Novi Sad
04.03.2016.
08:17 > 10:25
Vlasnici pojedinih trgovačkih radnji u Novom Sadu uzimaju bakšiš koji mušterije ostavljaju radnicima, saznaje 021 od zaposlenih u tim lokalima.
  • Denis

    06.03.2016 02:20
    Preduzetnici da se pitaju
    Mislim da je sasvim legitimno da vlasnik neke prodavnice ili kafića određuje da li bakšiš treba u punom iznosu da pripadne onome ko ga je primio ili treba da se podeli među svim radnicima, pripadne vlasniku ili slično. Vlasnik odnosno preduzetnik ne mora da se pita jedino ako ne želimo zdravu ekonomiju sa razvijenim preduzetništvom. Radio sam u jednom hotelu u Engleskoj gde kelneri nisu smeli da uzimaju bakšiš jer je sav bakšiš išao u zajedničku kasu i delio se na sve radnike ravnopravno. Kelneri su mogli slobodno potražiti drugi hotel ukoliko sa time nisu bili zadovoljni.
  • rada

    05.03.2016 08:50
    I menu je jedna (davno to bese) prvi dan Na probnom radu uzela sav baksis . Radila sam tri dana,drugi dan nije bilo manjka , Ali sam tacno racunala koliki je baksis. Glava me je bolela,a toj gazdarici sam poklonila mojih 150din.Treci dan,je isla za mnom(jer ja sam Na probnom radu) I sve gledala.Ima Pravo da gleda,ali basis ne sme da dira.I da ne duzim,nije joj se svidelo kod predaje pazara. A ja sam I zapisivala koliko je cega prodato.Probala je da mi uzme baksis,ja trazila da mi plate probni rad,nije htela,jer kaze da radim dve nedelje. Pita za baksis,ja kazem nema.Ona kaze da ne radim dobro I da je bolje da nadje drugog.I tako je I bilo.
    Gorko iskustvo...I mnogo sam srecna sto nisam igrala po njenim pravilima.Zao mi je sto jos uvek to traje,verujem kako je tesko ovim ljudima.Baksis je pravo koje ne sme niko da dira.Ne stojimo na ulici da prosimo,nego radimo,a ako neko I hoce da ostavi,neka ostavi.
  • Tea

    04.03.2016 18:35
    Sve placam karticom i ne zanima me ni jedan proizvod na kasi koji je na akciji pa vas nagovaraju da kupite.Ljudi nemaju za hleb,a skloni su da ostave na kasi dinar dva.Kad u autobus budem mogla da udjem i vozim se za 53 dinara razmislicu o baksisu.
  • G

    04.03.2016 18:02
    @Marina - poštovana gospođo, ako ste neobrazovano lice potrebno je da se informišete u nadležnoj instituciji koja će vam dati odgovore na vaša pitanja a ne da takva pitanja postavljate ovde. No suprotno vašim, deluje zlonamernim očekivanjima, problem vraćanja keš kusura u stotim delovima domaće valute jeste regulisan zakonom, a protivno je interesu potrošača da se "prizna" nepostojanje "para" jer poštovana gospođo nije isto kada kupujete 1000 eksera da li ćete platiti dinar i 60 para po komadu ili 2 dinara jer su "pare" zakonom zabranjene. Osim toga, postoji i nešto što se zove bezgotovinsko plaćanje gde nećete imati takve probleme koji vas toliko muče. Jedino što me čudi je da vam nije interesantno niti vas zabrinjava da ćete platiti 400 dinara ako je cena proizvoda 400,49.
  • Marina

    04.03.2016 17:09
    Interesantno je da se ovde raspravlja o bakšišu koji ostaje "radniku". Takođe je interesantno da niko nije postavio pitanje šta se dešava kada trgovac naplati proizvod sa iskazanim decimalama za koje nije moguće "vratiti" kusur?
    Dakle, ukoliko u kešu plaćate neki prozivod koji košta 399,99 dinara trebalo bi da dobijete kusur od 00,01 dinar.
    Mene zanima sledeće: da li će tržišni inspektor izaći na moj poziv ako mu kažem da mi trgovac nije vratio kusur od 0,01 dinar?
    Takođe me zanima da li ja kao potrošač imam pravo na kusur od 0,01 dinar?
    A zanima me i ko ostvaruje prihod na tih mojih 00,01 dinar ako mi isti nije vraćen kao kusur.
    Zanima me takođe kako se sve to knjiži u poslovnim knjigama trgovca i da li isti na taj prihod praća porez na dobit.
    Zanima me takođe i da li je potrošačima jsno koliki je to iznos kada su "veliki brojevi u pitanju"?
    Tkođe me zanima i zašto ova država konačno i Zakonski ne prizna da "pare" odavno nisu u opticaju i u čiju korist to ne priznaje?



  • /

    04.03.2016 13:58
    /
    pa dobro, ako vam gazda uzme taj dinar viska u strahu od inspekcije-da li vam ga vrati?
    ocigledno je da ne a vi i dalje verujte u deda mraza
  • Čuj "gazde"

    04.03.2016 13:56
    Zašto radite kod takvih "gazda"? Neka zaposle svoje sinove i kćeri pa lepo da nadziru bakšiš i sve ostalo.
  • Jole

    04.03.2016 13:19
    Eto, kako to Norvezani lepo rese (ne kazem da je super lako, vec da je tehnicki moguce)...placas sve karticom u kafani, i to u dva koraka. Prvo dobijes osnovni iznos, pa onda sam ukucas iznos sa napojnicom. Vidi se na terminalu ime konobra. Svi dobiju svoj deo kolaca (pa i drzava kroz porez osnovnog dela), transparentno i lako.
  • 06.X

    04.03.2016 12:18
    Vlasnici trgovinskih i ugostiteljskih objekata čak ni ne prijavljuju radnike (kažu sve je skupo , imaju pare za kamere !) , a ovo što ste izneli u članku je tačno ... znam za 2 objekta u centru grada gde konobari nemaju bakšiš , jer im ga gazde uzimaju !
    Srbijo , jadna li si (!) - na zapadu se živi od te iste napojnice , a kod nas svako i na svaki način otima od radnika !
    QUO VADIS , Novi Sade i Srbijo !?
    :(
  • Slobodan

    04.03.2016 11:33
    kultura života
    Radio sam 15 godina kao trgovac, dolazio u situaciju da mi inspekcija dođe u kontrolu i nađe 24 dinara viška u kasi, zatvori prodavnicu 5 dana i naplati kaznu a gazda mi onda odbije od plate visinu te kazne zbog viška u kasi. Dođe kupac gospodin od svojih 70-80 ljeta ( živio na zapadu) kupi robu koja je jako teška, nemože da nosi, ja mu to lepo sve iznesem , utovarim a on da me časti vadi 1000 dinara ja ni da čujem znam šta može da se desi ako dođe inspekcija ili vidi gazda da stavljam crevenu u džep. Gospodin pokušava da mi objasni kako je to normalno da me časti zato što je zadovoljan mojom uslugom. Samo sam mu rekao da je u Srbiji.
  • I

    04.03.2016 11:07
    Cuj nisu culi da gazde uzimaju baksis, pa to je jos pre 20 godina radio gazda kafane u centru koja je jedina radila dan noc u gradu.
  • sale tf

    04.03.2016 10:53
    baksis
    Gde ja zivim,baksis se deli izmedju svih radnika.U restoranima i kuvar dobija svoj deo.Ako gazda radi u kaficu pripada mo njegov deo.ako ne nista.Svi zaposleni su zasluzni ako je musterija zadovoljna.U prodavnici cipela se ne ostavlja baksis,
  • Ivan

    04.03.2016 10:48
    Koja je poenra baksisa uopste? U USA dajes napojnicu od oko 10 posto od ukupne cene, potpuno mi je besmislen koncept, radnik je vec placen za svoj rad
  • Dragan

    04.03.2016 10:43
    Robovlasnici
    Najbolji su ovi sto nisu upoznati sa praksom da gazde otimaju baksis radnicima. Pa u univerexportu a verovatno i svim drugim mas marketima radnici na kasi nemaju pravo da zadrze visak koji kupci ostavljaju. Zato manjak moraju da daju istog momenta na kraju smene iz svog dzepa. To bi bilo i prihvatljivo da ti ljudi ne rade i vise od 8 sati za jedva nesto iznad minimalca i vikendom bez da znaju unapred kad im je slobodan jedan dan u nedelji. To ja znam koji nemam veze sa trgovinom a ovi ne znaju. Treba da se zahvale i podnesu ostavku. Tu Sanju Matijevic i slicne i vidim kao glavne krivce jer ne rade svoj posao. Pa robovima su isto davali taman toliko da ne umru od gladi i hladnoce kako bi mogli sto duze da budu produktivni.
  • member

    04.03.2016 10:26
    Ako imas jedan jedini dinar "viska" u kasi, inspekcija moze da ti zatvori radnju jer se smatra da za nesto nije izdat fiskalni racun.

    Isto tako, proverite da li se isto radi sa baksisem i u velikim supermarketima, pre nego sto pocnete da prozivate male trgovce, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.
  • dmitar

    04.03.2016 10:25
    bešte deco
    Evo već mi je 30 i tri ljeta a plata mi je oko 300000 dinara
    nisam vise u Srbiji
    dosta njih misli da nema sta da trazi u inostranstvu a nisu ni svesni da bi procvetali
    nisam ni srednju zavrsio a imam vecu platu od mnogih naučnika iz prošlosti.
    moj savet, slušaj onaj glas u sebi koji ti govori šta ti je činiti...
    aj zdrao
  • Teča

    04.03.2016 10:00
    Bakšiš ?!
    trgovcima se ostavlja bakšiš ?! pa ne bih rekao pre će biti ona varijanta " jel može žvaka ili bananica" a kusur trpaju u svoj džep kao bakšiš. dakle, radi se o sukobu "gazde" koji levati državu i kupce ne zaokružujući cene i radnika koji zavrće samo kupce jer mu ne vraća kusur.
  • dejan

    04.03.2016 09:47
    gazde
    Gazde smradine. Zemljo u**ana, za 25,000 RSD ljudi rade kod takvih "gazda".
  • Reč je

    04.03.2016 09:24
    MizErno
  • Tja

    04.03.2016 09:17
    Znam da ce sada mnogi reci da ovi ne zasluzuju baksu i da su trebali da uce fakultet i tako te "mr.pink" fore iz filma Ulicni Psi, ali ko vam je kriv kada idete na mesta gde vam se ne dopada :) Lepo posecujes samo lokale u kojima nekog znas i gde se osecas prijatno i nema jeda. I uvek ces zeleti da svom gariju iza sanka ili konobaru ostavis "zaokruzeno" bez pogovora. I to ce ti se uvek vratiti. Koliko smo samo puta Arch Stanton i ja otisli "tanki", pa smo opet izasli pod gasom, jer su nas castili :)))Pozdrav za Danijela, Marija, Zileta, Marka i ostalu ekipu u Shamrocku ;)
  • Jovan

    04.03.2016 09:13
    Gazde
    "Gazde" u Srbistanu=najpoganija sorta.
    Ovde i najsitniji "preduzetnik", makar i sa 1 zaposlenim, odmah misli da je veliki gazda i da mu pripada sve na ovom svetu.
    Prokletinje.
    Elem, bas zbog takvih lihvara neretko pre nego ostavim baksis otvoreno pitam radnika kome tip ide.
    "Gazde" ne cascavam.
  • Tja

    04.03.2016 09:11
    E seljaka, pa baksis je kod nas institucija, on hrani ljudima i telo i dusu.
  • Les miserables

    04.03.2016 08:47
    To se događa kad ljudi konačno postanu "svoji na svome" i naprave "svoju državu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna