Novi Sad
18.03.2015.
09:14 > 10:27
Trideset odsto novosadskih škola u štrajku je već četiri meseca, a mnogi roditelji su zbog toga prinuđeni da plaćaju privatne časove svojoj deci, kako bi nadoknadila propušteno.
  • Biljana

    20.03.2015 09:41
    Sramota
    Gospodine, predsednice udruzenja ,Zabrinuti roditelji", Vama je izgleda ,,titula" udarila u glavu. Da je neistina to sto tvrdide je cinjenica da odavno postoje privatne skole koje pruzaju usluge dopunske nastave za velike pare. U tim skolama je velika navala jer je prestz ici u te skole. Nikada do sada, niko se zbog toga nije pobunio a jos manje se zapitao ko je vlasnik istih.
  • 19.03.2015 09:08
    Strasno
    Procitala sam prvi komentar koji sam videla danas i ne mogu da dodjem sebi. Kazu da dete ne treba da uzme knjigu i da uci vec da je nastavnik duzan da mu znanje ulije nekako u glavu (valjda bez detetovog truda i angazovanja). Inace , u skolama nastavnici drze pripremnu nastavu , ali im uglavnom dolaze deca koja i inace uce .Drze i dopunsku i dodatnu. Odrzavaju se i takmicenja. U medijima se prenose pogresne informacije.Dok istina obuje cipele , laz proputuje svetom. Ko zeli da proveri , slobodno. Na vecini skola postoji obavestenje.
  • 18.03.2015 16:36
    Anonimus - @@Komentatori
    Da li je dete uradilo domaci zadatak roditelj treba da kontrolise u I i II razredu. A za svo vreme skolovanja to treba da kontrolisu nastavnici na casu, a ne roditelji. Pa, ako dete nema domaci, nastavnik posalje poruku roditelju u svesci, a roditelj potpise, pa onda zna da postoji problem i pojacano kontrolise rad deteta. To je jedini nacin saradnje, a ne da roditelji traze od deteta da radi domaci koji nastavniok nikada ne kontrolise.
    @Sanja
    Ne znam koliko i kako ste se vi skolovali, ali, FYI - postoji nacin usvajanja znanja koji se razlikuje od vrtica, preko osnovne i srednje skole do fakulteta. Ako mislite da deca u osnovnoj skoli treba sama da uzmu knjigu i da uce, onda zaista ne vidim za cega bi im sluzili nastavnici u skoli. Nastavnik u osnovnoj skoli je DUZAN da decu nauci osnovnim stvraima. To mu je posao.
  • 18.03.2015 15:35
    Spin city
    Vlast ne bira sredstva kojim ce se obracunati sa onima koji su se usudili da se glasno pobune sto im je umanjena plata. Price o deci i novcu uvek upale, ljudi odmah nasednu na pricu i krenu i oni da kritikuju. Ostalima izgleda tih 10% ne nedostaje, pa cute i trpe. I to je u redu, ali zapitajte se zasto se uglavnom u vreme strajka svakodnevno u medijima pojavljuju price o losim nastavnicama i deci koja trpe.
  • 18.03.2015 14:31
    Ciji je ovo spin? Roditelji placaju privatne casove i ovako i onako. Znaci hoce da okrenu roditelje protiv nastavnika ..... gadovi
  • Penzionerka

    18.03.2015 14:11
    A šta ćemo s maturantima?
    Nije u pitanju samo mala, nego i velika matura. Mi, roditelji, bake i deke se čupamo za kose.
  • Anonimus

    18.03.2015 13:47
    Ma ajde
    Privatni časovi su već dugo moda, još od 90-tih. Nekada je to bilo sramota, samo su loši đaci išli na dopunsku i privatne časove (izuzev jezika na Radničkom), a onda je to postalo prestiž. Tako da to nema veze sa štrajkom!
  • 18.03.2015 13:46
    od koga uzimaju privatne? Ovi koji ne znaju gde zive neće nikad ni prestati d aštrajkuju. Držaće časove kod kuće od škole tražiti da dobiju platu.Napraviti rezervni kadar.
  • ja

    18.03.2015 13:43
    Zasto, ali ZASTO roditelji ne vaspitaju tu istu decu da moraju uciti i neka se snalaze? Imaju knjige, oni treba da uce, ne moze niko da ih nauci! Stanite na stranu tih nastavnika, oni bi radili ali nemaju cime! Oni se zauzimaju za sebe i za VASU decu!
    P.S.
    Bahato, lenjo, glupo i nevaspitano dete niko nece nauciti. Oni su deca, i oni treba da uce da ne budu ni bahati, ni lenji, ni glupi, ni nevaspitani.
    Roditelji imaju veliki udeo u tome, ali, deca se ugledaju na roditelje i iver ne pada daleko od klade. Pametnome dosta.
  • Sanja

    18.03.2015 13:42
    Velika greška roditelja. Samo čine medvedju uslugu svojoj deci. U ostalom...imaju, pa nek plaćaju svojim lenjivcima. Sve to mogu sami da nauče. Treba podržati profesore.
  • Čisto Srce

    18.03.2015 12:16
    Javna je tajna da političke partije osnivaju nevladine organizacije da bi koristile sredstava iz budžeta, tako i ovo 'brižno' udruženje" Zabrinuti roditelji "...
    Na godišnjem nivou sva ta kvazi udruženja iz budžeta isisaju oko 60 mil. €... mukica i briga, je l' da?
  • 18.03.2015 12:14
    @@Komentatori
    Vas POSAO kao roditelja ne sme biti samo zabava, nego i odgovornost. Naravno da podučavanje treba da bude posao nastavnika, ali zna se da se čak i obaveze uče PRVENSTVENO kod kuće. U prevodu ako Vi ne odradite svoj posao, nastavnici mogu da propljuju krv u školi i rezultata neće biti. Npr. da li roditelji proveravaju da li deca rade domaći; ako nisu ništa pisali u školi, da se sete da odu u školu da priupitate nastavnika da li je moguće da baš ništa ne rade danima ili možda dete ne prati na časovima. Prijemi roditelja ne postoje samo da bi se neko žalio na ocenu. Dok god nastavnici i roditelji ne počnu da budu na jednoj strani, naša dečica će mlatarati noževima po gradu.
  • Nebojsa

    18.03.2015 12:03
    Gospoda prosvetari
    Sem kada se traze plate ,nisam video da prosvetari strajkuju .Gospodo draga kao akademski gradjani ove zemlje i kao motivatori DUZNI ste da menjate stvari na bolje .Znamo za prosvetu samo kada fale plate ,a da vas vidimo da menjate sistem da se bunite da motivisete ?Ko ce da se bori za vas kuvarice i mehanicari .Odraz prosvete je stanje u drzavi vi ste krivi jer cutite .Gde vam je ljudsko dostojanstvo ,gde su vasi Termopili ?Sta ste uradili da resite probleme sta tacno stanje u ovoj drzavi je vec 20 godina isto lose
  • Budala

    18.03.2015 11:37
    Pametnima
    Ja iz ovoga zaključujem samo jedno: Ministar ne radi svoj posao. On je odgovoran da obrazovni sistem funkcioniše. Zašto ne funkcioniše i ko je kriv to je njegova briga - zato je plaćen, da to utvrdi i smetnje otkloni. A ako ne može, onda je njegova moralna obaveza da da ostavku. A ako neće, onda je obaveza njegovog šefa da ga smeni i postavi nekog ko će problem rešiti. A ako je problem takav da je nerešiv - onda nam ne treba ni ministar ni vlada, jer smo sasvim sposobni i sami da ne rešavamo nerešive probleme. Da li su nastavnici u pravu ili ne to me ne interesuje - to je posao ministra: da im ispuni zahteve ako jesu, ili da ih najuri i nađe druge ukoliko nisu u pravu i samo nepotrebno naša deca ispaštaju. Pošto ovo sve već predugo traje, a ministar ne pokazuje da ima bilo kakvo rešenje, moje lično mišljenje je da smo već došli u onu fazu kada on treba da se zahvali na poverenju i ode. Ili da to učini njegov šef umesto njega. Ili možda njih dvojica misle da su oni odlični a da narod ne valja? Bilo je i takvih slučajeva, da su političari izjavljivali kako je razlog za sve njihove neuspehe taj što im je narod neprosveće, sebičan, lenj itd.
  • @ komentatori

    18.03.2015 11:08
    Da li vi nemate decu u školi, pa trućate ovakve stvari, ili stvarno mislite da bi mi, roditelji, trebali da posle rada na našim radnim mestima, i posle dolaska deteta iz škole, u večernjim satima, da im ispredajemo i objasnimo sve što su tog dana trebali da čuju od svojih nastavnika? Može. Ali, onda nam ti nastavnici ne trebaju, a ni deca ne treba da idu u školu, mi ćemo ih kod kuće spremiti za maturu bolje nego oni u školi. Nastavnici su nezadovoljni svojim položajem već jako dugo i to svoje nezadovoljstvo prenose na rad sa decom, već godinama. Dakle - da, plaćamo deci privatne časove već godinama, bilo štrajka ili ne. Što se mene tiče, bolje da štrajkuju, jer dete ranije stigne kući, pa ima više vremena da se odmori i da uradi ono što u školi nije urađeno.
    @ drugi anonimus - upravo zato što roditelji hoće da se posvete svojoj deci - nastavnici treba da rade svoj posao u školi, da bi deca kod kuće sa roditeljima razgovarala, šetala, otišla u bioskop ili pozorište, kod drugara... a ne da sedimo sa njima i radimo ono što su trebali učiti u školi.
  • mama

    18.03.2015 11:01
    za neupucene
    Privatni casovi se placaju jos od 1995-e.Moralo se,nemojte da vredjate roditelje.
  • NNunited

    18.03.2015 10:56
    ...
    konstatacija nije tacna da deca zaostaju u nastavi . drze se pripreme , a po potrebi se povecava broj casova dodatne i dopunske . to sto pojedinci prave probleme , ne treba komentarisati .
  • Treći Put Osnovac

    18.03.2015 10:50
    Ja samo znam da sa decom sve više i više radim kući ili ih šaljem na privatne časove umesto da znanja usvajaju tamo gde je mesto za to. Razlozi su razni: nedisciplina ( a nastavnicima ruke vezane zakonom), štrajk, preveliki broj dece u razredima prestižnih škola primljene preko veze itd. Sa matematikom je poseban problem - nastavnik uspe jedva 2 zadatka da uradi na času, ali zato okači na facebook 70 pa izvol'te...
  • Ex prosvetni radnik

    18.03.2015 10:48
    Udruzenje " Zabrinuti roditelji "
    Da ste manje zabrinuti , i da manje sastančite po kafanama i ko zna gde , znali biste da vam deca vise na društvenim mrežama po 8 do 10 sati dnevno.Bili biste zabrinuti zbog toga što prosvetni radnik nema mogućnost da se posveti nastavi, što nema nastavna i druga sredstva , stali biste pored prosvetnih radnika. Tako biste dobili kvalitetniju nastavu, dobili biste dodatnu i dopunsku nastavu . Ovako prosvetni Jadnik trči da radi još nešto, ili sedi poludepresivan u svom domu i nema mogućnost da ispuni ni minimum onoga što je potrbno njegovoj deci.A da, čas 30 ili 45 minuta. Gospodo " Zabrinuti " postoji nešto što se zove "beli štrajk ", a to je da za 45 min vaše dete ne čuje ništa od onoga što bi trebalo. Vidi se da vam je važnija forma od sadržaja, a nisu nebitna ne sredstva koja dobijate za rad Udruženja. Možete li nam reći koliko je to na godišnjem nivou i kako se ta sredstva troše. Manite se politike, nije bitno da li su žuti, plavi, crveni... Prosveta je uvek bila loše plaćena, ali sada je očajno plačena zarad svih onih žutih, plavih. crvenih koji su se dve decenije uguravali u raznorazna preduzeća na budžetu, opštinske i druge uprave.
  • Roditelj

    18.03.2015 10:44
    krivi smo mi
    Kakva glupost, plaćaju zbog štrajka?? Uvek je bilo da se plaćaju časovi pred polaganje matura i to su pretežno deca koja nisu učila tokom školske godine i pre štrajka i za vreme štrajka. Kakav smo to narod, za ne znanje nam je uvek neko drugi kriv. A ti isti roditelji da su pratili decu tokom cele godine ne bi morali sada da plaćaju časove, ne goji se prase pred božić
  • ah

    18.03.2015 10:33
    Ko hoce da nauci, naucice. Postoje knjige i zbirke.
    Ko zeli da mu neko drugi pojasni, tu su dodatni casovi.
    Ko zeli da bude fensi i da se prica kako ima para, ide na provatne casove.
    Uostalom, SVI roditelji su zavrsili osnovnu skolu jer je obavezna, pa neka malo pomognu svojoj deci. Nije to nista tesko.
    Prosvetari i treba da strajkuju, jer su bedno placeni i nelulturna deca se izivljavaju na njima.
  • M.

    18.03.2015 10:30
    @Milan - Legalno ili rad na crno?
    A ti prosvetni radnici što drže privatne časove, da li plaćaju porez? Da li je to legalna aktivnost ili rad na crno?

    Milane, izvini, ali tu postoji nepreciznost od strane najdraze nam vlasti.
    Kad su smanjene plate, Veliki mag eKONOMIJE u vladi sRBIJE je izjavio kako prosvetni radnici mogu nadoknaditi primanja baveci se dodatnim poslovima.
    E sad nije nista rekao za porez. Ako treba, nije problem, podignes cenu privatnog casa, platis porez i svi zadovoljni:)
    Kakav si ti bot, boze me sacuvaj, kako jos nisi napisao zasto i Djokovic ne placa porez u sRBIJI, pa da poentiras, onako do j.j.
  • 18.03.2015 10:28
    Kako da ne
    Kao do sada niko nije isao na privatne casove, a sad odjednom svi idu zbog strajka. Ma hajte molim vas. Ko jos u to veruje?
  • 18.03.2015 10:12
    I dok nije bilo strajaka placala sam casove tako da to nije razlog...oni ih i onako nicemu ne uce!!!
  • Milan

    18.03.2015 10:05
    Legalno ili rad na crno?
    A ti prosvetni radnici što drže privatne časove, da li plaćaju porez? Da li je to legalna aktivnost ili rad na crno?
  • svrca

    18.03.2015 10:01
    svašta
    Kakva besmislena vest!

    Deci kojoj su potrebni privatni časovi ne mogu pomoći ni nastavnici koji nisu u štrajku ni ti koji drže privatne casove. Problem kreće iz porodice i roditelja koji nisu u stanju da vaspitaju svoje dete, da ga usmere i zainteresuju za život i životne vrednosti. Nije sve u telefonu, šminkanju, oblačenju, parama... ;)

    Čak i 30 min časa je dovoljno da se savlada predviđeno gradivo iz matematike ako su deca disciplinovana i žele da uče. Profesor (nastavnik) nikada neće okrenuti glavu detetu koje želi da radi. Mnogi drže dopunske nastave i vape za decom koja žele da rade.

    Umesto podrške ljudima koji se trude da izvedu Vašu decu na pravi put Vi ih blatite, kinjite i omalovažavate. Zbog Vas takvih deca danas nemaju poštovanja prema svojim učiteljima. Sramno!

    Ta deca treba sutra da vode ovu državu. Blago nama sa omladinom koja ne zna šta želi u životu i koja za sve traži kraći put. Bravo roditelji, samo napred u neodgovornom vaspitanju.
  • 18.03.2015 09:46
    ZBOG MINISTRA
    je pravi naslov. Zbog nestručne i diletantske Vlade.
  • 18.03.2015 09:30
    Ne razumem... Sada se kuka zbog par propuštenih časova, a ti prosvetari su jedini u ovoj truloj državi koji se bore za dostojanstvo i pristojan život. Kada bi ovaj narod imao mozga, svi bi izašli na ulice i stali uz nastavnike i profesore, jer ako se ništa ne promeni, ta deca neće ostati uskraćena za par predavanja već za celu budućnost... Nema života u ovoj tragično otupeloj Srbiji.
  • 18.03.2015 09:23
    I naravno od rane zore počelo je političko spinovanje, zavrtanje isl. Časovi se plaćaju i kad treba i kad ne treba. Deca idu na časove jer ih mrzi da slušaju na času, a roditelji nemaju ili neće da se posvete svojoj deci. I kad odrastu da postanu nesamostalni, nekreativni, onda neće moći biti krivi prosvetari za to, jer su oni bili u štrajku. Još bolje, konačno će roditelji početi da snose posledice neobavljanja svog posla.
  • M.

    18.03.2015 09:21
    Nema
    sekiracije, kod mene svi prolaze sa max. brojem poena na prijemnom i to bez uzimanja casova.
    Nikome nije stalo do dece, ni roditeljima, ni drzavi, pa sta ocekujete od prosvetara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna