali granice moraju da postoje.
    Vrlo škakljiva tema. Napravio sam kokice i čekam lažne moraliste da počnu pripovedanje.
  • super

    16.12.2014 08:05
    sad još samo da svi kolektivno odete na tribinu zorana milivojevića koji zastupa totalno suprotna gledišta i vidite koliko roditelja koji za drugo ne znaju ima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna