Novi Sad
13.04.2011.
12:35 > 07:09
Veliki broj vozača u Novom Sadu ne poštuje saobraćajne propise tokom vožnje, čak ni ako se u blizini nalazi saobraćajna policija.
  • 17.04.2011 21:08
    ne znam u cemu je stvar. na snimcima se jasno vidi kako nijedan pesak nije cekao duze od nekoliko sekundi da predje ulicu. ovo na snimcima je skoro pa idealna situacija u saobracaju - sve tece glatko, i za pesake i za vozace.
    ne kazem da se u saobracaju ne desavaju razna sran*a, ali to se ovde ne vidi
  • Lilian

    15.04.2011 23:26
    E bas na ovom prelazu mi se mnogo puta desilo dok cekam da predjem pesacki, da se kola u jednoj traci zaustave,a u drugoj projure 100 na sat! Iz iskustva kada sam jednom prilikom, tako zamalo izgubila glavu, vise ne prelazim dok se 100% ne uverima da vozaci u obe trake imaju nameru da se zaustave.Zato vozaci ne cudite se zasto vam neki pesaci odmahuju i govore da nastavite dalje, a pesaci dobro se pazite na ovom prelazu!!!
  • 14.04.2011 18:30
    zuto svetlo
    Šest bodova "zaradiće" vozač koji prodje kroz crveno i žuto svetlo, pretiče i obilazi s desne strane, vozi dete mladje od 12 godina ili pijanu ili drogiranu osobu na prednjem sedištu...
  • Toma

    14.04.2011 13:13
    Lov na vozace
    Ocigledno da je novi zakon o saobracaju doneo rezultate.Ne mogu da verujem da ovaj zakon misli samo na pesake,jer kako se na ovom snimku vidi oni su ti kojima se zuri,koji nemaju vremena da stanu, svi mi moramo da pazimo samo na njih , a gde su tu bahati taksisti,vozaci autobusa, biciklisti, vozaci malih i velikih motora? ja mislim da su vozaci ugrozena vrsta i da bih sto pre trebalo osnovati drustvo za zastitu ugrozenih vozaca, jer je ocigledno da lovostaj na njih ne postoji.
  • Roditelji!

    14.04.2011 13:09
    Obraćam se vama, pošto sam i ja roditelj malog deteta. Mnogo puta nisam SMEO da stanem pešacima iz razloga što je moje dete sedelo iza mene u autosedalici a u retrovizoru gledajući nisam bio siguran da će vozilo iza mene uspeti da zakoči. Zato pešaci izvinite a vi ostali razumite!
  • JAca

    14.04.2011 09:56
    ccc
    Svojevremeno, dok nije bio novi zakon na snazi, vrlo često, ali često sam stajala pešacima. Da vam ne kažem da sam bila veoma "lepo čašćena" od vlasnika "oklopnih transportera" što gušim saobraćaj. Da su oni i dalje carevi na cestama, to tvrdim, jer stanujem na mestu gde stoji patrola, a oni su i dalje sa policijom na prst u ...
  • April

    14.04.2011 06:50
    Obuka
    ne vidim razlog zašto ne vrate obrazovanje u školama bar informativno, jer ja sam to obrazovanje imao skoro kao obavezno, a sada imam vozačkog staža 21god.Najviše se bahate pešaci đaci i studenti koji će sutra postati vozači sa takvom kulturom.
  • 14.04.2011 06:43
    Svakom pešaku koji bez zastajanja prelazi pešački, želim da to proba u Beogradu. A neko bi mogao i da ofarba tu zebru.
  • Pop

    14.04.2011 04:53
    85% vozaca na ovim snimcima je najurednije propustila pesake. Jeste da niu stali i izbacili kola u prvu, ali su ih propustili, sto je u skladu sa zakonom. Mogli ste naci i bolje snimke. Ja jednom umalo nisam izazvao lancani sudar kada sam se zaustavio pesacima kod OTP banke na Bulevaru, jer su svi iza mene vozili iznad ogranicenja a i nisu ocekivali da cu se zaustaviti na pesackom iako uopste nisam naglo kocio.Mada i da jesam... vecina vozaca ne postuje rastojanje nego vam se zalepi za gepek.
  • x^k

    14.04.2011 00:01
    @Vukajlo
    OK, ne vidim nista sporno u tome sto ste naveli, ali to je i propisano zakonom, i ne vidim nikakav problem u tome sto vozace u tom slucaju zaustavljaju ... niti zasto Vi to objasnjavate, kad bi to trebalo svima biti poznato...

    Napravili su prekrsaj i treba to sankcionisati...

    ps. Jasno mi je zasto ste to naveli ... ali ukoliko nisu vec naucili kad su trebali, barem je red da budu kaznjeni, pa cje valjda onda nauciti ....
  • x^k

    13.04.2011 23:57
    @Pregledac
    Sto se tiche toga da peshak treba da zakorachi, nisi u pravu... ukoliko peshak stoji na trotoaru, ispred kojeg se nalazi peshacki prelaz, i ukoliko gleda u vozila koja nailaze sa njegove leve strane onda je duznost tih vozila da ga propuste... ukoliko ne gleda na tu stranu ... niste duzni da stanete ...
    To kaze zakon... e sad :D
  • 13.04.2011 22:24
    @ Vukajlo
    To za pešake na biciklističkoj stazi si 10000% upravu. Kada vozim bicikl i idem im u susred ne sklanjam se ni milimetra, samo ih gledam u oči, a oni onako blesavo gledaju u mene samo što mi ne kažu šta ćeš s biciklom na biciklističkoj stazi, jesi ti lud? Čak često čujem komentare vidi ovu budalu kako/kuda vozi. Najradije bih neku grtalicu pa da ih samo razgrnem sa staze.
  • semtex

    13.04.2011 22:08
    prelaz u Jevrejskoj
    Taj prelaz je zreo za lezece policajce,pored ovoga JKP"fucking"PUT bi trebala da sredi NABORANI asvalt na raskrsnici Jevrejske i Bulevara posto to vozaci pakleno PLACAJU.Pored ovoga posten saobracajac bi na ovom potezu mogao dnevno 300000 din kazni da napise zbog preleska van pesackog prelaza...nije samo ovaj deo Jevrejska!
  • 13.04.2011 21:53
    Eh...
    Kad vozim - psujem pešake.
    Kad idem peške - psujem vozače.
  • Ekotaksi

    13.04.2011 21:36
    +jedno iskustvo:
    Stanem tako ja nekoj devojci. I prvo što uradim u tim prilikama (dole pomenuti razlozi), pogledam u retrovizor. I vidim beli fiat stilo, velikom brzinom mi se približava. Sreeeećom, devojka je bila nepoverljiva, pa je išla polako, skontala budalu, pa se vratila. Lik u stilu je samo projurio na 30 cm od devojke.
    Ja onako u naletu besa pritisnem sirenu... Devojka prođe, i na prvom semaforu stanem paralelno sa likom. Čovek mi pokazuje da spustim staklo, oće nešto da mi komentariše. Vidim da je sa ženom.
    Ajde, spustim staklo, da vidim šta će da poliva. I tu krene priča kao ja sam pogrešio ovo ono, pametuje mi. Šta ja njemu bibičem? Itd.
    Ja mu skrenem pažnju da je zamalo ubio pešaka, a on meni otvori njegov novčanik i pokaže mi značku. Kao: "Ja sam zakon, nemoj ti meni da pametuješ!" :-/
    Naravno, no coment na mojoj faci. Upalilo zeleno, i lik odjuri.
    Kod mene, ukus gorčine. E Srbijo Srbijo...
    ***** ti i Dulića i Dačića.
  • Ekotaksi

    13.04.2011 21:33
    Večiti rat - pešaci vozači
    Ovo jeste veliki problem.
    Ja se trudim stvarno, u najvećem broju slučajeva stanem pešacima.
    Nekako me i sramota kada mi kažu, onako nemo, hvala. Šta mi se bre zahvaljuješ, to je normalna stvar.
    Mada fakat, svaki put kada stanem pešacima srce me stegne, jer znam da možda doprinosim nekoj nesreći, jer vrlo često drugom trakom samo prozuje bahati vozači. Ne daj Bože da pogine neko zbog moje "ljubaznosti" :-(
    (čuo sam da se neretko dešava taj slučaj)
  • vozac

    13.04.2011 21:29
    smesno
    samo da se zna da je na prvom snimku svaki pesak koji je prelazio put propusten bez zastajanja!! a i na drugom bi se retko sta moglo smatrati za prekrsaj. bolje pogledajte snimke pre nego sto okacite ovakve gluposti na sajt.
  • Nisu ni pešaci cvećke...

    13.04.2011 21:07
    Al većina vozača je...
    ...bahata, bezobrazna, nervozna i treba da se leči! Kud žurite!? Ima ko u svim normalnim zemljama da stanate pešaku na pešačkom!!! I nema rasprave!!! Nisam još čuo da je pešak svojom bahatošću ubio vozača, ali vozač jeste zbog svoje bahatosti ubio pešaka!!! Pa i nebitno ko čini prekršaj! I treba da vas kažnjavaju dok ne shvatite da je u svačijem interesu da vozite pažljivo. I bez nervoze. I vama će biti lepše u životu! I naravno da se na snimcima vidi more prekršaja. To što ne vidite samo me učvršćuje u želji da vas tovari policija još više! *Bo vas ko vas doveo ovamo da vozite po mom gradu!
  • 13.04.2011 20:20
    Neće određivati gde da stojite, ali bar da pešaci ne stoje pored prelaza, a nemaju nameru da pređu. Kada me tako izlevati najradije bih izašao iz auta pa ga naterao da pređe. I mrzim one koji se vuku k'o prebijeni preko ulice. Ne mora da trči, ali bar hodaj normalno, ispoštuj ti mene kad sam ja tebe, nije meni stalo da provedem celi dan u vožnji. A tek što ne volim one koji pišu poruke. Iskren da budem, kad pišem poruku prekinem pa nastavim kada pređem. Ali nekad i pišem preko ulice ako je to vikend pa nema auta ni na vidiku, tad znam da nikom ne smetam.
    Takođe i ako prelazim ulicu van prelaza, gledam da to izvedem tako da ne smetam vozačima da ne moraju da koče zbog mene. Kada vozim nije mi zaista teško stati pešaku, ali samo ako je na pešačkom.
  • Vukajlo

    13.04.2011 20:06
    Mozete isto tako i snimiti kolone pesaka koji se na bulevaru Oslobodjenja krecu iskljucivo biciklistickom stazom iako je trotoar, a svi to znamo, na bulevu sirok bezmalo kao dve i po kolovozne trake. Bukvalno dva slepera mogu da se mimoidju na trotoaru koliko je sirok. Medjutim, gomila pesaka cim izadje iz autobusa krene da hoda biciklistickom i naprave pravi haos. Kada mu zazvonis sa bicikla jos se on izdere na tebe i pokazuje ti rukom na kolovoz, kao tu se vozi bicikli. Na kraju sam skontao da gomila Novosadjana uopste i nema pojma da je to biciklisticka staza. Jednostavno misle da je sve to jedan ogroman trotoar cijom sredinom prolazi zeleni pojas sa drvoredom.
  • grbavi

    13.04.2011 20:02
    grbavi2002@gmail.com
    100% potpisujem pregledacha i samo da dodam peshaci su se toliko obezobrazili da okrecu glavu na drugu stranu i porelaze peshachki meni ne smeta ali neko nece biti u stanju da se zaustavi jer bukvalno se bacaju pod kola mora postojati tolerancija koja je jako vazna u saobracaju i vozacha ai peshaka i saobracaj je najbolji kada nesmetano "teche"
  • @ Pedja

    13.04.2011 19:57
    Jednom sam kolima isao iza policijskog Pezoa i to saobracajne policije jer samo oni i dok su u vozilu nose one zute prsluke a videla se i bela sapka. Iz trake koja je obelezena za skretanje desno oni idu pravo i u samoj raskrisnici me seku i ubaciju se ispred mene. Posto nas je put izgleda naneo prema istoj lokaciji to sam bas poduze vozio iza njih. Na obeleznom pesackom uopste nisu stali deci tj. djacima koji po slobodnoj proceni idu u drugi, treci razred osnovne. Ja stajem, deca prelaze i polako stizem policajce. Uzana ulica, puna linija, autobus stoji na stanici a oni na toj punoj obilaze autobus i bukvalno teraju coveka koji je isao u susret da se kolima penje na trotoar kako bi oni prosli. Napravili su jos gomilu prekrsaja dok mi nisu pobegli na crvenom na semaforu a imali su dovoljno vremena da stanu kada je zeleno pocelo da se tri puta pali i gasi.
  • Dorotea

    13.04.2011 19:39
    Uuu, sad će vozači još i da određuju pešacima gde smeju da stoje. I zašto vozači redovno parkiraju na trotoarima i biciklističkim stazama? Zar nije i to nekultura u saobraćaju, da ne kažem prekršaj? Inače, ne razumem ni pešake koji prelaze ulicu bez gledanja ili šetajućim korakom. A ako i pokažem vozaču da nastavi, to je samo zato što procenim da vozač pored njega ne namerava da stane, pa ne bih da glavom platim što sam ga deranžirala.
  • 13.04.2011 17:49
    semafor
    Dodao bih da veliki broj vozaca konstantno prolazi kroz zuto svetlo. Po Zakonu o saobracaju kazna za prolazak kroz zuto svetlo je istovetna kazni za prolazak kroz crveno svetlo. Sta radi policija po tom pitanju? Gde su im kamere za nadzor?
  • Aco

    13.04.2011 17:37
    Pesaci nas ugrozavaju
    Osnovacemo drustvo za zastitu vozaca od pesaka.

    Voziti po NS je postalo uzas, a niste smanjili nista udese...

    Pesaci su maksimalno bezobrazni.

    Ovaj glupi zakon se nigde u velikim gradovima u evropi ne primenjuje.

    Probajte samo u Zagrebu recimo preci bilo gde ulicu...
  • ija

    13.04.2011 17:26
    Pesaci
    Nije da branim vozace, ALI mi se cesto desava, da kada stanem na pesackom (sto uradim kada vidim pesaka), oni mi samo mahne da predjem preko. Zasto redovno stoje ljudi oko pesackih prelaza bez namere da prelaze ulicu, vec cekaju tu nekog ili samo jednostavno stoje? Zar nije i to nekultura u saobracaju?

    Druga stvar: preporucujem 021 da snimi jos jedan "filmic' sa nalovom "pesaci koji prelaze van pesackog prelaza" da bi slika bila potpunija. Ljudi prolaze cak i biciklovima i bebi-kolicima i nikome nista. Zasto se i oni ne kaznjavaju?
  • 13.04.2011 17:18
    Bahatosti vozača nema kraja, pogotovo oni koje voze makre auta koje su kod nas mitska pojava (Audi, VW, BMW i ostala Nemačka auta). Prošle sedmice idem sa kolegama na fakultet i stojim na pešačkom, sa druge strane nailazi autobus GSP-a, vozač zaustavlja autobus da bi na propustio, ja krećem prvi i vidim sa moje leve strane ide idiot u crnom Audiju koji ne namerava da se zaustavi, vratim se korak nazad i tako izbegnem gaženje. Tu smo razmenili par reči uz pominjanje uže i šire familije.
    Eto koliki je to primitivizam tih baja sa skupim autima, drugi je vozač mogao da stana koje je sa druge strane, a ovaj misli da je Bog ako je seo u Audi.
  • Vozači...

    13.04.2011 17:05
    ...stati morate!
    I kvit!
  • FCB

    13.04.2011 16:45
    @
    @Pregledac

    Apsolutno se ne slažem. Mislim da bi svaki pešak trebalo da zakorači pešački prelaz ako hoće da ga neko propusti. Nebrojeno puta mi se dogodilo da stanem pešaku koji stoji mutavo na trotoaru i čeka, te nakon mog zaustavljanja on meni maše da ja prođem (iako želi da pređe ulicu), ili uopšte nema želju da pređe, već eto tako dangubi i mosira vozače.

    @Pera

    Naravno da vozač mora da propusti pešaka ako je u koloni (i dva automobila su kolona, kao i milion što je kolona) - po toj logici ako kolona nema kraja, a prvi vozač ne propusti pešaka, pešak nikad neće preći ulicu. Vozač ne mora da stane jedino ako svojim kretanjem ne ometa kretanje pešaka, uz jedan izuzetak - ako pešak nije dete, staro ili onemoćalo lice - u tom slučaju mora da stane i strpljivo čeka.
  • Hank

    13.04.2011 16:12
    Balkanski špijuni
    Snimanje javnih površina je dozvoljeno.
    I šta je "neovlašteno snimanje i špijuniranje"? :)
  • novosadjanin

    13.04.2011 16:11
    pametno
    pisete ovakve tekstove i ne mislite ni na sekund sta time pravite...
    pesaci koji su vec toliko ohrabreni novim zakonom gde su tretirani kao beli medvedi...nemaju nikakvu nameru da se zaustave na nekom pesackom vec istom brzinom koracanja nastavljaju svoj put preko istog bez trunke bojazni da li ce neko uopste moci da stane ili da li ce napraviti tim svojim gestom neki sudar...sto se desava u mnogim slucajevima...ako mi gledamo isti snimak u vecini slucajeva pesaci ne stanu ni za sekund...vec prelaze ulicu...ako je to cilj ovog zakona onda to nema veze sa vozackom kulturom i bezbednosti u saobracaju...
    da me neko ne razume pogresno...naravno da je potrebno propustati pesake na prelazima...ali nikako nije bezbedno to raditi bukvalno svakom pesaku koji dodje do pesackog prelaza...ne vidim problem u tome da pesak ponekad priceka da prodje guzva ili kolona vozila na 30 sekundi...da li je to u srbiji veliki problem...ili je to samo mamac za naplatu kazni???
  • lilu

    13.04.2011 15:00
    Pre desetak dana,na keju kod kvantaša,smo se zaustavili pred pešačkim prelazom.Dva mladića su krenula preko ulice,a onda je manijak iza nas prešao u desnu traku dodao gas i prvog momka udario,bacio na haubu i na kraju pregazio.Nigde nismo pročitali ništa o tome.Koliko li takvih priča ima Novi Sad?
  • Erik

    13.04.2011 14:58
    Hmmm
    Da li sam ja blesav, ili ne vidim to masovno nepropuštanje pešaka. Čak mi deluje da su vozači neprirodno (za Srbiju) kulturni (verovatno jer vide policiju u blizini).
  • JOVAN

    13.04.2011 14:45
    I bez gledanja ovih klipova ( bili oni dobro snimljeni ili ne ) svi dobro znamo da su nam vozaci veoma pazljivi , lepo vaspitani , uvidjavni a pre svega kulturni i predusretljivi .
  • Pedja

    13.04.2011 14:43
    A policija
    Juce sam cekao zenu u autu i posmatrao desavanja na pesackom prelazu. Dvoje policijskih kola je proslo i nije propustilo pesake, sta sad za njih zakon ne vazi?
  • bane

    13.04.2011 14:36
    nista novo...
    nije to nista novo. mogli biste snimiti pesacki kod masinske skole, gde sam gledao najmanje dvojicu koji gube zivot prelazeci taj prelaz.
  • pregledac

    13.04.2011 14:33
    kulturica
    radim u Jevrejskoj, pa vise puta dnevno prelazim taj pesacki, sto kao pesak, sto kao vozac i odgovorno tvrdim da je mnogo vise nekulturnih i bezobraznih pesaka nego vozaca. mali broj pesaka sa ovog videa je kulturno stalo na pocetku pesackog i osmotrilo da li ima vozila na putu, vecina trci preko pesackog kao preko atletske staze, ona baba sa kesama u ruci udara dijagonalu od glavnog ulaza u futosku pijacu pa prema pesackom. O mobilnim telefonima da ne pricamo, onaj baja sa biciklom, em tera bicikl, em prica na mobilnom, tip u zelenom duksu nije ni pogledao, nego je utrcao ocekujuci da svi njemu stanu. Vise puta sam bio svedok kako mangupi srednjoskolci gaze preko pesackog i uopste ih se ne tice da li ima vozila. Svako moze da proveri i da stane na pocetak tog pesackog sa namerom da zeli da predje, velika vecina vozaca ce usporiti pred pesacki ili zaustaviti vozilo, jer su novosadski vozaci kulturni i postuju pesake, kao i sto vise niko ne parkira na mestima predvidjenim za invalide, ili ispred ulaza u haustore i dvorista. Izuzetaka naravno ima, ali srecom sve manje.

    Tvrdnja da vozaci masovno prave saobracajne prekrsaje vam ne pije vodu, pored ovoliko kamera i policajaca na motoricima samo lud covek bi neoprezno vozio.
  • member

    13.04.2011 14:25
    1. kao sto kaze jovan2: neovlasceno snimanje i spijuniranje krivicno delo

    2. sada lepo snimite 20 metara dalje pesake koji pretrcavaju van pesackog i koji prolaze na crveno svetlo.

    bukvalno se UVEK stavljate na jednu stranu, i pozivate na linč onih sa druge strane.

    znaci: nemate veze sa novinarskom objktivnoscu.
  • Jovan2

    13.04.2011 13:51
    Ja sam mislio da je neovlasceno snimanje i spijuniranje krivicno delo.
  • zorajesvanula

    13.04.2011 13:46
    a
    pa i nisu vam bas neki klipovi, manje vise su normalno propustani peshaci, ne znam sta lupetate
  • pera

    13.04.2011 13:24
    a pesaci
    na drugom videu momak u zelenom duksu zapocinje prelazak ulice na za to ne predvidjenom mestu tje neposredno ispred pesackog prelaza. na video snimku se vidi i par pesaka koji konzumiraju mobilni telefon dok prelaze ulicu. i jos nesto pesak ne sme da prekida kolonu automobila, isto tako ukoliko se vozac nalazi u koloni nije duzan da zaustavi vozilo i propusti pesake...
  • Vukajlo

    13.04.2011 13:23
    Ti policajci tu stoje i prate kako si sa Bulevara skrenuo u Jevrejsku. Ako iz pravca stanice skreces levo u Jevrejsku i umesto u krajnju levu udjes u srednju traku to im je indikacija da si sa Bulevara skretao iz trake koja je za pravo i samo za autobuse levo posto ima zutu strelicu koja pokazuje levo. Onda te obavezno zaustavljaju. Ako si u Jevrejsku usao krajnjom levom trakom onda smatraju da si pravilno skrenuo tj. da si sa Bulevara koristio krajnju levu traku za skretanje koja je obelezena iskljucivo belom strelicom koja pokazuje levo. A to sto se 20m od njih gaze pesaci na prelazu za to ih zabole.
  • 13.04.2011 13:07
    Dobar vam je kamerman....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna