Novi Sad
26.03.2012.
08:41 > 08:42
Studentima koji su se vratili s razmene u inostaranstvu nedavno usvojeni pravilnik o mobilnosti studenata i akademskom priznavanju perioda mobilnosti trebalo bi da omogući lakše priznavanje ispita.
  • 27.03.2012 11:07
    Q
    Gde je mesto nase fizike mozes da vidis po objavljenim radovima u rangiranim casopisima.Na prvom su mestu bas fiziciari. Tacno je da tu ima dosta minulog rada i nekadasnjih dobrih vremena.Isto tako je tacno da ima jako puno mladih fizicara koji su na postdocu po inostranim univerzitetima ili na institutima pa i u samoj Italiji. I zapamti nije svaki univerzitet u USA Harvard. Uostalom pogledaj ekonomiste. Masovno idu u Italiju da studiraju neke ekonomije a imaju u Bgd bolji fakultet. Uostalom pogledaj statistiku upisa na master studije na London school of economy, ima ih i sa nasih fakulteta. Da su tako losi ne bi uspeli.....
  • q

    27.03.2012 00:49
    @malo morgen
    Ma sta Italijani znaju o fizici. Mi smo tu najbolji, kao i u ostalim prirodnim naukama. Jel tako?
  • AlexaG

    27.03.2012 00:24
    od sve tuge
    uglavnom je situacija da je program ispita koji se polozi u inostranstvu kvalitetniji, iz prostog razloga sto je adaptiran za 2012 godinu, ne 1974. te se izucava i iz savremenijeg stiva i odnosi na savremene teme.a sujeta je opaka stvar...i deca koja oce vise da nauce pa odu napolje,ispastaju na kraju zbog profesora koji pisu knjige, ne da bi nesto pametno preneli studentima, nego da im se "ostala deca na igralistu ne smeju kako nemaju svoju knjigu" . Umesto da pitaju tu decu sta i kako su tamo radili, ne bi li nesto novo uveli i usavrsili svoj sistem obucavanja buducih strucnjaka... eh zivote lutalicO...
  • Laky

    26.03.2012 22:26
    Re: G (bastavak sami dosajte)
    Ko ne položi standardne ispite, koji su međunarodno definisani i standardizovani, može da ide gde god hoće da mu priznaju njegovo NEZNANJE, a ne ovde da traži da mu se prizna da je položio ono što nije položio.

    Zna se šta podrazumeva ispit iz anatomije u medicini, a ako neko položi predmet anatomiju iz slikastva to mu se neće priznati, pa ma šta vi ovde bulaznili.

    Ukoliko neko upiše fakultet koji ima neke svoje ispite, to je njegov problem, tj. takvi imaju probleme i u Americi da se zaposle, a ovde nam takvi šarlatani ni ne trebaju!
  • G

    26.03.2012 18:37
    @Roody - zbog čega ti karikiraš stvari i predstavljaš ih onakvim kakvi nisu i to onda koristiš kao argument? Ovde nigde ne piše da neko položi ispit anatomije u inostranstvu pa u Srbiji traži da mu se to prizna kao ispit za kompleksnu analizu koji takvi nemaju veze jedan sa drugim - zbog čega lupetaš? Onaj ko položi anatomiju u inostranstvu mora da polaže istu u Srbiji jer anatomija srba je drugačija od anatomije nesrba? Kakav idiotizam.
  • Roody

    26.03.2012 16:05
    E pa sad'
    A šta da mu se prizna?
    Kada nije položio ispite koje je trebao da polaže?

    Zamislite ovu situaciju, vi predajete neki predmet na fakultetu (imate program ispita i njihov sadržaj), a ja odem u inostranstvo na neki tamošnji fakultet.
    E pošto sam ispolagao u inostranstvu "neke ispite" stižem nazad kod vas i tražim da mi vi nostrifikujete diplomu, odnosno priznate ispite koje nisam polagao kod vas, po našem programu, tj. položio sam ja neke ispite, ali one koji veze nemaju sa našim ispitima?
    Odakle onda vama pravo da priznate te ispite?
    Normalno da ih nećete priznati.
  • zoki

    26.03.2012 13:40
    ispiti a ne diplome
    za one koji nisu citali pazljivo , ovde se radi o priznavanju ispita koji su polozeni za vreme boravka u insotranstvu . Ono sto nije u redu je da uprkos pravilniku koji postoji , i po kojem bi se ti ispiti trebali priznati za zamenu za te koje student nije slusao i polozio na maticnom fakultetu, profesori opet koriste samovolju i odlucuju o tome sta ce se priznati a sta ne. Razmena studenata je dobra stvar nevezano za gradivo i ispite i to ce vam reci i oni koji su na istoj bili i oni koji o tome nesto znaju.
  • opsta

    26.03.2012 12:35
    samovolja
    Uvek ce ovde biti dubiozno stanje dok se bilo sta ne odlucuje po zakonu i pravilniku nego zavisi od volje pojedinca. A od ovih pametnica sto nisu imali novca za privatni fakultet i studiraju drzavni petnaest godina jos se time hvale mi je stvarno muka. Samo onaj ko je bio na drzavnom fakultetu zna koliki stepen korupcije i nepotizma tamo vlada. Price o tome kako ni jedan fakultet u zemlji i inostranstvu ne valja dobri su samo nasi drzavni je ista kao i prica o Srbima kao nebeskom narodu. Zasto nase drzavne diplome nigde nisu priznate i zahtevaju nostrifikaciju kada smo mi tako pametni i obrazovani. Opet sav svet lud samo Srbi pametni. Osvestite se i pogledajte u sebe i oko sebe.
  • Irena

    26.03.2012 12:06
    Re: Milosad
    To rade političke stranke, upisuju svoje članove sa srednjom školom na privatne fakultete čim iste pozapošljavaju u javnim preduzećima i ustanovama, pa potom istima dodeljuju rukovodeće položaje, jer su sada završili "fakultete"!
    Pogledajte ko je završio fakultet od političara posle dobijanja funkcije, bićete šokirani koliko ih je.
    U KP-ima i JKP-ima je to uhvatilo toliko maha, da gotovo svaki partijski aktivista dobija diplomu, posle zapošljavanja u tim preduzećima.
    Užas.
    Većina ne zna ni gde im se fakultet nalazi.
    Pogledajte primer Novosadske toplane:
    Kada je SPO došao na čelo ove novosadske firme, pogledajte koga je upisao na fakultete?
    To je sramota za Novi Sad.
    Zatražite kao primer samo spisak onih koji su iz rada završili #privatne fakultete", pa ćete videti iz koje su stranke isti!
    A posrbno zatražite podatak o njihovoj školskoj spremi kada su se zaposlili u Toplanu, odnosno koji su fakultet ili višu školu završili.
  • 26.03.2012 11:05
    malo morgen
    A zasto priznati ispit polozen u inostranstvu ako sadrzina, obim i tezina gradiva ne odgovara nasem. ja studiram fiziku i imam koleginicu koja je bila u u Italiji. Ti ispiti koje je ona polozila na 3 god. ni blizu nisu nasim. Za neke predmete recimo ni trecina ispita po obimu. I sta sad mi smo budale sto sve to ucimo a ona tamo na nekakavim testovima na zaokruzivanje tacnih i netacnih odgovra dobila 60 posto i pametna hoce priznanje ispita. a onda sve svali na samovoljne profesore a ide i kampanja treba tetositi studente i priznaj svaki papir sa svakog stranog Megatrenda....
  • Milosad

    26.03.2012 11:01
    Ima i većeg problema!
    Veći je problem što poslodavci više cene "akademce" sa privatnih fakulteta nego one sa državnih. Pogledajte statistiku školovanih fgakultetlija samo u javnim preduzećima. Mislim da tamo skoro da i nema nikoga sa državnih fakulteta, već su skoro svi sa privatnih. A znanje ..., vidi se po funkcionisanju.
  • Ingeborg-Inge

    26.03.2012 09:51
    Oprez
    Napolju je prava inflacija fakulteta, kao trenutno kod nas, većina je bezvezna, koja vas ničem ne nauči, a uzmu vam pare, postoje čak i na ozbiljnim fakultetima grupe namenjene stranim studentima (često iz Istočne Evrope), koje vas obavezuju ugovorom da morate da napustite njihovu zemlju po završetku studija, a kriterijumi za polaganje su daleko ispod proseka na redovnom grupama.
    Ovo se čini da bi zaradli pare, a te "polupismene" studente onda liferuju u njihove matečne zemlje, da ih više ne vide...

    Treba biti oprezan sa priznavanjem diploma, jer to radi svaka ozbiljna zemlja, pa na kraju krajeva treba da nam služi kao opomena i ovo što se kod nas dešava da se u Republici Srbiji danas osnivaju fakulteti na svakom ćošku sa kriterijumima koji su ispod svakog nivoa.
    Svi koji nisu mogli da završe državne fakultete, danas mogu bez problema da završe privatne, samo ako imaju NOVCA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna