Novi Sad
24.06.2012.
12:10 > 07:57
Na novosadskim zelenim pijacama ponuda je uobičajeno dobra, ali su cene za 20 odsto veće nego lane, a prema rečima pojedinih prodavaca, jedan od razloga poskupljenja je što je zbog niskih temperatura zimus i u rano proleće "sva roba smrzla".
  • 25.06.2012 13:07
    Slažem se sa dr Petrovićem. Takođe, ima nekoliko diplomskih radova na PMF-u, uređenih nedavno, u kojima je se iznose rezultati analize sastava povrća na novosadskim pijacama. Dobijeni podaci nisu ohrabrujući. Slaba je još svest o značaju zdrave hrane i kod proizbođača i kod kupaca. Rukovodioci JKP Tržnica bi mogli da reklamiraju i podstiču, npr. manjim pijačarinama, proizvođače zdrave hrane.
  • 25.06.2012 12:03
    U svetu, trenutno mislim na bivsu zapadnu Evropu
    cene hrane su ODUVEK BILE NIZE ili po nekada jednake sa cenama u nekadasnjoj YU

    sada su CENE u EU prehrambenim artiklima i na pijacama apsolutno nize = jeftinije NEGO NA PIJACAMA U OVOJ DRZAVI

    Kada su u pitanju cene ORGANSKIH proizvedenih namirnica,u EU
    tada su cene vece od gajenja povrca raznim pesticidima za zastitu

    i to izmedju 20% i 40%, s tim sto se organska proizvodnjakontrolise od strane drzavnih institucija za kontrolu prehrambenih proizvoda,te je APSSOLUTNO bez pesticidaa

    isto tako u EU se min. koriste pesticidi u proizvodnji prehrambenih proizvoda

    bilo bi jos korisnih saveta po pitanju proizvodnje apisati, no to nije za nas potrosace, nego za DRZAVU da kontrolise ako je prava uredjana drzava i koja VODI RACUNA o zdravlju svojih gradjana, ako je vlasti stalo do toga da gradjani se ne truju


  • petko

    25.06.2012 09:45
    domisljate izmisljotine
    cene hrane u svetu su u padu vec godinu dana. pod br. 1
    br. 2. ko ovde uopste testira sta je organsko a sta ne?
    i trece, nije se nista smrzlo nego smanjili zasad, a dizu cene, kao i sve u ovoj zemlji - mrzi ih da se cimaju a lako bi da zarade.
  • Dr Petrović

    24.06.2012 20:03
    Voće i povrće se tretira pesticidima
    Često trgovci u želji da zaštite svoju nakupačku investiciju, iz neznanja i u želji za što većom i lakšom zaradom, preterano tretiraju pijačne biljke. Simptomi se osete na sluznicama, očima, slabijoj akomodaciji, respiratorne smetnje, osećej gušenja, neki liče na grip, stomačne smetnje u smislu gorušice, bola i dijareje, glavobolja, dezorjenttisanost, razdražljivost, na koži se pojavljuje ospa, nekada praćena sa ozbiljnim plikovima i traži pregled i intervenciju. Pesticidi su u istoj grupi kao organofosfati, bojni otrovi, plikavci, zagušljivci i nervni b.otrovi. Oni koji polivaju biljke su najviše ugroženi, treba da znaju da su organofosfati veoma kancerogeni, dovode do alteracije tkiva.
    Trovanje je kumulativnog tipa i teško se leči!
  • šio mi ga Djura

    24.06.2012 15:32
    Cene na pijacama su najčešće pod uticajem nakupaca. Idite direktno kod proizvođača i proćićete bolje.
  • Tovno Pile

    24.06.2012 13:29
    Jeees! Tooo, konacno!
  • Jeremić

    24.06.2012 13:27
    Niske temperature ?!
    Hahaha ! Kakve , bre niske temperature ?! Imali smo samo dve nedelje žestokog minusa, cela jesen , sve do decembra ,je bila suva i bez velike hladnoće, mrazeva i padavina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna