Novi Sad
30.01.2012.
13:46 > 14:38
U Skupštini AP Vojvodine nedavno je pod pokroviteljstvom potpredsednika Skupštine, Branimira Mitrovića, održana promocija knjige pod nazivom "Dilema Kepiro", autora Vladimira Todorovića, u izdanju Jevrejske opštine Novi Sad.
  • @ kiazia

    31.01.2012 10:01
    Ko je bre ubijao madjarske vojnike? Racija je bila smisljena jos novembra 1941. i od tada su pravljeni spiskovi onih koje treba ubiti. Trazen je razlog za pocetak racije kako bi se u svetu prikazao da je to obracun sa cetnicima (upravo tako su Madjari nazivali pripadnike otpora i to se moze pronaci na svim tadasnjim plakatima koji su lepljeni po Backoj iako cetnika nije bilo) koji ubijaju madjarsku vojnu silu. Za Pestu su slali izvestaje kako je u pojedinim mestima doslo do obracuna sa cetnicima, da ih je ubijeno toliko i toliko, ali za zivo cudo ni jedan madjarski vojnik nije stradao po tim izvestajima. Izmisljano je i neko presretenje poruka u kojima Jevreji komuniciraju sa Srbima i domundjavaju se da zajedno napadaju Madjare a ti lazni izvestaju su napravljeni da bi racija bila prosirena i na jevrejsko stanovnistvo. Ispred zgrade Banovine na danasnjem bulevaru M. Pupina kod tadasnje ledare dovedeno je nekoliko Srba i Jevreja, tu su ubijeni pa su potom bacene rucne bombe u njihovoj blizini kako bi narod koji nije smeo da podigne roletne cuo da se nesto desava. oko leseva su razbacane puske, dovedeno je nekoliko zandara kojima su stavljeni zavoji, sveje slikano i potom prikazano da su zandare napali srpski i jevrejski teroristi. Potom su te lazno ranjene zandare vodili od jedinice do jedinice po gradu i pokazivali ostalima sta su Srbi i Jevreji uradili Madjarima. Dalje ne treba pricati sta se desavalo jer to vec i ptice na grani znaju. Sve mi se cini da trazis neko opravdanje za ove joji su ubijali. Bolestan si kao i Kepiro.
  • Vlada

    31.01.2012 07:05
    Odgovor
    Moguć odgovor Anonimusu nalati se u knjizi Aleksandra Veljića, "Istina o Novosadskoj raciji". U poglavlju pod nazivom "Etnička struktura identifikovanih žrtava fašističke racije u Novom Sadu" stoji da je ubijen 1 Bunjevac, 1 Grk, 1.249 Jevreja, 40 Mađara, 1 musliman, 7 Nemaca, 2 Poljaka, 32 Rusa, 12 Rusina, 19 Slovaka, 664 Srba, 24 Hrvata, 12 Čeh, 14 onih čije poreklo nije razjašnjeno i 23 osobe iz mešovitih brakova.
  • Jazz

    30.01.2012 23:30
    Gde može da se kupi knjiga ?
  • kiazia

    30.01.2012 22:43
    istina
    Svaka priča ima svoju istinu u zavisnosti ko je priča i kakve koristi ima od toga? Ovim neću da opravdavam ili negiram strašan zloćin koju su mađarske snage izvršili 1942.godine ali bilo bi dobro da neke podatke saznamo i sa druge strane pa da sami donesemo svoj sud. Krajem šezdesetih godina kao dvadesetgodišnjak student u Subotici stanovao sam kao podstanar kod jevreja, penzionera koji je u tim ratnim vremenima radio u Novom Sadu kao apotekar u apoteci pored sadašnje futoške pijace čiji je vlasnik takođe bio jevrej.On je po njegovoj prići tu živeo bezbrižno sve do kraja 1943.godine kada su ga nemački vojnici zajedno sa gazdinom porodicom odveli u konc-logor. O tim vremenima ništa nisam čuo ni znao do tada iako sam rođen tu.Možda je to tada bilo zabranjeno spominjati i održavati verske obrede a bilo je još i mnogo preživelih pa napisane izmišljotine nebi donele rezultate. . Po njegovoj prići mađarski žandarmi su tih dana po spiskovima koje su imali pripremljena unapred odlazili u kuće onih koje su priljavili uglavnom ljudi zbog zavisti,mržnje ili konkurencije pa čak i iste nacionalnosti, kao i kod onih koji su pomagali na neki način ilegalnim grupama koji su vršili diverzije i ubijali mađarske vojnike u noćnim patrolama. Prethodno je ceo grad i okolina a naroćito ‚‚šajkaška‚‚ bila izlepljena obaveštenjima-plakatama da se ne ubijaju vojnici jer će učiniocio biti streljani. Nakon toga, ubistva vojnika su postala još češća i to je bio razlog strašne odmazde. Mađarskim vlastima je verovatno bio bitan broj streljanih da se ostalo stanovništvo zaplaši a ne koje su nacionalnosti. U to vreme u gradu je živelo oko 5000-6000 jevreja a stradalo je oko 700. Da su hteli samo jevreje da ubiju mogli su ih sve pobiti. Do kraja 1939.godine sa tritorije grada i tadašnje mađarke nije ni jedan jevrej odveden u konc.logor ali nakon toga hitler je zahtevao da nemački vojnici i sa tih teritorija deportuju novu potrebnu radnu snagu za rad u fabrikama a većina je nažalost stradala u gasnim komorama.Tu priču o plakatama kasnije sam takođe čuo i od građana koji su preživela ta vremena svih nacionalnosti. Masovnijih stradanja do kraja rata nije bilo sem po oslobođenju 1944 koji je izveden po istoj metodologiji ali su te žrtve isključivo bile mađarske nacionalnosti.
    Pre pet godina kada se Kepiro vratio u mađarsku putopisni reporter tv-a Apolo je sa njim napravio eskluzivnu emisiju koja je do sada više puta emitovana /možda bi trebalo još koji put/ u kojoj je on ispričao svoju verziju koja se razlikuje od onog što se nama tu prezentuje. Do sada se ta njegova priča ovde ne spominje iako svi dobro znamo da i optuženi ima pravo na izjavu a stvar suda je da presudi po činjenicama.
    Najžalostnije je što mnogi posle sedamdeset dodina na nevino stradalim žrtvama prave svoju promociju i štogod napišu tvrde da je jedina istina.
  • 30.01.2012 15:10
    madjara npr. u raciji su stradali svi koji su pomagali/sakrivali "nepozeljne" bez obzira na naciju.
  • 30.01.2012 14:34
    "mahom Jevreja, Srba i Roma"
    kojih je jos bilo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna