Novi Sad
03.04.2012.
08:52 > 09:05
Po masovnosti razdvajanja otpada u domaćinstvima, Novi Sad će uskoro biti jedinstven u Srbiji.
  • Maki021

    04.04.2012 07:00
    Ne mogu da verujem kakvi smo mi to ljudi, prvi put pročitam neku pametnu stvar i već se svi žale!!! Žalite se što ćete SAMI morati da razvrstate svoje smeće a da vam za to niko ne plati!?!?! A svi bi na zapad! Kada sam pre mnogo godina bila u Americi prvi put sam videla da se smeće sortira na papir, staklo, plastiku i ostalo. Prvo sam pomislila kakve su budale a onda su mi objasnili i zbog čega je sve to pa sam promenila mišljenje o tome ko je budala. Osim toga, svaka kutija mora da se iscepa, plastična ambalaža da se spljošti kako bi zauzimali što manje mesta u kamionu, kada popiješ sok moraš da pogledaš ambalažu da vidiš da li je unutrašnjost obložena aluminijumom da bi znao u koju kantu ide. Mirkoslavu&co izgleda prerada otpada ništa ne znači zato što ON SAM mora da baca u kantu bez da mu iko to plaća, a ovamo se žali na prljav potok koji su zatrpali njegovi istomišljenici. Drugo, u Kamenici živim 35 godina i još nisam čula da se neko žali da mu Čistoća ne odvozi smeće, možda je u pitanju neko divlje naselje. A ako stvarno plaćate iznošenje smeća a tu uslugu ne dobijate, zbog čega i dalje plaćate? Isti slučaj i za orezivanje žbunja - zar zaista očekujete da će neko JKP tj. grad da šalje svoje službe da uređuju svaku okućnicu u prigradskom naselju??? Ako ste rešili da iz stana pređete u kuću trebali ste znati da vam više nije sve na tacni i da treba malo i mrdnuti du...om - ako padne sneg da ga sami očistite ispred svojih vrata, kada pada lišće u jesen da sami uzmete metlu i počistite ga, kada se živica razgrana da sami uzmete makaze i oblikujete je, a posle počistite, kada rodi trešnja u dvorištu da je sami oberete da bi jeli, da sami izgurate kantu za đubre do ulice četvrtkom kada se odvozi đubre....
  • Sima

    03.04.2012 19:44
    http://www.youtube.com/watch?v=zzLebC0mjCQ
    http://www.youtube.com/watch?v=4wS1dv3iat8
    http://www.youtube.com/watch?v=Fvz-z7CvsYA
  • 03.04.2012 13:34
    dobro kante za razlicito smece

    da li to znaci, da ce se smece sada ovako odnositi npr

    TELEP

    - ponedeljak- plasticna ambalaza
    - sreda- staklena ambalaza
    - petak- kucno smece

    sto znaci da ce svaki navedeni dan u kamion biti BACANO SAMO JEDNA VRSTA SMECA

    a da li ce se sortirano i skupljeno smece odlagati i dalje na centralnu deponiju
    ili ce svako smece imati sopstvenu deponiju
    i da li ce se smece potom svako zasebno reciklirati

    lako je reci mi radimo to i to, onimosobama koje nikada na nesrecu njihovu, nisu imali prilike da vide kako se oodnosi i deponuje razlicito smece u zemljama EU i u zemljama koje nisu clanice EU a podpadaju pod razvijene evropske zemlje


  • Plazma

    03.04.2012 12:53
    Čuj ovu budalu. Za početak, motivacija građanima da sortiraju otpad je besplatna kanta. U, al se pretrgo! Pa, čija je dobra volja ovde da razvrstava? Mislim, ja bih svakako razvrstavala, kao što to i radim s plastičnim flašama, ali je rezon bezveze. To mi deluje kao: ti budalo razvrstavaj a ja ću da pokupim novce. Stvarno nemam reči, al ajd dobro.
  • 03.04.2012 12:52
    U Hrvatskoj se dobija novac za PET ambalazu, ali ne zaboravite da ste taj novac vi vec dali, jer je uvodjenjem tog sistema proizvod poskupeo za toliko. Sustina tog sistema nije naravno podela profita sa gradjanima, nego sistem kaucije, platis vise, ne bacis PET flasu bilo gde, nego je doneses gde im odgovara i onda dobijes svoj novac...
  • Mirkoslav

    03.04.2012 12:04
    niske cene za neodnosenje otpada
    Sto se tice "niskih cena za odnosenje otpada" treba istaci i to da u nekim prigradskim naseljima (recimo Sremskoj Kamenici) ni ne prolaze kroz brojne ulice, vec stanari tih ulica smece moraju odvoziti do okolnih ulica, iako uredno placaju odvozenje smeca..Pa onda imate situaciju redovnog parkiranja auta uz kontejnere uz put, jer ljudi stave smece u auto pa ga voze do najblizeg kontejnera..
    u tom smislu besmisleno je i sto placaju odvoz smeca, ako za to trebaju preci dva kilometra sa zelenom ili bilo kojom kantom..
    Bezobrazuk cisti i losa organizacija..
  • 03.04.2012 12:00
    za zainteresovanu
    oldazi do postrojenja za separaciju otpada,gde otpad koji moze da se reciklira(plasticne flasice karton itd) se odvaja i sabija se u bale koje se smestaju u skladiste i nakon toga izlaze na trziste,odnosno prodaju se...nisam siguran da li tako funkcionise u cistoci ali tako bi trebalo, u svakom slucaju cistoca je jedna od retkih firmi koja fantsticno obavlja posao i sto se mene tice neka samo tako nastave!
  • Novonaseljac

    03.04.2012 11:59
    Vratite nam kontejnere
    Ajde prvo da vrate kontejnere koje su sklonili. U Bate Brkića, prekoputa vrtića, za zgradu 22-28 nema ni jednog jedinog kontejnera. Poslednja dva, plus onaj za plastične flaše, pomerena su pred kulu u BB 30. A radi se o zgradi sa 4 ulaza, 128 stanova, koji su, kada su sagrađeni, imali svaki ulaz svoju đubretanu sa po dva kontejnera.
  • Mirkoslav

    03.04.2012 11:56
    ogroman profit
    Na reciklazi sekundarnih sirovina ova preduzeca ostvaruju enormnu korist..Pritom nece da deo zarade podele sa gradjanima, kao sto je recimo Hrvatska uvela povracaj novca za plasticnu ambalazu koju donesete nazad..
    Takodje, skoro nista ne investiraju u uredjenje naselja,narocito tih prigradskih gde ocekuju da gradjani u porodicnim kucama sortiraju smece..
    Ono, nisu u stanju poseci zbunje, nego kad se trebate mimoici sa drugim vozilom oderete farbu na autu..
    O kontejnerima smestenim ili u blato ili na put da ne govorim..boze sacuvaj da bi oni izbetonirali i uredili prilaz kontejnerima..
    O tome da po potocicu u Sremskoj Kamenici pliva smece, sve je zaraslo u siblje i zbunje..
    kontejneri su ured nicega, valjda do njih treba nekako doci i tako te sitnice..
    poklopite se usima, umesto sto se hvalite
  • Ivan

    03.04.2012 11:29
    @ Zainteresovann
    po gradu kontejnere za PET prazne kamioni koji tada skupljaju otpad samo iz ovih kontejnera tako da će i za ove plave sigurno biti ista priča....
  • onanimus

    03.04.2012 11:16
    Kada ce cistoca poceti da cisti nasip od mornarice do Karina! Pa jel to grad ili ne? Deponije na sve strane! Uzas! A stranaca koji dolaze biciklima iz pravca Futoga sve vise! Mora da se zgrazavaju kada vide ono!
  • 03.04.2012 10:52
    Niki
    super, konacno korak napred!
  • zainteresovana

    03.04.2012 09:43
    zanima me
    gde i kako zavrsi ta posebno odlagana ambalaza, ako se sve zajedno sruchi u kamione kada odvoze smece??

    da ne bude zabune - sve plasticne flase za recikliranje iz mog domacinstva se razdvajaju od ostalog smeca.
  • -

    03.04.2012 09:43
    -
    aaa znaci zbog toga je cistoci blokiran racun.
    bolje da podele plate radnicima


    ionako ce sve baciti na jednu gomilu
  • Mirko

    03.04.2012 09:28
    ETO, PREOSTALO PARA I ZA KANTE!
    Nije valjda da je ostalo para za plave kante:)
    Pošto plava kanta? Trebaće nam posle izbora malo već!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna