Novi Sad
25.04.2012.
10:38 > 21:03
Zdravstvene ustanove u Novom Sadu danas su od 11 do 12 sati primale samo hitne slučajeve, zbog štrajka upozorenja koji je organizovalo više sindikata zaposlenih u zdravstvu.
  • 27.04.2012 19:59
    Pitanja i odgovori!
    Tako je doktorka. Anesteziološki posao je najteži i zato niko neće da se odluči da je specijalizira i znam da radite kao crnci za male plate. Komentar.
    Za "Pajsera": Lep si sebi Nick (nadimak) dao koji te kompletno oslikava. Da je imalo pravde i pravila navedenoj doktorki i ne bi bio posao da popunjava nekakve "papire" da bi se ostvarilo pravo na nešto već da LEČI; Alo bre: Da LEČI, I jedini papir koji bi trebalo da ispiše je Recept ili Uput... sve ostalo su nameti koji otežavaju rad milion puta!!!!!!!!!!!
    Za JUSTICIU: Morate se dogovoriti sami sa sobom: Da li želite od lekara da bude ljubazan prema vama ili da vas leči? dobar lekar ne mora biti preterano ljubazan i obrnuto.. te dve stvari se ne mogu porediti. Pa normalno je da veterinar da bude ljubazan sa kucom ili macom jer ako nije takav vi odoste kod drugog, jer plaćate svojim parama. Isto tako možete izabrati ljubaznog lakara za svoje pare a sad koliko je stručan.. to je druga priča.. Ako ste me razumeli!
  • Novosadjanka dr

    26.04.2012 03:14
    - - [ odgovor
    Ja nazalost radim posao od koga svi beze i nemam svoju ordinaciju niti lekarsku sobu.Ja sam anesteziolog koji pokriva rad u operacionoj sali,reanimaciji i intenzivnoj jedinici od ranog jutra pa i par sati posle radnog vremena (bez ikakve nadoknade za prekovrmeni rad).Nas trenutno u ovoj zemlji fali oko 300, a verujte falice nas jos vise jer nas u svetu priznaju bez ikakve nostrifikacije i bogami i placaju nas.Mozete proveriti kolike su plate anesteziologa u svetu na internetu ( http://www.zezas.me/2011/10/10-najplacenijih-poslova-u-americi-za.html )- a verujte da u svetu niko ne placa nekog tako dobro bez razloga...A u zadnjih deset godina iz KCV otislo je bar 20 anesteziologa i odlaze jos uvek i naravno oticicemo jer nas ovde ne cenite :((( ,pa kad vam budu zakazali operaciju za godinu dana jer nema anesteziologa ili kad vam u Betaniji ne daju epidural jer nema anesteziologa nemojte pitati zasto,setite se da ste nas oterali jer niste cenili nas rad :(((9
  • Po ucinku

    25.04.2012 20:55
    plata
    Kada se plata bude dobijala po ucinku (broj pacijenata ili broj odradjenih uzoraka)pojedini radnici u IZJZV-e nece zaraditi ni za hleb. Ha ha ha... Jedva cekam... Drugacije nisu ni zasluzili...
  • 25.04.2012 15:03
    Tatjana
    Da li se neko seća HIPOKRATOVE ZAKLETVE, kao postulata na kome se bazira rad lekara? A to nije običan "rad", već onaj delikatan, najosetljiviji,za čoveka i njegov opstanak.Naučno je dokazano da je taj poriv, za opstanak, najjači od svih...Lekarska odgovornost, požrtvovanje i altruistički pristup (pomenutu zakletvu podrazumevamo) su devalvirani, zahvaljujući MNOGIM (ne mogu da odredim da li i većini LEKARA), koju su svojom gramzivošću za materijalnim dobrima, zanemarili PLEMENITU MISIJU ZA KOJU SU SE OPREDELILI.Zloupotreba nečije bolesti, nemoći, brige i patnje za ličnu korist je MIZERNA za bilo koga, pogotovo od ONIH od kojih očekujemo POMOĆ, sami tim što su se DOBROVOLJNO ZA TO OPREDELILI.Celokupno društvo je u krizi, kako u nas, tako i na svetskom nivou - možda je najmanji problem kriza u materijalnom smislu? Najteža je u onom mentalnom, moralnom, profesionalnom! SVI SU MALO PLAĆENI za ono što rade, svako svoj rad vrednuje i očekuje materijalnu satisfakciju. Štrajkujte, lekari! Malo ste plaćeni, ali JAKO DOBRO ŽIVITE U ODNOSU NA TO!
  • Istina

    25.04.2012 14:41
    sramota
    Stvarno je sramota sto traze vecu platu, ni ovu nisu zasluzili. Dok skolovani, strucni i sposobni ljudi sede kod kuce bez posla, oni se bahato ponasaju.
  • -

    25.04.2012 13:41
    [
    @Novosadjanka-dr
    i to smo uzeli u obzir
    ima vas koji se ne obaziru na zakazan termin iako je ordinacija prazna
  • Novosadjanka-dr

    25.04.2012 13:09
    Usput za vase muke oko cekanja u Domovima Zdravlja i kod specijalista je kriva organizacija rada koju nalaze Ministarstvo.Znate li da lekari ne smeju da predju odredjeni broj recepata mesecno,odredjeni broj uputa,ne smeju da vam daju skup lek na recept,a u bolnicama isto tako prvo jeftiniji lekovi.....Tako je propisalo Ministarstvo a ne zdravstveni radnici kojima se ako daju vise recepata i uputa pacijentima skida do 30% sa plate ....Mislite o tome malo
  • Novosadjanka

    25.04.2012 13:05
    Ja sam lekar i posteno obavljam svoj posao za koji sam se mukotrpno skolovala, to sto su pojedinci zaista korumpirani ne znaci da smo svi takvi.Ako cete iskreno korumpcija i postoji zbog malih plata,raspitajte se malo kolike su plate spremacice u ZIG-u ili vozaca u GSP-u svi oni imaju vece plate od lekara opste prakse koji je zavrsio fakultet koji traje 6 godina, a da ne pricamo da spremacica u zdravstvu (koja mora da brise i uklanja infektivni materijal) nema ni 17000 din.Zato iz ove zemlje obrazovani beze (i ja cu uskoro), a ostace vam samo ti korupirani jer je samo njima dobro. :(((
  • novosadjanka

    25.04.2012 12:59
    sramota za visinu plate koje imaju zdravstveni radnici!!!Prosvetari kada strajkuju mogu da ne odrze cas ,pa nadoknadjuju vikendom a da pri tom se deca i roditelji ni ne pitaju,imaju vise manjih godisnjih odmora a medicinari?ne mogu da odu sa odeljenja (bilo kog a da ne govorim o intenzivnoj nezi ,reanimaciji i sl!!)i da prestanu sa radom,jer bi ugrizili zivote!!!i ciji je posao odgovorniji i zahtevniji???podrzavam strajk i nadam se da ce neko imati sluha!!!
  • -

    25.04.2012 10:35
    -
    nije mi jasno,
    doktori i zemljoradnici strajkuju zbog placanja po ucinku.
    doktore branite a zemljoradnike ne
  • Miki

    25.04.2012 09:59
    Oni su, kanda, ista banda...
    Štrajk upozorenja ispred Instituta u Kamenici? Oni imaju obraza da se bune? Naši zdravstveni radnici su, u velikom broju, bruka za profesiju jednako kao i njihove gazde političari u ministarstvima.
  • -

    25.04.2012 09:52
    -
    istraj ministre
  • Justicija

    25.04.2012 08:53
    Iskreno uvek podrzavam sve strajkove za prava radnika
    ali sada imam prigovor savesti jer strajkuje najkorumpiranija oblast a lekari mahom rade i privatno o.O a to kako tretiraju pacijente je za snimanje filma
    kad odvedem kera kod veterinara prosto sam ljubomorna jer ker dobije bolji tretman i ljubaznost od mene sramota
  • 25.04.2012 06:31
    Pred izbore
    neko ih je nahuskao....verovatno da se smani rejting Stankovicu ili sta vec....Bas cudno kako do sada nisu strajkovali :\
  • Lara

    24.04.2012 23:33
    pacijenti
    U svakom zitu ima kukolja, ali takodje ima dosta zdravstvenih radnika koji korektno rade svoj posao, uz sva kaznjavanja od strane fonda ako napisu i jedan recept vise pacijentu, zabranjuje im se da salju pacijente na redovne laboratorijske pretrage zbog "stednje" a kapitacija znaci jednostavno da ce oni koji budu korektno radili i imali puno pacijenata i puno "trositi fondu" a za to ce lekar biti kaznjen smanjenjem plate. Tako da predstojeca kapitacija nista dobro nece doneti pacijentima, nego ce se jos vise smanjiti dijagnostika, potrosnja, slanje specijalistima, a ta ista kapitacija je u zemljama u okruzenju propala.
  • -

    24.04.2012 21:52
    -
    produzice pauzu.
  • 24.04.2012 20:54
    Ovo nije nista novo, odavno se zna se zna da ce dobijati plate po ucinku sto je po meni odlicno i tako i treba. Onda ce raditi i kako treba i biti tu za pacijenta. Sada su neljubazni, ni ne pogedaju pacijenta, ne uzmui anamnezu....
    Ti sto nemaju dovoljno pacijenata (jer pacijenti nece da se lece kod njih) ce se onda potruditi da zadrze pacijente, koliko pacijenata tolka plata....
    Inace, ginekolozi su uzas, narocito na naselju.
    Svi dobri ginekolozi su zauzeti, tako da ko nije izabrao giekologa tesko njemu.... :(
  • Pajser

    24.04.2012 20:21
    molim???
    Kada doticni "bogovi" pokazu minimum volje i zelje da se pre svega ORGANIZUJU, za sta nije potreban novac nego zdrav razum, drugo, kada pocnu da tretiraju pacijente kao ljude a ne kao stoku ili izmet iste, e onda cu i ja izaci da ih podrzim da dobiju vece plate. Ako im je tesko da se bave birokratijom, sto spominju, neka to rese sami. Moja supruga umalo da ostane bez porodiljske nadoknade jer "doktorka" na novom naselju NIJE HTELA da ispravi pogresno popunjenu dokumentaciju. Kad tad cu naci priliku da je pljunem u lice. Teraju inat preko nasih ledja i ponasaju se kao kreteni. Da ne spominjem neverovatne idiotluke i mafiju u betaniji... Ponavljam, za ljudski odnos prema drugom coveku ne treba vam plata nego ljudskost. Kada to dozivim od vas, podrzacu vas odmah!
  • cure

    24.04.2012 19:45
    samo
    ako imas nekog zaposlenog(moze i spremacica)nadaj se pregledu...more ja vbih vas rasturio za 10 minta...
  • mamika

    24.04.2012 19:19
    ???
    I trba da štrajkuju! Šta su sve svalili na njih,a hoće da im smanje plate!!! Tu se ne zna ko više ispašta,lekari ili pacijenti! Važno je da u JP tuku plate,a sve same kursdžije,s azavršenom večernjom školom!!! A kad vas stigne muka,ne idete u JKP,već u ambulantu i bolnicu i onda bi dao i ono što nemaš,samo da taj lekar,kojem danas hoćeš da smanjiš platu,pomoge tebi,ili nekom tvom! Razmislite malo,gospodo!!!
  • 24.04.2012 17:28
    U jednom Domu zdravlja u gradu od ukupno jedanaestoro zaposlenih lekara, ovih dana radi samo njih petoro. Zvao sam danas da zakažem pregled i to mi je rečeno. Pojma nemam zašto je tako.
    A rekli su da je neverovatna gužva (što sam i sam video).

    S druge strane, u Kliničkom centru, na Klinici za neuropsihijatriju, konkretno, postoji takođe jedna lekarka koja se za vreme mojih poseta slično ponaša (slično opisu lekara iz jednog komentara od ranije) - javlja se na telefon, ona zove (koleginice ili svoju decu) i imam utisak kao da me tek malo sluša, a da me jedva pogleda, u to sam siguran. I zato revoltiran.
    Jednom prilikom mi je otkucala neki izveštaj, javila se na telefon, ustala i spremila se da izađe; a ja sam još uvek bio sedeo, čekajući da mi objasni kako da koristim terapiju, budući da mi je napisala nekoliko lekova...

    I ona se takođe, takva, možda bori za sopstveni bolji položaj. I to nije u redu.

    A nije da ne mislim da lekari moraju imati bolju platu i još neke olakšice... :-(
  • Igor

    24.04.2012 16:52
    @Novosađanka

    Koliko treba da se povecaju plate istim i koliko vode Dunavom da prodje da imamo prosvetare koji ne stajkuju svakog septembra, sudstvo koje radi kako treba i zdravstvo? Evo ja sam za, povecajte im plate za 50%, ali onda hocu da se u ambulanti prema odnose barem kao prema coveku (da izbace taj bozanski kompleks, sto veci rang lekara veci kompleks).

    Jer mogu ja da strajkujem tako sto necu uplacivati zdravstveno osiguranje, ili da uplatim neki minimum? Verovatno nemogu, posto krsim neki zakon!

    Najbolje bi bilo da prvo sami pociste svoje redove od ljudi koji im kaljaju profesiju, da se vide stvarne potrebe, da li ima viskova, manjkova. Nemam ja nista protiv da lekar/profesor/sudija ima pristojnu platu i treba da imaju, ali sve mi se vise cini da se sve svodi na "hocu jos para za svoj nerad!"

    Btw, vise placaju te svoje sindikate nego sto bi im bile smanjene plate verovatno.
  • 24.04.2012 16:06
    U jednom novosadskom domu zdravlja radi jedan lekar koji kada dodjete kod njega u ugovoreno vreme i dok sedite u njegovoj ordinaciji i pricate mu o svom zdravstvenom problemu isti cita i odgovara na sms poruke a da vas nije ni pogledao. Posebno je neugodno kada dobije neku poruku na koju se nasmeje i to bas u trenutku vase price. Zna u toku tog razgovara i par puta na kratko da nekog nazove a celo vreme vam ponavlja "pricajte vi, slusam vas". Jedva sam uspeo da ga promenim i za izabranog lekara dobijem jednu gospodju koja svoj posao radi korektno i posteno. Kasnije sam saznao da taj lekar kod kojeg sam bio ranije ima neki privatni biznis sa strane od kojeg sasvim dobro zivi i tako skontao da on i moze tako da se ponasa prema pacijentima kako se ponasa jer ne zivi od svoje lekarske plate. U domu zdravlja valjda radi da bi jednog dana stekao uslov za penziju ili sta vec. To samo on zna. I takav sada trazi vecu platu zajedno sa onima koji bukvalno crkavaju od posla.
  • Novosađanka

    24.04.2012 15:03
    Ma i treba. Nisu normalni. Lekar specijalista ima platu oko 65000, sestra oko 35000. I to hoće da im smanjuju.Kolika je plata poslanicima?Koliko su studirali za tu platu, i šta znaju da urade? Zdravstvo, prosveta i pravosuđe su najvažniji segmenti društva.I sada zdravstvo loše funkcioniše, korumpirani su, neodgovorni...većina najboljih ode iz države.
    Ako vlada misli da uštedi, neka ukine one silne agencije. A lekara(barem opšte prakse) nedostaje. To dobro znamo svi mi koji čekamo u punim čekaonicama po ceo dan.
  • Nek se bune i trebaju

    24.04.2012 14:57
    Pa sto se ne bunis?
    Ne ceka se tu nikakav red, srce moje.
    Niko ti nece dati nesto ako ti to ne trazis.
  • Jo

    24.04.2012 14:50
    Kolektivni ugovor
    Traže gospoda puno poštovanje kolektivnog ugovora.Evo primer za to.U četvrtak 12 aprila sam otišao prepodne da završim neke poslove u zdravstvenom fondu.Po starom dobrom običaju i kolektivnom ugovoru " druže tito mi ti se kunemo " pola kancelarija je u 11h već prazno naravno sledi stara poznata rečenica " koleginica je tu negde sačekajte " da bi posle 45min odustao od daljeg čekanja i otišao svojim putem.Prolazeći kroz centar sreo sam dotičnu kako u vreme radnog vremena izlazi iz crkve.E sad hoće gospoda platu i ugovor.Koji član ugovora reguliše posetu crkvi za vreme radnog vremena gospodo sindikalci
  • 24.04.2012 13:11
    Petnaest hiljaditi put oni štrajkuju i opet će im sve biti ispunjeno. Mogao bi neko drugi da dođe na red.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna