Neažurnost veterinarske inspekcije i manjak regulativa otvaraju razne mogućnosti za proizvođače mesa, u šta se ubraja i korišćenje starog, a nekad čak i pokvarenog mesa za pravljenje mesnih prerađevina.
Ovoje cisti cinizam koji bi nas morao navesti da se zamislimo.Kaako se stite potrosaci ako se kvalitet mesa proverava samo u klaonicama? Meso se mora transportovati u dobrim hladnjacama, obraditi i cuvati u odredenim uslovima, kako bi stiglo do potrosaca sveze i zdravo. Ako se zdravo meso leti prevozi u kamionima bez hladenja, ono nece vise biti za upotrebu kad stigne do mesta prodaje? Ovo sto izjavljuje nacelnica vet. sluzbe je za ne verovati! Ocigledno da sa ovim sistemom nista nije kako treba. Cemu onda ove sluzbe? Oni cekaju-bez proveravanja, da im se javi da je pokvareno meso unisteno? Dabogda im deca jela pastete od ubudalog mesa.Ocigledno nam treba poceti od pocetka sa pravljenjem nove drzave, jer je dobra ko hrana sto je jedemo!
Kada sam sanitarnoj insp.par sati posle sopinga u Tempu donela pokvareno meso,samo sto me nije optuzila da sam ga ja pokvarila. Mada sam joj morala dati LK, do danas nisam dobila nikakvu informaciju o rezultatima njenog rada. U istom Tempu sam jos u 4 navrata na rafovima opazila pokvareno meso i to javila inspekciji. Nasi inspektori izlaze da bi im prijavljeni tutnuo 50, 100 ili vise evra u dzep i da bi pokusali zaposliti svoju decu. Ako nacelnica izjavljuje da ne proveravaju meso na mestu prodaje,s obzirom da je ono veoma osetljivo i da se u transportu moze pokvariti, nije li logicnije da se kontrole vrse na mestu prodaje?
Ja stvarno ne znam šta radi ona naša inspekcija. Svraćaju li oni ikad u IDEU pored "pečurke" ili ljudi čuvaju posao. Tamo se ne može ući,bez zaštitne maske od onolike količine neprijatnih mirisa, koji vas zapljusnu čim se približite mesari, koja je ujedno i pečenjara. Sve na jednom mestu, ujedno mesara i pečenjara i ribarnica. A o mirisu svežih pilića neću, otidjite da pomirišete...
...su u pravu, kada bi potrosaci mesa i mesnih preradjevina znali kako se pravi pasteta,parizer...nikada ne bi vise uzeli ni gram tih proizvoda, kao i "susene delikates proizvode"
samo uzaludno je o tome ljudima govoriti, a ako vec zele da konzumiraju mesne preradjevine, tada je najbolje da uzimaju slaninu,cvarke,domacu sunku pa makar kupovali i po 200 grama, zdravije je bez obzira sto je stoka hranjena sa doping hranom..samo kod nas nije jedini problem u mesnim preradjevinama i starom mesu, losi proizvodi su i od mleka i mlecnih proizvoda, zbog zarada proizvodjaca mi gradjani se vec dugo hranimo hranom izuzetno losek kvalitera, pa cak i hleb je u toj losoj kategoriji
Šta je sa podacima sledljivosti, kako se primenjuje Zakon o bezbednosti hrane. Šta je sa procenom mikrobiološkog rizika, šta je sa obukama potrošača o higijeni,gde možemo naći priručnik o pet ključeva za bezbednost hrane ( finansirala prevode Svetska banka ), šta je sa rezistencijom na antibiotike, šta je sa procenom mikotoksina posebno u skladištima rinfuza za radnje Zdrave hrane, ko će iz rafova marketa da komentariše užežene orahe, užegle kikirikje, indijske oraščiće, oštećena mehanički i plesnima zrna bibera i slično, ko ne veruje neka malo bolje pogleda. Gde možemo
naći ubedljive podatke laboratorijskih analiza naučno istraživački potkrepljeni i tako složeni.Bilo bi još, ali za početak da se bolje informišemo...
Pa nisam nikad imao prilike da vidim izveštaj tok ministarskog monitoringa na temu tu ili neku drugu a uculi smo da ima vise. Pitam dr Celebićanin da li je Zakon o hrani stupio na videlo i kad će da se koristi, a drugo jedan dr veterinar nam je pojasnio neku organizaciju DG Sanco, pa da li i mi imamo veze sa tim? A da i još nešto pre neki dan je neko objašnjavao da je proizvođač odgovoran za sve. Dobro bi bilo da nam se objasni i potrošačima kako to naprimer funkcioniše u Holandiji, Danskoj, Engleskoj i kako je naprimer ta služba kontrole organizovana u Francuskoj.
I još nešto mislim da malo upoznajemo potrošače, slabo ih obrazujemo.
Ne jedite te "preradjevine".
Ajde samo deset dana da niko ne kupi niti jedan gram pa biste videli kako bi cene otišle dole.A videli bi i ko je nervozan. Pitajte dragu načelnicu ko od prerada u Vojvodini uvozi meso i odakle i sve će da vam bude jasno. A možda i neće.
Jel znate kako je nastala pašteta?
Čistili mesari otpatke od mesa ispod stolova i u jednom trenutku rekoše: PA ŠTETA je da se ovo baci!
Ma kakva načelnica, verujete li vi njoj?
Nemate vi pojma šta jedete. Zapravo, jedite ali ne dajte to deci da jedu. Parizer je posebna odnosno pariska odnosno francuska odnosno djačka odnosno extrawurst odnosno.....sve isto g.vno samo je stvar u proizvodjačkim deklaracijama i tu se "preradjivači" mogu igrati do mile volje. Čitajte malo deklaracije: piše koliki je procenat proteina (npr 90%) ali nigde ne piše da li su mesni ili biljni proteini. Mogo bi do zore....
Niko od nas ne može znati kakvo meso kupuje , koliko je staro , kroz koliko hemijskih rastvora je prošlo da bi mu se osvežila boja ,a o hormonima i antibioticima da i ne govorimo. I kako onda mogu biti zdravi oni koji koriste meso u ishrani? Leš je leš, proces raspadanja i truljenja počinje odmah posle klanja i potpomognut je lošim uslovima transporta i čuvanja. Svako je odgovoran za svoje zdravlje i svako sam bira svoj način ishrane. Dokle god bude onih koji kupuju meso i prerađevine biće i onih koji će to proizvoditi pa čak i od trulog mesa. Ni jedna biljka ne može naneti toliko štete zdravlju ,koliko životinjski leš koji se raspada. Sačuvajte zdravlje-hranite se biljkama. I zdravije je i jeftinije.
Ми не морамо бити у ЕУ,али праћење прописа у савременом свету НИЈЕ ЗАБРАЊЕНО.Зашто начелник ветеринарске инспекције,а начелник је јер је дугогодишњи стручњак у тој области,није иницирала КОНТРОЛУ ТЕРМИЧКИ ОБРАЂЕНОГ МЕСА,јер је данас на сваком ћошку по нека печењара,ћевапџиница.Госпођо драга, Ви знате да бас ови печењари трују и ништа.Доносе се којекакви закони и прописи,а храна може и покварена,месо из увоза није у нашој надлежности.СРАМОТА!
Nemojte jesti prerađevine. Tužilaštvo i inspekcije imaju pune ruke posla oko izjave Maje NIkolić, te nemogu da se stugnu baviti, ovako "nebitnim" temama.
Ovakvih tekstova je bilo u vise navrata, neispravno meso u prodaju, neispravnie preradjevine i sta..;ostaje samo na informacijama, da li je neki od proizvodjaca ili prodavaca NEISPRAVNE prehrambene robe bio KAZNJEN nije,zasto niko do sada nije kaznjen, razlog je vise nego poznat, samo dokle ce drzavne inspekcije biti ravnodusni prema domacim Bordjijama, mislim da se i tu moze naslutiti razlog sto se gradjanima konstantno plasira neispravna hranakao i sto se prodaje manje mlecnih proizvoda u fabrickom pakovanju, npr mleko,jogurt,kisela pavlaka koju bi pri svakoj kupovini trebalo pogledati da li je od mleka ili od jogurta, poklopci obe pavlake su izuzetno slicni po svemu,boji,slovima, jedino sto ispod natpisa pavlaka od jogurta, sitnim slovima pise od jogurta...svi zele na teret gradjana da love u mutnom
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Pokvareno meso u mesnim prerađevinama?
Novi Sad
•28.02.2011.
•07:21 > 07:22
Komentari 13
Pera
Veronika
gradjanin
novosadjanka
samo uzaludno je o tome ljudima govoriti, a ako vec zele da konzumiraju mesne preradjevine, tada je najbolje da uzimaju slaninu,cvarke,domacu sunku pa makar kupovali i po 200 grama, zdravije je bez obzira sto je stoka hranjena sa doping hranom..samo kod nas nije jedini problem u mesnim preradjevinama i starom mesu, losi proizvodi su i od mleka i mlecnih proizvoda, zbog zarada proizvodjaca mi gradjani se vec dugo hranimo hranom izuzetno losek kvalitera, pa cak i hleb je u toj losoj kategoriji
veterinar
naći ubedljive podatke laboratorijskih analiza naučno istraživački potkrepljeni i tako složeni.Bilo bi još, ali za početak da se bolje informišemo...
mlađi istraživač
I još nešto mislim da malo upoznajemo potrošače, slabo ih obrazujemo.
Upravo tako
Ajde samo deset dana da niko ne kupi niti jedan gram pa biste videli kako bi cene otišle dole.A videli bi i ko je nervozan. Pitajte dragu načelnicu ko od prerada u Vojvodini uvozi meso i odakle i sve će da vam bude jasno. A možda i neće.
Jel znate kako je nastala pašteta?
Čistili mesari otpatke od mesa ispod stolova i u jednom trenutku rekoše: PA ŠTETA je da se ovo baci!
Ma kakva načelnica, verujete li vi njoj?
Nemate vi pojma šta jedete. Zapravo, jedite ali ne dajte to deci da jedu. Parizer je posebna odnosno pariska odnosno francuska odnosno djačka odnosno extrawurst odnosno.....sve isto g.vno samo je stvar u proizvodjačkim deklaracijama i tu se "preradjivači" mogu igrati do mile volje. Čitajte malo deklaracije: piše koliki je procenat proteina (npr 90%) ali nigde ne piše da li su mesni ili biljni proteini. Mogo bi do zore....
alalyst
a
Сремац
bns
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H