Novi Sad
20.02.2012.
11:31 > 10:03
Studenti nekoliko novosadskih fakulteta nakon završetka osnovnih studija ne mogu da nađu posao, jer njihovo zanimanje naprosto ne postoji ni u jednom pravilniku o visini stručne spreme koji propisuje Ministarstvo prosvete.
  • Sale

    22.01.2013 12:45
    bruka
    Zavrsio sam specijalisticke strukovne studije nakon osnovnih srukovnih studija[4 god.]i sada imam zvanje strukovni inzenjer elektrotehnike i racunatstva-specijalista energetike ,sto je ukupno 240 bodova i u svim preduzecima predstavlja 7 stepen dok jedino u EPS-u smatraju kao 6/2stepen jer nisu odradili sistematizaciju do kraja.Dali je to ispravno?!!!
    Kada ce neko obratiti paznju i na ovakve situacije ,a ima ih prilicno?
  • Milmilica

    05.11.2012 16:59
    Hocu da znam!
    Zavrsila sam Visoku skolu strukovnih studija za obrazovanje vaspitaca u Sapcu. U roku sam dala 53 ispita i sve 3 godine sam bila na budzetu. Ostvarila sam 180 espb i upisala sam specijalizaciju na istoimenoj Visokoj skoli. Kada to zavrsim dobijam zvanje ''Strukovni vasitac- specijalista za fiicko vaspitanje'' i imam 240 espb. E,sada, zanima me da li ja mogu da upisem Master studije posle toga vezane za ovu oblast i gde? Molim vas objasnite mi. Unapred veliko hvala!
  • Milmilica

    05.11.2012 16:47
    hocu da znam!
    Zavrsila sam Visoku strukovnu skolu za obrazovanje vaspitaca u Sapcu. U roku sam dala 53 ispita po Bolonjskom programu i ostvarila sam 180 ESPB. Odmah zatim sam upisala specijalisticke studije na istoimenoj visokoj skoli i kada zavrsim dobijam zvanje ''Strukovni vasitac-specijalista za fizicko vaspitanje''. Zanima me da li ja mogu posle toga da upisem Master studije vezane za ovu oblast i gde? Kome da se obratim? Imacu 240 ESPB, sto je valjda preduslov za upis. Molim vas da mi objasnite. Unapred veliko HVALA!
  • Jelica

    04.11.2012 21:27
    Ko ce koga prepoznati?
    Neverovatno je to da Ministarstvo ili njihove agencije za akreditaciju izdaju akreditacije privatnim ili drzavnim fakultetima, sto po meni znaci da su validni i priznati da obavljaju svoj posao, a zatim, kada deca odu na to famozno trziste rada, koje ne znam zasto uopste i postoji, osim da trosi novac iz budzeta, oni ne znaju gde da upisu tu decu. Kako je to moguce? Koliko decenija treba da prodje, da bi nasa drzava vec jednom odradila nesto do kraja i na vreme? Koliko generacija jos treba da trpi, kada dodje do nekih promena u sistemu, nemarnost ove drzave? SRAMOTA! Pa, ta deca su ulozila toliki trud, nerve, zrtve, novca... da bi postigli nesto u svom zivotu, a onda se na salteru Nacionalne sluzbe za zaposljavanje nadje neka osoba, po obrazovanju ispod nivoa tog deteta, da ga sroza, ponizi, "ubije u pojam". STA RECI?
  • 10.10.2012 15:26
    @Kako - kome
    A ti mi kao znaš šta je profesor filozofije, koje znanje poseduje, i šta je sposoban da radi! Ajde bre ne seri! Da mi je znati šta si ti završio kad ne znaš gramatički pravilno da napišeš jednu rečenicu! Ja sam završila filozofiju, i jeste, nemam posla, ali nema ga ni moja drugarica koja je završila građevinu! I da opet upisujem fakultet, opet bih upisala filozofiju, moje filozofsko znanje me je obogatilo i oblikovalo je moju ličnost! Da li ti uopše znaš šta se uči na odseku za filozofiju? Ne znaš! Zato nemoj da donosiš zaključke bez predhodno sagledanih činjenica, ignoranuse!
  • betty

    30.06.2012 17:58
    Pametna deca
    Nova vlada mora hitno da poradi na sprecavanju odlaska nase pametne dece. Omoguciti im posao shodno njihovom znanju i obrazovanju i tu je procvat ovog drustva koji tone kao TITANIK.
  • Milica

    23.02.2012 09:01
    Zasto su onda akreditovali fakultete koji imaju 3+2 ako misle da je to preuranjeno?To znači da se niko preterano ne udubljuje u problematiku koja je nastala zato sto je Srbija htela da se prilagodi Evropi, a ne da nije dorasla, nego je htela da to uradi na polovican i nedovoljno stručan način. Bitno je da nam je školarina kao u na stranim univerzitetima. Jadni mi!
  • Anglista

    22.02.2012 11:35
    Profesor
    Nije ni potrebno da na diplomi pise profesor. Potrebno je da ono sto pise na diplomi (diplomirani filolog anglista) pise i u pravilniku o visini strucne spreme. U njemu se trenutno navodi samo filolog za engleski jezik i knjizevnost, a to pise na diplomama "starih" studenata, onih koju su upisivali anglistiku pre 2006 godine.
  • Profesor

    21.02.2012 22:46
    filolog
    Dobila sam diplomu 1996. sa zvanjem diplomirani filolog za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti (stari program), a zvanje profesora tek posle završenog pripravničkog staža u školi i položenog stručnog ispita. Dakle, nikad niko nije dobio odmah diplomu na fakultetu sa zvanjem profesora.
  • Maki

    21.02.2012 16:05
    NE!
    Nisam za bolonju! Ne svidja mi se! I jako sam nezadovoljna!! Dodajmo i to da studiram ekonomiju na ISTURENOM ODELJENJU U NOVOM SADU! ! ! !
  • 21.02.2012 13:26
    dejan miric
    Dok igram kosarku naravno da i ja zelim da dam kos u poslednjoj sekundi za pobedu...to bi bilo najbolje...imao sam najbolju nameru....ako promasim bicu glavni krivac za poraz.zar ne? snosicu posledice manje minutaze na parketu itd.... sada neka neko snosi posledice svojih odluka....inace sam student masinstva....na pocetku studija je bilo 3+2,pa sme se prebacili na 4+1,ali i te 4 godine mi i dalje nista ne znace....mogu samo da budem neki majstor u pogonu....nije definisano...dobijam naziv Inzinjer masinstva...
  • Наравно

    21.02.2012 12:51
    Oh, my Bologna
    Дирљиве су изјаве типа "Болоња је ок али ми јој нисмо дорасли". Они тако мали а "Болоња" тако велика, љубав на први поглед. Господо, болујете од комплекса мање вредности, озбиљни светски универзитети се не баве "Болоњом" нити им је потребна.
  • Zvezdica

    21.02.2012 10:10
    Mislim da nema potrebe za omalovazavanjem fakulteta.Svako bira prema svojim mogucnostima i interesovanjima i ukoliko je uspesno zavrsio fakultet treba mu dati sansu i za zaposlenje. Mozda je elektrotehnika cenjena i trazena ali to ne treba da znaci da ostali fakulteti ne vrede. Ja konkretno nisam studirala engleski jezik ali sam vezana za prosvetu pa opet imam problem sa zaposlenjem bas zbog tih neslaganja u clanu 8. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji stvara problem i uciteljskim i nastavnickim fakultetima koji imaju akreditovane studijske programe.
  • Bane

    21.02.2012 10:03
    Anglista
    Taj anglista nije ni zavrsio fakultet. On daje izjave o fakultetu.Koga vi intervjuisete!!!
  • Sasa

    21.02.2012 06:54
    Realnost!!!
    Kakvi fakulteti... takva i mogucnost zaposlenja. Svi bi da upisu fakultete koji umiru, koji su po principu "uvece preilistaj, ujutro zablistaj" i koji nude struke koje u modernom svetu su sve manje potrebne. Niko nije razmisljao o tome da prosek studenata koji zavrse takve fakultete je ogroman, pa sta ste onda ocekivali? Ni mi sa elektrotehnike ne mozemo tek tako da se zaposlimo, kamoli oni sa medicine, a nase fakultete godisnje diplomira nekoliko desetina studenata, i spadamo u trazenije struke. Uostalom, koja je poenta studirati engleski, kad sa zavrsenim studijama u bilo kojoj privatnoj skoli, dobijas zvanje profesora. Zato nemojte kriviti drzavu ili fakultete, malo razmislite sta ste upisali i koliko je to zanimanje uopste potrebno. Ako ti na primer fakultet teh. nauka nudi smerove koji su vecinom perspektivni, poput arhitekture, elektro, masinstva, gradjevine, dizajna..., a ti odes na neki fakultet koji je 5 puta laksi, a nije perspektivan, onda cemu krivljenje drugih??? Sami ste birali
  • Пера

    21.02.2012 06:30
    Болоњизација
    Како сте лупали у шерпе , тако сада лупајте властите главе.
  • Peca

    21.02.2012 05:22
    Pamet u glavu
    Deco ovo vam je nauk, da kada prevazidjete ove kladionicarske kombinacije visokog skolstva i preuzmete drzavno kormilo, ne sputavate buduce generacije i omogucite im da nauce od vas, vise nego sto vama dozvoljavaju ovi danas.
  • Predlagač

    21.02.2012 00:16
    Bolonju u klonju!
  • Još jedan diplomirani organiza

    20.02.2012 23:47
    Nešto treba da se uradi hitno!
    Bio sistem 3+2 ili 4+1 nebitno je, jer ni jedni ni drugi uglavnom nemaju oformljeno radno mesto. Možemo ovde komentarisati koliko nam volja, ali činjenica je da će malo koja nadležna osoba pročitati ovo i ako pročita i reagovati na adekvatan način. Zašto npr. prosvetni radnici (ne kažem da ne obavljaju težak posao) često štrajkuju? Šta bi bilo kada bi isto uradili i zdravstveni radnici? Inače, osnovne studije završila sam prosekom oko 9, nažalost, primećujem da većina ovde prisutnih ima visok prosek. To je dobro, ali nije vrednovano. Možda je ovaj komentar neprimeren, možda se većina ne bi složila, možda sam pogrešila temu, ali... Iskreno se nadam da će svima doći i više od 5 svetlih minuta.
  • mrva

    20.02.2012 23:26
    i na kraju krajeva, mozda smo stvarno svi mi ludi koji studiramo ili smo studirali. pa ovoj banana zemlji skolovani uopste ne trebaju! to nam se porucuje na sav glas, posao se dobija po politickoj/stranackoj liniji-strucnost uopste nije vazna; u najboljem slucaju srecan si ako posle studija nadjes posao u srednjoj skoli; kao skolovan i obrazovan imaces vise i problema u drustvu, stalno ces kritikovati (jer uocavas gluposti),te ces imati i teret licnog nezadovoljstva gledajuci osrednje i podprosecne kako se laktanjem penju na (tebi) neke jadne pozicije ali zato profitabilne, a ti kao kaskas i "ne uspevas"... otisao sam predaleko, ali to i nije tesko kada su ovakve teme u pitanju; zelim svakom mladom coveku da bezi odavde kako ume i moze
  • mrva

    20.02.2012 23:15
    moram da dodam jos da sam i sam, mada u nesto posrednijem obliku, takodje zrtva kretenski sprovedenog "Bol"programa, te da sam upoznat sa slucajem devojke koja je zavrsila PMF, odlican student i koja vec mesecima sedi kuci jer ne moze da se zaposli u skoli kao profesor zbog ne uskladjenosti naziva na njenoj diplomi sa "trazenim profilom u skoli". Dakle,drzava joj porucuje da je pored 5 godina skolovanja za matematicara nekompetentna da istu predaje u srednjoj skoli! a sa druge strane produzava se radni vek, babama profesorima izlapelim i senilnim dok mladi orni i zeljni da rade sede i grickaju nikte! ja se pred ovim zgrazavam
  • mrva

    20.02.2012 23:07
    Bolonjski program sam po sebi nije nakaradan, nije cak ni preuranjeno uveden; ovo je zemlja u koju kada god da je uveden bio bi nakaradno SPROVEDEN i sa nekim drugim ciljem! bolonjski program je sistem standardizacije univerziteta (grubo nesto poput, u drzavnim okvirima, pristupanju EU) kojem smo mi ne dorasli. Na sve to prve generacije su "tranzicione" po pitanju "bolonje", a svi znamo sta je tranzicija i sta sa sobom nosi. Nisu fakulteti trafike pa da se jednostavno kaze "vlasnici se nisu dobro raspitali o tome i tome..."; fakultete cine profesori, medju njima mnogi spregnuti sa vlastima, dakle dobro upuceni ljudi, zato je jadno predstavljati da je odluka o uvodjenju bolonje donesena greskom i slucajno, nepromisljeno. oni koji stoje iza toga uradili su to izuzetno svesno, a za greske koje su pri tom pravili treba da odgovaraju! ovo nisu male stvari, u normalnoj zemlji neko bi vec uveliko grebao u zatvoru zbog stete nanesene ostecenim generacijama studenata!!!
  • berolina

    20.02.2012 20:54
    segrti i majstori
    ...svako ima sanse, samo se treba malo razdrmati. moja sinovica je zavrsila anglistiku+zastita covekove okoline+nauka o vaspitavanju: od svega po malo i bez tezista na jednoj od ovih triju oblasti , dok je posao dobila u Londonu da predaje odraslima nemacki jezik(DAAD)...posle dve godine rada u Londonu stekla je neku licencu, da moze da predaje nemacki jezik u GB. danas predaje engleski jezik u nizim razredima jendne berlinske skole i radi dodatno u lektoratu jednog izdavaca decije literature...izdavacu je potrebna bas takva "kombinacija": poznavanje jezika, razumevanje problematike zastite covekove okoline i uhodanost u pedagogiji, samo sto ni izdavac nema dovoljno posla za celo radno mesto, nego uposljava odredjene lektore po potrebi...srecom, oba posla se dopunjuju.
  • Milica

    20.02.2012 20:27
    Nas primer. Studirali sociologiju po istom programu jednima pise prof a drugima dipl. Niko od nadleznih na fakultetu ne zna kako i zasto!
  • cookta

    20.02.2012 19:38
    po zakonu naravno nema nikakve veze master sa magistarskim, ali napr. ja sam upisao takozvanu "domasterizaciju"(imam staru diplomu), jer ću dobiti veći koeficient na poslu.
  • Jauci

    20.02.2012 19:35
    ako prokisnjava, stanite na drugi kraj sobe
    Primetite sledece: studenti koji su upisivali studije je trebalo da upisu neki smer koji je 4+1, jer:

    - je trebalo da znaju da nece biti nista ucinjeno da se 3+2 dovede u red i da se sa 3 zavrsene godine snesto moze raditi
    - u ovoj drzavi ne ucis ono sto volis, sto te zanima, vec ono za sta njima nije bilo tesko da obezbede nekoliko zakonskih regulativa; ta sto bi ti, sine, bio psiholog, eno ti, na primer, sociologija (bez napada na kolege sociologe) to ti skoro dodje isto!
  • Anglista

    20.02.2012 19:20
    master
    Od skolske 2012/13 godine na snagu stupa jos jedan zakon, koji postavlja dodatni uslov. Za rad u osnovnim i srednjim skolama bice potrebno i 36 PPM bodova (iz psiholosko, pegagosko, metodickih predmeta) kao i diploma mastera. Postavlja se samo pitanje - sta pise na toj diplomi? Diplomirani filolog anglista - master i dalje ne ispunjava zakonske norme.
  • 20.02.2012 18:59
    A sta je sa masterima ?
    Nego, zanima me sta to nas nepristrasni zakon kaze o onim anglistima koji zavrse master?Da li za njih ima posla u prosveti?
  • 20.02.2012 18:56
    "Skrkaš 2 godine magistarskih u jednu godinu, nazoveš to "master" i ti si, kao, reformisao studije??!! "

    Master nema nikakve veze sa magistarskim, nikada nije imao i to je ponavljano bezbroj puta.
  • 20.02.2012 18:44
    sasans
    Koliko vidim po navedenim zanimanjima, ta deca se nisu mogla zaposliti nikad ni sa starim zvanjima. Zahvalite se ministru koji je sa gomilom dece napunilo fakultete za zvanja za koje vec ima milion ljudi na NSZ-u, koji nikome ne trebaju, a lepo je uzeti i masnu skolarinu.
    Takodje tih 4 godine studiranja ta deca su na grbaci roditeljima, a ne drzave koja bi morala da im nadje posao ili placa preko NSZ.
    Da je drzava na Vas mlade kolege racunala, ocekivala da vas zaposli i da date doprinos razvoju zajednice, tako bi je bilo briga za sifru vaseg zanimanja i ostale papiroloske gluposti.
  • Misljenje

    20.02.2012 18:28
    Insajdera
    Prvo da razjasnim da nase skolstvo uredjuju dinosaurusi iz davnih proslih vremena i to oni najgori, posto su oni koji su nesto valjali otisli u inostranstvo. To su ljudi koji nemaju pojma ni o nauci, ni o obrazovanju, ali se redovno bave politikom i menjaju clanske kartice.

    Problem koji se pojavio kao posledica svega nisu samo gomile nezaposlenih, priucenih mladih ljudi, vec i instant-predavaci i kvazi-naucnici koji ih obrazuju. Profesorski kadar je ocajan i nestrucan, dok predavanja drze asistenti pomocu "stapa i kanapa". Isti oni koji su do juce predavali socijalisticko samoupravljanje i plansku ekonomiju danas se kunu u trzisnu ekonomiju i menadzment. Takvi "strucnjaci" su slika i prilika stanja u drzavi. Zato sistematski propadamo i samo sto nismo tresnuli na dno (dna).
  • Чупакабра

    20.02.2012 17:43
    @Milla

    Мила, најпре се описмени! Наопако, па, ти си наставник разредне наставе али ти је правопис затајио.
    Нису они мислили да си ти нестручна; хтели су само да схватиш да на том месту не можеш да останеш без дебеле везе! It has nothing to do with your competencies.
  • Očajni dipl.organizator zdravs

    20.02.2012 17:00
    Bruka
    Dragi moji sapatnici,bojim se da smo svi u istom problemu,manje ili više.Ono što sigurno znam je da sam studije,kako osnovne tako i dipl.akdemske završila u roku sa prosekom 9.62.Nakon toga sam upisala i doktorske studije i ako me pitate šta sam dobila odgovor je vrlo ktratak i jasan-jedno veliko ništa!!!!Nalazim se na radnom mestu sa srednjom školom bez ikakvih izgleda da se tu nešto u skorije vreme promeni!!!Zajedno sa svojim kolegama sam saterana u mat poziciju,a svake godine pristiže sve veći broj ljudi i ja se pitam dokle????Država školuje ljude sa kojima ne zna šta će,a mi smo izloženi pritiscima i omalovažavanju na svakom koraku!
  • Y

    20.02.2012 16:51
    Bolonjski sistem...
    ...jeste "evropska šuvarica".
  • anonimus

    20.02.2012 16:30
    imam resenje
    sto pre zatvoriti sve privatne fakultete da bi se zaposljavali ljudi koji stvarno zavrsavaju studije.
    ovako oni koji imaju pare kupuju diplome i preko DS-a se zaposljavaju u javna preduzeca,a stvarni strucnjaci su bez posla.
  • vladimir

    20.02.2012 16:30
    Sistem 3+2
    Uh, ne znam odakle da krenem. Fakulteti koji su prešli na sistem 3+2 su napravili grešku i sada svi treba da se vrate na 4+1?????!!!! A gde je onda tu reforma, dragi moji ministri? Skrkaš 2 godine magistarskih u jednu godinu, nazoveš to "master" i ti si, kao, reformisao studije??!! Idiotluk neslućenih razmera! Da, studenti nakon tri godine nemaju zvanje koje država prepoznaje ali to nije problem fakulteta pošto je ta ista država akreditovala ove programe i nije našla za shodno da 5-6 godina uvede ova zvanja. Što se psihlogije tiče, sistem 4+1 ne poznaje niti jedan ozbiljan fakultet u Evropi i prelazak na ovaj sistem je samo mlaćenje prazne slame. To nije reforma!!! I najvažnije-trenutno na Filozofskom fakultetu studira treća generacija master studija psihologije (3+2). Od otprilike 200 studenata koji su upisali ovaj program 53 su upisani kao samofinansirajući (od toga 50 prve godine, a u naredne dve generacije još samo troje). Svi drugi su budžetski studenti. Toliko tome da je sistem 3+2 sistem za uzimanje para. Reforma po Bolonji, nije loša, naprotiv. Samo što mi u Srbiji glumimo te reforme a fakulteti i smerovi koji je zaista sprovode bivaju prokuženi kao "avangarda" koju treba utopiti u more sivila...
  • Dr.

    20.02.2012 15:48
    Mr.
    Nase skole postoje iskljucivo zbog "nastavno naucnickog kadra" i odrzavanja njihovog parazitskog i beskorisnog statusa cast izuzecima. Doduse postoji i po malo za namestanje tendera za farbanje i krecenje skola, skolske kuhinje, nabavke, korupcije vezane za udzbenika, pomalo ugradnje oko ekskurzija i uglavnom je to sve. U normalnom svetu kojeg nase skolstvo nije deo svako snosi odgovornost za rezultate svog rada. Kod nas citave generacije izlaze iz skola i fakulteta bez elementarnog znanja o zivotu a kamoli o poslu. Umesto da snose posledice svog pogresnog i beskorisnog rada "nastavno-naucnicki kadar" dize strajkove, trazi vece plate, zaposljava svoju biolosku decu koja treba da ih naslede za klupama i katedrama. Previse imamo profesora sa previsokim titulama za ovako jadnu privredu koju su izgradili i toliko nezaposlenih djaka koje su proizveli. Zasto se toliko zaglavismo kao drzava pored tolike pameti koja lezi u glavama nasih profesora i naucnika. O ucenicima, studentima i njihovoj buducnosti niko ne vodi ozbiljno racuna dok se ne zaglave na birou NEzaposlenosti mada ni onda nikoga realno ne zanimaju. Dokle god svojim cutanjem tu azdaju budete hranili ona ce prozdirati vas i vasu decu.
  • 20.02.2012 15:39
    Stari problem
    Ovo uopste nije novost. Ja sam pre 8 godina zavrsila matematiku, a moj smer nema sifru na nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje, ne mogu da nas upisu, jedino pod sifrom drugog smera. Takodje, nema nas u razno raznim pravilnicima za rad u skolama, tako da mozemo da radimo samo na odredjeno vreme kao zamene... sve u svemu, niko nije obavio svoj posao, ni ministarstvo, a ni fakultet, koji je osmislio novi, atraktivniji smer od strijih, ali nisu saradjivali sa ministarstvomi mi sad kao da ne postojimo...
  • milla

    20.02.2012 15:27
    nestrucni diplomirani filolog
    i ja bih veoma rado napolje odavde, glavom bez obzira, samo da imam kuda. Inace, radila sam na neodredjeno kao nastavnik u visim razredima da bih posle konkursa ostala bez posla jer je primljena starija koleginica sa starom diplomom, koja godinama nije radila u prosveti. A ja sa 5 godina radnog iskustva, i zvanjem diplomirani filolog anglista sam dobila obrazlozenje da sam po pravilniku nestrucna da radim u osnovnoj skoli, jer nemam 30 esp bodova iz pedagosko-psiholosko-metodicke grupe predmeta, vec samo 20tak, a takodje, tim pravilnikom nije predvidjeno da neko ima dve diplome, pa se mojih 240espbodova i diploma uciteljskog fakulteta ne moze uzeti u obzir. :))), dakle- diplomirani filolog anglista+profesor razredne nastave(+cambridge diploma) = nestrucan za rad u osnovnoj skoli u republici nam Srbiji :)
  • kako

    20.02.2012 15:22
    kome
    "za anonimusa - filozofe
    ti svakako svoju diplomu mozes da okacis macku o rep jer ne shvatam sta si mislio da ces igde postici kao diplomirani filozof?!"

    @Kako ne shvatas, pa mozda ce postati premijer.
  • Adlerbrau

    20.02.2012 15:10
    Bravo na tekstu, nije mi jasno kako svi mediji o ovome cute, a jos mi je nejasnije zasto studenti cute, placaju i ponasaju se kao krave u redu za klanicu.

    U proteste!!!

    Necu da mi oduzimaju novac a ja da cutim! Znanje nije roba, a mi nismo potrosni!
  • TJ

    20.02.2012 15:04
    Posao?!
    Gospodo Bolonjci u ovoj državi posao nemaju ni neki doktori nauka...
    Sada vas čeka dugo čekanje u redu u Nacionalnoj Službi za NEzapošljavanje, javljanje na oglase za posao u kojima se za rad u pekari traži znanje Francuskog, eventualno rad kod nekog sitnog privatnika koji je firmu otvorio od keša koji je drmnuo devedesetih... Radićete kao robovi, nekada i 15h dnevno a jedva ćete krpiti kraj s krajem.
    Sve to je vaša i naša realnost! Želim vam svu sreću u životu i apsolutno podržavam protest.
    Dosta je bilo samovolje političkih i mafijaških gnjida.
  • 20.02.2012 14:51
    Ko zna zašto je to dobro
    Pa ako ih neko i tera, to je za njihovo dobro! Nek iskoriste da odu dok mogu, za par godina neće moći ni da odu ni da ostanu.
  • 1 NS

    20.02.2012 14:45
    Kreativnost, udruživanje, radi ono što voliš,...
    Da vama "deda" 1NS kaže, a vi kako hoćete...
    Za tri godine i 5000 dinara može se kupiti i pročitati dovoljno knjiga koje su napisali uspešni (između ostalog i materijalno bogati, najkonkretnije - finansijski) pojedinci, da svako nauči kako organizovati sebi životnu aktivnost zvanu "posao".
    Ovo važi samo za one koji imaju para za davanje fakultetima.
    Za one koji nemaju, prvo par meseci šljake u trafici, ili sa lopatom/čekićem, dok se ne sakupi za knjige.
    (A ko zna engleski i ima kompjuter, može sve potrebne knjige da nađe kopirane).
    Koje su to knjige? Ako i to hoćeš servirano, onda uspešan život prepusti manje pasivnima, nije to za tebe.
    Srećno!
    PS
    Ko ima predrasude neka ne pokušava. Svako će uspeti onoliko koliko veruje.
  • 20.02.2012 14:29
    Ovoj zemlji treba revolucija!
    To je to, u Srbiji sve naopako, prvo usvoji pa (ne)donosi zakone i uredbe. Nikako uskladi regulativu i po njoj usvajaj sta ti treba. Majmunska posla kad su majmuni na celu ove majmunske drzave koji prepisuju iz tudjih zakona sta im lepo zvuci da bi im zakoni bili lepsi.

    Tako ce nam biti dok nas vode panjevi
    (Panj - drvni ostatak nakon sece drveta kome je onemogucen svaki dalji razvoj i napredak)
  • 20.02.2012 14:17
    Setila se Mara da je pod njom bara
    Ovi ljudi u ministarstvu kao da ne shvataju da dok oni ne promene pravilnik, ljudima koji su završili fakultete vreme prolazi i prolazi život! Trebalo bi negde da se zaposlim..a ja umesto toga čekam da se ministarstvo smiluje da uradi izmene pravilnika!I sigurna sam da je ministarstvo znalo za ovaj problem neusklađenosti pravilnika i kadra koji se školuje još pre pet godina, kada je upisana prva generacija bolonjskih studenata, jer su svi fakulteti morali imati akreeditaciju, to znači da je tu pisalo i ko se školuje i kakav će naziv imati! pa niko ne može da mi kaže da se to nije moglo stići promeniti za pet godina! nego se sad setila Mara da je pod njom bara! Pa dokle neko misli da uništava živote mladih ljudi? DOKLE? i onda se priča o odlivu mozgova - pa bež'te ljudi glavom bez obzira!
  • No name

    20.02.2012 14:02
    Ne mogu da verujem, strasno! Veoma mi je zao ljudi koji su vredno ucili da bi dobili zvanje profesora engleskog jezika, da bi sada bili diplomirani filolozi - anglisti. Ova Srbija je propast!!!
  • Miljana

    20.02.2012 13:29
    Pedagoški fakultet
    Šta tek da kažu 'Vaspitači dece sa posebnim potrebama'.....tuga, jad i čemer!!!!!!
  • member

    20.02.2012 13:23
    fakultet se upisuje tako sto razmislis sta mozes dobro i kvalitetno da radis, i koja je perspektiva te struke.

    to je isto kako da kupis neku stvar koja je jeftina, a da ne razmisljas da li ti je to uopste potrebno, jer u suprotnom dolazis u situaciju da ne znas i ne mozes nista sa njom.
  • Zovite me kako hoćete ali mi u

    20.02.2012 13:21
    Diplomirani organizator zdravstvene nege
    Tek sada mi ništa nije jasno!? PRIZNAJU 4+1????!!!! Kako, moliću lepo? Meni rekoše na poslu da priznaju samo 3+2!
    Bez daljeg polemisanja Srbija ima obrazovane ljude! Ako me sećanje ne vara, to se od nas i tražilo, da se obrazujemo, da bude što više ljudi sa fakultetom, ili me sećanje ipak vara? Imam najviši stepen obrazovanja u kući u kojoj radim, kao i veliki broj mojih kolega na drugim mestima, raspoređena sam na poslovima i zadacima koji zahtevaju IV stepen stručne spreme + poslovi koji ne podrazumevaju nikakvu samostalnost u radu. Završila u roku, 8,90 prosek 4 godine studija i ???? Tako li se radi u korist i za korist sopstvene kuće? Samo postoje pitanja, veliki broj njih, odgovora ni od korova. To je velika, velika sramota samo to mogu da kažem. Ne daj te se ljudi, doći će onih famoznih, naših, pet minuta ili bar vaših ako ih ja ne dočekam.
  • 20.02.2012 13:20
    Visoko obrazovanje u Srbiji je samo još jedna služba države namenjena za zamajavanje sa omladinom. Čitav sistem je takav da on samo služi da proseje ono malo novca iz džepova građana, od nekoliko hiljada studenata proizvede par diplomaca koji ne mogu da rade ništa, ali su svi barem sedeli i učili knjige napamet i nisu šetali po ulicama i protestvovali.
  • Болоњска

    20.02.2012 13:10
    Кобасица
    "Болоња" није систем образовања високо развијених земаља. Најпознатији универзитети Европе (Оксфорд, Кембриџ) нит знају за Болоњу нит их занима. Болоњу у Немачкој су прихватили универзитети који нису високо рангирани. Наравно наше власти су се, као сваки добар малограђанин и провинцијалац, упецале на причу о некаквом систему који нема алтернативу и где су бодови од чоколаде а дипломе од мармеладе...
  • Bojan

    20.02.2012 12:58
    @Mira
    Zato sto je dekan iz SPSa i studenti nisu solidarni da svi strajkuju i kazu dosta participaciji.
  • Bubi

    20.02.2012 12:54
    :(
    Ja sam apsolventkinja Filozofskog fakulteta i nažalost po završetku osnovnih planiram nastaviti školovanje i život u Nemačkoj. Nazovite to idenjem linijom manjeg otpora, ali ja samo gledam šta je najbolje za mene i budućnost moje porodice. :(
  • za anonimusa

    20.02.2012 12:50
    filozofe
    ti svakako svoju diplomu mozes da okacis macku o rep jer ne shvatam sta si mislio da ces igde postici kao diplomirani filozof?!
  • Student

    20.02.2012 12:48
    Visoka poslovna škola strukovnih studija Novi Sad
    Šta samo mi po završetku trogodišnjih studija i gde cemo da radimo,posle te škole???
    Sa zvanjem;strukovni poslovni informatičar,na biorou se smatra 6.1.stepenom kao viša škola a ne visoka stručna sprema!!!
  • Vaskez NS

    20.02.2012 12:40
    @Svitac
    Moj naklon.
  • dejan

    20.02.2012 12:34
    zasto
    Četvrta sam godina Ekonomskog fakulteta, naime obnovio sam četvrtu godinu jer mi je ostalo par ispita. Može da se desi da mi ostane jedan ispit i da u oktobru ponovo obnavljam četvrtu godinu, to znači ponovo plaćanje upisa, participacije, ispita itd. Ne znam dokle će ovi u Novom Sadu dozvoljavati ovo čudo. Tako mi samo prolongiraju studiranje da bi oni dobijali pare. Napominjem, odličan sam student, prosek mi je blizu 9, a jedino me raduje nadam se, što ćemo posle 4 godine biti diplomirani ekonomisti. Moja generacija 1988. je mislim najviše nadrljala.
  • Svitac

    20.02.2012 12:25
    Reformatorima univerziteta pošlo je za rukom da na inertnost starog sistema nakaleme sve korporativno-kapitalističke elemente "Bolonje", pa tako sada uživamo u najgorem od oba. Konačne posledice mogle bi biti katastrofalne.

    Često sam se pitao je li baš mudro da zemlja poput Srbije, havarisana i nerazvijena, preuzima obrazovni sistem visokorazvijenih zemalja EU; sistem prilagođen zahuktaloj privredi, koji se svodi na što brže i efikasnije osposobljavanje za rad, izbacivanje visokospecijalizovanih kadrova na tržište; sistem koji je i sam po mnogo čemu sličan fabričkoj proizvodnji obučene radne snage? Ili bismo u koncipiranju obrazovnih politika morali poći od bule (nule) u koju smo zapali, te postavljajući pitanje o uzrocima iste pronalaziti način za njeno prevazilaženje, a to bi onda morao biti jedan sasvim drugačiji tip obrazovanja...

    Bilo kako bilo, prve generacije "bolonjaca" polako i sigurno izlaze iz klupa, nestrpljivo čekajući na zaposlenje, koje im zakržljala i opustošena domaća privreda uglavnom ne može ponuditi. Kao i obično, statistika se pokazuje kao opsena: udeo visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji daleko je ispod proseka EU, no čak i kao takav prevazilazi trenutne potrebe Srbije. Loša kopija "Bolonje" samo će rezultirati hiperprodukcijom fakultetski obrazovanih, zbog lošeg kvaliteta školstva zapravo priučenih, i tako dodatno povećati pritisak na tržište rada i nezaposlenost. (Ko god može, emigriraće.)
  • 20.02.2012 12:20
    filozofski fakultet
    Ja sam na završnoj godini. Dakle četvrta sam godina filozofije, nakon koje bi moje studije trebale da dođu kraju. Međutim iako je program 4+1, ja sam samo diplomirani filozof, sa završnim radom, više ne ni diplomskim radom, nakon 4 godine studija. Diplomu mogu okačiti mačku o rep,a ja mogu samo da sednem i da plačem, ako ne upišem master, nakon koga bih, samo, naglašavam samo dobila mogućnost rada u školi. Razočarana sam..i ovo je strašno. I da hoću nemam gde da odem iz ove zemlje :( ................
  • 20.02.2012 12:10
    KATASTROFA!
    U kakvoj zemlji mi zivimo! I bolje je za sve te mlade ljude dok mogu da pobegnu iz ove zemlje koja nam nudi samo beznadje i propast.
  • mira

    20.02.2012 12:05
    pljacka
    Sistem 3+2 je napravljen da bi se uzimale pare. Primer je Ekonomski fakultet Subotica, Odelenje Novi Sad. Tamo se placa svake godine 30.000 sto studiraju u Novom Sadu, bey obzira da li je neko na budzetu... Dve godine mastera su bile da bi se opet sve placalo. Sada je tamo sistem 4 + 1, ali smo četvrtu godinu svi morali platiti... Sistem je nenormalan... pogotovo što ne postoji kategorija apsolvent... studentu ostane neki ispit i plaća ga po bodovima... jedan bod 1.500-1.600 dinara, a predmet ima 6-8 bodova... neka mi neko objasni zašto Ekonomski fakultet pljačka godinama svoje studente... a država i ministar ćute

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna