Novi Sad
09.02.2012.
10:43 > 12:04
Institucija Pokrajinskog ombudsmana demantovala je da se u njihovom jučerašnjem saopštenju građani pozivaju da plaćaju TV pretplatu.
  • 13.10.2013 20:58
    Zorro
    Prvo objasnite narodu da se ne radi o RTV pretplati, već o taksi na POSEDOVANJE radio ili TV prijemnika. Velika je razlika. Skrenula se pažnja na kvalitet programa, a uopšte to nije suština. Suština je da zakonsku obavezu plaćanja takse na posedovanje radio ili TV prijemnika, imaju SAMO oni građani koji su prijavili NABAVKU radio ili TV prijemnika, pod uslovom da su ga nabavili NAKON stupanja na snagu Zakona o radio-difuziji, tj. nakon 2002. godine. Ako niste prijavili TV prijemnik, nemate obavezu plaćanja takse na posedovanje istog. Čl. 81. Zakona o radiodifuziji... Što se obaveze prijave tiče, ako ste TV prijemnik nabavili nakon 2002. imate zakonsku obavezu da ga prijavite RTS-u... Ako RTS nekako sazna da ga imate (a nema legalnog načina da sazna) može vas tužiti JEDINO za kršenje odredbe o obavezi prijave TV prijemnika. Novčana kazna za kršenje te odredbe je u visini jednogotišnje pretplate, tj. takse na posedovanje. Ništa drugo osim ovoga RTS nema prava, po zakonu da radi. Dakle, slobodno ne plaćajte taksu, ako niste prijavili da posedujete TV prijemnik...
  • @Teodosije III

    10.02.2012 13:07
    Bilo bi lepo kada bi pogledao šta se emituje na BBC-u. Javni servis postoji u svim uređenim zemljama i plaća se pod obavezno, naravno, na osnovu računa koji se korisnicima usluga ispostavlja uredno. Takođe, veoma striktno je propisano kakav program se emituje, minutaža svih emisija od informativnih preko zabavnih do naučnih. EPP u smislu kakav mi imamo na RTS-u je strogo zabranjen. A ti samo plaćaj svadbe, Bolji život, Otpisane... i gomilu EPP-a. Ovce su za šišanje.
  • Justicija

    10.02.2012 09:27
    Kada bude JAvni ravnopravni servis cu mozda platiti! Dokle god je politicki instrument vladajucih pre svega ds i lige
    od mene ni dinar nece dobiti!
    Nemam zelju da placam hvalospeve canku i pajticu
  • Teodosije III

    10.02.2012 04:25
    Ja uredno placam pretplatu jer je to gradjanska duznost. Javni servis mora postojati jer se jedino na taj nacin omogucava svima pravo na informisanje. Pogledajte BBC i on se placa i niko se ne zali.

    Sta se pravite blesavi postoji zakon i sada trazite u njemu rupe, svi ste veliki pravnici!
  • platiša

    09.02.2012 22:30
    Sramota! Ombudsman mora da upozori RTS!
    Mi smi koji plaćamo smo idioti! RTS krši zakon o zabrani diskriminacije ako nekima oprosti a nekima nametne da plate sve!

    ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE
    Povreda načela jednakih prava i obaveza

    Član 8.

    Povreda načela jednakih prava i obaveza postoji ako se licu ili grupi lica, zbog njegovog odnosno njihovog ličnog svojstva, neopravdano uskraćuju prava i slobode ili nameću obaveze koje se u istoj ili sličnoj situaciji ne uskraćuju ili ne nameću drugom licu ili grupi lica, ako su cilj ili posledica preduzetih mera neopravdani, kao i ako ne postoji srazmera između preduzetih mera i cilja koji se ovim merama ostvaruje.
  • magarac

    09.02.2012 22:26
    RTS vrši diskriminaciju
    Da li ovde postoji neko normalan?

    Molim Ombudsmana da što obezbedi odgovor na pitanje koje će sigurno dobiti uskoro: Da li će RTS osloboditi plaćanja pretplate naredne 4 godine sve građane koji su poslednjih 5 godina redovno plaćali pretplatu da bi bili u istom tom povoljnom položaju da im se "oproste" 4 godine kao ovima koji nisu plaćali redovno.
  • magarac

    09.02.2012 22:16
    I ponovo su magarci oni koji su plaćali
    I ponovo kao i u raznim drugim slučajevima, ombudsman , zaštitnik građana je ovim potvrdio, da su pametni oni koji ne plaćaju a da su magarci svi oni koji plaćaju sve redovno. Obmudsmane, izjavi to lepo i otvoreno: "Svi vi koji ste plaćali redovno, pogrešili ste jer ste mogli umesto 5 godina da plaćate samo jednu godinu."

    Ako ombudsman ima osećaj za moral, obavestiće jasno i glasno nas građane koje treba da zaštiti da li treba da plaćamo ili ne treba.
  • Shomy

    09.02.2012 21:52
    cik
    Cik nek neko dodje nesto da mi pleni. Mozda ce uci ali nece izaci.
  • yeti

    09.02.2012 16:11
    neću da plaćam harač rts-u iz sledećeg razloga: sadašnja vlast je pre rušenja Miloševića obećala ukidanje pretplate, čim su došli na vlast su je i ukinuli a uskoro pošto narod ima kratko pamćenje vratili. setite se ovoga kada budete glasali
  • neverovato kako politicari

    09.02.2012 15:29
    demantju svoj iskaze

    Lepo u predhodnom tekstu pise saopstenje od zastitnika gradjan,
    /a u predhodnim komentarima bilo je i objasnjenje sta znaci OMBUDSMAN i da je to osoba koja jeste u politici i koja stiti gradjane od samovolje politicara, i to funkcionise i dan dans ali ne kod nas nego u Svedskoj jer odatle i potkao ovakav vid zastite
    gradjana i evropa isto

    e sada kaze se ovako u obavestenju

    "Dodaje se da su obaveza placanja RTV pretplate,kao i vsina lacanja i oslobadjana od obaveze placanja utvrdjena Zakonom o radio-difuziji"

    opet dodatak od obavestenju te glasi ovako

    "Dodaje se ako gradjanin koji duguje sredstva za RTVpretplatu propusti sve rokove da reglise svoje obaveze....resenje postaje pravonazno i moze se pristupiti prinudnom izvrsenju"

    E sada neka lepo doticna osoba objasni kako to da nije poziv za placanje,
    Da kojim slucaje nije poziv za placanje formulacija recednice bi bila potpuno drugacija,
    ovako formulisano ne samo da je poziv za placanje, nego blaga pirisila da se plati

    Sada se mogu ocekivati nove situacije

    Zvono,zvrrrr,gradjanin otvori vrata kad ono zafendovanje,
    kako to pita gradjnin

    plenitelji;, dobili ste resenje da platite TV pretplatu za proteklih 5 godna u nazad koje niste placali a mi sve po zakonu radim

    gradjanin:nisam nista dobi, da sam dobio reagovao bih sigurno, to je veliki iznos...

    ovako moze i zaistinski da se dogodi, jer ova vlast je spremna na sve prevare, kada su novci u pitanju
  • Majmun

    09.02.2012 14:53
    Koji sam ja majmun
    Znači neko ko nije 5 godina plaćao TV pretplatu platiće je 60 evra, a ja koji sam je redovno plaćao svih tih pet godina platio sam je 300 evra
  • Galawix

    09.02.2012 14:23
    @Marjan Hmmm...
    Kakve veze ima Internet, 3G tehnologija i HD televizija sa javnim servisom jedne države?

    Opusti se. Javni servis nije srpski izum.

    Osim toga, ne koristi reč monopol tamo gde joj nije mesto. Da je reč o monopolu, ne bi mogao osim RTS1, RTS2, RTV1 i RTV2 ništa drugo da gledaš.

    Ovde se radi o sili države da ti silom naplati svoj servis. Ali, naplata javnog servisa je problem sa kojim se svaka zemlja koja ga ima suočava. Kako će ga koja rešiti, zavisi od njene sopstvene uređenosti. Negde uterivači idu od vrata do vrata, a negde, kao kod nas, biraju jeftiniji put preko računa za struju.
  • ćelavac

    09.02.2012 12:12
    "ukoliko neko pet godina ne plaća pretplatu, a ne primi rešenje od suda kojim se traži izmirenje duga i ne uloži prigovor na njega, toj osobi će se naplatiti celokupno potraživanje nastalo tokom pet godina zajedno sa kamatom."

    kako da uloži prigovor, ako ga nije primio?
    motke bre u ruke
  • Ne ko nego šta

    09.02.2012 12:11
    ombudsman je o.k.
    Ombudsman je O.K.Pitanje bi trebalo postaviti zašto je Ustavni sud obustavio postupak.Što nije rekao da ili ne.Tako i moja baba može suditi.
  • Elektro-blok

    09.02.2012 12:05
    Avaj
    Ovo je i do sada bilo jasno, ali neki čitaju samo naslove a sadržinu teksta ne...A kad zakucaju izvršitelji, setiće se ovih reči :D
  • jeca

    09.02.2012 11:56
    haha
    DANAK U KRVI lvl 2o12
  • Lalla

    09.02.2012 11:49
    dali dobro tumacim...
    ako dobro tumacim ovakva potrazivanja poput RTV pretplate,Informatike,zastarevaju nakon godinu dana?????????!!!!!!!!!!!!!!.......
    Voleo cuti misljenje advokata iz prethodne vesti o Zastitniku gradjana,hvala unapred!!!!
    Druze Tito,skrenusmo sa puta;
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!....
  • Slusalac

    09.02.2012 11:46
    I Ciklonizacija vrsi zastitu gradjana.
    Pokrajinski ombudsman,ne moze da predstavlja zastitnika prava gradjana ,ako je na platnom spisku drzave odnosno vlasti koja ga na tu funkciju imenuje.
    Sta se dogodilo sa Zoranom Markovic iz agencije za borbu protiv korupcije kad je skrenula paznju na desavanja oko ATP"Vojvodine" odmah je pokrenuta hajka protiv nje.Sto znaci sedi ,primaj platu i ne talasaj u protivnom letis.
    Slicno je sa zastitnikom prava pacijenata.Kako da stiti prava pacijenata ako ga dom zdravlja placa.
    Svi su oni imenovani samo radi ispunjavanja zahteva E.U. a ne za dobrobit gradjana.U ostalom sta je ova vlast na svim nivoima uradila za gradjane a da se debelo nije omrsila.
  • neće moći

    09.02.2012 11:35
    "Međutim, ukoliko dužnik pravovremeno izjavi prigovor na rešenje (za šta ga prethodno mora primiti), biće mu naplaćeno samo dugovanje za prethodnih 12 meseci."

    Nemoj nas više braniti leba ti. Samo za 12 meseci na silu i bez ikakvog ugovora o pretplati, i to je njemu nešto pravedno i dobro?!

    Za 500 dinara mesečno se neko sa malim primanjima može podmiriti hlebom kao osnovnom namirnicom! To je jako puno novca spram ovdašnjih primanja! To je 60 eura godišnje, ili jedne dobre cipele, ili jedne patike i farmeske. Malo li je?

    Dati ih RTS je ravno pljunuti sebi i sopstvenom dostojanstvu u lice. Da plaćaš televiziju, plate spikerima koji nas 20 godina vređaju jer za razliku do njih nismo sluge režima, da puniš džep onom Miloševićevom banditu Vučeliću i njegovoj firmi "Komuna" koja je producirala mnogo serija koje RTS reprizira, i od koje svaki put oni dobijaju novac.
  • 09.02.2012 11:28
    Marjan
    U 21. veku, u eri interneta, 3G tehnologije, HD digitalne televizije, apsolutno je neprihvatljiv monopolisticki status necega sto se naziva "javni servis Srbije" i prisilno naplacivanje pretplate za isti, svim vlasnicima brojila za elektricnu energiju.
    U liberalnom kapitalizmu i demokratiji individualno je pravo svakog coveka da bira koju ce uslugu da kupi a koju nece.
    Prvo, niko od vlasnika elektricnih brojila nije dao saglasnost elektrodistribuciji da ista ustupi podakte o njima (korisnicima) nekom drugom pravnom licu.
    Drugo, tzv. "duznici" RTV pretplate nisu potpisali ugovor sa RTS-om o tome kakvu uslugu zele da kupe, na koji period, po kojim uslovima i po kojoj ceni, stoga RTS nema osnova da trazi bilo sta osim donacije.
    S obizorm da RTS ima dva kanala nacionalne frekvencije, emituje reklame, naplacuje cak i od Narodne skupstine prenose zasedanja, treba samostalno da se izdrzava. Ko zeli da gleda RTS, neka sa istim potpise ugovor, neka plati koliko kosta, pa neka gleda i uziva. Ostalima savet: ako placate pretplatu racunajte na to kao donaciju beogradskoj televiziji.
  • radnik-udarnik

    09.02.2012 11:28
    ma sta reci
    Znaci,mi koji redovno placamo rtv pretplatu,da se neko ne uvredi smo budale..jer iz vaseg texta se moze zakljuciti da je bolje neplacati,jer nakon 5 godina ti platis samo 1 godinu zaostataka i to je to..A mi koji placamo redovno,sta sa nama? Hoce li nam rtv vratiti pare za 4 godine? SRAMOTA
  • 09.02.2012 11:26
    nije zvaka za seljaka
    Aj sad polako, da li mora da se placa pretplata jer mogu da nas tuze ili je to nas izbor kao onih 30 dinara za video nadzor? I sta da uradimo ako stigne tuzba sto nismo placali a ne mora da se placa (sto nista nije cudno u ovoj usr... drzavi)
  • 09.02.2012 11:05
    al je lepo biti ombudsman, plata 120.000 letovanje, zimovanje, odgovornost nikakva, samo mrsomudis a budzet ti placa
  • seljak

    09.02.2012 11:04
    @zastitnik...
    Hvala na obavestenju, nemoj vise da nas branis.
    Od tvoje odbrane ostadosmo i bez gaca.

    Ususkaj se u nekom toplom kutku,mi cemo se nekako snaci kao i do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna