Novi Sad
22.01.2012.
12:47 > 06:47
Memorijalno društvo "Racija 1942." zatražilo je da se konačno utvrdi koliko je zaista Novosadjana pobijeno u Raciji, koju je madjarska vojska sprovela pre 70 godina.
  • Milka

    24.01.2012 21:23
    Sme li se znati ko je lepotan sa slike?
  • logika

    22.01.2012 21:52
    genocid
    Ja stvarno ne vidim zasto se taj dogadjaj ne bi okvalifikovao kao genocid, koristeci i poredeci neke dogadjaje od skora. Nema logike da su nesto racije, a nesto genocidi. Iako kada su zlocini nad Srbima u pitanju i nema nikakve logike, nego ciste bahatosti.
  • @ toliko

    22.01.2012 20:56
    Posle rata je bilo zabranjeno da se prica o Raciji a porodicama ubijenih je sugerisano da ne pricaju puno o tome nego da sve zadrze u svoja cetiri zida sa ukucanima. Tek 1962. godine je po prvi put obelezena Racija, 20 godina posle tog dogadjaja, do tada se jedva i spominjala a i kada se spominjala broj zrtava je od strane vlasti iz nekog razloga umanjivana iz godine u godinu tako da ako neko sada kaze broj koji je priblizan stvarnom broju biva proglasavan za ludaka i da izmislja. decenije propagande posle rata od strane komunistickih vlasti su ostavile danak tako da danas i velika vecina Srba veruje tim podacima koji su decenijama umanjivani. Ne treba zaboraviti da je Racija sve ukupno trajala od 4. januara pa do 23. januara na teritoriji Juzne Backe. Racija nije samo 21., 22. i 23. januar kao se to obicno prikazuje. Endre Bajci Zilinski, madjarski poslanik i politicar je jos za vreme rata neposredno posle Racije dao jednu cifru od nesto preko 12.000 ubijenih tokom te tri nedelje.
  • toliko

    22.01.2012 14:08
    godina posle
    Zasto je bilo potrebno punih sedamdeset godina da bi se saznao broj nastradalih. Zar nikoga ranije nije zanimala cela istina i kome je bilo u interesu da se ovaj masakr zaboravi?
  • Milan

    22.01.2012 13:32
    Na šta se pojam tačno odnosi
    Apsolutno sam za utvrđivanje pune istine o broju ubijenih u Raciji ali pritom i Memorijalno društvo "Racija 1942." mora učiniti sve da do javnosti ne dolaze dezinformacije. Pre svega mora se naglasiti da Racija u Novom Sadu je bila deo niza događaja tj. istih nedela započetih u Šajkaškoj oblasti. Gledajući broj stradalih u poređenju sa brojem stanovnika pojedinih naselja daleko su veću tragediju pretrpela mesta kao što su Čurug i Žabalj u odnosu na Novi Sad. S tim u vezi najveći spomenik žrtvama racije i podignut je pored Tise kod Žablja a manja kopija tog spomenika je kasnije podignuta na novosadskom Keju. Uvek treba insistirati na preciznosti broja poznatih žrtava u smislu na koju se oblast odnosi jer pojam "Novosadska Racija" može da označava samo Raciju u gradu Novom Sadu a takođe i sva ubijanja u oblasti jugoistočne Bačke početkom 1942. S tim u vezi razlikuje se broj žrtava pa treba videti na šta se spomenik u Budimpešti tačno odnosi.
  • НОВОСАЂАНИН

    22.01.2012 13:29
    Академија Новосадска рација
    Новосађани данас у 19 у СНП, да не буде празно, случајно!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna