Novi Sad
27.10.2010.
14:50 > 16:39
Na Sajlovu, u blizini Novog groblja, otkriveni su ostaci naselja stari sedam hiljada godina, ali i tragovi prošlosti iz bronzanog doba, te ostaci velikog kasnoantičkog naselja.    
  • Alo

    28.10.2010 12:54
    Ovde nije tema...
    ...arheološkinja, nego arheološki lokalitet i problem s tim u vezi! S obzirom na to šta većinu ljudi ovde uzbuđuje, kako se menjaju teze, čudi me da nismo u dubljim go*****!
  • Semtex

    28.10.2010 11:23
    Beton ba
    Deja Vu bas su ovi tvoji "veliko Serbi" traktorasi najvece stetocine u Vojvodini! Bas ti isti su svojim dolaskom u Sremsku Mitrovicu poceli su da unistavaju i da betoniraju sve sto je ostalo od Rimskih iskopina. Licno sam video kako se delovi starog mozaika i opeke iz rimskog doba odvoze sa sutom na traktoru. Takodje sam licno svedocio zatrpavanje kanala za odvodnjavanje iskopanih za vreme Austrougarske od strane "potomaka" "staroslavenskog" ("Srba") naroda u Vojki, Krnjisevcima i Staroj Pazovi. Sada celo to podrucje ima problem sa podzemnim vodama i lokalnim poplavama. O rusenju starih Nemackih crkava necu ni da pocinjem. Tako je to, kad nemas i ne znas za svoju kulturu zasto bi znao i postovao tudju!? Sramota!
  • bns

    28.10.2010 11:15
    Ovaj termin arheološkinja je rogobatan, težak za izgovor. I sama sam žena, ali mislim da je ovo mrcvarenje jezika.
  • ceca

    28.10.2010 07:55
    Pustite strucnjake da rade,sklonite im se vise sa puta i stvarno ucinite nesto za nas i nas grad.
  • ceca

    28.10.2010 07:50
    Dobar primer je Grcka,odnosno Solun.Iskopas ogradis, strucnjaci postave table,vodici imaju pricu,spoje lepo, korisno.I imamo istoriju sa kojom bi svi normalni nesto uradili.
  • Nemanja

    28.10.2010 07:45
    Pa i ja se nadam da ovo jednostavno neće zaliti asfaltom... Ali surova realnost je surova: kad su kod Bežanijske kose iskopali nešto za vreme radova na ulici, moja drugarica, koja je arheolog (tačno, svaka ta budalaština na "škinja" jeste mrcvarenje jezika) je prva šizila zbog neviđenih gužvi koje je to iskopavanje izazvalo.
  • NARAVNO!

    28.10.2010 07:42
    DA CE SAJLOVO PROCI KAO PORTA!
    PA ZAR SME NESTO DA ZASENI BEOGRAD I SRBIJU? Nego - brze bolje da se sve sto se nadje smesti u neku ladicu u onu ruinu od Arhive - da sto pre propadne - da "neki" ne bi navukli, kojim slucajem - kakav KOMPLEKS. A sve nas uce nekoj "Njinoj" Istoriji - koja Njima - odgovara. A Vojvodjani - dabome - stariji...
  • Adice

    28.10.2010 07:10
    @ jogi letač
    Tačno! U Sremskoj Mitrovici gde god zabijete ašov , možete pronaći nešto iz prošlosti, a ponajviše iz rimskog perioda . Razlog tome je taj što se Sremska Mitrovica nalazi na mestu nekadašnjeg Sirmiuma , koji je bio mnogo veći od današnje Mitrovice, i koji je bio jedan od prestonih rimskih gradova, čak je postojala i kovnica novca. Kad bi bilo "sluha", ceo grad bi se mogao pretvoriti u muzej, tako bi i sama Mitrovica imala više koristi od turizma...
  • zee

    28.10.2010 06:23
    ti sigurno ne
    @deja vu
    Arheološkinja je ženski rod imenice arheolog, ne vidim tu nikakvo mrcvarenje jezika. Toliko.
  • Jogi Letač

    27.10.2010 22:39
    Samo mi nije jasno što nisu istraživali ranije, nego su se setili tek sada kada su počeli radovi. Da je ranije reagovano, mogla se trasa puta promeniti, mislim da sada to nije baš jednostavno. S druge strane, kaže kolega da je u S. Mitrovici takvo stanje, da gde god zabiješ ašov, nađeš nešto, tako da su radnici, kad su na nešto i naišli, odmah to zatrpali negde, da im ne bi zatvorili gradilište.
  • deja vu

    27.10.2010 17:06
    Ko jos brine o kulturi ovde
    Dajte samo da se zida, da se dižu saobraćajnice i staklene zgradurine... I ne daj Bože, da se utvrdi da je to nalazište - staroslovensko (tj. srpsko) - odmah bi se autonomaši pobunili ;)
    Kao da neko namerno "konzervira asfaltom" sva arheološka nalazišta i istorijske spomenike po Srbiji - pored Novog Sada, isti problem ima i Sremska Mitrovica. Zatim, ne zaboravimo manastir Banjska na Kosovu, čija je porta pretvorena u - parking... Nebriga ili sistematsko uništavanje nasleđa, pitanje je sad? U Nišu je, u sklopu "restauracije" freske u tamošnjoj crkvi, učinjena nepopravljiva šteta - na njenom mestu se nalazi potpuno nova, koja izgledom podseća na staru, ali je neuporedivo manje umetničke vrednosti - kao da je slikao neki moler.
    A o terminu "arheološkinja" i da ne pričam - smučilo mi se to mrcvarenje srpskog jezika zarad nekakve političke korektnosti. Žena je arheolog. Toliko.
  • sosa

    27.10.2010 15:27
    a sta bi srugo
    otezace dok opet ne ustolice Maju a onda ce se i to izbehatonirati postaviti stubici posaditi skupocena mlada stabla koja se se osusiti u kratkom roku i to bi bilo to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna